Manželova zmena
Čaute, chcela by som sa s vami podeliť o môj problém a tým je môj manžel. Chodili sme 2 roky spolu, takže by sa dalo predpokladať, že sme sa dostatočne spoznali. Pred manželstvom som priam bola z neho nadšená, bol pracovitý až-až, mal vyberané správanie, reč a pod. Žiaľ, ešte zo začiatku po svadbe to bolo celkom fajn. Teraz sme však 4. rok spolu a náš vzťah ide strmo z kopca. Máme malú 1 a pol ročnú dcérku. Hlavný problém je, že sa úplne zmenil a zrejme na "výchovu" je už neskoro, či? Manžel mi prestal v čomkoľvek pomáhať a uteká dosť často k PC. Do všetkého ho musím nútiť, každú vec prosiť. Sám od seba nespraví absolútne nič! Myslím, že som klasický prípad...keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú... Už nemá ani to vhodné správanie, zvykne ma na verejnosti min. strápniť, bojím sa z toho dôvodu ísť s ním medzi svojich známych, ak nerátam nákup, návštevy lekárov, tak už s ním ani nikde nechodím. O jeho slovách, kt. dokáže povedať, ani nehovorím a večne si zo mňa len uťahuje a vysedáva za počítačom. Darmo mu hovorím, že malá môže takisto rozprávať ako on, keďže aj on je jej vzorom. Už som chcela aj internet zrušiť kvôli tomu, že za ním vysedáva. Neviem, čo robiť. Ešte aj takú samozrejmosť, ako je zatvoriť za sebou ráno dvere, keď odchádza do práce. Skričí, že ja mám za ním zamknúť, al. najprv sa obuje, potom hľadá, kde má doklady, kľúče, mobil....toto je dennodenne. Už som mu navrhovala x riešení, nič nechcel počuť. Samozrejme, že ja za ním všetičko upratujem, lebo on napr. za sebou ani len nezahodí obal z toho, čo zjedol . Úplne sedí, akokeby som mala 2 deti. Zdravotne na tom nie som najlepšie, podľa lekára by som sa nemala vôbec rozčuľovať, nemať žiadne stresy. Tak mi prosím poraďte, čo mám robiť? Čo sa týka lásky, myslím, že ma ľúbi stále, aj mi to hovorí dosť často, čiže kvôli tomu, že by ma neľúbil, to určite nebude a vidím na ňom, že aj dcérku veľmi ľúbi. Nechcem sa rozviesť, lebo nechcem, aby dcérka bola bez svojho otca, ale už nevládzem. Kvôli tomu na neho zvyšujem hlas, aký je a potom mám bolesti vďaka tomu, že ma rozčúli. Skúšala som už aj tak, že som mu úplne prestala čokoľvek hovoriť, vytýkať, ale nemalo to žiadny účinok. Čo by ste robili na mojom mieste?
@miskap2111 vyskúšam, vďaka 😉
to ako keby som citala svoj zivot...ja ti asi neporadim lebo ani sama neviem co s tym mam robit :( tak hlavne pevne nervy pri takychto typoch ich potrebujeme!!!
@silvia31 Vidím, že viaceré mi navrhujete, aby som šla na to s úsmevom, vtipne. To, čo sa deje, trvá už dlhšie. Už dlhšiu dobu som na všetko sama. Na malú, na domácnosť, na manžela a na seba. Za ten čas som akokeby zanevrela. Naozaj, už nespočetne veľakrát som ho o niečo prosila a minulo sa to účinku. Takisto som prosila, nech sa ku mne správa ináč. Zo začiatku som vždy na neho išla len s úsmevom. Však viete, tesne zobratí, ešte zaľúbenosť ako hrom...po zlom to ani nešlo 🙂 Keď to však nezaberalo, začala som pritvrdzovať. Až to skončilo tam, kde som teraz. S tým rozdielom, že ani tak som nedosiahla, aby viac pomáhal, ináč sa správal, akurát on začal po mne viac kričať, zhadzovať ma na verejnosti a pod. Čo som doteraz ani netušila, že niečo také vôbec dokáže, ale pokúsim sa teda ešte raz s úsmevom, len by som potom potrebovala obrovskú dávku trpezlivosti, nervov a nekonečno pozit. nálady 🙂
@aillina je mi ľúto, že je to tak a nezabrali ani prosby ani vyhrážky ani nič.. asi by som s ním nikam nechodila, keby ma zhadzoval na verejnosti! A hlavne s takým človekom by som ja asi ťažko vydržala. Som za každú srandu, aj si sama zo seba urobím fór a nemám s tým najmenší problém, ale ak to on myslí vážne .. no len Ty sama vieš najlepšie, ako to medzi vami je .. keď to nevieš vydržať už a nič vôbec nič nezaberá a s ním ani nehne, že mu niečo povieš na túto tému ...tak musíš si to sama ujasniť ako a čo bude.. držím palce, naozaj, snáď mu trkne alebo mu daj prečítať všetko! Ale keď je k tebe vulgárny a kričí na teba, tak radšej nie.. toto asi nebude tvoja predstava o manželovi a rodine
@mamavera Keď po mne začne kričať, snažím sa od neho ísť preč, ale potom sa postaví na stred domu a kričí na celý dom, čo však samozrejme hneď idem k nemu, lebo nechcem, aby také počúvala naša dcérka a ťahám ho do izby a zatváram dvere. Takisto upratovanie po ňom veľakrát musím urobiť. Nemôžem to nechať tak, lebo malá už dočiahne na veľa miest, nájde jeho ponožky a už aj sa ide hrať, mne z toho prichádza zle, alebo neodložený riad po ňom vezme, rozhádže, dáva do pusy... a mám ešte viac roboty a dbám aspoň ako-tak na hygienu...takže neviem, ako to mám nechať tak...dcérku nedržím len v detskej, veľakrát so mnou chodí po všetkých izbách a aspoň teraz má také obdobie, že najradšej sa baví s čímkoľvek, len nie s hračkami. Myslíš, že keď teda skúsim tak, že prestanem mu "asistovať", odkladať za ním...že ho to zmení? Alebo ďalej len pokračovať v prosbách, ale už s úsmevom, vtipom, ako mi tu iné navrhujú? Alebo aj jedno, aj druhé naraz?
@broken_arrow Prepáč, ale nie je to pre mňa hlúposť, ani bezvýznamná záležitosť. Ináč, čo sa týka mužských prác, hádaj, kto ich robí v domácnosti? Buď ja, alebo môj otec. Manželov otec je veľmi zručný, je to ešte "stará škola", vie si poradiť pomaly so všetkým. Čakala som, že manžel bude rovnaký. Aspoň počas chodia to tak vyzeralo. Nie je. Ešte aj žiarovku musím vymeniť ja. Určite by ju sám zakrútil, ale proste to neurobí. Po týždni prosenia, tmy a zapaľovania len malej lampy som vymenila tú žiarovku sama. Opravu žalúzií mi po mesiaci urobil môj otec. Hanba - nehanba. Ja tu riešim, že môj manžel nerobí nič okrem chodenia do zamestnania. Nevenuje sa malej, nepomáha mi a oveľa viac pracuje len so svojim jazykom aj to hlavne nadáva, všetko a každého kritizuje a keď ešte spomenie nej. vulgárnosti, tak už mám dosť. Zmenil sa, nebol taký a neviem teraz s ním takto existovať. Ochromuje mi zdravie, vie, čo mi robí, spomínam mu to, je akokeby voči tomu úplne apatický. Už som mu aj spomínala, že takto dlho nepožijem....nevedela som už fakt, ako na neho...a on ma len vysmial a bolo. Môže byť, že ako spomínali vyššie, možno fakt chyba bola tá, že som z lásky pre neho robila od začiatku oveľa viac ako on pre mňa. On si na to zvykol a stal sa z neho maximálne pohodlný, lenivý človek. Len neviem, aký by to mohlo mať vplyv aj na jeho správanie.
@aillina Ja by som sa s nim otvorene porozpravala.Ale razne,ze jednoducho neziadas od neho veci nemozne,ani to nie su vrtochy,su to obycajne zakladne veci a ci jemu nevadi,ze ty si uz unavena,znechutena a jednoducha ta nebavi takyto zivot s nim.Normalne mu povedz,ze nie si sluzka a jednoducho nebudes od teraz jeho veci po nom upratovat.Nech ta rano nebudi,ked ide do prace,nech si obed nachysta sam,ked si nieco zabudne,nech necaka viac,ze budes skakat po dome a hladat ich a tak podob.A naozaj to aj sprav.A ze ak si nevstupi do svedomia,budes nutena hladat ine riesenie(ja neviem,ze od neho odides,alebo ze najdes upratovacku,ktora bude iba po nom spratovat..) Musis byt tvrda Ailina,kludne mila,ale tvrda,a hlavne-dosledna.Akonahle povolis a spraces,mas to mat.Ked nech riady,posun ich inde,kam mala nedociahne a s vecami,natlac mu ich do skrine,sa zbada,ked mu tyzdnove ponozky budu "rozvoniavat" po celej skrini.
@sorciera24 .. ho hooooo čo moja došli argumenty tak zaútočíme ? 😀
@mima4 Ja si to tiež zatiaľ neviem predstaviť a preto aj chcem, aby sa to zmenilo a raz...Ja mám súrodencov a viem, o čom to je mať súrodenca. Strašne veľakrát mi pomohli, podržali ma, ak som potrebovala a dodnes máme super vzťah. Niekedy som si s nimi viac rozumela ako s rodičmi. Nechcem dcérku o to obrať len kvôli tomu.
@aillina tak to chápem, keď je maličká v takom veku. Tak oznám manželovi, že vo vašej domácnosti ste dvaja rovnocenní partneri a že ti je smutno z toho, že je všetko na tebe. Že od zajtra si bude chystať raňajky sám pretože ich ty chystáš sebe a malej. Ale rada mu ich urobíš, keď pôjde do práce, ak ich on urobí tebe. Ráno v žiadnom prípade nebudeš vstávať preto, aby si mu podávala zabudnuté veci, nie je dieťa, je dospelý človek, ktorý sa bude chystať sám. Špinavé veci, ktoré nebudú v koši na prádlo, nebudeš prať, tak ak zostanú voľne pohodené po byte, nahádžeš ich na jednu kopu, z dosahu malej, ale prať ich nebudeš. Povedz mu, že ho máš rada, ale bola by si rada, keby ti bol oporou a nie ďalším dieťaťom, o ktoré sa treba starať.Držím palce, aby sa ti podarila vec, ktorá by mala byť prvá - nenakladať mu jedlo!!!!! Večer otvor fľašu vína a povedz mu ostatné. Keby začal kričať, pošli mu to mailom.
@broken_arrow ake argumenty? ved ja som sa s tebou ani nebavila, je len podotykam, to co si ty napisal....ved je to pravda nie?.....(inak nie som jedina, kt. ti to podotkla.....vsak staci precitat tvoju diskusiu.....)
@aillina necitala som vsetko,viacmenej len Tvoj uvod a zopar prispevkov..no vyjadrim sa. 🙂
Mam pocit,ze si ho nevedomky naucila na takyto komfort,ktory mu velmi vyhovuje.No kedze to nevyhovuje Tebe, musis to zmenit Ty.V prvom rade nerob mu viac podskoka,dohodnite sa na presnych pravidlach,aj on musi mat urcite povinnosti ohladom domacnosti a dietatka,nielen Ty.Materska dovolenka nie je dovolenka ako si to mnohi muzi myslia a domnievaju sa,ze je to tak...neobskakuj ho,on uz nie je male dieta,a Ty aj ak si jeho manzelka nie si povinna starat sa o neho ako o male dieta.
Ma z Teba len sluzku a podskoka,nedovol mu viac,aby s Tebou takto zaobchadzal,a uz vobec mu nedovol zosmiesnovat Ta na verejnosti,a ani pred rodinou.Jednoducho sa nedaj,lebo inak Ti to bude robit stale
Keď rozprávanie nepomáha, tak ho ignoruj, ja to tak robievam a účinkuje to často viac ako rozprávanie, potom príde aj sám. Raz som čítala, že najväčší trest pre muža je, keď ho žena ignoruje. skús to vyskúšať, ži si len pre seba, uprac čo e nutné, ale nerozprávaj sa s ním a ani mu neodpovedaj. Možno to bude pre teba ťažké, ale skús to a nerozčuľuj sa. Ked bude kričať, tak ho nechaj, choď preč, nechoď k nemu, zober malú preč von alebo do inej izby, tak to ani ona nebude počuť až toľko.
@broken_arrow Ja uplne chapem, co pises.....ALE...je tu jedno ALE...
Muz riesi veci inak ako zena... Muz vymeni plienku inak, ako zena....muz da na obed dietatu nieco ine, ako zena...
O to by mi ani neslo....na to som si uz davno zvykla...ze moj robi veci inak....ale nepohnut prstom v dome by "znicilo nervy" aj tomu najkludnejsiemu cloveku.
Ja robim zenske prace doma ale pocas tych zenskych prac moj manzel napr. teraz v sobotu zobral deti von na 4 hodiny! Ja som si upratala, pozehlila, poprala a este som si stihla aj film pozriet popri zehleni 🙂
Neviem si predstavit, ze ja budem 4 hodiny PRACOVAT a moj muz bude sediet za pocitacom.... Ako sory, ale takto dvaja rovnocenni partneri neziju.
To musi cloveka nesmierne umarat, ked sa nedocka ziadnej vdaky od partnera.
Co sa tyka tych veci, ze "neurobim a bodka"- Realne sa to so vsetkym neda, to je logicke....ale hlasim sa za hrdinku, lebo je kopec veci, ktore sa daju odkladat a cakam na manzelovu iniciativu.
Uz ako @aillina spominala tu vypalenu ziarovku.....CHYBA! Nemala to robit, ani jej otec...mala to nechat na manzela...
Tiez som mala podobny problem, ze muz mal vymenit par vypalenych ziaroviek .....nuz pripominala som mu to tak dlho, ze doslo k zaujimavej situacii.....
Jeden den sa ma manzel pyta: " nemam uz ciste ponozky....kedy budes prat?"
Ja: " Ked vymenis tie svetla z pred 2-och mesiacoch, tak ti operiem ponozky, drahy! "
Neviem...moj manzel je dost chapavy....tazke za 30 min boli svetla vymenene... 😅
@aillina ešte som ti zabudla napísať - v žiadnom prípade ho nepros, ani náhodou!!! Sama vidíš, že to nemá význam. Inak tvoj muž si je tebou príliš istý, preto sa k tebe takto správa. Nečakaj ho s večerou, kľudne nevar nič, ty sa s malou najedz vonku alebo u rodičov, rob si program bez neho, zmeň účes, usmievaj sa stále - minimálne zneistie a hádam sa zbadá, že má doma mladú ženu a nie poskoka, na ktorého môže revať. inak keby kričal na mňa, tak kúpim mikrofón a keď bude stáť v strede domu a vrešťať, tak by som mu ho podala....aj nahrať na mobil nie je zlé a neskôr mu to pustiť, ale to už zaváňa bojom - kto z koho. Ako prvý krok by bol, že zajtra nemá pripravené raňajky. Nič mu nehovor v hneve, arogantne, ani s výčitkou, všetko mu oznám vecne. Keby začal revať, s úsmevom mu zopakuj, že jeho krik na tvojom rozhodnutí nič nemení. Jediná cesta, ako zmeniť jeho, je zmeniť seba a najmä zvýšiť si sebavedomie a sebaúctu.
@digysa ano ano veľmi múdro píšeš 😉 , veď v príspevku predtým som písal že to nie je normálne a že to prípad pre psychiatra. V mojom okolí je veľa rodín kde muži "pomáhajú" každý svojim spôsobom. Ale urobiť zo ženy slúžku sa nám bohužial nepodarilo ani jednému 😀 😀 😀
@aillina
ahoj mozno je to typ, ktory na zenske prace nebude. Ani ja nenutim muza, aby zehlil, umyval riad a pod, ale zase som nikdy nevymenila ziarovky. Tazke veci necham vlacit jeho, auto riadi on, stara sa o kvety a zahradu. Plienku nevymeni, ale aspon ich plni( mame kapsove latkovky, aby to blbo nevyznelo :D. Tie mu strkam, ked je za Pc alebo TV nech nazahniva, ale trva mu to strasne dlho.
Domace prace ma nebavia, tak sa ani muzom necudujem, ze sa im snazia vyhnut...
ja by som ti poradila: donutit ho nech ti kupi umyvacku( to ti usetri dost casu denne, ked uz neumyva riad)
zehlit len to najnevyhnutnejsie, upratovat len do tej miery, aby si sa nezodrala
dcerke zrusit to pitie o 4 rano, musis byt str asne unavena a viest ju k domacim pracam, ked uz sa k nim muz nema 😅
upratuj, ked je doma a strc mu dcerku, ze sa nanho velmi tesila, nech idu niekam von
@aillina bude to tazke, ale musis vydrzat, inak sa zblaznis ... proste ak sa neviete o tom porozpravat, skus mu napisat mail a vsetko mu tam pekne jasne napis .... ako sa zmenil, ako sa citis, co ti to sposobuje lenivostou ako aj ponizovanim ta na verejnosti a co by si od neho ocakavala .... a zacni po nom niektore veci nerobit ... a nekomentuj to, snad sa zbada a pochopi, ked si nebude mat co obliect, kde si nalozit jedlo .....
ak ta ma naozaj rad, tak nieco z toho s nim musi pohnut .... ak nic, tak prepac, ale utekaj od neho ... naco ti je taky chlap, ktory ti len pritazuje a to doslovne, aj zdravotne a je mu to jedno?
@lumarque ako sorry, nemusi byt ziadny typ na zenske prace, ale to neznamena, ze ma ruky ako tulen a doma do nicoho "nepichne" .... vsak zbalit sam seba do prace to snad dokazat by mohol, sem-tam aspon do dresu hodit riad po obede by ho tiez nezabilo, atd
ako co s tym ma jej mala dcera a jej pitie mlieka? to ju ma naucit spratavat v jej veku po otcovi, ktory je "hnily" cokolvek urobit? ma z nej vychovat "otrokynu" ako je jej matka?
@misinka612 Držím palce k zmene. Musí sa nám to podariť 😉
@silvia31 Ďakujem Ti, poriadne popremýšľam a určite poskúšam. Niečo na neho musí zabrať. Viem už, že musím oveľa dlhšie vytrvať a ak sa nebude ináč dať, tak urobím, ako mi navrhuje @zuzkabeno a nastúpi ignorácia. Ale toto už bude záverečné štádium. Ďakujem za typ. 😉
@peta1510 čaká ma tuším ešte väčšia "makačka", ale ak to zaberie, tak idem do toho... vieš, tvrdosť veľmi nemáme v rodine. Aspoň ja dlho nevydržím. Stále ma nejako obmäkčí a potom je to dookola znova to isté. Čo sa týka rozprávania s ním o tom, tak to prebehlo už veľakrát a naozaj to k ničomu neviedlo. Popočúval štýlom jedných uchom dnu, druhým von. Už padli aj vyhrážky, že sa odsťahujem, tak vtedy povedal ok,...ale znova to zostalo len pri slovách ...a ja som sa neodsťahovala. Bojím sa urobiť taký radikálny krok. Prestanem ho obskakovať, upratovať za ním, akurát tie veci popresúvam a uvidím. Vďaka😉
@mamavera Na svojom sebavedomí som už začala pracovať. Snažím sa aspoň každý druhý deň cvičiť, účes aj odtieň vlasov som zmenila, ešte sa chystám oživiť trošku šatník, len čakám na výpredaje 🙂 Zajtra pre neho raňajky nerobím a budem sa snažiť na neho s úsmevom. Ak sa nebude dať vydržať, vypadnem z domu. Ďakujem, idem do toho 😉
@tajomna21 ďakujem Ti, ako som už napísala vyššie, idem do toho. Drž mi palce, nech vydržím.
@aillina držím ti palce, nepoľav, ani keby sa čo dialo! Uvidíš, že to zaberie, možno nie hneď, ale keď budeš vytrvalá, tak to pôjde. Nič nevyčítaj, usmievaj sa, daj mu najavo, že si osobnosť a nie handra, s ktorou si môže robiť, čo chce. Nezabudni, zajtra chystáš raňajky len pre seba. Keď sa spýta prečo, povedz, že teraz očakávaš, že ti raňajky bude robiť on.
Ďakujem vám všetkým za pomoc! Veľmi si to vážim, dali ste mi cenné rady a idem sa ich teraz pridŕžať. Som veľmi rada, že som to dostala zo seba a napísala sem. Držte mi prosím palce, nech to zaberie. Určite stojí za to, aby náš vzťah vydržal a hádam tými radami ho nepriamo donútim, aby sa zmenil. Ďakujem ešte raz! 🙂 😵
@aillina A presne to rob tak,ako tu jedna pisala,akoze nic,bud v klude,ale rano pekne pozbieraj veci a daj mu ich na kopku.Opakujem sa,ale ja som par krat veci zrolovala do rolky a napchala muzovi do skrine🙂 A ako to zabralo:DD A hlavne mu skus aj nejake veci nepripominat,nech je sa seba zodpovedny,co ja viem,ze ma si zaplatit mobil a ked nepripomenies,zabudne.No nech zabudne,odpoja ho🙂Jednoducho nech nesie nasledky za svoje (ne)ciny 😉

@leporeloo Sedí oveľa viac za PC ako kedysi. Už som sa tu o tom vyjadrila, že si myslím, že je to skôr jeho koníček. Myslím však, že, keby som aj dala odpojiť PC, tak pôjde pred TV. Tým by som ho neprinútila, aby mi viac pomáhal a lepšie sa k nám správal.