Manžel pracuje na turnusy a chýba mne aj deťom

nelina1
29. dec 2014

Prosím o názor, manžel dlhodobo pracuje turnusovo. Je dva týždne preč, dva týždne doma. Chýba mne aj deťom(13 r. 8r. Deti majú zázemie na Slovensku, svoje koníčky, kolektív, kamarátov. Máme možnosť odísť ako rodina úplne do zahraničia, čo sme sa momentálne rozhodli takto neriešiť. Rysuje sa nám turnusová práca, kde by sme mohli pracovať s manželom a byť spolu ako rodina a ísť všetci. Deti by chodili na SVK do školy 2 týždne, na konci roka by museli robiť komisionálne skúšky. Pozitíva - obohatenie o nový jazyk, kultúru, rodina spolu. Negatíva - neviem ako sa to odzrkadlí na vzťahoch detí v kolektíve na SVK, bojím sa toho, že sa pretrhá, čo doteraz vybudovali a ako by si zvykli v zahraničí.

mamulienka30
29. dec 2014

@nelina1 to akoze planujes dva tyzdne v zahranicnej skole a dva v slovenskej? To je dost hlupy napad 😖 Bud jedno alebo druhe, deti si zvyknu v novom, ale treba odijst komplet, lebo s toho budu mat stresy + tie vecne presuny. Preco ste zavrhli moznost ist natrvalo prec? Tymto tvoje deti budu riadne trpiet... uz len ulohy, testy, priatelia, kruzky, toto je nemozne realizovat tak, aby deti nestratili na oboch stranach podu pod nohami.

maslenka47
29. dec 2014

@nelina1 tiez si myslim, ze tym dosiahnes akurat to, ze sa tvoje deti nebudu citit doma nikde. Budete jak cirkusanti, kazdu chvilu niekde inde. Ale cirkusanti su aspon komunita, kde decka maju stalych kamaratov.. tvoje deti by nemali ani to.

bonaqa2013
29. dec 2014

No na začiatok to nie je až taký zlý nápad. Mne by sa to tiež poddávalo a časom by sme sa rozhodli čo ako.

pribinak
29. dec 2014

Vela zavisi aj od toho o aku krajinu sa jedna, vedia deti aspon ciastocne jazyk? Aka je to kultura a mentalita? Su nam blizky? Cestujete daleko?

Casom sa vam pobehovanie hore-dole zunuje, budes musiet asi vymysliet nejaky iny system (moj nazor)

nelina1
autor
29. dec 2014

@mamulienka30 Vždy sme chceli bývať v mojej rodnej obci, mám už 40, neviem či chceme odísť úplne. Deti tu majú aktivity, kamarátov, ale na druhú stranu trpia tým, že sú málo s ocinom. Ja som prišla o prácu. Zatiaľ sa mi risuje táto robota, určite by to nebolo ľahké, ale nemôžeme si dovoliť ostať bez môjho príjmu a aj mne by viac ublížilo kebyže chodím na turnusy bez nich.

nelina1
autor
29. dec 2014

@maslenka47 Práve toho sa bojím

janinah
29. dec 2014

deti potrebujú poriadny domov ako soľ a nie nosiť ich hore-dolu ako mačka mačatá.....negatíva prevažujú pozitíva,opýtaj sa psychologa,ak máš možnosť......ste s ockom 50% času,to vúbec nie je málo,sú otcovia,ktorí síce necestujú,ale sú v robote od rána do večera.....ja by som to nerobila,ak odísť,tak navždy a nevracať sa každú chvíľu

nelina1
autor
29. dec 2014

@pribinak Išli by sme do Nemecka. Takto by sme mohli cestovať čisto teoreticky max do konca ZŠ staršieho.

natalym
29. dec 2014

Záleží od deciek aké sú, či si to oni vedia predstaviť. Veď Ti už vedia povedať svoj názor. Na kamarátov by som sa nepozerala, v ich veku sa dokážu rýchlo skamarátiť aj inde.
Čo oni na to?

azzflo
29. dec 2014

Tiez by ma zaujimalo o aku krajinu sa jedna.

Zijem v zahranici 11 rokov (momentalne NZ), ale tiez sme a a detmi stahovali pomerne dost. Toto je ich tretia krajina a sice su mladsie ako tvoje, zvladali to bez problemov a verim, ze by to zvladli aj tvoji. Moj nazor je taky - najlepsie odist s detmi natrvalo, mali by staly domov, zazemie. Ak vsak ale nechcete, radsej na striedacku SVK a zahranicie ako zostat sediet doma. Deti na tom mozu iba ziskat. 2 tyzdne nie su dlha doba, neverim, ze by kvoli tomu museli nevyhnutne stratit terajsich kamaratov, ale na druhej strane si ich mozu najst aj v druhom domove. Skola by bola podla mna v pohode, cez tie "volne" dva tyzdne by sa mohli priebezne ucit, aby nemali problem so skuskami. Takze za mna jednoznacne odist.

nelina1
autor
29. dec 2014

@bonaqa2013 V podstate nápad zlý nie je a kebyže skúsime a nie je to ono vždy sa môžeme vrátiť. Rozmýšľali sme odísť nastálo, ale táto predstava je pre mňa nejak ťažšie stráviteľná odísť úplne. Takto sa môžeme vracať domov.

katinka71
29. dec 2014

@nelina1 moj starsi syn bol vo veku 13 r navstevoval 8 rocne gymnazium ked som odisla do zahranicia na nove podmienky si nezvykol ,znasal to psychicky zle jedina zachrana bola ostat a pokracovat dalej v studiu na sk,momentalne je uz je vysokoskolak na inzinierskom studiu

nelina1
autor
29. dec 2014

@azzflo Jednalo by sa o Nemecko. Dva týždne na SVK by sa mohli venovať kamošom a veď dnes je facebook, skype....Ja ani manžel tu nemáme žiadne pracovné vyhliadky.

nelina1
autor
29. dec 2014

@katinka71 Boli ste preč nastálo, alebo ste tiež nejako dochádzali?

mamulienka30
29. dec 2014

@nelina1 - inak myslis, ze starsiemu nejaka skola bude taketo vymysly tolerovat 😖 Ja o tom totiz silne pochybujem plus to nemecku neni zasa hned krajina vedla, kde si za hodinu doma, to, co prejazdite na benzine, riziko dopravnych nehod, stat milion krat v zapche, na co to ma byt dobre? Kamaratov uvidia cez prazdniny. Ked sa vam ako rodine nerysuje vobec ziadna pracovna moznost, co ta tu drzi? Mysli na seba, na to, aby vam bolo dobre a prestan sa toho vsetkeho tak bat. Je to len ina krajina, nie ina planeta.

maznacik007
29. dec 2014

@nelina1 cize detska budu same niekde v prenajme v nemecku tie dva tyzdne ... ja neviem ci ti toto prejde jednak v slovenskej skole a jednak v nemecku kvoli socialke a pod...

neviem ja by som to svojim detom neurobila... ak prestahovat tak so vsim vsudy .. a na SVK chodit len na prazdniny na komisionalky budu musiet chodit na SVk tak ci tak ...

a dva tyzdne na SVK sa nebudu venovat kamosom ale dobiehat ucivo pochybujem ze maju tolko sebadiscipliny ze sami sa budu ucit v nemecku ..ked ty budes v robote

nelina1
autor
29. dec 2014

@mamulienka30 Mohli by sme sa s manželom striedať - denná, nočná služba. Nie sme rozhodnutí, je to jedna z možností. Jednoducho mám strach, že si tam nezvykneme. Tu mám kamarátov a známych, ktorých som získala počas života. Je dosť možné, že odídeme nastálo. Teraz fakt neviem, ako to dopadne.

nelina1
autor
29. dec 2014

@maznacik007 Určite by deti neboli samé, mohli by sme sa s mm striedať - denná - nočná služba.

sunshineka
29. dec 2014

@nelina1 v ziadnom pripade.vies si predstavit,co je to cestovat z Nemecka na Slovensko?to by snad tym detom neurobila :-O cestovala som z Rakuska na Slovensko a mala som dost,nikdy viac.bud odist navzdy,ale neviem si predstavit akoby sa deti adaptovali na ich system alebo ostat doma a hladat pracu tu

mamulienka30
29. dec 2014

@nelina1 - niekedy su tie nove kapitoly zivota nahodou krokom vpred. Nekomplikuj zivot sebe a rodine takymito planmi len kvoli tomu, ze sa bojis, ze si nezvyknes. To je uz negativizmus a zly pocit dopredu, takto sa tazko dostanes a budes citit niekde inde dobre, ked si presvedcena o opaku... tes sa... obaja s manzelom budete mat pracu, budete spolu ako rodina... dovolenky, prazdniny, ved nie ste na konci sveta, budete doma ci pribuzni u vas...

mamulienka30
29. dec 2014

@nelina1 inak ich si sa na nazor pytala? Ved to mas tisice kilometrov rocne co tie chudata deti stravia v aute 😝

nikawero12
29. dec 2014

@nelina1 nehnevaj sa, ale čo sa týka školy, predstavuješ si to veľmi jednoducho. Uvedom si, že tvoje deti sú povinné plniť si povinnú školskú dochádzku a preto je neprípustné, aby chodili 2 týždne do školy a potom 2 týždne nie. Cudovala by som sa, keby ti to v tzv. kmeňovej škole tvojich detí dovolili. Je iné,keby si o to školu požiadala 1-2 krát do roka, ale celý školský rok určite nie, bolo by to porušenie zákona o PSD.

nelina1
autor
29. dec 2014

@mamulienka30 Ďakujem za povzbudenie. 😅

mamulienka30
29. dec 2014

@nelina1 - nepanikar hlavne ;) Keby sa stahujes ja neviem z Kosic do BA budes mat uplne rovnake pocity... bude to daleko, nikoho nebudes poznat a deti budu mat obrovsku zmenu. Ano v zahranici je este rec navyse, ale to je otazka par mesiacov a budes ty aj deti rozpravat o sto tristo. Len treba mat otvorenu mysel a ist do toho pozitivne. Pises, ze vam to financne doma nevychadza a pracovne to nejde... tak je vec jasna. Tam to ide, tam sa budete mat dobre, tak sup tam!

nelina1
autor
29. dec 2014

@nikawero12 Ale mi sa nebavíme v rovine, že adios Slovensko, je to len jedna z možností. Pokiaľ viem, keď dieťa vymešká 30% z vyučovania, musí robiť komis. skúšky. V našej škole som to neriešila, ale moja bývalá kolegyňa to riešila v ich škole, pretože mala obdobný problém.

azzflo
29. dec 2014

@nelina1 Ja by som teda radsej skusila odist natrvalo - aj tak by sa este stale dalo vratit, nie? Pripadne kym deti dokoncia zakladnu skolu tak takyto rezim. Strednu by mohli zacat v Nemecku. Ale myslim, ze ked uz raz budete mat v Nemecku pracu a vyhliadky do buducnosti, na Slovensko sa nevratite. Treba uznat, ze detom ponukne lepsiu (a hlavbe jednoduchsiu) buducnost Nemecko. Toto by bolo pre mna cislo jedna.

timea7
29. dec 2014

@nelina1 radšej odíď úplne, lebo pendlovaním hore-dolu len vyrobíš u detí psychické problémy.

nelina1
autor
29. dec 2014

@mamulienka30 Neviem či ma tu drží nejaká nostalgia, alebo čo. Nejak sa neviem rozhýbať.

maznacik007
29. dec 2014

@nelina1 to hej lenze tie hodiny musia byt ospravedlnene ... a to ti skola neospravedlni toto a riskujes aj socialku v nemecku ked ti tam chodit do skoly nebudu a pritom su skolopovinne...

odidte normalne ... a nie takto pendlovat...

nelina1
autor
29. dec 2014

@maznacik007 Ak to škola povolí - normálne oficiálna žiadosť - prečo by mali mať neospravedlnené hodiny? Tie turnusy sú čisto hypotéza, dosť komplikované. Aj tak rozhodnúť sa budeme musieť sami, čo tiež nie je len otázka peňazí. Ale ďakujem za názory.