icon

Manžel pije každý deň pivo

ejlan
26. jún 2013

Ahojte .. Založila som si nový nick..lebo tu mám pár známych a nechcela by som aby niekto riešil do čoho ho nič.. Hňeď potom tento nick zmažem. Preto sa chcem takto anonymne poradiť ohľadom môjho manžela. Sme spolu 5 rokov. A máme jedno dieťa 4 roky. Ide mi o to že mi vadí jeho pitie piva. A neviem či fakt je to normálne alebo ja preháňam.. Nechcela bysom aby sa to jedného dňa zvrtlo na nejakú závislosť. Každý deň musí piť pivo. Keď som mu povedala že mi to vadí, tak sa rozčúlil..že nebudem mu to zakazovať.. že on sa neopíja, ani nič..a že chodí do práce tak to pivo si navečer po robote chce dať tak na relax... DO bre to by som chápala... ale vadí mi že každý deň..a už to je tak..že denne si dá aj 3 tie pivá... to sa mi zdá že už to začína preháňať.. Ako nikdy sa neopije... ale predsa len sa mi zdá že to môže prerásť k závislosti na alkohole a to nechcem. Nieje agresívny o drobca sa stará-no teda starám sa ja..oni sa spolu hrajú. A teraz mi povedzte..som ja tá čo preháňa..alebo to naozjaj nieje moc dobre takto sa nalievať tým pivom. Občas si dáme aj spolu nejaké vínko...pri telke večer.. to mi nevadí...ale proste nie každý deň mať alkohol...lebo pivo je alkohol podľa mňa... Keď mu to poviem..aby sa s tým miernil..nech si urobí pár dní v týždni proste prestávku tak sa rozčuľuje že to mu nemám čo zakazovať... Čo robiť? Alebo ako mu to vysvetliť inač aby sa nad tým zamyslel. Myslím že ani pre dieťa to nieje moc dobré keď vidí ako sa oco každý deň napája pivom. Ďakujem za každú radu a názor.. No prosím slušne tak sa mi prosím aj slušne vyjadrite.. nemám záujem aby ma tu niekto ponižoval a posmieval sa...

ejlan
autor
26. jún 2013

@maria1989 asi by ma roztrhlo 😀 a môj svet je príjemný aj bez toho..mám krásne zdravé dieťa, a som za veľa vecí vďačná... iba mám obavu z tejto jednej veci...

lulka12
26. jún 2013

No nečítala som všetky reakcie , ale dovolím si tvrdiť ,že už je manžel závislí.
Alkoholizmus nie je len stav keď človek pije do opilosti ale aj tzv " hladinka" na ktorú je pravidelné naučený...

Ak sa človek svojej dennej dávky nedokáž zbaviť na sebou určený čas napr. 3 týždne bez toho aby to porušil je už v závislosti , ktorú neviem vôľou ovládať....
Nepísala si manželov vek , ale ak takýto stav už trvá viac rokov tak je to 100%

Tiež je smutné ,že i napriek tomu ,že máš voči pravidelnému konzumovanie výhrady ,tak to neberie na vedomie a pivo má radšej ako teba...
Asi by som to riešila aj manželskou poradňou, lebo problém sa sám nestratí a bude skôr narastať ☹ ☹ ☹
Držím palce aby ste to zvládli....
P. S Vydieranie odoprieraním sexu je zlá rada 🙂 🙂 🙂.

slniecko154
26. jún 2013

okrem toho pitia samotneho piva, nech si prerata, kolko na to minie penazi, ci by ich nechcel radsej investovat do niecoho rozumnejsieho..

maria1989
26. jún 2013

@lulka12 to je pekná veta - pivo radšej ako teba - mne keby starý povedal, že buď on alebo čokoláda, tak neviem neviem :D

onedaynick
26. jún 2013

Baby ako mozete zit bez alkoholu? vazne sa pytam. Ja milujem pohar Rioji ci Alibernetu k steaku, chladene biele so sodou v lete k salatu, v zime si pri kozube dame s muzom whisky. Pivo mi velmi nechuti, priznavam, vypijem max. jedno.

Ja by som sa alkoholu nevzdala. Som alkoholicka? 😀

1katkas
26. jún 2013

@aristka tak treba ist k doktorovi nech ho posle za to 1 pivo na liecenie..pre mna to nie je urazlive ja pivo nelubim 😀
@maria1989 tak strach moze byt, ale nie nejaky prehnany..z jedneho piva sa robi 1litrova palenka na ex kazdy vecer

tilly
26. jún 2013

no, ak by to bolo jedno pivko po robote, tak by som neriesila, aj si tiez raz za cas zarobim jeden gintonic alebo bavorak a fakt to dobre padne niekedy tak na vecer si dat...

ale ak to bolo niekedy jedno male pivko a stali sa z toho tri piva, tak to uz je divne...

tatata
26. jún 2013

3 piva denne je velky problem, vadilo by mi to z hladiska zdravia, financii a mozneho buduceho alkoholizmu. Bohuzial mnohe trosky zacali takto a tiez si ich problem dlho nikto nepripustal. Ak je v rodine dedicna predispozicia, tak to treba riesit radikalne, kym nie je neskoro.

billam
26. jún 2013

Jedno pivo by mi nevadilo, aj kazdy den - to by si mu nemala zakazovat - nepije vodku, ani slivku, ani borovicku...ale pivo...v tom je rozdiel...pivo z neho alkoholika nerobí, aj ked ho pije kazdy den. Pivo sa pije od smädu, narozdiel od paleniek.

1katkas
26. jún 2013

@slniecko154 jedno pivo denne to je naozaj vela penazi v rozpocte za mesiac..a co my zeny? parfemy specialne sampony na vlasy, farby na vlasy, make up to nelezie vela do rozpoctu?
@onedaynick uz si mala byt na lieceni 😀 (samozrejme, ze nie..alkohol v malom mnozstve prospieva, ale skodi vo velkom mnozstve..ved urcite nevypijes na ex 1 liter tvrdeho)

aristka
26. jún 2013

@1katkas absolútne to nie je urážlivé, ak denne to pivko potrebuje a dá si ho..je to diagnóza ako každá iná a tam nie je miesto na urážky,ak sa chceš urážať ,tak neprispievaj....

kazunomiya
26. jún 2013

@billam no.. alkoholizmus moze vzniknut aj z piva. U nas je castejsi asi ten palenkovy, ale napr. v CR su bezni "pivari".
Tu to bude jeden nazor taky, druhy onaky, ale trebalo by sa poradit s odbornikom na zavislosti... oni vedia, co vsetko sa vyskytuje a ako to vyzera a hlavne - vedia, co s tym.
Inak nepise sa tu o jednom, ale o troch pivach...

aristka
26. jún 2013

@1katkas a samozrejme tu nie je miesto na žiadne posmešky,toto je vážna diskusia a zakladateľka porebuje pomoc a radu a nie či mu dovo liť alebo nedovoliť ,to že vy to nevidíte ako problém je vaša vec,ale my v špitály spoznáme aj to jedno pivečko pravideľne denne....

maria1989
26. jún 2013

@onedaynick tiež neviem, načo sa vzdávať. ja sa viem aj totálne opiť, a ešte to zo mňa alkoholičku neurobilo. mám chuť, dám si, nemám, nedám. a fungujem. chodím do práce, všetko ok. nie z každého, čo sa napije, sa musí bezpodmienečne stať alkoholik 😀

slniecko154
26. jún 2013

@1katkas parfemy si kupujem tak raz za rok, vlasy si len dofarbujem doma, jeden balicek za 3 eura mi vystaci na dva mesiace, sminky si kupim nieco asi tak raz za tri mesiace, sampony myslim ze to je nevyhnutnost a dalej pokracovat nebudem 🙂 takze moje mesacne utracanie za kozmetiku vyjde ovela menej ako ked si zratam tie tri piva denne za cely mesiac.. ale to uz je vsetko o prioritach 😉

billam
26. jún 2013

Záleží v akých časových odstupoch vypije tie tri piva.

matkamirko
26. jún 2013

@maria1989 samozrejme, ze nie. Ale denno-denne pitie alkoholu, aj len v malom mnozstve, tak to je uz definovane ako problem s alkoholom. Vzdy to vyusti do zavislosti.

lulka12
26. jún 2013

@janeita 0,5 l piva = 0,5 dl tvrdého alkoholu čiže 3 pivá = 3 x 0,5 dl alkoholu a to je už dosť ☹ ☹ ☹ ☹

aristka
26. jún 2013

@matkamirko tu to nevysvetlíš ,dievčatám by som odporučila exkurziu na aro ,aby videli ako krásne si to aj mladý ľudia užívajú s otvoreným bruchom ,peritonitídou z pankreatitídy a bojujú o život...a to nie sú všetci alkoholici posledného stupňa,ale bohužiaľ aj jedno ,dve pivečká denne...

maria1989
26. jún 2013

@matkamirko veď to som práve vravela, že to nie je pravda. ale zbytočne sa hádať. mali sme so starým obdobie, keď sme každý deň stiahli sedmičku vodky. potom nás to prešlo. teraz si vypijeme príležitostne. a opakujem, alkoholici sa z nás nestali. no možno u väčšiny ľudí to tak funguje, možno si nie každý vie povedať a dosť... 😉

andrejka1974
26. jún 2013

ja si myslim, ze to az take zle nieje, moj muz tiez vecer pije pivo , kazdy vecer po praci si da 1 az dve, ale ked mu chuti aj tri a v piatok a v sobotu si nanho zajdeme aj spolu a dame swi obaja po dvoch pivkach, to nie je alkoholizmus, ale proste si to to jeho telo pyta, tak ako vecer si dame spolu kavu, ked je doma mame ju spolu aj rano a pri tom ked doma nie je ja si kavu nedam , nepotrebujem ju 🙂 🙂 🙂 ale ak ti to vadi tak mu to povedz a skus mu to obmedzit , ale to jedno by si mu dovolit mohla 🙂 🙂 🙂aby zasa nepovedal, ze mu nic nedoprajes 🙂 🙂 🙂 🙂viem aki su v tomto 🙂 🙂 🙂 🙂 , mne vadilo , ze pri mne fajcil a on fajcil od svojich 15 rokov a prestal pred 6 rokmi zo dna na den, povedal si tak dost a zvladol to 🙂 🙂 🙂 🙂

lulka12
26. jún 2013

@maria1989 No alkoholizmus je choroba,ktorú si žiaden neliečený nepripustí....
Poznám len takých , ktorí to uznali až po liečbe... ☹ ☹ ☹ A to sú presne taký , ktorí by tu mohli napísať ako nenápadne to začalo ☹ ☹ ☹

andrejka1974
26. jún 2013

@lulka12 toto si myslim, ze je dost tvrde, ale toto alkoholizmus nie je , kazdy ma rad nieco ine , a ze si da to pivko preco nie , moj muz ma tiez rad pivo a ma ho kazdy vecer a alkoholik nie je 🙂 🙂 🙂

lulka12
26. jún 2013

@andrejka1974 odpoveď bola na príspevok pre maria1989.... Na obdobie pitia vodky . Každý večer 7dl s manželom.....

matkamirko
26. jún 2013

@maria1989 nuz a presne to tu riesi zakladatelka, sama citi, ze ten problem tam uz je. A pokial sa to nezmeni, tak nasledky mozu byt akekolvek. Ci uz v zvysenej potrebe konzumacie alkoholu, pripadne mnohe zdravotne problemy. A urcite nie je na mieste, ako tu niektore pisu, ze z jedneho piva predsa nemozeme z cloveka urobit alkoholika... ked idete k lekarovi, a pyta sa vas ci pijete, co mu odpovedate??? Prilezitostne? Kto z vas nepije vobec?? Uz len tym, ze pijete obcas, preddispozicie na to, ze sa stanete alkoholikom mate, zial. Aj ti, co fajcia marihuanu, raz za cas, aj tych zial nazyvaju zavislymi. Pokial budeme temu alkohol zlahcovat, tak alkoholici, ktori si to ani mozno neuvedomuju, tu budu stale...

kazunomiya
26. jún 2013

@andrejka1974 no ked si telo pyta alkohol, to je ukazkova definicia fyzickej zavislosti. Asi si to myslela nejak inak. Ale zial si tu este stale malo uvedomujeme, ze alkohol je mimoriadne nebezpecna, vysoko navykova droga a pit ho pravidelne je dost rizikove.
Kto s nim vo svojej rodine ci okoli nema problem, je stastny clovek. Len mnohi maju a si to neuvedomuju ci nepriznavaju.

Ad kava, caj a ine formy kofeinu: tie su predsa tiez navykove, dokonca velmi. Ja mam na kofein navyk uz roky- z cajikov. Neviem s nimi prestat. Priznavam si to. Len malokedy je tento navyk taky devastujuci ako byva navyk na alkohol.

Inak isteze, pravidelne pitie alkoholu a zavislost su dve rozne veci.

andrejka1974
26. jún 2013

@lulka12 to uz hej

maria1989
26. jún 2013

@matkamirko pravda, nezľahčujme to. asi nie každý má na to, aby si uvedomil, kde sú jeho hranice. už som ticho.

andrejka1974
26. jún 2013

@kazunomiya to verim , ale myslim si ze alkoholizmus je vazny vtedy, ked sa pije vela a osoba to nezvlada, myslim tie tri pivka sa este da, hoci aj tri pivka vedia polozit, ale da sa to obmedzit, len to chce volu, napriklad nemat ho po ruke a peniazky mat schovane 🙂 🙂 🙂 🙂

matkamirko
26. jún 2013

@maria1989 😉