Manžel nespokojný s výletmi. Ako reagovať?
Poraďte čo mám robiť keď manžel mi vyčíta že chodíme na výlety? Konkrétne to že míňame peniaze na výlety.
Aby ste boli v obraze, výlety po Slovensku blízke okolie. Kde míňame hlavne na benzín. Striedam výlety raz sú to platené ako zoo zámok hrad akcie pre deti, inokedy čo sú zadarmo príroda zrúcaniny park ihrisko. Chodíme aj na vlaku a autobus. Platím to väčšinou sama lebo väčšinou chodím ja s deťmi. Manžel keď ide s nami tak mu poviem nech teraz zaplatí niečo aj on alebo aspoň natankuje do auta. Chodíme na mojom aute. Ale sme často aj doma keď nerobíme nič len oddychujeme alebo ideme s kamarátmi von, tiež bez manžela. On není moc spoločenský človek.
No hlavne tie výlety mi vyčíta že za tie peniaze sme mohli mať iné veci do domu. Treba ešte pár veci dokúpiť a zaobstarať. No ja chcem aby deti mali aj zážitky pokiaľ sú malé. A druhá vec so mnou rodičia nikam nechodili tak trochu to aj vynahradzam teraz.
To nie je ta ista autorka, co pisala ohladom plota a dovolenky???
Manžel je luzer a drzgros. Deti nestoja o nové veci do domu ale o zážitky a čas strávený s rodičmi.
@f333 ja nic neporovnavam. Ta ropdinna situacia ako ma autorka nie je typicka len pre SK. To po prve. A po druhe, nikde nepise, ze by zobracili. Pise o roznych vyletoch. Taky vylet moze byt aj za 0 E. Alebo minimalny peniaz. Keby napisala doslovne, ze nemaju ani na suche rozky, tak mlcim. Ale podla jej opisu, zarabaju obaja, dom nevyzera byt neobyvatelny, nepise ani ze potrebuju novu strechu, ci nove okna ale doslovne "nieco do domu". To "nieco" je co. Kazdy, kto vlastny dom a zahradu, vie, ze do domu treba stale investovat. To by kazdy, kto vlastni dom, nikdy nemohol ist ani na jeden vylet. Taky vylet na SK napr vlakom ta nemusi nic stat. Vlak maju decka zadarmo a ona sa zvezie za drobne. A na turu sa ide po vlastnych. Nabali jedlo z domu a ide sa. Ale tu v tejto rodine asi ani nejde tak o peniaze ako o muza domaseda, ktoremu sa nic nepaci a nekompatibilnost medzi partnermi.
@eeffka 🤣🤣🤣 ja som mala kolegynu,ktora pocitala muzovi kolieska salamy. Jedneho dna prisla tak dopalena do roboty,ze ci je normalny ten jej muz...on si dal sunku na chleba a este si tam vylozil aj salamu. Kto to kedy videl takto plytvat. Salamu mal mat na druhy den a nie si urobi oblozeny chlebik ako taky grof.....ja som nevedela,ci si robi srandu,ale ona to myslela vazne
@nadush lenže každý je inak nastavený. Jeden je rád doma na záhrade, iný radšej poznáva svet okolo a ďalší to má tak pol na pol. Tak ako niekto miluje knihy a veľa číta a iný to považuje za ťažkú stratu času, kedy sa mohlo robiť toľko iných vecí...
Autorka písala, že ako dieťaťu jej výlety chýbali. Ona teda má potrebu chodiť a spoznávať a chce to dopriať aj deťom.
Jej manžel má naopak potrebu zveľaďovať ich dom.
Preto by bolo vhodné nájsť kompromis.
K nude. Nuda je fajn a potrebná, ale všetkého veľa škodí. Aj tej nudy.
Mne ako dieťaťu napr. veľmi chýbala možnosť krúžkov. Ja doteraz trpím na miestach štýlu dom dvor a iba 5clenna rodina a nič. Naopak vyhovuje mi mať okolo seba ľudí, bývať v meste, v bytovke a pokiaľ deti chcú a stíhajú, dám im možnosť chodiť na každý krúžok čo si vyberú. Radšej uberiem inde.
A tiež ako niekto písal akonáhle deti začnú robiť nejaký šport pravidelne a súťažiť ešte len to výdavky idú hore. Za výbavu, za štartovné za ubytko, za dopravu....čo robia vaše deti cez rok?
@earlgrey preco idu od seba ludia, ktori sa vedia dohodnúť, maju k sebe uctu a respekt? Ved to su klucove vlastnosti pre trvaly vztah.
@marca12 ja som poznala jednu brutalne skromnu osobu, kora sa vyjadrila, ze ked zacala pracovat, tak raz za cas isla na viedensku kavu a citujem: "cítila som sa ako kralovna".
Ja som skoro odpadla.
@babulkomale Dobrá otázka. Ale odpoviem ti to takto, úctu a rešpekt sme si zachovali z hľadiska rodičovstva. V našom dlhom vzťahu bola nevera z jeho strany - áno, vtedy stratil všetok rešpekt a úctu voči mne, tak som odišla aj a dieťaťom. Ale aj pri rozchode a aj po rozchode sme boli slušní, nehádali sa, dohodli sme sa a takto to trvá už niekoľko rokov.
@earlgrey zaujimave...to by mi nenapadlo. Skor som tipovala, ze sa vytratila "iskra" ale ako kamosi alebo ludia, si stale rozumiete.
@babulkomale Napriek všetkému sme rodičia, kamaráti a rozumieme si lepšie ako predtým 🤣 paradox ale je to tak
Autorka pokiaľ chodíš do prace a máš výplatu nemá právo ti chlap vyčítať,že minas..
V tomto som úplne tvoj človek. Tiež zisťujem, že
mnohí, mnohí ľudia sú zameraní veľmi materiálne - veci do domu, nábytok, bazén, mobily, televízory, tablety, smart hodinky majú pre nich väčšiu hodnotu ako cestovanie. Celý rok sedia doma a len kupujú a kupujú. Pritom je vedecky dokázané, že radosť zo zážitkov pretrváva v človeku oveľa dlhšie ako radosť z hmotných vecí. Ja som osobne veľká minimalistka, keby som nemusela, tak (až na pár výnimiek) nevlastním nič hmotné. Môj muž tiež nie je nadšený, ale cestovanie je najviac, to si nedám zobrať aj keby na chleba nebolo. Podotýkam ešte, že nechodím na Maledivy, radosť urobí aj malý výlet na zrúcaninu či k jazeru.
podla mna sa da robit kompromis, aj stavat aj ist na vylet, nejak ho okresat nie drahy, ale pekny a častejšie a pritom stavat a nie 7 rokov si odtrhat od ust kvoi stavbe a ked budu mat deti 15 a 12, už o vylety nebudu mat zaujem
@yanni ano,moze byt muz domased nie su o tom ziadne indicie ale,zeby bol...... podla aj on vraj chdi chodi s nimi na vylety....ale ona chdi aj sama a casto....ato nie je o = wurach vylet. do auta nedava vodu ale benzin.aj ta vod a by bola platena...... to,ze oni nie su na hranici chudoby/co nevieme,kolko im zostava po zaplateni hypo a vsetkych polatkov/ neznammena, ze im nechbaju tie fnance vynaozene na caste vylety....
O tomto to je...... Nikde som s nedocitala,zeby autorka pracovala.Tokedy by mala cas chdit na take caste vylety inak? .. Ano,oni su na sk bezna rodina....... a aj v de su take podobne. ale s tym rozdielom,ze v de hypo sa dostava za inych podmninok a fiancenho krytia ziadatela ako na sk..
Aj ty si v inej situacii ako tato rodina...jedine,co mate spolocne je novopostaveny dom a ahypo...ale podmienky urcite ine na zivot.........a malokto v De stavia dom/ak uz ma na hypo / svojpomecne a to roky.... aj v tom je rozdiel medzi De ask. Aj vrod.prave, ded.prave apod... Ana to som ja narazala, ze taka rodina ak by zostala bez zivitela aj jeho prijmu,tak nieze nebudemat na vylety.ale na zakladne potreby.....
ze treba najskor zabezpecit rezervy apotom rozmyslat nad uzivanim si zivota ,ked ho zijeme len raz......
Ak by islla na vylety autorka z 0Eurovym vydajom,tak manzel urcite nic prti tomu nemnenamietne..On namietal to,ze prioritu ma mat aj iny vydavok,nielen vylety....
.
A to,ze manzel sa snazi mat prhlad nad vydavkami svedsci nie o tom,zeby neprimerane zgrlosil,ale to,ze sa mu zda,ze manzelka che zit na d ich pomery.....Ak by finacnie nerobili problem,tak si ani nevsimne,ze manzelka utratila za vylety....
A co satyka v de, tak aj v de samozrejme rodina pod typu nemoze rozhadzovat... napisem len ejdne z pripadov.... napr. Serengethi park..... /pre tych ,co nevedia,ze to safari park/ tak vztupne predospeleho vyse 56 eur.... p edeti potom odstupnovane.to je len vztup.... plus jazd yvylet zvlast, jedlo, atrakcie .... benzin........a pod galerie, muzea a pod.. cize ak rodina mahypo drahu hypo jeden prijem/co pochybujem,zeby v de dali/ a elterngeld, tak asi si rozmysli,ze ako casto pojde na taketo vylety....a do rertik a na zmrzliny.....
Ano,prechadzka do parku niec nestoji.az na to,ked pojdu na zmrzlinu, do restiky na kolacik apod...
A ano, mozno pre teba je nepodtatne dokoncenie domu..... radcej ides na vylet.....ale zalezi na tom,co je nedokoncene v tom dome a kolo casu uplynie od toho dokoncovania..A jeto aj o tom, ci na tie vylety nejdu ako som pisala na ukor zabezpecneie nejakej rezervy v pripade nudze....
Vie skolko zien som takto videla ,ked hovorili,ze ziju len raz.tak radsej daju na zazitky? a potom nastal zlom.... vdovy, cimanzel odkazany na soc.penziu strta zamestnania ci nemoznos tpotom najist nocvu pracu rov.prijmu..... A cim viac deti,tym je to tazsie sa... Tu na mk je pripad jednej mamicky .. z GB . vdovy... hoci ona pracuje a ma nastastie len jedno dieta, ma to tazke.... a s 2 ci 3 by to vraj nezvladla sama....a to pracovalli obaja..
O tomto som ja pisala.ze ten manzel autorky mozno citi tarchu zodpovednosti za vyziivu rodiny pri nedokoncenom dome.... A ma za to,ze take vylety a financie na benzin su uz nad ich rozpocet...
Takze treba brat do uvahy aj ine okolnosti,nieto ze muz je domased ci zijeme len raz......
Manžel nevyčíta výlety. Je mozne, ze umelo hlada na tebe chyby. A našiel toto. Lebo ak by bol skupan a lakomec, asi by si to vedela ako prvá. Takto si uvzal, ze výlety su problem. No ja neviem. Chlap ak miluje zenu a je zalaskovany, peniaze je to posledne, co riesi, podla mna. Nie nadarmo su tu príbehy o chlapoch, co si narazili milenku a zrazu im nevadi chodit s milenkou po horách ci platit predražený podnájom… Nehovorím ze je to tvoj prípad. Ale ostala by som na pozore, lebo ak taky nebol a teraz mu vadi toto, je to prinajmenšom zvláštne.
@nadush nie každý je domased.
klimu do auta ste si uz dali namontovat? ;)
@bcrow1307 Dom financujeme spoločne aj sa rozprávame o tom čo budeme robiť príklad cez víkend alebo cez dovolenku. No on nemá záujem nikam ísť, tak čo máme trčať všetci doma.
@stvura Máme dohodnuté pravidlá, aj kto čo platí. No výlety sú zvlášť kapitola keď idem ja s deťmi tak platím ja, keď ide aj manžel tak platíme spolu. Tak je to spravodlivé.
@yanni Moje auto šoférujem len ja takze on nemá odkiaľ vedieť kedy treba natankovať. My máme každý svoj účet a máme dohodnuté kto čo platí. Ja mám prístup aj k jeho účtu on k môjmu nemá. Deti nechodia na krúžky zatiaľ. Staršia chodila v rámci školy ale cez prázdniny to není. Do táborov nemali záujem ísť. Do zahraničia nechodíme to by manžel neprežil to je moc drahé naňho.
@nadush Auto som nadobudla ešte pred manželstvom tak áno je môj. Aj my máme ihrisko na dvore bazén pieskovisko, cez týždeň sa tam vyhrajú deti. Ani nechodíme každý víkend na výlety sme aj doma.
@17alexis Je to manžel. My máme dohodnuté kto čo platí ale výlety je zvlášť kategória na to nemáme vyčlenené peniaze dopredu.
@zuzanockamt V rámci financií tuším si jediná kto chápe naše fungovanie.
My tiež tak fungujeme a tiež už 3 roky máme odelené účty a mne to vyhovuje a to sme manželia 25 rokov
@f333 Mám našetrené toľko aby som si mohla dovoliť ostať doma rok bez práce, takže finančné negramotna nie som. Manžel má tiež našetrené na 6 mesačný príjem. Lenže on má len reči stále že všetko je také drahé a okolo domu stále niečo treba robiť, keby bolo na ňom tak do konca života by sme mali trvať stále len doma. V prípade choroby alebo úmrtia máme poistky takze neostaneme bez peňazí keby sa niečo stalo. A po ďalšie keď si čítala môj príspevok výlety si vymienam, raz ideme na taký čo je zadarmo teda dám len na benzín do 20 eur, raz ideme na taký kde sa platí vstup do zoo 30 eur plus benzín do 20 eur. Alebo ideme busom vlakom kde cestovné stojí pár eur. Teda nemyslím si že bezhlavo rozhadzujem peniaze. A jedlo pitie si beriem z domu, na mieste kde ideme nechodíme do reštaurácii, max kúpim len vodu alebo zmrzlinu deťom. Takisto nechodím ani na wellnesy nikam kde by som bezhlavo utracala ako si ma ty vykreslila.
@janage Staršia má krúžky v rámci školy cez školský rok.
@1katkas Áno chodím do práce.
@f333 Ja nežijem podľa hesla ako niektoré čo hovoria žijeme len raz. Ja som zabezpečena, kľudne môžem zajtra dať výpoveď a ostať doma rok bez práce. Mám úspory. Ale na čo by som to robila. Mimochodom zarábam viac ako manžel. On je skôr domased a vadí mu keď ja niekam idem alebo keď vidí že sa viem zaobstarať aj bez neho.
@autorka, tak vlastne si sa obhajila ze vsetko je OK tak ako je, tak temu mozes zmazat 🙂 a odpoved je: ignorovat vycitanie alebo drzo odpovedat ze to riesis vlastnymi financiami a potom ignorovat vycitanie, lebo ved okrem neho je vsetko v uplnom poriadku. Osobne to ale pri tak protichodnych partneroch/manzeloch na dlhe zotrvanie spolu nevidim - to ale nie je samozrejme moja vec.
@alexis617 asi si nepochopila moj prispevok...Pretoze ja som nic nepisla len o drine v praci......
Ale o tom,ze zit nad pomery je znakom fin negramotnosti a dotycneho to skor ci neskor dobehne.......mozno to mal manzel autorky na mysli,ked sa snazil ju hamovat v jej vyletnickych chutkach.
Pani autorka, mas nasetrene tak,ze nemusis pracovat? A nasetrene Kedy? pocas manzelstva ci pred nim? aj to jerozdiel,Ak pocas, tak tie financie su aj jeho.......kejedno,zety si usetrila....zo splocneho....,Rok bez prcae? a potom co? ked minies tie uspery....... Zvlastne.ale dom staviate svojpomocne...a mas nesetrene finacie........ Tomu ani sam anemozes verit,co pises..... a 6 mes. mes. prijmov je malo nasetrne na to,ak by prislo k vyspadku pracovneho procesu.. To kolko by si existovala s 2 detmi z toho prijmu? A aky velky je mes.prijem?Ajto je otazka.. ....
Dalej.. Sk poistky... na to,aby si mala naozaj vysoke poistene plnenie musi mat aj vysoke mesacne platby.. a opati sa to len vtedy ak platis dajme tomu rok a poistenec zomrie hed po tom.. taka je realita poistenia.. Ak manzel zaraba menej, ,tak aj pozostalostne by nebolo vysoke.....
mam dojem,ze ty si naozaj fiancne velmi naivna..... Ja som videla podobne teba ako klientky. tiez takto uvazovali.Pokial nenastala kriza a nezostala imnevyplatena hypo , par deti ,nizke poistky a na ucte mala suma....Abolo trba platit ded.dan/nask si aspon toho usetrna zatial/ .
A to ,ze musz je domased si predsa vedela,ked si si ho brala.. CI si ho vobec nepoznala? Ale o to ani nejde.Ale o to,ze manzel ma dojem,ze minas nad pomery zo spoloneho majetku..... Nikdenepises,zeby ste mali not.zapisnicu..... cize nevzniklo vam BSM....
Aj o tom som pisala.......
Tvoj manzel nemamietal podla toho ,co pises,ze nechce on chodit s vami na vylety.Ale ze ty minas financie na veci,ktore su potrebne inde. ja som ta nevykleslila nijako. To ty si opisala situaciu a ja somna nu v tom duchu regovala..... Ak by ste mali dost financii,tak to nenamieta ... pretoze ekby bol taky,ze nadmerne setri,tak by si to videla vprvopm rade na zakaldnych vydavkoch..na strave a pod.....
Nito netvrdi,ze nemas deti vziat niekd evon na vylet.... obcas....... ale ide o tom,ci na tonaozaj mate financie a ako casto sa to deje.. a ci s ato nedeje na ukor zabezpecenia inych dolezitych veci .
O tom som pisala..
Ale je to na vas,ako si zariadite vase finacovanie vasho zivota.....

pani autorka, vas spolocny problem je vasa pravna a pravdepodbne aj finacna mala gramostnost.... A teraz pisme o tebe.. pretoze nie tvoj manzel,ake ty si napsila, ze auto je tvoje.. mas svoj ucet a aj on ma svoj ucet...... to je vsetko v poriadku
.Az na to, ze ak nemate rozdeleny majetok notarskou zapisnicou v case uzatvorenia manzelstva,tak vam v tom case vzniklo BSM.... Cize vsetko,co ste od dna sobasa nadobudli/okrem dedictva/ je spolocne...je jedno, kto je majitelom konta .... vsetko,co pride na konto jedneho ci druheho/ak to nie darovanie finacii ci dedictvo/ je spolocne. cize jeho plat, tvoj rod. prispevok apod...
Takze ak tankuje, tankuje aj z tvojho .ak platis , platis aj jeho peniazmi /rod. prispevok
Takze manzel asi strazi finacnie,kedze podla toho,co pises, zijete zrejme nad svoje pomery...ak vezmes fiinancie na vylety,nie je na ine ,mozno dolezite veci...... preto aj budujete dom svojpomocne.. Kedze finacie su obmedzene...
Takze sa zamysli, ci neminas nad svoje moznosti-..--- je
pekne,ze ches detom dopriat istu zivotnu uroven.ale na nu musi mat kryte financie tak,aby to neohrozilo fnancovanie nieco ineho...... pises,ze potrebujete nejake veci dorobit do domu......ale to nie je vsetko.....
Takze ty si vastne r riesis svoju tramu z chudoby ci nezaujmu rodicov v detstve tym,ze mozno zijes nad pomery teraz..aspon tvoj manzel si to mysli......
je len dufam,ze tie vylety platite potom,ako mate odlozene financie ako rezervu ,ak by prislo k nezametnanosti, urazu ci smrti jedneho z vas., ci sa stala nejaka ina nepredvidana zalezitost......
Ano, deti by mali mat moznost vsestranenho rozvoja osobnosti.....aj tie vylety tam patria..ale na to treba kryte financie . takze si si sista,ze ich naozaj mate na taky ziv.s tandard,aky si nastolila?
Akokolvek,treba sa s manzelom porozpravat o svojej finacnej situacii, nastudovat si veci okolo BSM a istej fin gramotnosti..... cize si vydebatovat vase fin zalezitosti...... ako to vidi on a prco to vidi ako minanie penazi nad ramec ,kde chbaju inde.... akae su avs efinacne priority ......
@yanni Ale pravny system de a sk aj vramci rod,prava je iny...... takze svoju situaciu nemozes aplikovat na tu jej na sk.... pre rozne priciny.. vyska prijmov, iny pravny system a pod...ina situacia v tvojej a jej rodine...
Ano,zejeme len raz.. ale to neznamena,zemusime zit nad svoje pomery a fin .moznosti. pretoze to je fin , riziko...
S financiami treba narabat zodpovedne.a deti si robit v ramci toho,ake mame noznosti in poskytnut plnohodnoty zivot...neda sa aj financovat stavba domu a hypo, aj zit na vysk.nohe po vyletoch..... na to musi byt aj primerany plat a financie....ale to asi nebude tento pripad tejto rodiny....... .. aby potom si znovatie deti neliecili traumy z detstva..ci uz z nedo.finacni ci potom ,ked budu dospele ,ze sa naucili zit nad pomery a to ich dobehlo...
..Ine je,ked niekto nezmyselne setri aj na dol . veciach pre zivot, ine,ked niekto prezieravo sa snazi nezit na pomery....... ale mat istotu pre pripad nejakej nepred.udalosti..
Predstav si,ze by takato rodina prisla o ziivitela.,ci uz urzom,ci smrtou..... alebo strta zamestnania ......
Takze ono treba rozmyslat, nie neprimerane setriit na zakl.veciach prezitia,/ale to asi nebude tento pripad jej manzela/ , ale ani bezhlavo minat.....