Manželova rodina robí naprieky
Baby, prosím Vás, som ja taká nenormálne úzkostlivá, alebo čo? Som prvorodicka a ja už neviem, čo mám robiť a ako vysvetliť, že sú isté veci, ktoré sa mi ako matke nepáčia a neželám si, aby to môjmu dieťaťu robili. Napr, vôbec som nekojila, pretože sa mi nespustilo mlieko, a už v pôrodnici nám hovorili že pre dieťa je najlepšie MM a z toho si potom aj lepšie buduje imunitu. Tak isto mám bratranca aj sesternicu, ktorí obaja študujú medicínu a tiež mi prizvukovali aby som nedovolila chytať malú za rucicky pretože, tým že nepije MM ale UM si pomalšie buduje imunitu atď. Ale u nás v rodine to je bežné, že nikto si nedovolí chytiť malú za ručičky a aj pred tým ako ju idú pestovať si každý tuky bez rozmyslu ruky umyje a nikto to nerieši,pretože je to pre nich prirodzená vec... Za to manželova rodina to absolútne nerieši. Ak keď prišli pozrieť malú vôbec si ruky neumyli a hneď ju vychytali a vybozkavali na ručičkach. Najprv som sa to snažila zahovorit, že prosím nerobte to, ona si tie ruky papá. Vôbec to nepomohlo, tak som to už naznačila rázne a povedala som, že si to neželám. Dostalo sa mi akurát tak výsmechu a vetu že tak ju budeš mať stále chorú. Teraz už máme 4 mesiace a ich najnovšia móda je dávať moju dcéru na ruky trojročnemu dieťaťu manželovej sestry. Tiež som povedala že si to neželám a na to sa všetci na mňa otočili, že prečo by to nemohli robiť. Povedala som že veď už je ťažká a jeden dospelý už má pomaly problém ju udržať keď sa už ona aj dosť metie a že by ma to v živote nenapadlo dávať ju v stoji trojročnemu na ruky. V tom sa na mňa svokor osocil, že to som teda jediná koho by to nenapadlo. A to nehovorím ešte o tom, ako ma zakaždým vysmeju keď poviem že malá má určitý režim a že o ôsmej papáme a najneskôr o deviatej spinka. Oni by ju bez problémov nechali aj do desiatej večer na oslave, že veď nech spí v kočíku. A keď poviem že od narodenia malej spievam a čítam rozprávky zas ma len vysmeju a poznamenaju, že keď chcem aby bola samopasna tak nech to robím. Neviem teda už sama či som ja na hlavu, že to čo sa im snažím vysvetliť je normálne, alebo nie. Pritom, keď sa spýtam hocikoho neznameho, všetci mi dajú za pravdu. Prosím vás teda o váš názor, pretože ja som už naozaj nešťastná, poprípade nejaké rady, ako by som im to mala slušne vysvetliť. Ďakujem vopred za vsetky rady.
@luckak94 moj nazor:
-ak davaju 3rocnemu decku male babo v stoji je to trosku zahravanie, mal bu sediet... Inak by som v tom problem nevidela
-co sa tyka umyvania ruk tak to by malo but samozrejme ze ked pridem domov alebo niekam a zvlast tam kde je male decko umyvam ruky automaticky
-co sa tyka toho rezimu, tak myslim ze moze spat aj v kociku ved zachovas vsetko co robis doma, tam by som problem nevidela
-a co sa tyka citania kniziek v tom mevidim nic zle ked to tak chces tak to tak rob. Ono vsetko mavyse je navyse dostane svoj zmysel mozno neskor ale vyplati sa to.
Takze podla mna 50:50. Nieco by som riesila a nieco vobec. Nakoniec ked bude lozit bude si davat prsty do ust.
A ak si nieco nezelam len by som sa snazila opakovat. Este neviem ake to je lebo prave cakame kazdu chvilku ale uz teraz prizvukujem kazdemu ze si napr nezelam navstevy aspon prve 2 tyzdne . A neriesim ci sa niekto urazi.
No zelam pevne nervy😊😊😊
@marcelatje momentalne uz nastastie nijako, ale z mm rodiny mali tendenciu poucat ma o kazdej hluposti, nielen co sa tyka starostlivosti o malu, ale aj v inych veciach, kt.tu nebudem rozoberat, a ja na to nie som zvyknuta...povazujem sa za svojpravnu a neznasam, ked sa ku mne spravaju ako k 15 rocnej...je to na dlhsiu debatu...
@luckak94 rezim je dolezity,kaslo na to, ze sa ti smeju. Ty a manzel a malonke tvorite jednu rodinku, ty vies ako malinke tozhodi nedodrzany rezim. Nie svokrovci s nou ziju,utisuju v noci
V ostatnych veciach si uzkostliva, a ja som rovnaka 😂 ale uz som si povedala ze sa ukludnim..ved kazdy da pozor na maleho vlastne nejakym svojim sposobom... kym sa nic estane, som v pohode a ak by sa nieco stalo , rozhryzem dotycneho. 😃
@luckak94 mám jednu otázku:
ty si tiež každý jeden raz, keď ideš za svojim dieťaťom umývaš ruky?
trojročnému dieťaťu ak stojí dať miminko do ruky - veru nikdy.
ak trojročné dieťa napr. sedí na gauči a niekto na tie deti dáva pozor - jasné 🙂 ok
ak sa miminko raz za pol roka miesto o 8mej v posteli vyspí na oslave v kočíku - je to úplne ok 🙂
podla mňa si trošku úzkostlivá
ale zas napr. vidieť, že moje miminko niekto dáva do rúk 3r. dieťaťu len tak, podrž ho, bez toho aby bolo isté, že sa nič nestane, tak asi kričím moc. 🙂
- opíšeš mi danú situáciu presnejšie, lebo si fakt neviem predstaviť normálne uvažujúceho človeka, čo podá miminko 3r. dieťaťu, kt. stojí, že páči popestuj si.
@laura1804 chapem ze existuju ludia s ktorymi sa jednoducho neda ale ak maju obe strany trochu iq, eq a snahy danu situaciu riesit tak sa to da. V niecom ustupim ja v niecom druha strana, nemusi to byt idealne ale aspon dobre. Ak ide o cudzich ludi asi by som az tak neriesila ale neviem si predstavit ze chlapa postavim medzi seba a jeho rodicov. Velmi casto sa tu stretavam s tym ze ludia nevedia problemy riesit. Oduvanie sa nie je pre dospeleho cloveka vhodnym riesenim. Jednym zo znakov mentalnej vyzretosti je vediet si priznat chybu. Z vlastnej skusenosti s odstupom casu vidim ze som predsa len nemala vzdy pravdu 😅 A to je vo vztahu s clovekom ktoreho az tak nemusim velmi tazke. Aj preto som sa pytala na konkretnu situaciu lebo som si nevedela predstavit co by ma tak vytocilo ze tresnem dvermi a budem cakat kym sa uvedomia. A v podstate si myslim ze ak niekto veci riesil tak tak svokra si chybu priznala alebo sa dokonca ospravedlnila v minime pripadov.
@marcelatje niekedy zial nemas na vyber a musis postavit muza medzi seba a rodicov...hlavne, ked nepochopil, ze sa ozenil a ma sa konecne odstrihnut od mamicky...moj nazor he taky, ze ked uz ma svoju rodinu, manzelka ma prednost pred mamou...ale beriem, ak ma niekto iny nazor ...
@marcelatje je to tak ako píšeš, lenže pokiaľ sa jedná o mňa, ako o moju osobu, naučila som sa radšej nereagovat na vety ktoré ma istým spôsobom urážajú. Radšej si zahryznem do jazyka, pretože viem, ako to u nich chodí. Za tie roky som si stihla všimnúť, že to čo povie mamička je sveté a žiadny iný názor neexistuje. Preto mi veľmi dlho trvalo zvyknúť si na ich spôsob zmýšľania. U nás doma som bola vedená svoj názor povedať a vždy sme to v klude prediskutovali s rodičmi ak so mnou nesúhlasili a snažili sa zistiť prečo som nadobudla taký názor a ako som k nemu dospela.... Za to u nich boli ich vlastné názory potlačené pretože mamička vie najlepšie. Preto sa nie raz vyjadrili že si až moc prezentujem svoj názor. Pritom mi príde úplne prirodzené v debate povedať svoj názor. Ale teraz, keď už som matka, mo je najprednejsie dobro mojej dcéry a keď sa mi niečo nepáči, radšej si najprv zahryznem do jazyka a urobím si prieskum u známych, u mojej rodiny, či je to len moja úzkostlivost alebo či naozaj nie je správne chovanie daného človeka. Pretože viem, že každá matka sa bojí o svoje dieťa a v istých veciach koná prehnane. Preto bola vytvorená aj táto diskusia... Učím sa, je to moje dieťa a práve preto som bola zvedavá na názor, poprípade radu skúsenejších mamičiek
@miushik765 napriek tomu ze tu boli prezentovane rozne nazory nemam pocit ze tu niekto niekomu nieco vnucoval. Ale to je asi uhol pohladu..
@luckak94 necitala som diskusiu, ale tieto veci by som dovolila asi okrem rezimu. Ak ma dieta rezim, urcite ho netreba narusat, aj ked je oslava. No a s imunitou to uz robim ako druhorodicka rovnako, viac bakterii, vacsia imunita. S tym, ze dat dieta na ruky dietatu, podopierala by som svoje babo. Je nefer nedat 3-rocnemu dietatu "pochytkat" babatko. To pochopis, ked tvoja prvorodena hodi psie oci, ze chce babo na ruky a prvorodicka mamicka to zakaze. Nekritizujem, ale drzim palce. So svokrovcami to budes mat tazke. ☹
@katarinamarkova moja svokra toho je tiez schopna.... chcela dat kocikovat mojho syna 4 rocnej neteri. Podotykam samej. Ze sa bude divat z okna-svokra.... tak som sa schuti zasmiala a povedala som jej ze v ziadnom pripade a teda bola som za divnu....na ruky nedostal mladsieho ani starsi syn, mal 3 roky. Nevidela som na to dovod. Lahol si alebo sadol k nemu, pohladkal a bolo.
@luckak94 necitala som celu diskusiu, ale myslim, ze nic takeho zleho nerobis, ja sama mam asi 157 som tintitko, ja mam ako dospela problem udrzat uz vacsie dieta, nie male dieta, by som ich chcela vidiet ako by sa tvarili keby sa nieco stalo, s tym rezimom ta chapem, lebo ty si potom ta kto uspava a riesi ak by dietatko bolo mrzute atd... a co sa tyka citania a spievania, len dobre robis, dieta sa nauci lahsie rozpravat, prave takymito cinnostami, citanim, stalym opisom cinnosti co robite atd... k rodine..presad si svoje, co ta maju co vysmievat, nepochopia, povedz ze to tak bude a bodka...na spravanie manzela pozor, je to len v pripade rodiny alebo vseobecne, ze sa ta nezastane? lebo cim dalej bude ta komunikacia medzi vami tazsia....hlavne povedz co ti vadi, nebud ticho, pokym nepovies kazdy moze mat pocit, ze je to tak ako oni chu ok ked nepovies..drzim palce..
@jeennyv veď to. Že človek má koľko krát sám problém. A keď si zoberieš, že trojročné dieťa má 15kil a moja dcéra má 7,5kg tak ho asi ťažko unesie v stoji. Písala som predtým, že s tým ak by sa posadil, nemám problém mu ju na chvílu posadiť na kolienka. Ale tiež nevidím dôvod dávať mu ju na ruky. Podľa mňa úplne stačí na budovanie si vzťahu medzi bratrancom a sesternicou, keď si k nej ľahne, prihovorí sa jej, robí jej opičky alebo jej ukazuje hračky. Je dosť vymyselnik a stačí chvíľa nepozornosti a môže sa stať neplecha. Pretože raz na ňu žiarli ako pes, že ju dobre že nezenie z domu a raz by ju pusinkoval a objimal. Takže radšej budem v tomto opatrnejšia.
@mamcucha lenže tak isto si ju môže pochytkat, keď bude ležať. Napr si môže ľahnúť k nej. Nevidím v tom problém. Ak by sa s ňou aj takto pohral. Len proste nevidím dôvod dávať tak malému dieťatu bábo v stoji do rúk. A je rozdiel ak by som mu ju tak podala ja, ako keď to bez toho aby sa ma niekto čo len spýtal na názor, urobil niekto druhý. To je môj názor 🙂
@luckak94 neviem, ci si prilis precitlivela a uzkostliva, asi ako kazda prvorodicka....vypichla si zopar veci isto z mora, ktore vadia napr. aj mne...aj ked nemozes dieta drzat vo vakuu, je normalne, ze si ludia k babatku umyvaju ruky. Aspon podla mna. Ak niekto na to zabudol ( co sa stavalo casto ), neupozornovala som, ale tiez ma to vytacalo. Co sa tyka nosenia na rukach u malych deti, tak to som nedovolila ani ja. Ked sa narodila moja dcera, synovec mal 4.5 roka a dovolili sme mu vsetko, aby ju hladkal, bozkal, mojkal sa s nou, ale ked si ju chcel podrzat urcite iba v sede a pod dohladom, nie aby sa ju pokusil vlacit. O mesiac rodim, moja dcera ma teraz 4.5 roka, urcite jej nedovolim nosit samej babatko na rukach, pretoze dopredu viem, ako by to na 100 percent skoncilo. Rezim, pesnicky, mlieko - to by mna az tak osobne neiritovalo (teda iritovali by ma tie reci okolo, ale zbytocne by som tomu neprikladala nejaky vyznam a nevysvetlovala by som si tak, ze Ti svokrovci chcu robit prieky ), nech si kazdy hovori co chce, jednym uchom dnu, druhym von.
@luckak94 pozri, dieta nechape preco dospeli mozu drzat v stoji a ono nie. Ako pisem, pochopis, ked bude mat tvoja 3 roky a bude chciet drzat babo. Mne sa dobre keca, lebo starsej dcere som sama ponukla babatko si chytit. Pridrzala som ju, upozornovala aby bola opatrna. Nabuduce dcerku chyt ty sama, daj podrzat 3- rocnej a budete vsetky spokojne. 🙂 Uzivaj si babo a nenechaj sa vytocit rodinou. Ci uz tvojou alebo partnerovou. Ver, ze ani tvoja rodina nezjedla vsetku mudrost sveta. Reci a skutky, ktore sa ti nepacia vzdy budu. Treba si tie svoje vediet len obhajit, no nie za kazdu cenu.
Podla mna niesi prilis uzkostliva, si mama a chranis svoje dieta, kto druhy to ma robit, ked nie rodicia ? sama mam malu dcerku a vsetci su uz u nas nauceni ist najprv do kupelne umyt si ruky.niektorym to bolo treba povedat viackrat, ale ked videli, ze neustupim a nedovolim chytit moje dieta skor, ako to urobia, tak viac neprotestovali a nemali v
blbe pripomienky.(pre mna bolo uplne normalne si umyt ruky pred tym, ako budem chytat babatko) uz vedia, ze sa najprv musia spytat mna alebo muza, co si mozu s malou dovolit. a respektuju to vsetci.treba si stat za svojim a nepovolit, ale asertivne. postupne, casom, budes sama vidiet, co uz mozes povolit, alebo z coho upustit a budes menej "uzkostliva". ale kazdopadne by mali tvoje a manzelove rozhodnutia ohladne vasej dcery vsetci respektovat a manzel by mal stat za tebou a byt s tebou jednotny. porozpravajte sa o tom, je to dolezite aj do buducna.
K tomu noseniu babatk 3 rocnym dietatom.....neverim ze dieta ho nosi sposobom aky rozumieme pod pojmom "nosit" nema totiz na to silu. Som presvedcena ze ide o podrzanie za asistencie dospeleho. Dat babo na ruky a nechat tak to by urobil len hlupak. A popravde ked vidim ze si dieta tuzi podrzat radsej to zrealizujem ja akoby to malo skusat samo ked si odbehnem napriklad na wc. Moja dcera ihned pohopila ze dieta neunesie a sama ho uz nikdy brat nechcela. Len si ho vypytala ked sedela ale to ju tuez bavilo iba par sekund. Zakazane ovocie chuti najlepsie.
@mamcucha
@marcelatje No by ste sa čudovali čoho sú niektorí ľudia schopní, ja som na jednej návšteve len oči otvárala, ked 4ročná dievčina vláčila svojho 4mesačného brata ako bábku, no hroza to bola a matka ani brvou nepohla. Držala ho hocijako, aj pod krkom, lebo jej bol ťažký, no mala som dosť. Neviem prečo by som mala nechať niekomu dať svoje malé bábatko do rúk 3ročnému dieťaťu, určite nie. To 3ročné to normálne pochopí, že bábo je ťažké prenho, nevidím v tom problém. Moj 5ročný to chápe bez problému.
@janickacrazy ja ta chapem ale u nas to funguje tak ze nieco mozem zakazat milion krat a nepomoze pretoze dieta (moje urcite) nepochopi vec ktoru nikdy nezazilo a stale ho to laka. Staci vsak raz vyskusat a je pochopene 😀 usetrim si tak kopec nervov.
@marcelatje hmm, to by ma nenapadlo, u nás s tým nebol problém vobec, možno preto, že mám chlapcov, dievčatá sú asi viac nažhavené nosiť bábatká 😀
k tomu umyvaniu ruk, pokila "cestou" od dietata sa dotknes hocicoho, klucky, svojho vrecka, mobilu, pohara. atd... si na tom istom ako pred umyvanim ruk, proste mas na týchto veciach milion bakterii, to by si musela zit v maximálnej sterilite, nie v reálnom zivote.... a pravdaze dietatu zakazat akekolvek hracky, hrkalky... dat ho do specialneho "skafandra", pretoze na vôkol nas je tolko bakterii, ze sa nam o tom nesniva....
... a preto je najlepsie naucit sa s nimi existovat 😉
@marcelatje tak toto si super napisala. 😀 Je to tak...
@janickacrazy dam ruku do ohna za to, ze aj ty robis veci, ktore ostatne matky nechapu. Mohla si sa jej spytat, ci sa neboji, ze tomu 4 mesacnemu ublizi.
základ je, aby obaja rodičia držali spolu a zvyšok sveta si može pískať.
existuje milión rád, ako správne vychovávať deti, ale je iba na vás akú cestu si zvolíte.
už si si tu prečítala rôzne názory, moja skúsenosť je a myslím, že to platí aj u teba , mnohé mamičky prvorodičky sú úzkostlivé na svoje dieťa, v strachu, že hneď dieťa ochorie a a pod. to čo platilo u prvorodeného, zrazu pri druhom dieťati neplatí, lebo nie vždy sa to dá dodržať atd... To ako si opísala situáciu, mne osobne príde, že v niektorých veciach si úzkostlivá a v niektorých máš pravdu. Ono všeobecne v niektorých rodinách chýba povedomie o základných hygienických návykoch, ale zas netreba byť prehnane úzkostlivý , základom by malo byť, že pri malých detičkách si automaticky umyjem ruky, viac - menej by to predsa malo platiť aj keď každý príde domov ( kde kto chytal v autobuse, v obchode všeličo), ale zas, že sa nesmie babatko chytať za ruku mi príde dosť pritiahnuté , ono aj to dieťa si musí nejako budovať imunitu a tým, že ho budeme chovať ako babiku v porcelané schovanú mu veľmi nepomôžeme, čo sa týka režimu, ja osobne som tiež uprednostňovala režim ( sú deti ukážkovo režimové a sú deti, ktoré nemajú problém a nepotrebujú režim) to znamená, že ak už dieťa máš naučené na nejaký režim, tiež schvaľujem jeho dodržiavanie, samé vieme ako sa deti a hlavne bábatká vedia správať ak im tento režim narušíme..., otázka bozkávania, opäť mnohí zabudajú ako ľahko sa dajú prenášať choroby tým to spôsobom, u nás vždy platilo, bozkávaj, ale nie na ústa, malé babatka na hlavičku... ja by som to asi zhrnula tak, že treba mať taký zdravý sedliacky rozum, nebyť priveľmi úzkostlivá a sem tam povoliť opraty a reálne sa pozerať na to, že ani ty nie si uplne dezinfikovaná a pod..., ale na strane druhej dodržiať bežné základné hygienické pravidlá, ono keď budeš mať druhé dieťatko tak vtedy pochopíš a pousmeješ sa aká si bola prehnane úzkostlivá... a čo sa týka rodiny, prezentuj svoj názor, ale možno zapoj takú ženskú diplomaciu, nebud hned nahnevaná, ale s úsmevom upozorni, ono pozri, vždy kadý bude mať iný názor na tvoju výchovu, niektorí ju budú schvaľovať iní ti dokazovať, že to nie je správne
Necítala som diskusiu
1. S tým mm a um je to blbost.jak vráta.Imunita je v prvom rade dedicna, a potom si ju človek buduje sám.Ak dieťa žije v sterilnom prostredí a chránia ho od každého zrnka prachu tak ho môžeš kojit aj do osemnástich a trt z toho.Z vlastné skúsenosti....obe moje deti sú od narodenia na UM a nič im nie je.Sú zdravé ako buk.A ver mi,že ruky im chytali až až.
S ostatným súhlasím....režim a rozprávky dávajú deťom istotu a zázemie
@mamcucha Tak samozrejme som jej povedala svoj názor, ale bolo to už dávno, bola som mladá, mala som vtedy len jedno dieťa, zatiaľčo ona mala už 3 deti, tak ma akurát tak vysmiala. Ale celkovo sa mi nepáčili jej výchovné sposoby, nehovoriac o tom, že malé deti nechávala samé doma a ona išla na diskotéku a podobne. Ale to je už iná téma. No možno aj ja robím veci, ktoré ostatné matky nechápu, napr. učím svoje deti piť čistú vodu a nesladený čaj. 😀
@janickacrazy ja som maleho tiez naucila na cistu vodu, pretoze sama viem, ze aj od smadu mi vzdy padne najlepsie pohar cistej vody. On mi dokonca nechce ani caj vobec 😄 a vsetci z toho hotovy ze chudiatko male ako mu to mozem robit 😄

@marcelatje plus ja som tu nereagovala na nikoho názor ešte raz opakujem že nech si každý zo svojim dieťaťom robi čo chce a ja si budem tiež ja tu nikoho nesúdim,neodsudzujem ani nič podobné narozdiel od niektorých žien ktoré majú potrebu sa tu vyvyšovať a ano pre mňa je to vnucovanie svojho nazoru niekomu kto o to nestojí tiež tu nejdem každej jednej mamine čo má iný názor ako ja vnucovať svoj na to som vo vyšie uvedenom prispevku narážala