Manžel sa nevie vyrovnať so smrťou psíka.
Ahojte, chcela by dom sa poradit... pred 1/2 rokom nam umrel psik. Mal 11,5 roka. Mame doma urnu s jeho popolom, myslela som, ze urnicku pochovame v zahrade, uz aj miesto sme vybrali, ale manzel nejak nechce. Stale to odkladal a teraz neviem ci ano alebo nie. Vymysla rozne dovody, preco este nie. Urnicka je v izbe na okne, s elektronickou svieckou, ktora svieti non stop. Na Valentina mu tam dal cerstve jablko (nas psik ich mal rad), pred par dnami kresbu, ktoru syn nakreslil manzelovi. Je tam kvet, aj jeho obojok. Vyzera to uz ako oltarik. Myslela som si, ze dostojne pochovame, ale uz sa na to ani nepytam. Moju mamu caka operacia, po operacii bude u nas, aby sa zotavila a v tej izbe. Nema sa kto o nu iny postarat. Hovorila som s manzelom, ako s urnickou, tak ze ju postavi do kniznice. Mne to uz pride nejak cez... ja som mala nasho psika velmi rada, muz bol na neho dost naviazany.. Problem je, ze ked sa opytam na nieco ohladne toho (napr. ze dal kresbu od syna k urne psika alebo na to cerstve jablko), je podrazdeny, nervozny, utocny. Je schopny sa aj pohadat, pricom mne vytkne, ze co mi vadi, ze som nervozna. Pritom odo mna ide vklude polozena otazka, casto spontanne,ked upratujem ...atd. Potom je cely den na mna neprijemny, odmerany.
@maciatkolulu nasa macka je tam legalne,kedze ten les je nas.
@salonka22 keby mu zomrelo dieta tiez by mal doma urnu? O tom silne pochybujem...je to prehnane,aj ked to bol pre neho clen rodiny ale treba sa s tym vyrovnat ako dospely clovek ,keby to robi dieta da sa to skor pochopit ...
@evica01 no tvoja vychova mi príde ako vychova môjho strýka. Stara mama zomrela v piatok(striedal si ju otec so strýkom), už v nedelu pisal otcovi, že veci pretriedil, niečo zaniesol do kostola na charitu, zvyšok vyhodil a peniaze zatajil(aj keď jej otec vyberal 700eur tyzden pred smrťou, nebola mobilná, čiže ich minut nemohla) a to ešte ani pochovaná nebola.. to mi nepride zrovna empaticke ako aj vyhodit obojky(keď tak ich darovať utulku, aby poslúžili ešte nejakému nechcenému psíkovi, ale vyhodit??). No radšej by som mala za partnera muza autorky ako teba s empatiou 0,0
@saskia77 kým bude u vás mama môžte oltárik nejako zakamuflovat.
A potom by to chcelo nejaký citlivý rozhovor s manželom, netlačit na pilu a nechcite od neho všetko hned, len načrtnúť ze psika si musí uchovať v spomienkach, nie v prítomnosti popola. Véd oltárik môže ostať, namiesto popola dáte fotku, ja mam doma tiež oltárik milovanej babičky, no a čo.
Podľa mna je veľmi nezdravo upaty na bývalého psa, už len tým ze chce iba to isté plemeno. Mysli si ze tak by sa jeho starý psík akokeby vrátil Lenže ten psík by bol aj tak úplne iný, preto je možno lepšie zmeniť plemeno aj pohlavie.
no a co ze ma urnu na policke. Naozaj by mi nikde v byte nezavadzala, ani mini oltarik pokial by samozrejme nezabral celu izbu. Ved jedneho dna ho to prejde, ludom trva roky sa vyrovnat so stratami. No a co ze to bol pes, vacsinou tych psov su lepsi ako ludia. Ja by som to nechala tak a vobec tu temu neotvarala. Robis s komara somara.
Píšu sem baby, ktoré majú problémy s ich partnermi lebo im zahybaju, sú na nich sprostí, tyraju ich. Vykaslala by som sa na to a manželovi túto nerest tolerovala, pripadne mu možno pomôžeš návštevou u psychológa, ktorý by mu na pomohol smútok rýchlejšie vstrebať. Bud rada, že nebeha za sukňami alebo ta nebije.
Úplne ho chápem. Ja mám dvoch psikov obaja už majú 12 rokov, takze pomaly s tým počítam. Môj muž sa o tom absolútne odmieta baviť a jedine čo k tomu povedal, že určite ich chce dať potom spopolniť. A už teraz viem, že urny budeme mat doma. Kto si vo mysli je nam jedno. Sú roky súčasťou našej rodiny a aj budú navždy. My mame na toto rovnaký nazor našťastie
@saskia77 a vlastne aký je problém?že ty ju chces zakopať a on nie?urnicku dajte do knižnice a nerieš to.Neviem prečo tlacis možno ju vôbec nechce zakopať a čo je na tom?tak sa mu tá kresba páčila a dal ju tam možno sa so synom o tom aj rozprával..vôbec by som túto tému neotvarala.Vzdy lepšie ako chlap, ktorý psa odstreli, lebo je starý a zakope v lese.
Velmi bol/je upaty na psa. Spraval sa k nemu ako k babatku. Mavali sme casto konflikty, lebo sa ho zastaval stale - pes urobil nieco zle, ja som ho upozornila, manzel hned na jeho obranu. Raz mi dokonca dost vynadal. Ked som zakricala “fuj” alebo prestan, lebo som videla ze zhodil syna napr., muz bol schopny povedat, ze to nas pes neurobil. A stale ho len lutoval za nieco. Mala som dost velakrat. Ziadny vycvik, ziadne hry z jeho strany, nechcelo sa mu vencit ho. Nas pes bol len v zahrade. Ja som ho vencit nemohla, mal 40 kg , tahal velmi, neudrzala som ho, parkrat ma zhodil. Taky paradox to bol - sice ho muz miloval, tutkal, hladkal, objimal, ALE nic ho neucil, malo sa s nim hral, na prechadzky obcas, mozno raz za mesiac, misy umyval raz za cas, atd. Velakrat som ho posielala - umy tie misy, vraj umyl, ale kedy, ved to treba denne. dlazku neumyl v izbe, len pozametal. Velakrat som sa pytala, preco ho nevenci denne, odpoved ziadna. Vymenil vodu, nasypal granule. Ked riadny poriadok, tak ja. V travniku hovienka stale, denne ich nezberal. Kupovat hracky, pamlsky atd. to ano. Nie som naklonena mat dalsieho psa, toho nasho som mala rada, ale bremeno upratovania, cistoty atd bolo na mne. A este dcerina alergia. Raz som mu povedala, ze by mal mat radsej plysaka. Male plemeno nechce, dokonca kritizuje. Dcera raz zo srandy povedala, ze psi rasista. Pre mna a deti su aj ini psici zlati, ale prave kvoli tomuto muzovmu pristupu mam obavu mat dalsieho psa.
Ako deti sme so sestrou doniesli domov mačku. Je to už viac ako desať rokov. Volala sa Murka ale každý ju volal Filipa nvm prečo :D odvtedy máme mačky stále ... zažila som už dosť umieraní teda mačky zmizli čo bol u nás "lepší" prípad. Spomenieme si na nich hlavne fotky atď. taká je príroda. Mama stále vravieva že akoby šli "zomrieť" aby sme sa my netrápili. Či je to pravda neviem v každom prípade mali sme kocúra volal sa Pufo. Maznák neskutočný. Polovičny britský kocúr. Bol čierny pod bradou mal biele a krásne oči orandžové. Dlhšie ho nebolo až sa objavil a vyzeralo to akoby sa dusil. Mama s ním šla k vetovi kt. dal injekciu. Ako mama odišla vet volal že kocúr sa rána nedožije. Jednoducho vzal peniaze napichal ho injekciami a zavolal. Pufo prežil jeden deň a ptm v noci zomrel. Pamätám si mala som rannú zmenu a ako som šla už sa obuť zrazu ticho bolo aj mi bolo čudné reku pôjdem pozrieť ale nešla som aby som nezmeškala bus. Zrazu v robote sms "Pufo bol za posteľou. Je KO. nezomrel na posteli nie zaliezol akoby nechcel aby sme ho videli. Deň predtým ako zomrel som bola pri ňom a s revom som mu povedala Pufo neopováž sa zomrieť počuješ? Ale ak by to znamenalo že sa nebudeš už trápiť, nebude ťa nič bolieť Pufík, choď a počkaj tam na mňa. Tak bolo na druhý deň zomrel. Otec ho pochoval na záhrade pod čerešňu. Nie je tam pomník ani hrob ale viem že je tam. Keď som prišla vtedy domov v ten deň bola som sa na neho pozrieť, videla som ho tam ležať, krásny kocúr bez známok života. Týždeň sme revali ale viem že je mu lepšie netrápi sa.
Davate si na parapet aj urny vasich starych rodicov,rodicov,deti,domacich skreckov,nutrii ,zajacov a tak ?Inak zo psych.hladiska ludia ktori maju doma urnu,trpia vo svojom vnutri samotou.Samotou duse moze trpiet aj clovek ktory byva s desiatimi ludmi.Kto vie co je na tom pravdy..
Ze sibnuty, co vam hrabe uz... normalne ho mal rad, chyba mu, ziali... este potrebuje cas. Ja by som to nechala tak. Na smutok ma kazdy v zivote pravo, a mal by mat pravo aj sam rozhodnut kedy a ako sa s tym vysporiada.. este to je kratko podla mna je to v norme. Neriesila by som to.
@saskia77 Co je na tom take strasne? Kazdy mame niekedy ine nazory, kazdy sme v niecom cudny a kazdy mame aj chyby. Ak je tvoj muz dobry, mate sa radi, je dobry otec atd.. tak toto je naozaj len banalita. Ja mam napriklad v obyvacke hrozny obschnuty kvet a nechcem ho vyhodit lebo ho mam rada :D Manzel sa z toho smeje ale respektuje to. Viem ze je to nieco ine, to bolo len na odlahcenie a poukazanie na to, ze keby sme v zivote len taketo problemy mali... 🤷♀️💁♀️🤦♀️🤣
@saskia77 nas psik je v takom veku a coskoro pride jeho cas,desim sa tej chvile. Skus ho pochopit,dat mu cas. Kazdy sa vyrovnava po svojom. Ked nam posla macka,myslela som,ze sa pominiem od zialu. Uz teraz sa desim ako zvladnem odchod milovaneho psika. Nestaviam psa nad cloveka,nie som prehnany psickar,ale predsa jw to cele roky verny partak. Vyriesil by to u vas novy psik,ale ak je dcera alergik,neviem. Nemoze byvat vonku? Na to by nepristupil? A na cas,kym bude mama u vas,urnu prec z izby. Nepytaj sa,neryp do toho,daj mu cas. Mozno ak pride leto,slniecko,pride na ine myslienku a ktovie mozno sam od seba pride s napadom zakopat urnu.
Vy ste tu poniektoré choré a môj muž by vás poslal do zadku mať takú ženskú.
Môj muž mal fenku 14 rokov.Bol pri nej keď ju musel dať uspať.Plakal.Doktorka plakala.
Všetci sme plakali.
A dodnes nosí jej fotku v mobile.
Každý sa so stratou vyrovnáva inak.A pre niekoho je psík členom rodiny nie vec.
Ľudia ktorí nič o psoch nevedia tomu ani nerozumejú.Psíky sú veľmi inteligentné zvieratá.A človek ktorý o tom niečo vie si psa váži.
Podľa mňa by mal navštíviť lekára. Minimálne psychológa. Mali by ste dôstojne urnicku pochovať a rozlúčiť sa. Poprípade kúpiť nového psíka.
Ahoj začala som čítat komentare ale nejde mi to čítat že je sibnuty a pod. Takže som ich preskocila.. neuveris ale dá sa až takto naviazat na psíka..pravedepodobne je dost citlivý a nedokáže sa ho vzdat aj Ked je už po..mala som tiez fenku koli ktorej som malá dost velký problém sa s tým zmierit.. skor by som sa s ním o tom začala rozpravat že by bolo najlepsie ho pochovat lebo nenajde pokoj že mu tam moze spravit hrobcek dat tam tie sviecky obojok ... Všetko s kludom držím palce nech to pochopí 🙂
napisal niekde niekto, ze nie normalne mat rad psa, plakat za psom, smutit za psom, mat psa za clena rodiny? nikto to tu nepise. tak to ma kazdy citlivy clovek a lubiaci majitel psa.
ale.....pisali tu (a ja tiez) ze smutok ma casom odoznievat a nie rast (tym, ze si pestujem na tom smutku a pozostatkoch zavislost). popol patri do zeme a nie ako modla na okno.. lasku si treba k psikovi zachovat a posunut ju aj novemu psikovi.
@saskia77 mne tiež umrel psík po 13rokoch , psíka
bereš ako člena rodiny tak je normálne za ním smútiť. Ja som tiež nevedela psíka pochovať. Podľa mňa je pekne spomínať na niekoho kto ti do života niesol radosť. Urnicku by som premiestnila na nejakú poličku napr. do obyvacky keď bude mamina využívať izbu. Určite by som urnu nezobrala niekomu kto smúti. Ľudia smútia aj dlhší čas .podľa mňa je pekne že si spomenie na jablko a iné somarinky. Ja by som tiež bola rada keby mi niekto nosil obľúbené kvety a drobnosti ktoré som mala rada. Je to pekné gesto voči niekomu koho si mal rád . Ľudia čo tu píšu komentáre typu nech hľadá liečenie a že to není normálne nepochopia keď nezažili ten pocit . Mne môj psík priniesol radosť do života a bol pri mne v najhorsiom. Veľakrát ti psík nahradí kamaráta či rodinu ktorá pri tebe nebola. Asi ho veľmi lubil, a ak ľúbiš aj ty jeho tak s porozumením stojíš pri ňom. Už keď si zvykol že máte psíka v urne tak nenut ho zakopať . Nájdite iné pekné miesto. Zbytočne sa vám kazí vzťah kvôli psíkovi na ktorého majú ostať pekne spomeniky a nie brat ho teraz ako obtiaž.
@jaskolka lebo? Mali ste niekedy psa? Ak áno pochopíte, ak nie nekomentujte.
@ktochytavzite vy sa pocuvate? Mali ste niekedy psa? Jediná chorá ste tu vy..fuj
@modrykoniicek presne ❤️
@deniska652 stara diskisia,iz nvm co aom pisala.
Samozrejme ze som mala psa a planujeme si aj kupit,ale nastastie moja laska k zvierat je zdrava a nie chorobna.
Dakujem za to Bohu ze eate stale mi zalezi viacej na ludoch ako zvieratach ako ide dnesny trend ze zviera pomaly nahradza medziludske vztahy.
@deniska652 mali sme psa, dokonca troch.Ale napriek tomu, že ich človek mal a ma rad, vždy je to pes, nie človek.

Ked pride mama tak daj urnu do inej miestnosti bez jeho dovolenia. Ani sa nepytaj. Tak hadam je mama viac ako urna psa.