Manžel sa rozčuľuje na neporiadok
Ahojte, ani neviem co čakám od tejto diskusie. Je mi hrozne smutno.
Nemyslím, že som lenivý človek. Vstávam 6:30, venujem sa deťom (pol roka a 3,5 roka) a domácnosti až do večera, spať chodím medzi 22:00-0:30. Ale nejak to nedávam. Proste vždy mám pocit, že sa bud nedostatočne venujem jednému alebo druhému dieťaťu, manželovi alebo niečo nestihnem v domácnosti.
Staršia chodí do škôlky na pol dna, zatiaľ sa venujem mladšej a väčšinou ideme nakúpiť. Kým spinka, navarím, dám prať, potom ideme po staršiu a sme vonku,venujem sa staršej. Potom zas spinka staršia, venujem sa zas mladšej, pritom vždy upratujem. Ale nech sa snažím akokoľvek, vždy sa mi nakopi prádlo, hračky, riady. Upratujem aj s malou na rukách ale keďpotom nie tak kvalitné. A napríklad včera som vstala 4:30,aby som do 6:30 upratala, ale nestihla som upratať všetko. Cez deň som šla k našim. Večer prišiel manžel domov a začal sa rozčuľovať, že je tam bordel. Ze každý večer o tom istom, bordel. A ze v koši sáčok je roztrhnuty, nech nevravím ze som upratovala a ze co som upratovala ráno 2 hodiny, keď je bordel? Ze topánky mam nabachane... Ze som mala upratať, keď mi sestra strážila deti (kyym mi ich strážila, tak som varila, vysavala, prala a skladala prádlo) tak som sa nastala a nechala ho dnes sama s deťmi celý deň.aby si u edomil, že to mám ťažké. Ale jedlo si objednali, deti boli skvelé a nič to nepomohlo. Ešte utrusil že ako chcem stíhať dom, keď nestíham byt. On pracuje, stavia dom, má toho naozaj veľa, raz za 2 dní umyje doma riady a to je všetko. ale nemyslím, že si zaslúžim toto, je mi do plaču. Som neschopná, alebo co? Vy všetko stíhate?
Mate 2 male deti, jednoducho treba manzelovi vysvetlit, ze este nejaky ten rocik u vas bordel bude. A teda ja rozhadzane hracky a kopu pradla v kosi za bordel nepovazujem. Normalna sucast domacnosti, kde su deti. A ak toto nepochopi, nedopadnete dobre. Zdravie mas len jedno, tak psychicke ako fyzicke.
@leuska15leuska15 ak som pochopila spravne jeho mama mala deti, starala sa o zvierata, zahradku, stavala dom, ale vlastne o jej deti sa starala babka. Prehrala sa s nimi, nakrmila, mozno uspala... ak je to takto tak mu to povedz, a povedz mu, ze bez deti sa toho stihne o polovicu viac.
Mam jedno dieta, ale nalepene na mne ako tien. Ked bude niekedy plakat, ze je bordel, tak mu rozpis tvoj denny rozvrh, co si od kedy, do kedy robila.
Napisem to takto, prach utieram raz tyzdenne (mohla by som aj kazdy den, aj kazdu hodinu, lebo za hodku uz vidim jemne napadany prach, ale nebudem to robit), toaletu a kupelnu umyvam raz tyzdenne, dlazby umyvam raz tyzdenne, vysavam kuchynu denne, hracky malej upratujem navecer spolu s nou, aspon v jej roku a pol sa o to snazim, ak mam strach, ze by sa mohla smiknut tak jej ich odpracem, neroznasa hracky zatial po dome, varim kazde dva dni, niekedy kazdy, ale to zriedka. Von chodim ked je pekne aj doobeda aj poobede, tak na hodku, ked spi mala davam jest psovi, lebo takmer rocneho nemeckeho ovciaka nevypustim z voliery velkej ked je mala vonku, uz ani v kociku, fenke asi nastupila puberta a olizuje sa s kazdym. Kazdy ma upratovanoe nastavene inak, ja odjakziva, este kym som byvala s rodicmi sa upratovalonraz tyzdenne.
Ovsem, ked je zafrkane umyvadlo tak ho utriem hned, ked mi kvapne nieco na zem tiez pretriem hned.
Presla som na minimalizmus, ziadne sosky a ine lapace prachu, zehlim minimalne, ano je to krajsie, ale nezehlim uz takmer 12 rokov, na intrakoch som sa oducila a zijem, ak nieco je realne nutne ozehlit samozrejme ozehlim.
@elizabet173 ma pravdu, ak tvoj manzel ma viziu muzskych a zenskych prac, tak ako budes stihat vsetko a este sa ucit s dvoma detmi pripadne? Voes ako sa s nim asi ucili rodicia? Neucili, lebo bolo vela roboty okolo domu a spol... to poznam.
@majulino ono to niekedy nebyva o tom ze clovek nevie upratat,ale rozdielne pohlady na domacnost.pise,ze manzel je puntickar,t.z. ze musi mat vsetko tip top,a vyzaduje vsetko ozehlene,vyupratovane.takisto,ak su deti male,a maju mensi byt,nikdy tam nebude vyupratovane,lebo vela veci a malo priestoru
Poznam ludi,pre ktorych pojem"upratane" znamena ze dom je vydrhnuty od A po Z denne!a pokial je nieco polozene inak,je to pre nich neporiadok 🤦♀️
Pri malych detoch sa neda mat upratane, nech si to manzel uvedomi, my mame 3 male deti manzel tiez stavia ale ide to so stavbou pomaly kedze tam robi takisto sam. Doma vari a vysava ( puntickar som skor ja 🙂 podla mna napr.povysava zle ale nestazujem sa som rada ze je ako tak upratane 🙂 a kupili sme si roboticky vysavac celkom to pomoze. Rano neupratuj, neoplati sa do vecera deti narobia neporiadok, radsej si pospi. Ja pradlo nezehlim iba poskladam a ked je veeeelmi pokrcene vytiahnem zehlicku. Stale upracem vecer podla toho ako sa da, ale nejak to musite vydrzat ked deti podrastu bude to s poriadkom lepsie a nezabudni potom zapojit do domacich prac aj ich, budu sa tesit 🙂 radi nas napodobnuju, napr. 3rocna ti moze pomoct s utieranim prachu a tak 🙂 drzim palce a nestresuj. Nech si manzel uvedomi ze to je narocne. Moj manzel je napr.bordelar takze potajme beham s handrou aj za nim
Mali sme to rovnako, akoby som o sebe citala, len nemame deti. Manzel postavil dom, stale staviame vonku, atd. Tiez manzel zo zaciatku nasho byvania vsetko kritizoval - vies co pomohlo? Zacala som kritizovat jeho bordel v garazi, jeho ukladanie tvarnic, kritizovat jeho pracu...pochopil! Odvtedy si nazivame tip top ☺️
@simona92101 nečítala som vsetky komentare, možno, ze to neskor spomenula...
Tazko radit niekomu, co si vzal za muza prototyp uznavaca patriarchatu. On nevaril, objednal, on neuprace a este by ta poslal pokladat dlazbu.... Ale v nedelu nie! Good luck..
Necitala som komentare...alee ze by som vstala o pol 5 a upratovala? Urcite...prva vec je, ze ty sa zbav vycitiek z toho,ze si nieco nestihla, ze si sa dietatu nevenovala jeden den na 100%...kazda mama ma taketo dni...ja teda urcite ano 🙂 aj take, ze len riad a hracky upratujem ak mame navarene z predosleho dna :D venuj sa detom, kludne si urob domace prace a tak 🙂 nevysiluj z toho tak extremne...a druha vec je, ze si urob poriadky s muzom :D mne by raz pindal na to, ze som sa namiesto upratovaniu venovala synovi...alebo by vykrikoval, ze ako som upratala...a mal by vsetky povinnosti na svojej hlave na tyzden a nech sa ukaze 🙂 nie si sluzka...darmo on pracuje a aj chodi na stavbu...vacsi problem je to ako sa k tebe sprava a ako ti to vycita a nie to,ze ty nestihnes nieco 🙂 zivot s detmi si treba aj uzit a nie len sa nahanat za poriadkom v byte kazdy den 🙂
@leuska15 pises, ze do bytu sa ti nezmesti umyvacka...to potom nebude velmi velky byt....to by ma zaujimalo, co na nom upratujes dve hodiny a stale nie je cisto..mam tiez dve male deti, ale byt mam vyluxovany za hodinu. poriadok ale udrziavame priebezne. zehlenia som sa vzdala ked sa narodilo druhe, fakt len nutne saty, kosele. varim ked deti spia, sem tam sa podari na dva dni a deti zas uprataju hracky predtym ako idu spat na obed a vecer. riady vzdy ked sa trosku nakopia, to je rychlovka. predpokladám, ze domacnost je vas oboch, ak sa mu nieco nepaci, nech to opravi on, je to vas domov, tiez tam byva.
@leuska15leuska15 kks to je debil,prepac🙈
@leuska15leuska15 ženy, čo celé dni upratujete?? Ja pracujem do 15.00 doma 2 deti online vyučovanie, varím, nákupy, úlohy a stíhame ísť aj von. Chlapa nemám. Som na to sama
@leuska15leuska15 moja skúsenosť je taká, že keď si muž toho vzal "na rohy" priveľa a je unavený, tak je frustrovaný a takýmto spôsobom si to vybija na tebe... Proste príde domov, zrobeny, vyčerpaný a vidí hračky, možno riady, a má pocit, že ty si asi cely deň nič nerobila.... No nie je to tvoja chyba.... Je to jeho problém a ty si to musíš s ním vydiskutovat priamo a na rovinu.... Aj za cenu hádky.... Ste si to tak teraz podelili.... Ty domácnosť, deti, varenie a všetko... On práca, stavba.... Ty mu nekritizujes čo robí on, on nech nekritizuje teba... Má sa čoho najesť, keď príde hladný? Má si kde ľahnúť? Má oblečenie v skrini pripravené? Má zdravé a spokojne deti? Chce mať aj šťastnú a spokojnu ženu? Tak nech zavrie hubu.... Bavilo by ho stavať ten dom, keby mu denne niekto skritizoval čo a ako spravil? Bavilo by ho pracovať, keby sa necítil ohodnotený? Polož mu tieto všetky otázky.... Mala som takého muža ako ty... Svoju prepracovanost si vybijal kritizovanim toho čo ja robím a nerobím... Vrcholom bolo, keď raz v týždni ma prišli pozrieť sestry a deti sa hrali a my sme pili kávu na terase a on došiel z prace, že čo tu sedíte ako sliepky, treba obrať broskyne..... No nemý úžas.... To bola posledná kvapka... Vydiskutujte si čím skôr, že ako ďalej, čo vlastne od seba navzájom očakávate... Vieš... Deti vyrastú, dom bude dostavany a zrazu zistíte, že medzi tým ako ste budovali dom, rodinu, tak ste vlastne zničili váš vzťah, vzájomnú úctu a porozumenie... A zistíte, že všetko čo ste budovali, že čomu ste venovali svoje sily je fuč... Deti budú mať svoje záujmy, už ani tých peňazí na stavbu nebude toľko treba... Nezostane vám nič len zatrpknutost... Nedovol to.
@leuska15leuska15 buď je tak zo všetkého unavený, že je nervózny a hľadá chybičky, alebo nebude puntickar iba na žehlenie, ale všetko pracuje, stavia dom, nespí po nočnej, vyrába nábytok podľa mňa dáva na seba priveľké nároky a detto na teba😀neviem poradiť rob najnutnejšie a uprac narýchlo, keď má prísť domov.Pre mňa bolo dôležité vzdy mať navarené a ísť von ostatné bol bonus.nezehlim...a už nikdy nevstavaj na budík, aby si upratala veď za pár rokov sa zrútis a fyzicky vycerpas
@leuska15leuska15 nuz, asi treba ist pozriet na stavbu a okomentovat muzovu robotu. Utrusit mu medzi recou, preco este dom nie je hotovy, ked tam travi tolko casu a ci flaka svoju robotu. To len tak, aby pocitil na vlastnej kozi ake to je, ked si niekto nevazi, co prenho robis 🤷🏻♀️ frflat a stazovat sa totiz vie kazdy
@sante81 mozno to bude tym, ze nemas chlapa, tak nema kto robit bordel ? 🙂
@leuska15leuska15 no to ked im dochadzaju argumenty hrdinom...tak presne toto vypustia...drzim.vam palce, nedajte sa
@sante81 kolko mas deti a ake su stare a kolko m2 obyvas?
Tak uplne rozumiem tebe,a chapem,ze aj on ma toho velmi vela,pretoze to taha po tej strane,aby ste mali napr. dom. Len sranda je tá,ze ty nekontrolujes vysledky jeho prace,nebuzerujes ho za nedostatky alebo za to,co pocas dna nestihol. Druha vec je,ze robota sa da krasne robit,ked ta netrhaju deti a neprerusuju tvoju pracu svojimi potrebami. Ked nemusis odskakovat a riesit kadejake detske mamiii,totooo...mamiiii,tamto...muzi asi nepochopia,ze pri dennej praci s detmi sa niektore prace nedaju robit plynulo. Ja osobne mam pocit,ze mam rozrobenych pocas dna tisic drobnych robôt. Zena ma decko na ruke a druhou rukou zvlada robit. Muz ma robotu,tak nemoze robit,ked deti otravuju. Aj moj muz ma svoje muzske prace...nekontrolujem ho...ale pri malych detoch sa neda mat uplne vsetko tip top. Nieco popratam.. A uz je neporiadok inde.
@mironka presne tak, ja napr. upratujem skrinu a mala pride 10 krat nieco, bud pipi, alebo je smadna, alebo nakreslila obrazok. Ide za mnou, pritom muz pri nej. On natiera okenice, mala pri mne a ani raz nemusi k nej odbehnut, este aj ja jemu veci podavam 😀
Podla mna si proste treba najst cas na seba, asi ste v jednom kole a nejak ste stratili cit pre to co jeden pre druheho robite, beriete to ako samozrejmost jeden aj druhy. Treba si to normalne vysvetlit
@leuska15leuska15 mam to podobne. Trojmesacne babo, štvorročný divoký chalan, zatvorená škôlka... a 65kilovy psisko. A manžel poriadkumilovna panna 🤦♀️😂
Ver mi...všetky naše konflikty v živote boli o poriadku...A to robím čo môžem...
Dosť mi pomohlo vydrilovat decko, ze nesmie s hračkami mimo detskú a ze večer musí všetko zo.zeme upratať. Čiže o detskú /hračky sa nestarám.
Rovnako tak mi pomohlo zbaviť sa co najviac vecí. Normálne...metóda Márie Kondo...A za kontajner vecí išlo z domu a kopec som rozdala a popredala. A voľnejšie sa mi dýcha.
Nezehlim. Zavesim vytrepane na sušiak a odtiaľ si každý vezme svoje.
Treba sa naučiť finty...A upratovať to čo "vidno" a co chlapovi najviac vadí.
Ja napríklad viem ze mu vadí keď je bordel v chodbe hneď ako otvorí dvere. Tak proste všetky topánky narvem do botnika, narovnam rohozky a hneď ta chodba vyzerá lepšie...aj keď nie je čistá podlaha napríklad...chápeš.
Alebo...všetky riady idú rovno do umývačky...všetko prádlo roztahane kade tade ide do koša na prádlo (nezaujíma ma ze je čisté....nie je v skrini, ide do koša)
Predmety treba vyhodiť alebo pozatvárať do skriniek. Aby bolo na povrchu toho co najmenej.
Kým si umývaš zuby, vieš druhou rukou vydrhnut umývadlo a batériu. To vidno 😉
Vetraj keď ma prist domov. Kúp si difuzer a difuzuj nejaké príjemne svieže vône. Aj to spraví dosť.
Princíp je - neber to ako buzeraciu ale ako tuzbu "zivitela rodiny" prísť do pekného prostredia.
A spánok je dôležitý. Tiež si občas jedlo objednám...kašlem.na každodenné varenie...co.som. A občas si zavolám ukrajinku nech mi vyrajbe kúpeľňu a kuchyňu.. Lebo chlap keď stráži deti taj samozrejme nerobí nič iné.
@leuska15leuska15 Toto je otrasne co opisujes. Sprava sa k tebe ako k sluzke. Je mi to velmi luto. Neexistuje aby mi chlap vycital ze nerobim dost, ak ja vstanem o 4:30 aby som upratala.
Nic mu netreba dokazovat, netreba ho nechat doma s detmi 3 dni, nic mu netreba vysvetlovat, ziadne zoznamy toho co robis a uz vobec nepotrebujes rady ako si lepse zorganizovat pracu aby si stihala viac.
Potrebujes mu dat jasne a zretelne najavo ze taketo spravanie je absolutne neakceptovatelne.
@andreatytler presne tak. Tu totiz nejde o to, ze autorka je neschopna. Problem je jedine v ufrflanom chlapovi, ktory ma pocit nadradenosti nad svojou zenou, navyse ju povazuje za neschopnu matku, lebo nesplna jeho “standardy” ohladne poriadku. Kopla by som ho do zadku, nech si kritizuje svoju pracu, nie ze by som si davala budicek o 2 hodiny skor, uz aj tak nevyspata pri 2 malych detoch.
@leuska15leuska15 autorka, mas plne pravo byt smutna za to, ako sa k tebe sprava svoj muz. Aby si pochopila, dam ti priklad na porovnanie.
Minuly vikend som navstivila svojho brata. Ma zenu a deti 6r a 5mesiacov. Ked som k nim prisla, brat ryloval zahradu, 6r sa pri nom vonku hrala. Svagrina s mensou spala. Predtym brat uvaril obed, spolu upiekli kolac. Medzitym prisli nasi rodicia na navstevu. na chodbe asi 15 parov topanok kade-tade, v obyvacke hracky, papiere s noznicami na zemi lebo mala nieco tvorila. Na gauci a na stole hracky, nedojedny obed, polozena kopka siat zo susiaka. A hadaj co? NIKTO sa nad tym ani len nepozastavil. Je to takto u nich bezne, je to ich “bordel”, ich deti, ich dom a nikto to neriesi. Popravde, ovela radsej mam ked pridem a vsetci si spolu sadneme do bordelu, ale svagrina je oddychnuta, deti sa smeju, akoby mali po sebe vrcat, lebo podlahy boli naposledy umyte pred tyzdnom a v kuchyni je kopec neumyteho riadu.
Mna by zaujímalo co upratujes od 4:30? Normal napis aby som mala predstavu, síce mna by o takom case nikto nefonutil ale za 2 hodiny musíš mat upratujem cely byt- len podla mna zbytocne upratovať rano ked do vecera bude stokrat bprdel. Radsej si pospi a uprac predtym ako pride muz a mas pokoj. A teda ale zaujima ma co upratujes kazdy den tolko
Tak vstávať o 4.30 kvôli upratovaniu by ma ani nehlo. Ono "bordel" v domácnosti... V podstate stále dokola to treba upratovať, lebo jednoducho prach sa bude usadzat, veci sa uspinia, nákup treba urobiť a variť tiež dookola. Čiže to sa nedá porovnať so stavbou, kde sa položí trebárs obklad a ten "neujde" už tam ostane. To na porovnanie, že aj keď je možno stavba ako taká fyzicky náročnejšia, ale domáce práce sú "nekonečné" a vždy dookola sa opakujúce. A, aj keď sa mužovi zdá, že ty si len doma, teda to máš ľahké, tak nech si uvedomí, že on príde síce zo stavby, kde sa asi narobí, ok, ale... Vlastne už je po robote, kým žena na materskej v podstate nikdy robotu nekončí. Čiže keď mu vadí prach na nábytku, a podobne, nech sa páči, príde domov zo sichty a moze ťahať ďalšiu - daj mu mop, handru, vedro, nech si uprace.

ked kritizuje "tvoju robotu", urob to iste, chod za nim na stavbu a zacni pindat na to ci ono - preco to nie je rovnejsie, rychlejsie, co robil na tej stavbe cely den, ako to ze nie je s pracou dalej...ze ty cely den riesis deti a domacnost a od neho si cakala ze to na stavbe urobi lepsie/rychlejsie.....ak sa ohradi, tak mu hned naloz, ze ci chape ake to je risit to o com nema potuchy....hlavne sa nedat, ci clovek ci zviera, vzdy ide o to, aky silny je jedinec..ci sa vie ubranit🐻