Manžel nemá ambície
Ahojte, len som sa prišla posťažovať. Môj manžel je už druhý rok PN, čo je samozrejme z mojej strany ok, pretože nie je PN iba tak. Ale.. behom tých dvoch rokov sa mohol vzdelávať, dorobiť si školu, proste niečo.. má učňovské vzdelanie, nemá ambície žiadne. Vraj mu učenie nikdy nešlo, nechce, neviem.. žijeme len z mojich peňazí, ja zarobím okolo 3 tisíc, podnikám, mám VŠ vzdelanie. Je mi z neho trocha smutno. Keď ukončí PN, pôjde znova niekde pracovať, kde zarobí možno o polovicu menej ako ja. Chcela som, aby sme sa mali dobre, ale nielen vďaka mne. Inak je to úžasný chlap.. vyplakaná 😁..
samozrejme ze maju pracu, o manualne pracujucich ludi, robotnikov sa a dobrych sa idu ludia potrhat. A urcite nezijete len tak a neminiete 3t len tak, to vrav niekomu kto seno papa :DD Ja mam obrovsky dom, mam mercedes, a nase naklady na tuto sumu sa nechytaju, za dom a energie zaplatim 1200EUR... ale ide o ine, ze ty ho tlacis do niecoho co nechce, ved nech je robotnik a robi co chce. Este si ho aj zastavas. PN skoncila, nepobera, na case zacat pracovat. AKo a kde, nech si teda vymysli sam. Nech ide aj do tesca, to je jedno. Zacne a vymysli si. Musi sa nakopnut aby zacal, proste kao s malym dietatom, kym sa nauci zase dochadzat do prace, pracovat niekde od do, atd.. cim dlhsie bude doma, tym horsie. Ja mam v rodine taketo typy, aj muza, vacsinou ale zeny, a uz nikdy nepracovali potom, na to pozor. Proste nezacali viac pracovat, aj 20-30rokov pred dochodkom ostali doma. Uskromnili sa v domoch, co to vypestovali, a proste dobre im bolo, pohodlne. Mne sa tiez nehce uz nikde robit na 8hodin :DDD a dochadzat atd, fakt som s tym dlho bojovala.
A z toho bytu, ktorý máš, nemáte aspoň príjem z prenájmu?
Autorka,
uz ta aspom raz pri tejto vasej situacii napadlo znizit vydavky, zivotny standard?
Predat dom, kupit mensi ci byt? Da sa vam ozeliet drahe auto alebo uplne prejst na urcity cas na mhd?
Vy mate 3000 v cistom mesacne, to je pekne. Samozrejme ze ste nastaveny s mm byvalym prijmom na 4500, co je na sk nadherne ale aj tych 3000.
Zial s dlhodobou pn a. viziou do buducnosti, ze mm bude zarabatbeste menej, kedy bude mozno aj za 800 € stastny- treba uplne zmenit zivotne hodnoty a hold aj standart.
Mat dom je uzasne, no nie v kazdej situacii udrzatelne.
A pomedzi tvoje riadky ja ako uplne cudzi clovek citim pohrdanie mm. Slova nepresvedcia. On citi z teba a tvojho chovania sa, jednania, ze ho za neschopneho blbca mas.
Ty mas mozog na ucenie, on nie. Nevnutis mu to.
Ja som nenavidela, ked exova mama ( mala ucnak) aj jedna sestra stale do mna hucali, ze si musim urobit VS aby som viac zarabala.
Nemala som zial podmienky ako oni, ze mali doma klidek a dotacie.
Vies, ak je pre teba v poriadku doterajsi standart, ok. Ale co chces robit? Mm nevladze, nevie co s nim bude.
Zastav sa, ak sa ti da aspom trochu, pdid a par dni, usporiadaj myslienky. Zhodnot moznosti ake mas/mate a porovnaj s tym co si prajes. Realne vyhodnot, co je mozne- nie len podla toho co myslis ( mm je schopny dostudovat - no nie je!)
A potom urob konkretne rozhodnutia = zivot s mm ako rodina alebo rozvod.
Autorka, na niekoho plati pozitivna motivacia, na inych negativna.
Ak sa tvoj muz nevie rozhybat z lasky ku svojej rodine, tak mu pohroz rozchodom.
On sa nemoze spoliehat na teba. Lebo aj tebe sa nedajboze moze nieco stat.
Tym nechcem povedat, ze ho nemas mat rada, alebo, ze ho mas opustit. Iba ze si mas uvedomit, ze mnohi ludia su tak nastaveni, ze ich motivuje pohnut sa, iba ked sa im niekto vyhraza. Ked sa on pohne a zacne sa mu po malych krockoch darit, bude ti vdacny.
Ze ako zena na Slovensku tolko zarabas, obdivujem ta a drzim palce, aby sa ti aj dalej darilo.
A prosim ta, neuspesnym sa neospravedlnuj za to, ze tebe sa dari. Mali sa lepsie ucit. A ked sa neucili, mozu sa ucit teraz, namiesto pisania nenavistnych komentarov na mk. Je to ich volba.
@elviku11 nemáme, máme ho namiesto chaty. je to v kľudnom prostredí, kam chodíme vypnúť.
@svetlonos Nemáme drahé autá, klasické.. Mám byt, 3izb., kde by sme mohli ísť bývať, čo som mu aj navrhla, že predáme dom a pôjdeme bývať tam. On nechce, lebo je od malička zvyknutý na dom. Ako som písala aj na predošlej strane, oblečenie viem malej kúpiť aj v pepcu, sebe a mužovi v sekáči. Nežijeme si na vysokej nohe, úplne bežní ĺudia sme.. rozvod určite nechcem, lebo ako píšem aj v príspevku, ako muž je úžasný.
@oliolijanka áno, ja to tak beriem. Ja viem, koľko úsilia ma to všetko stálo a nechcem patriť medzi nariekačov, aký je život nespravodlivý. Ja som aj počas materskej brigádovala, v normálnom sklade s autokometikou a behala s vozíkom. Nikdy som nepohŕdla žiadnou prácou, nemala som nič zadarmo. Naši tiež neboli milionáry, aby mi mohli dať pekný štart do života. Muž je inak fakt veľmi fajn, a negatívnou motiváciou by som na neho nešla. Verím, že keď ho začnem učiť a bude mi pomáhať, nakopne to aj jeho, keď bude pochválený 🙂 Ďakujem Ti za pekné slová 🙂
No ale v tom pripade musi muz zkresat naroky. Tiez som mala dom, v lavo, v pravo ziadny sused, pracka zap uta aj o tretej rano, dvor. Co z toho ked prisla situacia, ze som si ho dovilit nevedela viac?
Nebudem si krabkat ego ze mam dom, ked nan proste nemam. A rozhodnutie matvdieta ci dom bolo jasne.
Mozno keby ste predali byt aj dom a nasli mensi nizkonakladovy dom, neviem, no dnes je to drahe.
Tiez by mi ten uver uver musel platit mm a potreboval by na to druhu pracu. Takze ano, mali by sme dom ale takmer by sme sa nevideli aani svojho syna by nevidel. To nam za to nestalo. A toto bolo spravne rozhodnutie pre nas, travit spolu cas ako rodina a. emusiet dat dieta v pol roku do jasli. Nic nam nechybalo. Dovolenky budu neskor.
A tyctuez brzdi. Aj praca s p. je narocn a 12 h denne pravielne masaker. Neviem si za seba predstavit od mm ziadat vyssi standart na jeho ukor. Motno by vam vedel pomoct mediator. Oni vedia dany problem podat tak, aby to aj mm aj ty ink poňal. Vedel by mu to inak vysvetlit.
Co z dimu a z tvojho pihladu, ze on nema ambicie, ked to neriesi situaciu. Tu ozaj vie pomoct pravidlo trej osoby s objektivnym pohladom. My ti tu piseme vacsinou neobjektivne zo svojich skusenosti. Ale ten mediator riesi len vasu situaciu bez ohladu a vladtny nazor, pretoze je to jeho praca.
Mozno by bolo fajn sa mm opytat v klude s citom ako si to predstavuje do buducnostu, co by si prial a ako chce udrzat dom. Bez toho aby si robila 15 hodin denne.
A skuste to prehodit, ty s jeho dg 2 roky na pn a vas prijem by bol 1500eur, co potom?
Ale prave na tieto citlivevrozhovory je niekedy potrbna aj ta poradna.
Super, tak držím palce, nech sa darí!
Ani si všetky príspevky nejdem čítať, autorka, bolo ti treba sa vyžalovať? Dostala si takú nádielku, že dovi dopo. Bože, ženy, trochu empatie by vám nezaškodilo. Čo ste také ramenaté všetky? A akonáhle začne jedna rýpať, tak ďalších 20 sa pridá. Otras
Ale nezarabaju vsetci 3000+ a ziju. To je o zivotnom standarde. Ak ho mas vysoky,tak hej,musis sa zodrat. Bezny clovek nepotrebuje 4500e mesacne,aby zaplatil poplatky.
@loginexistuje Vsak nie je to ok,ale ja neviem,preco je PN. V rodine mame pripad,ked bola mlada baba vyse roka kvoli rakovine PN. Ak tvrdi,ze je to opodstatnene,ze je PN,tak sa to neda brat ako lenivost. Lebo jej sa moze stat pri takomto tempe to iste a potom on bude vypisovat, ze ma lenivu zenu?
my to mame velmi podobne, ja robim denne na PC cca 10-11 hodin, nasledne sa venujem svojmu hobby, ktore nam tiez hodi peknu sumu.. tiez zarobim priblizne raz tolko ako moj muz.. a on je tiez stale spokojny a mne "nadava", ze som workoholik.. asi aj som, priznavam, ze neviem len tak sedkat, stale si nieco hladam.. ale ja sa nestazujem, lebo on u nas vari, venuje sa dietatu, skratka ako keby sme si tradicne role vymenili 🙂 ja som chlap a zivim rodinu, lebo ma to bavi.. on je akoby zena, stara sa o nakupy, jedlo, dieta (o dieta sa staram ale prevazne ja, len chcem povedat, ze ma dokaze plne zastupit v kazdom ohlade, ja sa s nim rad hra, co mna naozaj nebavi :D )
Pozri ten dom je dobra paka, ty platis hypo a vsetko a on je predpokladam spolumajitel. Ak by ste ho predali, idete do bytu, ktory je len tvoj. Takze bohuzial, nech sa pan manzel rozhybe. Mne by tiez vadilo niekoho kompletne zivit s tym, ze 2 roky ani nepremysla nad nejakym planom do buducna (ta diagnoza neznie ako rakovina, se nevies, ci tu bude zajtra). A tym duplom, ked vlastne ani neprebral domacnost. Ak by varil, upratoval, riesil odchody, prichody dcery, tiez by si asi nepadala tak na hubu.
Ahoj, precitala som prvé dve strany a mrzi má, že si sa nedočkala pochopenia. V prvom rade uznavam, že si fakt sikovna, keď zarobíš 3000 eur mesačne a aký to musí byt na teba tlak, že si jedinou zivitelkou rodiny, plne tá chapem. Aj ja som si takým obdobím s manzelom presla a za vela veci, ktoré dnes mame, vďačím hlavne sebe. U nás je to trosku podobne, ale mne sa podarilo dokopat muza dorobit si maturitu. Motivovala som ho tým, že je to kus papiera, ktorý má dnes každý a že raz sa bude pred detmi hanbit, keď ju nebude mat a tazko im vysvetli, aby sa učili, keď sám sa na skolu vykašľal. Ponukla som mu samozrejme pomoc, aj som mu urobila nejaké prace a úlohy z informatiky, zvyšok zvladol sám. Skola ho chytila, bral to celkom zodpovedne a maturitu si dokončil. Vďaka mne si aj spravil inu rekvalifikáciu. Nechcem, aby to vyznelo egoisticky, možno budem v niekoho očiach vyzerat ako furia, ale keby nebolo mna, tak vela veci bezo mna nedosiahne. Nie nadarmo sa hovorí, že za úspešným mužom stoji žena. Ale beriem to tak automaticky, že partneri sa musia tahat a spolocne sa usilovať o to, aby zveľaďovali svoj majetok a dosiahli istu životnú uroven.
Inak keď je tak dlho PN (to znamená, že rok neplatenej), tak mu vybavte aspoň čiastočný invalidny dochodok, nech mate aspoň nejaký prijem, nie je to prekážkou následne sa zamestnať. Rovnako suhlasim, že by nemal len doma “lezat” pri tom autoimunitnom ochoreni sa určite striedajú fazy remisie a relapsu, takze môže sa v dobrej faze venovat vzdelávaniu. Už je dlho doma, stratil pracovne navyky, aj v životopise by to lepsie vyzeralo, keby tam nemal biele miesta, ale aspoň nejaký kurz či certifikát by mu tam svietil. Skus ho pozitívne motivovat.
Ahoj, je mi ľúto, koľko sa Ti tu vyrojilo odsudzujúcich komentárov. Ja Ťa chápem, nezdá sa mi, že by si pohrdala manželom, ale si unavená. Unavená sa ešte dá prežiť, ak máš nejakú nádej, vyhliadku a to nemáš, tam je myslím pes zakopaný. Viem, že to bude mega ťažké a nepríjemné a asi budeš mať tichu domácnosť, ale musíš si s mužom sadnúť a na rovinu sa porozprávať. Toto je realita, toľko zarábame, takéto máme výdavky, čo ďalej. A nechaj jeho, aby dával návrhy, motivuj ho otvorenými otázkami (hej, viem, nebude to ľahké).
Držím Ti palce a fakt si z negatívnych komentárov nič nerob. Za mňa, klobúk dole, že si taká pracovitá a šikovná a doprajem Ti každé jedno euro, ktoré si zarobis.
autorka - tak som nakoniec mala celkom dobry napad s tym, nech ti pomaha 😀popravde kto ma pracu ktora ho bavi a naplna? jasne, su aj taki stastni ludia, ale ked nic nie je, na cas treba nieco robit, ved nie je nikde napisane, ze to uz musi robit navzdy, ked sa zotavi
Ja mám autoimunitné ochorenie asi 20 rokov. Mojou jedinou ambíciou je to, že chcem ďalej žiť. Nie to či budem najbohatšia mŕtvola na cintoríne.
Nevie ti pomôcť manžel s tvojou prácou? Možno by sa naštartoval, ak by mu to išlo. A čo chce robiť po PN?

tvoj muz je si proste prilis isty ze ty sa o vsetko postaras ale tak to nefunguje
@iwesska a akoze muz sa nechce upracovat k smeti tak nechava robit len ze u a on nema ziaden prijem ???? to je ako ok?