Manželov obrat
Žienky, poradte....čakám naše 4 dieťa...viem, je to veľa, ale žijeme si dobre, nič nám nechýba...Pred pár mesiacmi sme diskutovali, že neskôr, o nejakú dobu by sme ešte mohli mať dieťa...a teraz ked sa to stalo skutočnosťou, manžel sa obrátil o 180 stupňov...Neviem, čo sa mu stalo...Prišiel, dal mi peniaze do ruky s tým, že mám ísť na potrat...Pritom pochádza z rodiny silno veriacich a aj sám je veľký katolík, takže vôbec neviem, čo sa mu porobilo...Na môj argument, že ved sme sa o tom bavili a sám si bol aj pri splodení na mňa nakričal, že sa o to postará tými peniazmi na potrat...Ja fakt neviem, čo mám robiť...Vzoprieť sa mu a znášať jeho zlé správanie, alebo sa mu podvoliť??? Viem, žeby som ani nemala premýšľať nad jeho konaním, ale som v koncoch...Je zlý na mňa, aj na naše deti...Už som sa aj pýtala, či má milenku, alebo či má nejaké dlhy, o ktorých neviem...No všetko zamietol...Čo mám robiť? ☹
@lea282 vieš,ako to človeka stresuje,ked musí chodiť do práce a popri tom si platiť výšku,makať v škole a neviem,čo všetko?a ešte sa starať,aby nejak vyžil ?nepoviem sem tam brigáda,ale poznám mnoho mojich kamošiek,čo si musia všetko platiť sami a nesthajú,nezvládajú to,sú na vyške,musia sa učiť,a ešte kvôli ich neschopným rodičom,ktorí nedokázali zarobiť,si to musia platiť sami a stresovať sa za mlada robotou a školou zároven.
@marina24 Ty si uplne mimo.....
Aj vdaka takemu zmyslaniu ake mas ty maju zeny v civilizovanom svete (v takom, aky je nam blizky, v akom sme vyrastali) stale menej deti a za niekolko desiatok rokov sa budu tie nase deti musiet prisposobit necivilizovanej barbarskej vacsine, ktora si vdaka tomu, ze bude vo vacsine, bude uplatnovat svoje zakony-nam tak vzdialene a nepochopitelne.....ale uz bude neskoro
@marina24 a co tak nezodpovedne dieta, ktore chce vycivavat rodicov? kde som studovala ja sa dobra brigada dala zohnat po znamosti, inak vyrobne linky... robota jak svina, este si tamojsie tety vybijali na nas mindraky.. ale boli sme na svoje peniaze hrde, aspon som odlahcila rodicov a pripomenula si, preco studujem... my sme tiez fungovali z ruky do ust a mame vsetci surodenci vysoku skolu (dodnes nechapem ako to mamina utiahla)... a to som mala predmet ze od pondelka do piatka v skole, takze brigady cez vikendy, cez noc, cez prazdniny... si inak zacnes vazit peniaze od rodicov. ich povinnostou je nenechat ta umriet od zimy na ulici a od hladu... tym to konci.. ostatne je len z lasky...
@lea282 nechaj tomu čas... myslíš, že sa zabitím dieťatka manželovo správanie zlepší, že si ťa bude viac vážiť a milovať? ja o tom pochybujem.... možno to je aj nejaký skrat z jeho strany, možno naozaj prežíva nejaký problém a potom by aj on ľutoval... uvidíš, že keď budeš mať bábatko v rukách, budeš šťastná, že si sa rozhodla dať mu šancu... prajem ti veľa, veľa sily. ja mám tiež 4 detičky a žijeme si veľmi slušne... nebanujem, naopak, deti sú najväčšie dary môjho života...
@marina24 od 15tich rokov som chodila na brigády vždy keď som mohla. A vieš čo? Som tomu rada. Zarobila som si SVOJE peniaze a bola som na seba hrdá, že nemusím pýtať od rodičov. Stretla som kopec zaujímavých ľudí a užila si veľa srandy. Naučila som sa hospodáriť s peniazmi a šetriť. Inak sa míňajú peniaze, ktoré človek dostane a inak tie, ktoré si odmaka. Keď som bola na výške a sestra na strednej, otec prišiel o prácu a novú si hľadal veľmi veľmi dlho (keďže mal po 50ke, tak to bolo dosť ťažké). Bolo to veľmi náročné obdobie (a to naši majú len mňa a sestru) a vtedy som si začala školu a všetko ostatné platiť sama a tak to zostalo až do konca.
To sme vtedy mali rodičom vyčítať že načo nás mali? Stať sa môže hocikedy hocičo.
Naopak, som rada že nás viedli tak ako nás viedli, že sme ako rodina túto a iné ťažké situácie zvládli a dúfam, že toto naučím aj svoje deti.
neviem a nepoznam nazor tvojho manzela, citam tu iba tvoj jednostranny nazor..ako vec vidis ty.. ale aj tak si myslim, ze ak si s nim stastna 10 rokov, je dobry a milujuci manzel a otec, tak aj tuto skusku vztahu zvladnete... chce to len vela trpezlivosti hlavne z tvojjej strany, co nie je prijemne..ked nema zena oporu v partnerovi. Bud pri manzelovi a davaj mu najavo ze ho milujes, ale netlac na neho... asi potrebuje len cas...asi ma strach..asi je uz vycerpany z troch deti...a preto takto reaguje a asi tiez ked sa rozhodol "plodit" dieta.. nemal hlavu na svojom mieste... a az teraz precitnul... Ale ak ty ho vnimas ako dobreho a laskaveho muza, nemaj strach... on "sa najde"... a uvedomi si casom..ako velmi ta zranil takym navrhol,ako dat spolocne dietatko prec.
Nech celu rodinku ochranuje Boh!
@marina24
co sa tyka studia a zaroven prace/brigad aby clovek vyzil, mal na zakladne veci - ja s tebou v tomto smere uplne suhlasim. Mam to odskakane a vobec sa tym nepysim... Je ine ist si zarobit na vylet, peknu kabelku, darcek pre niekoho a ine na zakladne veci.... je to ubijajuce.
no, diskusia sa trochu zvrhla inym smerom.
Lea, neviem, ci si bola celkom uprimna v tvojej teme. nasla som z minuleho roka, ze to mate dost tazke...
neprameni reakcia tvojho manzela aj z toho?
lea282 Prosím o radu...Pre tie "chytré", áno, prečítala som od hora dole všetky príspevky...ak nechcete pomôcť, nekomentujte ;)
Od februára som doma s malou, musela som si vziať neplatené voľno...boli sme vyberať mandle...stále chorá a všetko s tým združené...No to nie je hlavný problém...už 2.rok chodíme aj na kardiologiu, teraz nedávno nám náš kardiolog povedal, že asi bude potrebná operácia v BA...odporúča, aby som bola s ňou doma..
A teraz to hlavné, malá má 5 rokov, myslíte, že sa dá vybaviť platená RD aj v takom veku??? Lebo som sa dočítala akurát to, že maminky si podávali žiadosti ešte pred 3.rokom dieťatka...Nemám nikoho blízkeho, s kým by som ju nechala, aby som mohla späť do práce...
Prosím, poradte :( Dakujem všetkým!!!
27. máj 2014 o 20:57
mozno som mala dat radsej link. vies nic v zlom, ale v spravani tvojho muza musi byt nieco, co si zatajila.
ak nebudes uprimna ani sama k sebe, veci sa zacnu len viac komplikovat.
@marina24 poviem ti že žasnem . Ja skutočne môžem povedať že som za " vodou " ale ak môj syn bude tak zmýšľať ako ty , tak si niečo pomyslím o svojej výchove. 😒.Si predstav že ide brigádovať v lete na družstvo , dva - tri týždne pri kravách , pri sene a peniaze budú JEHO. A to má len 15 rokov.
Uz len cakam kedy tu niekto povie ze rodic co nezaplati decku studium na Harvarde je neschopny 😕 Fakt divna doba toto...
Moja babka bola posledna z 8 deti, dedo posledny zo 4 aj tato bol posledny stvrty. takze ja som rada, ze kedysi boli pocetne rodiny, inak by nebolo ani mna 🙂
co sa tyka tych brigad, tak ja som nemusela chodit robit, kvoli tomu, ze by mi rodicia nemohli dat. ale moj tato bol vzdy toho presvedcenia, ze lahko sa utracaju peniaze, ktore si si nezarobil. ak sme teda chceli nejaky luxus - notebook, listky na drahe festivaly, znackove topanky, kabelky atd. museli sme ist makat..a veru, neubudlo ani z jednej z nas. uplne iny postoj som mala k elektronike, na ktoru som si sama zarobila, nez k tej, co som dostala pod stromček napr.
@lea282 gratulujem k tehotenstvu 🙂 neboj, chlap sa umudri. isto mu len daki blbci v robote davaju rozumy. ked uvidi rastuce brusko, hned ho to prejde. my by sme dali za babatko hocico. radsej by sme ich mali 10, nez ani jedno. ☹
tak to vyzerá, že manžel koná skratovo... držím ti palce
trtwqaassddddddddddddddddddddddddddfjklô§
😢
Najlepšia je "sad face " na konci 🙂
@marina24 ja som studovala na vyske,a nic mi nechybalo...ale videla som kamosky,ktore museli po nociach makat v tescu,rano ist vyblute uplne na skusku a poobede smer call centrum..takze suhlasim....my sme 4 deti, a vsetci styria mame VS.a viem,ze moji rodicia sa isli zodrat....aj doma aj zahranici....niekto tu pisal,ze nie doba je zla ale ludia....no dovolim si nesuhlasit.mozno nie je az taka zla ako nepredvidatelna-uz som to pisala.
@happybaby2015 prosim vas, co máte s tou dobou? Studujete na VS, prezradte mi, prosim, kedy bola lahsia doba na vychovu 4 deti? Preco sem neprispievaju tie, ktore spominate, co sa maju tak hrozne? Obe za seba pisete, ze vam nic nechyba. Jedna je jedinacka, druha zo 4 deti, obe ste/boli na VS a strasite zlou dobou. Kupte si antidepresiva. Ak nie sebe, tak uz mne, lebo sa zacnem pomaly báť. Mám tri deti, máme sa vdaka Bohu fajn, ale co ked... No sak sa uz nepo...te! A ze happy baby. Mam plakat alebo sa smiat z vasich ustrachanych prispevkov?
Ja mám síce jedno dieťa, ale keď som otehotnela môj manžel mal 18 🙂 Nikdy v živote mi nič také nenavrhol, malá má 4 roky a sú fakt tím 🙂 Tvoj keď nechcel mal si dať pozor tak ako všetci, ktorí su potom šokovaní -D... Ktovie, čo mu sadlo na nos, normálne by som sa snažila z neho dostať kde je problém, keď hovoríš, že finančný nie... Ale na potrat by som nešla 🙂
No tak jedna vec je necítiť sa pohodlne pri štúdiu popri práci, ale úplne druhá vec je považovať rodičov za neschopných, ak nedokážu dieťaťu financovať VŠ. Takto sa v mojom pohľade chovajú iba rozmaznaní "frackovia" - prepáčte mi za výraz, ale iné, trefnejšie, slovo na to nájsť nemôžem. Dvíha ma zo stoličky, keď niečo takéto počujem. Za všetkých slušných, láskavých, milujúcich rodičov. Nech si dotyčná mladá dáma uvedomí, že tí "neschopní" rodičia k tým deťom, keď boli malinké, vstávali vo dne, v noci, starali sa o ne, aby im nič nechýbalo, a dávali im všetko, čo mohli, lásku a domov, až do ich dospelosti. Veď 19-ročný človek je predsa dospelý, takže by sa mal naučiť sa o seba postarať. Teší ma však jedna vec, že takto sa nechová, našťastie, veľa mladých ľudí. Lebo väčšina maminiek, čo tu píšu, určite svoje detičky vychovávajú tak, aby sa takto k nim nikdy nesprávali. Tu nejde o to, či je štúdium popri brigádovaní ťažké alebo ľahké, tu ide o te princíp, ako sa to dieťa správa.
Prepáčte za off topic, ale naozaj ma to rozčúlilo 😠 Aj keď sa o budúcnosť svojich detí staráme, dúfam, že takto sa správať ku nám teda nebudú.
Viete, k tejto téme- ja som veľmi rada, že rodičia mali mňa, o 6 rokov sestru, zaplatili mi externe školu a vždy mi finnčne môžu pomôcť. Bez nich by som pri malej vyštudovať nemohla. Preto sa ani my nehrnieme do kopy detí, ale radšej chceme potom ešte jedno, aby Monika nebola sama. Ale som toho názoru, že na to treba myslieť pred splodením detí a nie potom to riešiť takto radikálne. Mal na to myslieť vtedy. Len je od neho nepekné, že autorke strpčuje život.
@moniciak - no len tu sa nevie, kvôli čomu má jej manžel takýto náhly obrat. To sú všetko len dohady diskutujúcich. Zakladateľka sama nevie, prečo jej manžel takto náhle zmenil názor týmto radikálnym smerom, keďže z finančného hľadiska neprídu o žiaden príjem a všetko je v poriadku.
@womankc ahoj, dakujem, že na mňa myslíš 🙂 všetko sme si povedali...ako som písala, všetko sa to začalo po sviatkoch...vyšlo z neho, že sa o mňa bojí...večne som len vracala, celý deň som sa nezmohla ani len riad umyť, taká som bola unavená...vyzerala som ako pred smrťou...aj som mu v jednej slabej chvíľke povedala, že to nezvládam...všetky tri tehotenstvá som mala ukážkové, žiadne potiaže a naraz došlo takéto niečo...tlak nízky na smrť, nevládna ako mrtvola...vravel, že by neprežil keby sa mne niečo stalo...tak som mu vysvetlila, že ved preboha čakám štvrté dieťa, mám už viac rokov ako vtedy a nemôže byť všetko super 🙂 vidím, že sa stále bojí, ale ja verím, že prejde ešte pár dní a bude to lepšie... 🙂

@marina24 len toľko k tomu, že kto nemá na to, tak si nebude robiť toľko detí a zostane pri jednom-dvoch. Kto na to má, ako napríklad zakladateľka témy, tak nevidím problém. To aby ľudia ani nevstupovali do manželstva, lebo čo ak sa raz rozdvedu atd atd...asi také je tvoje zmýšľanie.
Celkovo nemám rada spojenie "čo ak". Čo ak ma zajtra prejde auto, radšej už nevýjdem z domu? 😕