Manžel odchádza na dlhé pracovné cesty: Ako to zvládať?
Ahojte chcem sa vyrozprávať.
S manželom sme spolu 7 rokov zobraty mame dve deti 3 a 2 roky.
Manžel pracuje od začiatku nášho vzťahu na 3 smeny čiže každý deň doma, ale po uvažovaní a rozprávaní sa žeby išiel do zahraničia súhlasil teda obaja sme súhlasili keďže nám treba peniaze a tu s tohto platu a môjho rodičovského ideme od výplaty do výplaty.
Hľadá si uz prácu v zahraničí žeby šiel so švagrom ktorý robí 3 týždne a 1 týždeň doma a pre mňa to je hrozne dlho. Neviem ci by som si dokázala zvyknúť a deti tiež, ale zas keď tie peniaze nám veľmi treba.
Mne strašne vadi len ta jediná vec ze by bol tal dlho preč a tak krátko doma, viem ze niesom jediná ktorej chlapi takto pracujú len som sa chcela vyrozprávať. Dakujem
@sasa1310 takze ty sa tu proste hráš so slovíčkami a ohybas realitu ako sa tebe páči. Faktom je že tvoj chlap keď je v práci tak proste s tebou ani s deťmi nie je a nie je teda ani k dispozícii ak by sa niečo stalo. Neznamená to že je doma a že sa deťom venuje. To je fakt. Čiže ak to rozratas na čas, tak ten čas strávený doma s deťmi - chlap čo príde z prace a chlap zo zahraničia- je cca rovnaký.
@iv007 ja som doma 10 rokov. 🙂 Manžel zarába, ja sa starám o deti a domácnosť. Obaja to takto chceme a vyhovuje nám to. 🙂 A o to, žeby som si nenašla prácu o 10-20 rokov sa nebojím 🙂
@zuzanapjat tak snad ti manzel aj bude doplacat k tomu minimalnemu dochodku, ktory zrejme (ak) budes mat v starobe. Ale kazdy nech zije ako chce.
@iv007 neboj sa... máme to poriešené
@iv007 ved to, väčšinou ide o to, že tieto rodiny chcú dom, terasu, bazén, trampolínu a pod ale to môžu akurát kdesi v dedine, kde si pravdaže žena prácu nenájde. Nakoniec ani muž a musí ísť robiť von. Keby šli do mesta do bytu, s najväčšou pravdepod.si robotu nájdu obaja a rodina je spolu. Alebo proste si nájdu mesto, kde sa v pohode zamestnajú a všetko bude poruke. To je otázka priorít, barák je svätý grál a rodina sa prispôsobí, alebo rodina je priorita a bývanie sa prispôsobí. Poznám pár takých rodín a nie je to vôbec dobre. Samozrejme na FB pravidelne fotky ako dôkaz ako sa im dokonale darí a všetci si šťastní. Ale čo si píšeme v súkromnej komunikácii, to už nie je veselé ani trochu ☹️
@mamutka jj mame barák... a hlavne šťastné deti na dvore 🙂
@zuzanapjat to či sú deti šťastne vôbec nesúvisí s tým akú nehnuteľnosť rodičia kúpia.
Určite nie. Radšej žiť skromne,ale spolu.
@zuzanapjat inak, neexistuje, aby deti boli šťastne, že otec vždy na dlho odchádza. Deti chcú mať matku aj otca doma. To je pre ne šťastie. Stačí menší dvor, či byt, ale nech sa môžu túliť k obom rodičom pred spaním každý večer. Byt spolu každý deň.
Jasne, zvyknú si, ale nie všetky, poznám prípad že vždy to dieťa plače už roky, keď otec odchádza. Mamičky deťom vysvetlia, že takto to ma byt, takto im je lepšie, že sa budu mať fajn a deti to akceptujú, lebo deti si zvyknú na všetko. Ale je zbytočne kohokoľvek presviedčať že toto by bola voľba deti. A o to tu ide. To nie je len o tom, ake bývanie rodičia chcú a či je muz ochotný úplne sám to cele financovať. Nech si každý robí čo chce, ale netreba nikoho presviedčať že separovať sa je nejak super pre rodinu. Pre rozpočet možno, pre rodinu nie.
@sasa1310 je to o prioritách každej rodiny sú aj ženy, ktoré idú do zahraničia od teenegerov.Niekto to zvláda, druhá nie.
@iv007 ale je to ich vec či nie?Vždy boli ľudia čo cestovali za prácou dokonca voľakedy ľudia kvôli lepšiemu životu emigrovali.Tiez si myslím, že chlap, keď je doma po turnuse je s rodinou viac a viac si oddýchne ako, keď príde 17:30 každý den.Niekto nevie bez chlapa ani nakúpiť či niečo si vybaviť.Samozrejme, že vždy je niečo za niečo.
@luccija vsak som napisala, ze kazdy nech zije ako chce. Je to diskusia, snad mozme napisat svoj nazor. Ja som mala vztah s takym muzom (10 dni vonku a 4 dni doma), prisiel unaveny/zrobeny ako kon (tahal 12ky plus dlha cesta domov), prvy den sa pralo, dalsie porobil cosi doma alebo u matky a uz siel naspat. Nechcela by som tak zit a uz vobec nie v ramci rodiny. Chcem mat v partnerovi oporu a pritomnost, nie si len telefonovat a vidiet sa parkrat do mesiaca. Viem si ist nakupit aj vybavit vsetky veci, no od toho predsa partnerstvo nie je.
@mamutka deti su šťastne ked maju milujucich rodicov, to ze mozu behat aj po dvore a rodicia nemusia riesit ziadne existencne problemy je len velke plus a my sme to doma dosiahli. Moje deti neplacu ked manzel odchadza ale zato sa na neho velmi tesia.
@zuzanapjat o tom niet pochýb, bodaj by vo všetkých rodinách bola harmónia, nech už žiju a pracujú kdekoľvek.
@aurora33 pracujúci otcovia na Slovensku aj keď si odrobia tie hodiny denne, sú so svojimi deťmi ešte v ten daný deň 365 dní v roku. K tomu víkendy, dovolenka a pod. Tie deti vidia každý deň. Autorkin bude 3 týždne preč od 2-3 ročných detí. Pre mňa nepredstaviteľné. A to som jedna samostatná nezávislá žena, ktorá si sama zarobí a vie sa sama postarať o seba. Mne stačí, keď večer príde z práce a ideme si niekde sadnúť. Hocikedy a nie iba 10 dní z mesiaca
@sasa1310 Čiže keď si idete večer s mužom sadnúť idú s vami aj deti? Plus veľa mužov pracuje aj cez víkendy, alebo minimálne v sobotu. A myslíš že len pracujúci tu majú dovolenku? Máš to všetko veľmi skreslene. Zase aby to sedelo do tvojej ideálnej šablóny: muži pracujúci tu su super, muži pracujúci von su obyčajní chudáci, ktorí kaslu na rodinu. Veľmi čiernobiele videnie
@sasa1310 3 týždne je veľa, ale ak autorka vníma že tých peňazí je skutočne málo tak na pár mesiacov to zvládne-prežije. Potom si jej muž môže zriešiť aj v tom zahraničí niečo s lepšími turnusmi. Prilepšia si a keď príde nečakaný výdavok - ako to v dome býva - strecha, kotol, nedoplatok čokoľvek.... tak to lepšie prekonajú. Ak budú rozumní odložia si financie a nepremárnia všetko.
Musela by som byť veľmi zle na tom, aby som muža vymenila za peniaze...pre deti bude cudzí človek.
@zuzanapjat to je tak pre slobodného bezdetného chlapa a nie pre otca maličkých detičiek
@sasa1310 Bratislava nie je celé Slovensko. 30 rokov som žila v meste a o 16tej som oteckov na ihrisku nestretávala. Teraz som v obci a na ihriskách je 99% mamičiek. V Bratislave je asi veľa tatkov na materskej, alebo na homeoffice keď si môžu dovoliť denne "venčiť" decká o 16:00... alebo tam majú muži všetci tak perfektný pracovný čas, ktorý skôr majú v iných lokalitách ženy, než muži?
@aurora33 to nie je len BA. Aj moj muz travi kazdy jeden den po praci s detmi. Plnohodnotne. Pises tu, ze ak ma chlap tyzden volna, tak takisto stravi s tymi detmi tolko casu, ako muz, ktory je s nimi denne. Nie nestravi. Ak je chlap 3, tyzdne v zahranici a pride na tyzden domov, tie deti su pol dna v skolke, skole a kruzkoch. Prepokladam, ze za ten tyzden si takisto povybavuje lekarov, banky, urady a mozno stretne aj nejakych kamaratov a rodinu.
Zacina to snom o velkom dome s bazenom, pokracuje hypotekou, ktoru nevladzu splacat a tak sa muz vyberie zarabat do zahranicia. Zena zatial sama taha starostlivost o deti a dom. Muz sa drie vonku. Po veceroch si obaja ziju svoje vlastne zivoty, vacsinou osamelo. Po case im ta osamelost zacne prerastat cez hlavu a najdu si niekoho na vyplnenie volnych vecerov. A tam sa konci rozpravka o krajsich zajtrajskoch.
@mamamasama a rovnako aj píšem že nie su turnusy LEN tri tyzdne preč a týždeň doma. Tak čítaj a potom sa ozývaj, ok?
Mne je to v podstate jedno, môj manžel nerobí preč, len sa mi nepáči takéto škatuľkovanie, že len ti otcovia čo robia doma su ti úžasní a venujú sa plnohodnotne svojim deťom. Je tu veľa tém, kde žena napíše, že muž príde z prace a hodí sa na gauč s telefónom v ruke.

@sasa1310 môj tam netrávi žiadne víkendy sám 🙂 áno, trvám na tom že je s nami plnohodnotne viac času ako muži čo dôjdu domov večer. Ja ho nepotrebujem mať k dispozícii tri hodiny denne po práci. Ja som ho mala mesiac doma po každom pôrode, tri týždne každé Vianoce a kopec voľna medzitým, kedy si môžeme dovoliť čas tráviť naplno... a nie tri hodiny večer.