Manželov obrat
Žienky, poradte....čakám naše 4 dieťa...viem, je to veľa, ale žijeme si dobre, nič nám nechýba...Pred pár mesiacmi sme diskutovali, že neskôr, o nejakú dobu by sme ešte mohli mať dieťa...a teraz ked sa to stalo skutočnosťou, manžel sa obrátil o 180 stupňov...Neviem, čo sa mu stalo...Prišiel, dal mi peniaze do ruky s tým, že mám ísť na potrat...Pritom pochádza z rodiny silno veriacich a aj sám je veľký katolík, takže vôbec neviem, čo sa mu porobilo...Na môj argument, že ved sme sa o tom bavili a sám si bol aj pri splodení na mňa nakričal, že sa o to postará tými peniazmi na potrat...Ja fakt neviem, čo mám robiť...Vzoprieť sa mu a znášať jeho zlé správanie, alebo sa mu podvoliť??? Viem, žeby som ani nemala premýšľať nad jeho konaním, ale som v koncoch...Je zlý na mňa, aj na naše deti...Už som sa aj pýtala, či má milenku, alebo či má nejaké dlhy, o ktorých neviem...No všetko zamietol...Čo mám robiť? ☹
@marina24 - a možno zajtra ráno vyjdeš na ulicu a zrazí Ťa auto... prepáč, že som morbídna, ale čo už sa dá povedať na takýto argument? A zhodou okolností ešte taký, aký dávaš žene, ktorá je na tom po finančnej stránke oveľa lepšie, než možno väčšina z nás? Nemajú hypotéky ani pôžičky, majú vlastné bývanie a 2 slušné príjmy. Nikdy nemôžeš mať dokonalú, 100% istotu toho, že Tvoj život sa neotočí o 180 stupňov - či už k horšiemu alebo k lepšiemu. Jednoducho, takým zmýšľaním by sa neodhodlala mať ani jedno dieťa.
A pritom @lea282 v podstate vôbec nerieši, či si má dieťatko nechať (aspoň ja mám z jej príspevkov pocit, že už je dáááávno a odjakživa rozhodnutá 🙂 ), ale rieši reakciu svojho manžela.
@marina24 ... doba je otrasna. Ked slobodne a bezdetne idu rozumy rozdavat matke 3 deti a 4. nosi pod srdcom. Prepáč, ale snažím sa ťa stopnúť. Kde sa v tebe berie tolko pesimizmu a negativizmu? Zakladatelka je v požehnanom stave. Rieši tu nejaký problém, ktory si podla mna nepochopila. Raz, ked sa stanes matkou, pochopis, ze sa materstvom meni vsetko, pohlad na zivot, rebricek hodnot... Ty tu riesis peniaze a ona život.
@happybaby2015 to je take zovseobecnenie ze v dnesnej dobe je tolko deti vela. Su rodiny co mozu mat aj 10 deti a financne to nepocitia... samozrejme je to narocne aj na cas, ale aj tak sa to neda len tak povedat ze je to vela. Poznam ludi co maju aj viac deti a vyslovene si to uzivaju...
necitala som celu diskusiu , takze neviem ci ste spominali aj / dufam / ze neaktualnu otazku - ci manzel autorky
vie o nejakej chorobe , ktora ho trapi a moze byt tiez dovodom preco nechce dalsie dieta . muzi su bud hypochondri a namyslaju si choroby a trapia tym celu rodinu slebo opacny extrem chorobu taja / viem z vlastnej skusenosti/ su " hrdinovia " moj ex mal panicky strach z lekarov bol protivny na nas i v praci nervozny a ked na mna v zachvate zlodsti / posielala som ho k odbornikovi / polozil ruku , to uz bola posledna kvapka .. ano mal priznaky zlej choroby ktora sa nakoniec nepotvrdila a radsej suhlasil s rozvodom akoby sa priznal. vas pripad to urcite nie je my sme celkove malo komunikovali povazoval to za sratu casu po praci hned utekal lepit lietadla a neskor sa pc stal jeho dplocnikom ten mu nemohol oponovat posluchal ho na slovo . prajem vam aby sa manzelovi jeden den otvorili oci , toto je len takemprechodne zatemnenie mysle :(
@pipistrel
@libka1
@elika74
ej baby, ale ste jej dali 🙂 musim sa ale zastat slobodnych a bezdetnych, my tiez cakame prve, ale pohlad na potrat mam taky ako vy 😎 a bol taky aj pred tym, ako sme toto cakali... a hlavne v tomto pripade, ze by to naisto zabilo to manzelstvo...
je to aj o hodnotach, my mame hypoteku a chceme 3-4 deti (no uvidime co povie manzel po prebdetych nociach pri prvom 😀 )
jedine co sa zmenilo je pristup k manzelovi, pri nom som sa naucila nechat muza najprv vychladnut a ked nieco seriozne chcem, najprv ho dobre nakrmit, pivko otvorit... az potom riesit...
@lea282 Lenka, Ty si tak úžasné žieňa! Prečítala som od teba všetko, čo som našla. Mňa to normálne obohatilo. Odporúčam aj ostatnym. Z Teba sála taká láskavosť, slušnosť, jemnosť... Príjemné a pozitívne. 🙂 Myslim, ze uz aj v tejto situácii si nasla svoj vnutorny pokoj. Ako sa hovori: Co ta nezabije, to ta posilni. Vsetko zle je na nieco dobre. Kriza v manzelstve je bezna a casta. Vraj lasku bez kriza nenajdes a kriz bez lasky neunesies. Ak je Tvoj manzel velky katolik ( a nie velky farizej) modlite sa. Majte sa krásne! 🙂
@fidka79 ja neviem, asi si nezaregistrovala vatikansku zmluvu s vyhradou svedomia medzi SR a Svatou Stolicou, signovana tusim r.2000. Prave vyhrada svedomia sa vztahuje na lekarov a sestry, rovnako ako je to napriklad beznejsie pri nastupe na vojensku sluzbu.
Hippokratovu prisahu asi nepoznas skor ty. Vztahuje sa na ochranu cloveka, znenie tu http://sk.wikipedia.org/wiki/Hippokratova_prísaha. Odporucam hlavne cast: "Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu. "
PS: nerypem, len pre buducnost "lyncovat", tvrde y
@nanervy_2 Gratulujem, ak bude treba, podrzime psychicky aj Teba. 🙂
Ako tehotna si uzijes vselico. Stavas sa zranitelnou - ci psychicky, citovo, alebo fyzicky. Ja som tiez lepsie pochopila, preco sa maju ako prve zachranovat deti a zeny, preco sa ma uvolnit miesto, dat prednost ... Ale akosi sa to vytraca. A vadi mi ta bezohladnost,bezcitnost,neslusnost, ako sa k tehotnej zene dokazu niektori spravat. Ale asi aj zeny to pochopia az vtedy, ked tych 9 mesiacov zaziju.
@nanervy_2 my zatiaľ máme jedno a odkedy je na svete, tak sa mi cesty a ulice zdajú nebezpečnejšie, počasie nevyspytateľnejšie a vrtkavejšie a byt plný nástrah. A to sa asi nezmení ani časom 🙂 Ako mi raz povedala moja sesternica keď som otehotnela: "odteraz sa už nikdy neprestaneš báť". Ale nemôžem predsa každý deň myslieť na to, čo všetko sa môže stať. To by som si nikdy nemohla sadnúť do auta, lebo čo ak havarujem, nikdy si nenájsť prácu, lebo čo ak o ňu prídem, nikdy sa nezaľúbiť, lebo čo ak sa sklamem, nikdy nemať deti, lebo čo ak ich neuživím .... a mohli by sme pokračovať donekonečna.
Zakladateľka je predsa inteligentná žena s dobrou prácou, rodinným zázemím (to zo strany manžela považujem za chvíľkový skrat) a je schopná postarať sa o viac detičiek a myslím že presne vie čo spraviť, len si to tu potrebovala utvrdiť.
Nie je to žiadny sociálny prípad typu: čakám štvrté dieťa s tretím chlapom, nie sme zosobášení, priateľ nepracuje, bývame u jeho mamy, vyhráža sa že nás vyhodí keď si to nechám a pod.
Moja sesternica má 4 deti (najstarší na VŠ, najmladšia druhý stupeň ZŠ) a dokážu ich uživiť, chodia na výlety, deti sú skromné, dobre vychované, vedia sa podeliť, sami sa zabaviť, ak niekam prídu, tak je vždy zábava. Ja osobne veľmi fandím rodinám s viacerými deťmi a obdivujem všetky mamičky, ktoré to zvládajú !!!!!
@elika74 moje komentáre nie sú otrasné,každý má právo vyjadriť svoj subjektívny postoj na danú tému,to že vy máte iný názor,OK,neberiem ho nikomu,tak láskavo nenávažajte sa do môjho názoru,a čo ked nemám deti ?téma je verejná pre všetkých,tak vyjadrím názor,a podľa mna je scestné to,že niekto v dnešnej dobe má 4 deti a viac,choré totálne.vôbec nehľadí do budúcnosti.potom to tak aj dopadá,keď deti nemajú čo zjesť alebo chcú ísť na vysokú všetky a nie je im to umožnené,lebo nemajú na to rodičia peniaze.nech je zakladateľka na tom dobre,neberiem jej to,aj finančne,neriešim,ale nebude na tom možno tak dobre vždy,aby uživila 4 deti ( a ešte bohvie koľko ich bude s takým prístupom:D )a ešte 2 dospelí,choré úplne.ja teda som o peniaze nikdy nemala núdzu,a už len moje štúdium koľko stojí ročne,a to som jediné dieťa a máme veľmi dobrú fin.situáciu.nedokážem si predstaviť,keby 4 deti mali mať taký rozpočet,asi by museli rodičia vykradnúť banku..tak láskavo trošku reálnosti do vašich slov
@marina24 sú aj ľudia, čo máju radšej deti než peniaze, chválabohu 🙂
@marina24 ja som si vysku zaplatila sama...aj moja sestra...rodicov sme nechceli zatazovat este aj platenim VS...je to o tom,ci rodicia vedu deti k zodpovednosti a snahe...ak niekto sedi doma na zadku a sak rodicia mi platia,dobre,ale preco by aj dieta neprispelo nejakou korunou na brigade,prip.pracovat popri studiu...VS je sobrovolne rozhodnutie a podla mna rodicia nie au povinny dotovat dieta dalej...moj nazor 🙂
@marina24 no, v dnesnej dobe je skor chore, ze kazdy chce automaticky mat z deti vysokoskolakov a su potom nezamestnaní a nemaju co robit a naopak chybaju odbornici - cukrarky, obuvnici, masiari, kováči... prave o tom pisali tento tyzden...
ono uz davno nezijeme v 30 -60tych rokoch, kedy ist na vysoku bola prestiž a luxus. kto chce, urobi si VŠ aj popri zamestnaní ...
alebo pracuje a dokaze vystudovať..aj moje dve netere sa financuju sami a predstav si, da sa to... jedna studuje architekturu, dokonca bola aj v SPanielsku na Erasme a zarabala si na to sama a druha uz skoncila prave psychologiu a tiez cele studium pracovala , brigadovala, žiadne prazdniiny nehrozili, lebo hold, rodicia jej nemohli dat ani na ubytovanie. dostala mesacne mozno 20E, to mala tak na cestovne a dost..
Povedala , ze sa to da a vyzije zo 150 -200E mesacne... ktore si vie zarobit / 90E ju stal privat/ ..
Ale proste kopec ludi by si dnes zarobilo lepsie bez VŠ, keby boli remeselnici, ktorych je nedostatok a nikdy remesla nejake rekvalif. kurzy nenahradia... ludia na to prichadzaju a este len pridu, ked nebude toho, kto niečo ušije, napečie, opravi..
Ostatnyn zienkam: dakujem za podporu a rady,velmi mi pomohli utvrdit sa v mojom rozhodnuti...potom dam vediet co bolo vo veci...som vdacna za kazdy nazor a mile slovo a vas cas zapojit sa a snahu pomoct! 🙂
@marina24 pisali sme si uz dost, viem aka si citliva, viem ako sa ta dotkne nemile spravanie tvojho partnera... O to viac ma udivuje tvoj - z mojho pohladu- BEZCITNÝ prispevok zakladatelke temy. Nevies si ani predstavit, aka budes este precitlivela, ked budes tehotna. To ked vtedy ti prihoria zemiaky a podobne problemy, kvoli ktorym ty uz teraz zakladas temy..., pochopis.
Viem, ze si jedinacik a asi netrpis núdzu, ale tvoj strach o buducnost je prehnany. Ked budes mat strach o zivot svojho dietata pod srdcom, pochopis, co je strach. Nie je problem nakrmit chudobnych, problem je nasytit bohatych.
Pekne ti hovorim, venuj svoj cas radsej studiu. Este je toho vela, co sa musis naucit. 🙂
@marina24 spravne si povedala ze tema je verejna 😉 😉 😉 ,... takze ked je verejna, mas ty pravo povedat svoj subjektivny nazor , ale predstav si, aj ine verejne diskutujuce maju pravo povedat SVOJ subjektivny nazor na TVOJ subjektivny nazor 😅 😅 😅 😅
Inak, vies co sa hovori o nazoroch?? "Ze nazor je ako zadok, kazdy mame nejaky" 😀 😀 😀
No a poviem k tomu aj svoj subjektivny nazor 😉 😉 😉 Ano som za to, aby rodicia pri planovani deti rozmyslali rozumom, boli zodpovedni, mysleli na buducnost, mysleli na pripady ze sa nieco stane, financne ci ine problemy....ale tato zodpovednost nesuvisi priamo s poctom deti 😉 😉
Poznam rodiny s 1-2 detmi, ktori ziju zo dna na den, maju malo a aj to malo rozhajdakaju na blbosti, ich deti nechodia na kruzky, vylety, s ich buducim studiom na vyssich stupnoch skol sa ani nerata. O nejakom zabezpeceni do buducna ani nehovoriac. 😒 😒 😒
A su rodiny, ktore maju viac deti a tuto zodpovednost za buducnost svojich deti maju a aj preto nieco robia. 😉
ja zasa povazujem za chore, ze niekto nazyva rodinu s viac detmi za totalne nezodpovednu a ich rodicov za chorych ☹ ☹ ☹
P.S. Poznamka k tebe... s velkou pravdepodobnostou deti tych "chorych" rodicov budu raz pracovat, aby si ty mala dochodok. 😉 😉
@libka1 v pripade autorky si myslim,ze dietatko v ich rodine nie je problem..trosku sme popisali a lepsie to chapem.myslim,ze sa to vyriesi spravne
@marina24 v dnesnej dobe je uplne normalne ze decka na vyskach brigaduju. brigadovali takmer vsetci moji spoluziaci navyse je to celkom aj sranda clovek sa aj nieco priuci. brigada neni len o ziskani prachov ale dalsi rozmer ktory dotovane dieta nezazije. myslim ze to vobec neni na skodu ak si na skolu privyrobi.
poznam viac viacpocetnych rodin a decka im uplne normalne studuju chodia na dovolenky ziju normalne. viacpocetna rodina sa nerovna sockam.

@marina24 nieco take ako zivotna poistka ti nic nehovori? Nie som poistovak,ale som poistena...pre pripad smrti,choroby,trvalej invalidity...na taku sumu a taky sposob,aby sme prezili... S tvojim pristuupom neprezijes stastny zivot...lebo sa budes bat,strpat a zivot ti pretecie pomedzi prsty...