icon

Manželka a jej zlý životný štýl

harrisson
18. feb 2022

Ahoj. Poprosím prítomných o radu, názor. Moja manželka ( poznáme sa už 8 rokov, z toho sme rok manželia ) sa o seba nestará a je to čoraz horšie. Na mejkap, nechty, vlasy a oblečenie možno dbá, ale tam to konči. Ma dosť veľkú nadváhu, nehýbe sa, skoro nikam nechodí, čo ešte zhoršil homeoffice. Jej večer je hlavne o pozeraní seriálov. Stravuje sa dosť zle a nepravidelne, niekde kvôli práci obed rovno vynechá. Posledný roky viditeľne pribrala a hoci mne sa plnšie ženy páčia, ak to takto ďalej pôjde - neviem, neviem. Nie je pri ani dvakrát príjemné počúvať poznámky rodiny a okolia. Už padla aj otázka, či neni tehotná :/ Má VS, je vzdelaná a inteligentná, tak jej postoju nechápem. Nechápem, že nemá snahu niečo robiť a byť zdravšia. Ja nie som žiaden svalnáč, ale snažím sa behať, cvičiť a vždy niečo užitočné robiť. Som z toho smutný, lebo chradne. Stále ju nabádam k zmene životného štýlu, ale nemá to efekt, pripadne výdrží týždeň dva a po diéte všetko naberie naspäť. Nepomohli prosby ani vyhrážky. Už som zúfalý, nešťastný a frustrovaný. Obaja máme okolo 30r, máme sa radi, sme celkom dobre finančne zabezpečení a snažíme sa o dieťa. Ďakujem.

hipuska
18. feb 2022

Zobrať čierne vrece a totálnu generálku v špajzi. Všetko nevhodné vyhodiť. Nebude jedlo, nebude vyjedat. Predpokladám, že by bola lenivá, ísť si niečo kúpiť jesť. Ťažko sa obeznemu človeku hýbe. Treba možno začať fakt jedlom a keď trochu schudne, snáď pridá aj cvičenie

marca12
18. feb 2022

@harrisson vytacaju ma taketo zeny a celkovo ludia. Kysnu a potom vyplakavaju ako o nich partner straca zaujem. Narovinu by som jej povedala,ze sa mi zacina hnusit a bud nech sa spamata alebo kaslat na nu. Preboha co pride,ked budete mat deti,ked naozaj nebude mat na seba cas

danyelia
18. feb 2022

Ahoj, ak už naozaj nič nepomáha, hlavne úprimný rozhovor a manželka nemá záujem o žiadnu spoločnú športovú aktivitu, povedz jej nevinne, že budeš teda chodiť cvičiť s kolegyňou/kamarátkou/susedkou, (ktorá je samozrejme slobodná, mladšia a štíhlejšia...), pretože Ti pri cvičení chýba spoločnosť a keď teda ona nechce 🤷‍♀️ Ja po takom ozname od manžela, ešte v ten večer by som oprášila cvičebný úkor 😁 Ak ju už toto nenakopne k zmene...tak už asi len risknúť a na rovinu povedať, že štíhlejšia sa Ti páčila viac. Ja by som sa síce najprv urazila, ale toto by ma prebralo k chuti niečo so sebou urobiť...pre seba, pre muža, pre zdravie a pre vzťah.

83lenka83
19. feb 2022

@harrisson na mna zabrali fotky z dovolenky v plavkach, ked som sa videla kazdy deň v zrkadle pri bežných činnostiach tak mi to nejak nedochadzalo, vedela som, ze som pribrala ale nejak extra som to neriešila no keď som sa videla na fotkach z dovolenky tak mi až zle prišlo, vtedy som sa spamatala a začala na sebe makať.

anja27
19. feb 2022

@marca12 presne ja tiez nechapem takychto ludi ako fakt je to hnusne sa aj kukat na to ked je mlady clovek duplom. A nemat snahu nieco robit so sebou..ako napr moja svagrina o ktorej som pisala. Ona je uz fakt velmi tucna v lete pride k nasim da si take tricko ze jej pupok trci von alebo kratasy uplne fest mini a cela spotena flakata chodi bez hanby vyrehotana sebavedomie ma take ze dovi ja akoze toto nechapem. Vpbec nema potrebu nieco na sebe menit je spokojna sama so sebou. Neviem si predstavit zeby mali dieta. Akoze ja neviem. Ja som chuda cely zivot a stale nam potrebu doladovat nedajboze priberem par kg uz to riesim lebo sa necitim proste dobre ale az tak sa opustit ze mam vyse 100kg a je mi dobre a ved naco by som sa hybala ked nemusim lepsie je mi v posteli na gauci akoze uff. Ako niektori mladi ludia dnes fu guju katastrofa. A potom plac.led pridu nahodou k dr a povie im nemilu spravu ze taky a taky problem

yoxinka
19. feb 2022

@harrisson
Ahoj, ja mám 3 deti a po troch tehotenstvách mám nadváhu 10kg, po 35ťke to ide vážne horšie dole, takže bacha, keď sa už teraz manželka opúšťa, potom to bude oveľa horšie. Ja mám veľké problémy s chrbticou, rok rehabilitujem. Ja som sa vždy hýbala, pohyb mám rada a viem, že keby schudnem, tomu chrbtu to fakt pomôže, aj zdravo jem plus mínus, ale potrebujem proste pridať aj v cvičení aj v strave a nie a nie sa dokopať. Manžel mi povedal, že pár kíl dole by tomu chrbtu pomohlo (veľmi láskavo, podotýkam), môj fyzioterapeut mi to povedal, doktor mi to povedal. Stále nič. Podotýkam, že mám 70kg, žiadna katastrofa, ale objektívne, tie kilá navyše vidieť a moja prasknutá platnička a druhá vysunutá tiež nejako nejasá. Prvá zmena nastavenia hlavy, lebo to je kľúčové, bola, keď som našla fotku zo svadobnej cesty v plavkách. Skoro mi oči vypadli pri pohľade na tú kočku, ktorou som kedysi bola, lebo ja nemám pocit, že som nejaká veľmi pribratá. Úplný game changer bol, keď mi môj fyzioterapeut natočil pár videí mňa ako cvičím a cviky mi vysvetľoval, aby som nepozabúdala, lebo to bolo dôležité na presnosť. Ja keď som si doma pustila tie videá, akoby do mňa udrel blesk. V zrkadle to rozhodne tak zle nevyzeralo. Odvtedy, naprísno, pohyb, strava a začali sme s fyzio cielený silový tréning, takže vysekám aj nejaké svaly časom. Musí si to uvedomiť ona sama a musí chcieť. Ono to nie je len o tej váhe samotnej a postave, dôležitejšie je zdravie.

karelova
19. feb 2022

@marca12 to je fakt empaticke 🤦🏼‍♀️ partner by sa ti nemal hnusit nech by bol akýkoľvek. Jedine keby sa správal otrasne. Ak by mi povedal, ze sa mu hnusim, lebo som pribrala, velmi rychlo by som to s nim skončila, nech si najde nejaku, ktorá sa mu nehnusi.
V dnešnej dobe vznikajú obézni ľudia najma z depresii, emocni jedlici a podobne. Evidentne ma jeho žena nejaký problém, ktorý sa snaží on pomôcť jej vyriešiť a povedať jej, ze sa mu hnusí by jej fakt pomohlo 🤦🏼‍♀️

conquestor
19. feb 2022

@julka828 a toto povedala opäť asi jedna obezna.... Vôbec sa nevyjadruje autor ako pán dokonalý.... Ale pre boha aby 30r.ludia mali 100+ kg? To je najčastejšie o lenivosti.... Autor mi nepríde ze by nevedel rozlíšiť rýchle priberanie zo zdr. Dv. A napr. Prejedanie, žiadny pohyb a nezáujem.... Ja tiež priberiem tak 5kg,a už mám kontrolu a riešim veci....

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
dencii
19. feb 2022

@harrisson podľa mňa ste dosť dlho spolu na to, aby ste sa porozprávali úplne otvorene. Tiež som pred rokmi riešila s mojím teraz už mužom podobný problém, netýkal sa síce vyzoru, ale niečoho iného, ale otvorene som mu povedala, že klesá v mojich očiach, že potrebujem na partnera vzhliadat, byt na neho pyšná, ved predsa mám nejaké nároky od seba, tak ich mam aj od druhého, s ktorým chcem stráviť život. Zabralo to bleskurychle, hneď riešil situáciu, sme spolu už vyše 10 rokov a dodnes sa rozprávame úplne otvorene (aj "špeky" si stlačíme keď zrovna nie sme vo svojej "vyrysovanej" fáze 🙂). Takže ponúknuť pomoc - stravovaciu, športovú, príp psychologickú, ale ak je to naozaj tak, že manželka len zlenivela (teda žiadne "v zdraví a v chorobe"), potom je úplne normálne, ak s tým nie si ok a nechápem prečo niektoré ženy majú potrebu v tebe vyvolávať výčitky. Držím ti palce, nech na tom manželka zapracuje aspon kvôli tebe, keď už sama voči sebe nie je dostatočnou motivaciou

marca12
19. feb 2022

@karelova Nezazijes,nepochopis. To nie je len o vyzore,ale celkovom zivotnom style. Samozrejme,ze partnera lubime a nevadi,ze priberie. Ale ked sa cele dni pozeras ako kysne a hnije na gauci a aj napriek snaham o nakopnutie,napriektomu,ze mu podavas pomocnu ruku,si chapava,tolerantna a aj napriektomu nejavi ziadnu snahu o normalne zitie,tak ci chces alebo nechces,ten clovek sa ti zacne vzdalovat. Ty sa mozes snazit kolko chces,ale kazdy ma svoje hranice. To nie je o vahe,ale o celkovom pristupe priberajuceho partnera. Samozrejme,ze mame horsie obdobia,kedy upadneme do letargie,ale pokial to netrva dlho,tak to partner pochopi. Ale niekto roky kysne a nic zo sebou nerobi a len sa preziera a cele dni pocuvas len sustanie sackov od pochutin a jeho mlaskanie,tak je to hnus. A sebecke je skor to,ze takyto clovek ocakava,ze ten druhy ho musi milovat aj napriek nadvahe.

karelova
19. feb 2022

@marca12 ty už ale hrotis a riesis extrémy

marca12
19. feb 2022

@karelova Nemyslim si,ze hrotim. Ziadny problem nie je povrchny a skryva sa v nom viacej nabalenych veci. A mozno prave ty si z tych plnostihlych a citis krivdu,ked niekto pise o nadvahe.

karelova
19. feb 2022

@marca12 😅 stačí si prečítať moje predošlé príspevky v tejto téme a môj názor by si zistila 😉 ved ale kľudne hovor svojim blízkym, ze sa ti hnusia, ja našťastie nemam takých ľudí ako si ty vo svojom okolí, ani ked som bola tučná, ani teraz ❤️

madeline1
19. feb 2022

@harrisson make-up, vlasy, nechty, saty- o to sa stara, su aj zeny ktore ani o to nie...ze vecer pozera serialy? clovek ma aj oddychovat...ak ti vadi jej nadvaha, asi ma problem schudnut, tu by som poradila chudnite obaja spolu, ale mozno ona o to zaujem nema, neprinutis ju, ak nechce...snazite sa otehotniet, naberie ovela viac kil...skuste sa posnazit o rodinu a chudnite spolu az potom po porode...

marca12
19. feb 2022

@karelova Mam svagrinu,ktora je chora a pribrala,nikdy jej to nikto nevycital,lebo vieme,ze je chora a nemoze za to. sama hovori,ze ked sa da dokopy,tak chce povodnu vahu. Druha svagrina je rozkysnuta lenivostou,taktne jej to manzel aj rodina naznacivali,dlhe roky s tym nic nerobila. Takze je rozdiel mat nadvahu a mat nadvahu. Ja nie som typ neempatickeho cloveka,takze o mna sa neboj a hlavne sa nemusis bat o moje okolie.

0kristina0
19. feb 2022

Toto chce iba dlhy rozhovor, tvoja zena zlenivela a ma pocit ze sa uz nemusi snazit lebo ste manzelia. Pokial ta prestava pritahovat, povedz jej to, mozno by som sa uchylila aj k tomu, ze s nou prestanes spat lebo ta odpudzuje, mozno potom na sebe zapracuje. Pises ze ste dobre zabezpeceni. Pokial je leniva varit si zdrave vyvazene jedla nech si objednava. Su firmy, ktore ti navaria na cely tyzden a donesu domov a su aj zamerane na stravu z ktorej schudnes a nemusi ani cvicit.

madielilly
19. feb 2022

@harrisson pokiaľ ona sama sa nebude k tomu motivovať a nabadzat,nepohnes s nou. Poznam to na sebe. Tiez by sim mohla tak 5-6 kil dat dole ale nechce sa mi drzat dietu.Na to mam az priliz rada jedlo a pribdiete by som sa len trápila.Tak som aspon jedalnicek upravila na zdravsi. Tak jedine ak vyskusas to co radia ostatne,var jej ty a zdravsie jedla. Ist na prechadzky denne,pokracovat vo víkendových vyletov aj doteraz.Zistit ci ju nieco netrápi. Lebo podla toho co pises ja usudzujem,ze jej zivot padol do monotonnosti a stereotypu. Kvoli korone jej zivot zbehol na homeoffice.A kazdy den je stale ten isty a uz si na to zvykla a tak chradne. Ja som mala to iste. Ked to zacalo,tak to bolo dookola to iste.nic ine len robota a sedenie doma. A stale dokola kazdy den.Az som si pred casom dupla a sama si povedala,ze to takto nejde,ze musim zacat robit to co pred koronou.A tvoja zena ma asi ten isty problem usudzujem. Popripade sa skus s lekarom dohodnut aby ti pomohol. Mojmu znamemu tak pomohol.mal ten isty problém ako ty,snazili sa o druhe dieta a tak jeho zene doktor povedal,ze ak chce druhe dieta,musi schudnut lebo inak by mala zdravotne problemy. A pomohlo to

harrisson
autor
19. feb 2022

Dakujem za reakcie, dámy. Myslím, že tam bude aj čosi psychické - sklamanie z okolia, Covid, slabá vôľa a podobne... Zial, odborníka odmieta navštíviť. Kúpil som jej činky, nejaké knižky o pozitívnom myslení a podobne. Ostali nevyužité. Zdravú stravu samozrejme kupujem, ale ona dosť často povie, že jej to nechutí, alebo že na to má alergiu a podobne. Ak ju zavolám po práci na prechádzku, povie že je unavená alebo že už je tma. Bojím sa, že keď sa problémy budú odsúvať ako sa odsúvajú, zhorši sa to.

didi2102
19. feb 2022

@harrisson ja by som možno zvážila pre oboch krabickovu diétu,nič nekupovať len toto jesť a do toho dlhsie prechádzky,výlety kde sa veľa chodí,možno plávanie napr ale.vsetko spolu aby ste sa potiahli

mareka49
19. feb 2022

Chce to dieťa isto iste?
Mozno ma pochybnosti a tie zajeda.
Alebo sa vám nedarí a to zajeda.
Nadváha u ženy je často obaľovanie seba, svojho vnútra pred okolím ľuďmi situáciami.
Stiahla sa do svojej ulity a niečo ju trápi.
Seriály sú na vymletie hlavy (nemyslím to zle, skôr únik) a jedlo je ako náhrada iného naplnenia.
Prenajmi jej mini kanceláriu na druhom konci mesta a bude robiť odtiaľ.
Kúp vám na jar bicykle.
Odstráň nezdravé jedla a povedz ze ju miluješ ale je čas riešiť to

yoxinka
19. feb 2022

@harrisson
Akože všetky rady, že čo máš ty urobiť … sú nanič, lebo pokiaľ ONA nebude chcieť, nepohneš ňou. Skús rozhovor, čo jej je, prečo je taká znechutená, skús jej povedať, že sa o ňu bojíš a týmto štýlom si navodí kopec zdravotných problémov. Alebo to tehotenstvo by mohlo pomôcť. Zdravé silné vitálne telo je pre otehotnenie rozhodne lepšie ako mľandravé, slabé a bez chuti do života. Ľudské telo je stvorené pre pohyb!!!

jessicai
Autor odpoveď zmazal
jessicai
19. feb 2022

@harrisson je to ťažké,nepohneš s ňou ani po dobrom ani po zlom. Viem o čom píšem. U nás to bolo rovnaké...nič nepomáhalo. Ani rozhovor ani nátlak. Až keď ľudia rezignovali a ja sama som sa ukludnila a začala som vnímať ako ťažko sa mi všetko robí a ako ťažko sa mi chodí do spoločnosti dala som sa na zdravší životný štýl a cvičenie. Celý život som skúšala držať diéty aby som schudla keď som sa za seba hanbila a chceli to aj moji najbližší,ale dosiahla som len o veľa väčšiu váhu keďže Jojo úradoval.
Podarilo sa mi dostať z toho až po 50tke. Začala som cvičiť najskôr po troche. To čo má baví a potom som pridávala v cvičení aj pohybe.
S jedlom som sa tiež vysporiadal pomalými krokmi. Zmenšila porcie a postupne začala odbúravať nezdravé kalorické jedlá a pridávať tie zdravé. Niekedy keď mám viac stresov tak do toho nezdraveho štýlu zase vpadnem, ale keď horšie časy pominú a mám kľud a pohodu zase sa dám do správnej koľaje. Pokúste sa aj vy ísť na to pomaly...krok za krokom odbúravať to zlé a pridávať to lepšie. Držím palce...

anja27
19. feb 2022

@harrisson same vyhovorky z jej strany to bude fakt tazke kedze sama nechce a snad najdes nejaky sposob ako ju motivovat drzim palce 🙂

modrakengura
19. feb 2022

@harrisson na tvojom mieste by som jej kupila nejake pekne pradlo, pises ze ste obaja dobre fin. zabezpeceni tak sa kludne plesni aj po vacku a mozno jej to dojde, na tury asi nepomoze ked pojdete keby aj cely vikend, ked cez prac. dni bude vepro knedlo zelo

kittykat22
19. feb 2022

@harrisson kedy ste boli naposledy na dovolenke? Nebude to mat z dlhodobej frustracie ako je zatvorena doma? To si clovek niekedy ani neuvedomi, ze upadol. A hlavne, sa mu nic nechce. Zmena prostredia je velmi prospesna. Clovek pride na nove myslienky, napady ... hlavne ked sa vidi v plavkach 🙈🤣🤣 a ze to pisem z vlastnej skusenosti 🤣🤣

simca06022011
19. feb 2022

zbytocne tu vymyslate typy a triky... proste nepomoze tu nic a cim viac bude on do nej zabrdat s vahou, s dietami a sportom, tym to bude horsie a duplom nebude robit nic. Detto velmi kontraproduktivne je napr. niekomu menit jedalnicek, u nas mal tuto tendenciu moj chlap a malo to vzdy opacny efekt ako "dufal". Lebo ja nemam metabolizmus ako on, ja prste nemozem 5x denne jest, deje sa potom presny opak, toho co ma v plane:D
Proste ak niekto nema vztah k sportu, nedietuje - tak sa musi stat nieco fakt vazne aby zacala. Otazne je aj coje to dost nadvaha.. ci ma 70-80-120kg...
Ak jej nepomoze povedat to, ze proste otehotnie (ak vobec s nadvahou, moze mat aj pco a iny problem zdravotny napriklad), nebude vladat, ma riziko viacerych komplikacii a to nemyslim prave s tehu a porodom, ale napr. klby, kolena, chrbtica atd. co ju pekne po porode dobehne... tak proste nepomoze nic. Musi sa zamysliet ona.

janinka007
19. feb 2022

@modrakengura to vážne na vorvana nejaké prádlo? Myslím si, že ona vie, ako vypadá. Tu je to márne.

nikasmile
19. feb 2022

@harrisson nemusí to byť vyslovene šport ak ho nemá rada, dlhšia prechádzka stačí ebo nejake spoločné aktivity. Ak chceš trošku prispieť a podporiť ju alebo nakopnúť, pripravuj jedlo ty. Ak ti na nej záleží a na tom aby nepriberala. Ukáž jej cestu zdravým stravovaním kde cvičenie nemusí byť, viem z vlastnej skúsenosti. Kľudne sa pýtaj aj na rady ako na ti stravovanie. A určite sa o tom nejak porozprávať ale s citom bez ublíženia. 🙂 držím palce