Manžel sa za mňa hanbí, pretože mám nadváhu
Ahojte, dlho som váhala, či sem napísať, lebo pravdupovediac, je mi to veľmi trápne, ale na druhej strane ma zaujíma názor nestranných ľudí.
Zaregistrovala som sa pod novým nickom, určite to chápete. Nehľadám riešenie môjho problému, skôr by ma zaujímali vaše názory na to, čo sa mi stalo. Za všetky budem veľmi vďačná.
Som 12 rokov vydatá, máme 2 deti, syn má 12, dcéra 4. Máme také klasické manželstvo, žiadne veľké problémy, v podstate všetko klape. Teda klapalo. V júli sme sa chystali k moru na dovolenku a asi tak 2 týždne pred odchodom prestal so mnou manžel rozprávať. Úplne z ničoho nič. Keď som nástojila, aby mi vysvetlil, čo sa stalo, povedal, že sa ako má so mnou ísť k moru, keď takto vyzerám a že sa za mňa hanbí. ˇKeď sme sa brali, mala som 53 kíl, po dvoch veľmi ťažkých tehotenstvách, ktoré som kompletne celé preležala a brala hrste liekov (+ medzitým jeden potrat) som pribrala 15 kíl. Po prvom pôrode som asi 10 schudla, ale po druhom sa na mňa nalepili znova. Takže teraz pri výške 165 cm vážim 70 kíl. Nie som nejaká obézna obluda, mám väčší zadok a stehná. Sama som si vedomá toho, že potrebujem schudnúť a pomaličky mi to aj ide, ale toto, čo mi povedal, bolo pre mňa ako úder päsťou do brucha. Myslím si, že som celkom atraktívna žena, starám sa o seba, snažím sa pekne obliekať, nie som nejaká zanedbaná chudera. Keď sme odchádzali na dovolenku, tak sa so mnou udobroval, túlil sa ku mne a aj na dovolenke bolo všetko ok, len posledný deň opäť prestal so mnou rozprávať. Na druhý deň z neho vyliezlo, že nech už schudnem, lebo sa nemôže na mňa ani pozrieť. Úplne ma to dorazilo, pre mňa to bola už posledná kvapka, definitívne som sa rozhodla, že s takým človekom žiť nebudem. Je agresívny aj na deti, celkovo je stále podrážnený, len odvrkuje..... Ja by som človeka, ktorého som si brala z lásky, s ktorým mám 2 krásne deti a pri ktorom som vždy stála a podporovala ho (a tých momentov bolo naozaj veľa) milovala po 12 rokoch manželstva bez ohľadu na to, či by mal 60 alebo 200 kíl. A ak by mi to nejako extrémne vadilo, snažila by som sa mu to naznačiť jemne a pozitívne ho podporovať v chudnutí. Nechápem, ako môže niekto takto rozmýšľať. Veľmi ma to ranilo.
Ak ste to prečítali až do konca, ďakujem 🙂
Tento pan sa tu od zaciatku len snazi strhavat pozornost ma seba, nechapem, ze na to niekto reaguje vobec...
@sunshinee Nuž, všeličo sa dá povedať rôzne. Možno Ti to už naznačoval jemnejšie. Niekedy totiž nakopne až práve takáto "tvrdá" rana. Druhá vec je, či si so svojou postavou sama spokojná. Inak, nechápem, o akej nadváhe tu je reč, naozaj som myslela, že sa jedná minimálne o 100-vku 😉 Ja som ešte o pár cm nižšia ako Ty, a váhu mám o kúsok vyššiu. No zabijem sa? Mojou chybou som sa tam dostala - obžerstvo. Keď som bola ešte na RD, cvičila som 3x denne, pekne chudla, formovala postavu - a potom nastúpila do roboty, kam som si kupovala šišky, langoše... proste kraviny.
Zmeniť toto (aj iné veci, čo mám na zozname) budem len a len pre kvôli sebe. Nikdy nie pre iného a to odporúčam aj Tebe.
Tiež mám 2 roboty - 5 dní v týždni klasický PP, v soboty dochádzam do ďalšej roboty+ešte 1 brigáda na účto. Počas RD (už od 4 mesiacov malého) som nastúpila do pôvodného zamestnania - 2x týždenne na 10 hodín/deň. Popri tom 2 brigády - na doma - účto, keď malý spal - cez obed, či na večer na úkor môjho spánku či oddychu. Keďže mal malý problémy, mnohokrát som vstávala do roboty po 4 hodinách spánku - teda, skôr "nespánku".
A myslíš, že si ma za to Matiasov otec vážil? Nie, namiesto toho, bol zdutý, že som neschudla. Lenže, jemu nevyhovuje nič - keď sme sa spoznali, mala som 40 kg, frflal, že som samá kosť a nesmela som si na neho ani sadnúť, lebo by ho to bolelo, chúďatko. Neskôr som začala mierne priberať, rástol aj obvod hrude, takže tá ho zaujala na čas... 😎 Aj nedávno mi vykrikoval "videla si sa v zrkadle?", pritom o intímnom živote reč nemôže byť, nahá po byte tiež nechodím, len oblečená, takže čím ho takto iritujem, netuším. On pribral tiež, lenže oni sú z tých dokonalých 🙄
A výsledok? Pracujem 6 dní v týždni + brigáda na doma, finančne sebestačná, mám vzdelanie, rada si rozvíjam aj naďalej vedomosti, NIKDY neuprednostním chlast a inú "zábavu" pred malým, snažím sa byť oporou (čo sa mne nedostalo). Mňa by Matiasov otec neuprednostnil nikdy a pochvala? Pred rodinou o mne nehovorí. + 20 kíl navyše.
A čo som tým chcela povedať? Že sú ľudia, ktorým by si sa nikdy, nikdy ničím nezavďačila, vždy si niečo nájdu. Hocičo, aj to najnepodstatnejšie pre život. Si úspešná, sebestačná, máš sebavedomie - rob to, čo Ťa baví, pracuj na kariére, doučuj - a venuj sa vlastným deťom. Mimochodom, držím palce na skúškach - a aj toto všetko je možno dôvod, prečo Ťa manžel týmto spôsobom urazil.
Inak, mohla si dopadnúť aj tak, ako ja - keď bol malý bábätko, mával ekzémy a reflux - ja som mala veľké problémy po pôrode, čo mi gynekologička vravela, malého len nakojiť, nedvíhať, inak ležať a zákaz chodiť. Bohužial, nedalo sa. Poprosila som však malého otca (nebývali sme spolu), nech povie svojej matke, či mi nemôže NA HODINKU malého zobrať pokočíkovať, nech si poperiem (áno, nehovorila som to v kľude, priznávam, ale už bol človek zúfalý) a dočkala som sa odpovede - doslova citujem "CHOĎ SA LIEČIŤ NA PSYCHIATRIU". Takže, po svete behajú rôzne indivíduá.
@sunshinee láska je láska, ale nie je nič horšie ak sa človek a hlavne žena prestane o seba starať....ak tvoj manžel povie, že máš schudnúť, nemusí znamenať, že ťa nemá rád....pravda bolo by lepšie keby ti to naznačil taktnejšie a citlivejšie....to dôvod na rozchod nie je...treba sa zamyslieť či ste spolu spokojní, aký je váš vzťah
@ada12345 165 cm a váhu 70 kg pri tejto výške si neviem ani predstaviť, normálna hmotnosť ani po deťoch to teda nie je....ak nie sú zdravotné problémy - nadváha musí preč - už kvôli zdraviu....mám 165 a 54 kg a to som po deťoch a budem mať 42 a náročnú prácu, ale čas na pohyb sa musí vždy nájsť
@malabiba presne.....aj BMI ti ukaze nadvahu, ale tu ta presvedcia o opaku 😀 ....a rpesne pre mna je prvorae zdravie, cize uz len preto si neviem pri svojich 163cm predstavit 70kg....a to pani uz ma dost velke deti.....
a myslim, ze vacsina ma aj pracu, aj deti, aj domacnost......a pritom niekedy staci chodit do prace ci obchodu peso....
inak ja nechapem, co to mate za deti, ze sa pri nich nehybete....?.....ja skoro vobec pri nich nesedim, nespim.....poziciam, ak cchete mat do 6tyzdnov povodnu vahu.... 😀 😎
@malabiba
@sorciera24 približne zodpovedám jej "rozmerom" (t.j. výška aj váha) a vyzerám úplne normálne. Modelka síce nie som, ale taktiež mám ďaleko do obezity... BMI mi vyšlo mierne zvýšené. Takže, dámy, nechápem, o akej nadváhe sa tu stále hovorí. Katastrofálny prístup, ak mám pár kíl navyše a už je zo mňa jedna ZANEDBANÁ žena...
kazdy ma iny metabolizmus, ja mam 152 cm a najlepsie som sa citila pri vahe 47, potom som zacala mat vazne hormonalne problemy, ktore trvaju doteraz, len teraz som po porode, dojcila som 16 mesiacov, z toho posledne 3 uz ako znovu tehotna, teraz idem rodit znovu, takze je to zakryte a tesne pred porodom mam 70,5 a tucna si proste nepridem. Jasne, ze vela je v brusku, ale schytali to aj stehna a zadok, ostatne minimalne. Popri kojeni som schudla, hoci som "zrala" nonstop smotanove jogurty a vianocku s maslom, jasne, ze vela slo do mlieka a hormony v tom boli. Takze predpokladam, ze telo samo upravi vahu, znova mozno schudnem na tych 50...a to teda pri mojej vyske 152 cm je okej, sama sebe som sa viac pacila, ako ked som mala 60, to je pravda...ale v tej dobe, nech som robila, co som chcela, neslo to dolu a sama som bola z toho smutna - a keby mi niekto este povedal, ze co s tym nic nerobim, tak by som bola nestastna...Ale podla Vas to je na moju vysku vela kil, aj tych 50,,nechapem, preco by som po 2 detoch mala vyzerat ako v 13-tich, ani rici ani cici. proste nasilu, lebo tabulka povedala, ze mam vazit tolko a tolko a potom co? Budu moje deti o to chytrejsie, budu na svoju mamku hrdsie? Budu stastne, ze mamina chodi do fitka a im sa nevenuje? Treba to vsetko zladit a rozumne k tomu pristupovat. Mierna nadvaha tam urcite je, ale da sa to povedat krajsie...da sa s tym nieco robit, ale motivacia vyzera inak predsa. Ten chlap zenu musi poznat a vie, co ju nabudi, nakopne k pozitivnej zmene, a aky sposob vyjadrovania jej ublizi. A on chcel ublizit podla mna. Zranit, a to sa mu podarilo...preco zranuje, nevieme...
@adri266 ziaden extrem nie je dobry, ani podvyziva, ani obezita...obe vedu ku zdravotnym problemom.....(takze ak by som chcela mat tak 100vku, tak rozhdone dlho zdrava nebudem, podobne, ak by som mala 43....)
Ludia vsak ale ona chudla, napisala to tu niekolkokrat, nadvaha bola a je, ale postupne na tom pracovala, radsej pomaly a dlhodobo ako rychlo nejakou sprostou superdietou a potom 2-3x tolko zase nabrat... Napriek tomu mal niekto potrebu ju zhodit a deptat..
@srnqqa nepoznám ťa, je možné, že si celý život pevnejšia, sú ľudia so spomaleným metabolizmom - endomorf.....ale.....nepíšem o tebe, ale o autorke fóra, ktorá pribrala 17 kg...17 kg pribrať sa nedá zo dňa na deň, ani po tehotenstvách....keď toľko priberie a nie sú žiadne zdravotné problémy (možno by pomohlo komplexné lekárske vyšetrenie) - hovorí to len o jednom - o zmene životného štýlu a životosprávy - to v sebe zahŕňa oveľa viac a tam treba hľadať riešenie - možno psych. problémy a prejedanie sa, možno obmedzenie pohybu, vysedávanie, nepohyblivosť....ťažko takto posúdiť...aj to môže manželovi vadiť
@nevenka nik nehovorí, že treba vyzerať ako v 13, a už vôbec nie podľa tabuliek, ale pohyb, zdravá životospráva, preventívky - za to sa nám nielen naše telo, ale aj myseľ poďakuje....do fitka som nikdy nechodila - veľa sa hýbeme, celá rodina, vedieme k tomu i deti - turistika, cestovanie, prechádzky, bicykel, lyže a pod. ( a veľa sexu 🙂 jasné, že bez detí)
@synak uplne chapem tvoje nazory na nas zeny, tiez tomu stale nechapem, preco sa rozvadzat? Povie jej, ze je tucna a to je dôvod na rozvod? je vybusny, nervozny a to je dôvod na rozvod? neumyje za sebou riady a to je dôvod na rozvod? NIE JE, proste zavrem papulu a budem znasat, ved zivot nie je len o prijemnych veciach, v zivote sa kopu krat treba zapriet a presne to co sejeme, budeme aj zat. Keby ma môj manzel podviedol a olutoval by to, odpustila by som mu a este ani vtedy by som sa s nim nerozviedla. V manzelskom vztahu treba vela znasat, vela lubit a vela tolerovat. Milovat niekoho nie je pocit, to je rozhodnutie. Proste som sa rozhodla, ze toho cloveka budem milovat bezpodmienecne a bodka
@martinkaxp trosku sebaucty a hrdosti
@martinkaxp a rovnako zavres hubu /to Ta citujem/ ked Ti jednu streli, ked zacne bit deti, a ked sa zacne ozierat?
Niekto si dobre vybral
@adri266 to je trosku ina kava, ak by isiel zabit deti, bezproblemov volam policiu. Ale ona tu vôbec nehovorila o takych veciach, ze jej ide prizabit deti. Ano, myslim, ze môj manzel si dobre vybral 🙂
@martinkaxp vybusnost, nervozita a agresivita a vybijanie si komplexov na druhych je podla mna velmi padny dovod na rozvod. Ja nie som zienka domaca, ktora, ked jej niekto ublizuje, zavrie hubu a necha sa dalej urazat a ponizovat. Milovat cloveka nie je rozhodnutie, je to prejav najkrajsieho citu k cloveku, ktoreho si vazis a ktory ti je oporou. Nie vzdy to zial vydrzi az do smrti.
Viacere tu pisete, ze som zalozila diskusiu preto, aby ste mi pisali, ze nie som tucna 🙂 To vobec nie je pravda. Ja si plne uvedomujem, ze tucna som, ja som len chcela vediet, ci sa vam sposob, akym mi to muz povedal, zda v poriadku.
@sunshinee vsetko je to na tebe, ci chces zachranit vztah alebo nechces, ak chces, tak zakryjes oci pred jeho chybami, ved predsa nikto nie sme dokonali a ked nechces, tak najdes kazdu jednu chybicku. A veru, milovat cloveka je rozhodnutie, nie je to pocit. Pocit ta velakrat zvedie na zle cesty.
@sunshinee si si úplne istá že to nejako nenápadne nenaznačoval predtým? Ako normálne mužské správanie v podobnom prípade by som povedal že je veľmi opatrné navádzanie a ak to jednoducho nechápeš a nechápeš, rupnutie nervov. Pretože on by chcel aby ťa to napadlo "samé od seba".
@sunshinee vieš čo, možno ťa chcel nakopnúť, lebo na mne to fak funguje, ked ma tiekto nahnevá nemiestnou poznámkou, tak ma to skôr motivuje k zmeme, pravdupovediaic pri výške 164 som pred rokom mala váhu 82 a teraz som na váhe 62, ale.. čo tomu predchádalo.. počas MD som stretla kolegyňu z práce, ktorú nechal muž (pre váhu - vyše 100 kg, nakoľko sú s tým spojené rôzne nepríjemnosti, tak vymenil za ľahší model), tak som sa tak poplašila, že aj ked mi môj mužík hovoril, že nie som vôbec tučná (82kg🙂! ), tak som radšej schudla, aby ma náhodou také niečo nestretlo - chcem tým povedať, že radšej niekedy myslieť dopredu.. aj ked ty až takú nadváhu nemáš, to je jasné a ked ti to už chcel tvoj muž povedať, je to jeho chyba, mohol sa ozvať skôr, (a inými slovami - aj ked niektorí chlapi nie sú takí citlivý ako my, tak to vnímajú inak - tie slová, aj ked teba ranili) ty by si to do dovolenky dala dole a bolo by to v suchu, no nie?
@apb mne to netreba vraviet, dobre to viem a robim vsetko pre to, aby som schudla. A ked uz ma mimoriadnu potrebu mi to oznamit, tak by som privitala nieco typu: "zlatko, nezacneme spolu chodit behat? na bedminton ? do posilky? bol by som rad, keby si opat vyzerala ako ked som si ta bral." A nie, ze prestane so mnou rozpravat, a potom z neho vylezie, ze sa na mna neda pozerat a ze sa za mna hanbi. Mne to normalne nepripada.
@martinkaxp ak je agresivny k detom, to je *chyba*? 😕

@sy_13 Vrchol je to,ze asi nemate robotu ziadnu doma ked tu vysedavate ako aj moja cele dni a riesite hovadiny. Zijes s nimi,ked podla jej nazoru chudatkovskeho ides sudit?? Stavim sa,ze on by mal uplne inu pravdu... Som tu druhy den a je mi z vas na grc. Uz viem kam chodi ta moja na tie chore nazory... Diky baby za rozbijanie vztahov,ste jednicky ... 😀