Manžel nevie narábať s financiami, čo robiť?
Ahojte žienky. Idem sem s takou zúfalou prosbou. Už mi ide z toho vybuchnúť hlava. Manžel vôbec nevie robiť s financiami. Teda aspoň doteraz nevedel a tak to aj dopadlo. Ako mladý veľa zarobil ale zároveň aj minul a na uplne hovadiny. Tak sa "zadlzil". Myslím tým to ze teraz spláca splátku a lízing. Mesačne je to 700€, ďalej je živnostník čiže odvody, účtovncka je ďalších 400€. To už je 1100€. Čiže celá jeho výplata ide iba na neho. Ja mam rodičak a prídavky 650€ a cca 50€co niečo po predávam z domu. Ja nakúpim jedlo, plienky, odložím 100€ mesačne. Platíme iba 100€ mesačne za nájom keďže sme v podnájme u známych. To sa striedame, raz ja a raz manžel. No ale ja neviem. Manžel sa nechce zamestnať pod niekohoo aby mal plat bez toho aby platil odvody. Nechce predať auto na ktoré platí lízing 450€. Ja mam odložené cca 5000€. Manžel má cca 8000€ plus ma veľa takých veci ktoré keby predal tak ma cca 65000€. Navrhla som mu nech niečo predá a vyplatí aspoň splátku. Ostáva tam 10000€ ze aspoň toho by sa zbavil mesačne. No aj nad tým špekuluje. Ze to sa postupne splatí. Chceme stavať dom. Lenže ako, mame velikanske pozemok. Ale ja neviem, som už zúfalá z toho ze on mi nedovolí aby som ja sama riadila financie a urobila to tak aby to bolo lepšie. On to nevie stále s peniazmi. A keby som mu ich nezamykala tak žijeme len na vode a chlebe. Rozmýšľala som ze si zoberiem tých svojich 5 tis nasetrenych a jeho 5 a platím to. Ale nechcem už viac moje peniaze dávať do neho. Co mam robiť orebohajednoducho
@guudy nejaký materiál už máme. V okolí známi postavili svojpomocne domy za 80 000€ žiadne pidi chatky. Ja nechápem kde ľudia nakupujú materiál keď stávajú domy za 300 tis. Nežijem v Bratislave takže ceny tu mame o dosť nižšie
Mne to pripada, že najviac sa hnevaš na nás a najmenej na manžela..On nechce, aby si riadila financie, tak jedine s nim to vyriešiš, s nami nie..
Hor sa do stavby domu..! Hurráaa! To bude za pol roka plaču, nevadi, snažili sme sa triezvo zhodnotiť situaciu..Ked nedaš na rady, musiš sa na vlastnych chybach poučit sama a vidim to tak, ze dom splacat budete, ale byvať v ňom nie, čiže este si odrataj od tohto, z čoho gazduješ dakych 500eur a budete tak žiť xy rokov
Dobre napíšem to napríklad takto. Manžel podniká s autami. Teraz ich ma momentálne v hodnote 65 tis. Čiže keby ich teraz hneď predal tak mame plus toľko peňazí. Lenže každý vie ze niekedy sa predáva auto týždeň niekedy 2 mesiace. Keďže sa tým živí tak zárobok odkladá a za vklad ktorý sa mu vráti nakúpi iné... Verím ze už má rozumiete
No tak v manzelovom zivote by malo mat aj byvanie pre rodinu urcitu prioritu.. Nehovoriac o tom, ze pokial nevie tie peniaze otocit tak aby rastli rychlejsie ako rastie inflacia a v kratkej buducnosti z toho vytrieskat viac ako len sluby, tak miesto aut za 65 litrov ste mohli mat auta za 30 litrov a vlastnu strechu nad hlavou k tomu..
Jednoducho si zníži úväzok na čiastočný (štvrtinový, pätinový)spýtaj sa jeho účtovnícky/mzdarky
Autorka, ako myslis, snazila som ta prebudit zo sna, ale ked to odmietas, tak vam ostava jedine….popalit sa na vlastnej skusenosti ;)
Ako tu uz bolo spomenute, financne negramotna si aj ty, ked sa bez penazi chces pustat do stavby domu…
Tych 13 tis je proste nic ku stavbe domu. A peniaze uviazane v biznise sa nepocitaju, lebo ked muz nieco preda, tak obratom za to kupi dalsie auto… ci chces, aby predal vsetky auta a skoncil s podnikanim? Lebo inak sa tvoje ohananie sa 65 tis neda pochopit.
No my sme postavili dom za tých cca 100 tisíc, ale pred 10 rokmi! Odvtedy sa ceny všetkého enormne zvýšili, takže dnes za tú sumu proste dom nepostavíš a všetko si aj tak svojpomocne neurobíš, napríklad elektriku a podobné veci, čo ti musí aj tak odborník spraviť.
@ernesternst a normálne sa mu to aj bude počítať potom keby náhodou bol na pnke?
Samozrejme, ze nie. Netreba mat co najnizsi plat/odvody. Najma ludia, ktori nevedia hodpodarit. Pn, dochodok bude zalezat od toho, kolko odvedu.
zapocet odpracovanych rokov sa robi na zaklade priemernej mzdy z minuleho roka. Šikovná mzdárka poradí. Dôchodok bude mať minimálny aj z týchto odvodov. Autorka tu teraz rieši, že potrebuje ušetriť každé euro na prípadnú výstavbu domu.
a ty si sa v ktorom roku zastavila, keď si myslíš, že do 80 000 eur sa zmestíš pri stavbe domu? Aj s tým vašim podnájmom za 100 eur mesačne. Však váš známy ešte musí byť v mínuse za tie vaše energie, ktoré míňate. Že sa nehanbíte takto zneužívať ľudí. Aj v tom ste sa niekde zasekli. A evidentne ste obaja totálne finančne negramotní. Na tvojom mieste namiesto MK kukám na nete ceny stavebných materiálov a dám sa do obrazu a do obdobia, v ktorom reálne sme
@sasa1310 ale pusinka nenervuj sa 😂
no ja sa nenervujem, neboj. Ja som v živote spokojná a veľmi. To ty by si sa mala nervovať
Najlacnejsie montovane domy zacinaju na cca 100tisic. Realne tak 120 a k tomu este zahrady, ploty , kadejake poplatky. Tzn ak nemate aspon 135 tisic na SKROMNY dom nad stavbou by som ani neuvazoval..
@janickacrazy píšeš úplne blbosti .čo ak má známeho elektrikára ? Proste len zhejtovat...
@kristinapetronela no jasné, hlavne, že ty píšeš múdrosti, sa ukľudní, to bol len príklad a dnes už ani známi nerobia zadarmo
@janickacrazy predstav si presne toto. Môj otec je elektrikár wuoalaaaa.
@kristinapetronela áno každá z nich si len odpľuť potrebuje
To bol len príklad. No keď myslíš, že postavíte dom za 80 tisíc, tak kľudne choď skúsiť. My sme stavali, tak mám o tom trochu prehľad.
vieš čo autorka? kape na karbid? ty si mysliš, že ludia ti tu prišli škodiť? kurnik, tak ked na to maš, čo sa serieš, zajtra rano 8.00 v kostyme v banke možeš stepovat, zažiadat si hypoteku, oslovit firmu a postaviť prvy kamen...čo mysliš, že všetci ti chcu prekaziť ťvoju buducnosť? nevidim tu ani jeden koment, čo ti škodi, praje zle, alebo ta uraža, ja neviem , kde si to vyčitala, ale si trochu domýšľavá..načo potom tieto otazky? ber buksu a chod stavať..
Auroka, lopatou jedine na teba.
Píšeš nezrozumiteľne, najskôr tak, potom tak. Zo živnostníka, čo sa nechce zamestnať u iného, je nakoniec konateľ a zamestnanec v jednej osobe. Mzdové náklady chceš minimálne ale aby mal aj dobrú PN, aj dôchodok. A nezabudni ešte že mzdové odvidy síce treba platiť ale sú zaroveň nákladom pre jeho firmu, čo predpokladám tiež potrebuje. A čo že má tovar za 65000€ ? Veď to sú 3, max 4 auta. Ak ich predá kvôli stavbe domu tak s čím bude podnikať? Za čo kúpi další tovar? Peniaze z firmy treba zdaniť alebo ich vyberie ako pôžičku, zlikviduje firmu a zamestná sa v tescu?
@kristinapetronela dufam ze ma znameho aj na geodezii, aj strechara, aj kopec dalsich profesii, co budu potrebovat.
Len vybavit povolenia a potiahnut siete bude stat par tisic. A nechcem to autorke kazit, ale pokial s manzelom nevie, ze musia splnat na hypo urcity prijem, tak pochybujem, ze rata s tym, ze treba pozriet uzemny plan obce, ze treba upravit teren, ze treba mat statika, geodeta, zaplatit za projekt...
To nie je len natahat kable, poukladat plavacku a vymalovat.
Ja hlavne nechápem, preto riešiš manželove financie, keď ich on evidentne nerieši s tebou. Ale to je vidieť už len na tom, čo píšeš… ja mám a manžel ma… manžel zarobí, manžel minie, ja platím… zaplatil ti aj za vybosenie a pôrody deti, keď máte rozdelené financie?
Autorka: rodičovský príspevok je aktuálne 473,3€ a rodinné prídavky sú vo výške 60€. Spolu 533,3€. Akých 650€ spomínaš?
"Ja mam rodičak a prídavky 650€ a cca 50€co niečo po predávam z domu."
@zltalienka pravdepodovne ma 3 deti. 473+60+60 +60 vychadza okolo 650.

Lebo ziadna banka vam neda uver. 1100 eur ako obrat je zalostne malo. Banka to chape ako superhrubu mzdu, cista by bola ekvivalent minimalky.
K tomu vyzivovacia povinnost na manzelku na md a 3 deti. A leasing ani nehovorim. Bonita tak na kartonovu krabicu.
Ak by to s domom myslel vazne tak prizna vacsiu cast prijmov, aby navysil svoju bonitu. Ale zasa, ak by to myslel vazne s vami ako rodinou, nenecha ta tahat zivenie, satenie, financovanie domacnosti z rodicaku.
Nuz, nie vsetci sme najostrejsie ceruzky v peracniku...