Manželova zmena

aillina
27. dec 2012

Čaute, chcela by som sa s vami podeliť o môj problém a tým je môj manžel. Chodili sme 2 roky spolu, takže by sa dalo predpokladať, že sme sa dostatočne spoznali. Pred manželstvom som priam bola z neho nadšená, bol pracovitý až-až, mal vyberané správanie, reč a pod. Žiaľ, ešte zo začiatku po svadbe to bolo celkom fajn. Teraz sme však 4. rok spolu a náš vzťah ide strmo z kopca. Máme malú 1 a pol ročnú dcérku. Hlavný problém je, že sa úplne zmenil a zrejme na "výchovu" je už neskoro, či? Manžel mi prestal v čomkoľvek pomáhať a uteká dosť často k PC. Do všetkého ho musím nútiť, každú vec prosiť. Sám od seba nespraví absolútne nič! Myslím, že som klasický prípad...keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú... Už nemá ani to vhodné správanie, zvykne ma na verejnosti min. strápniť, bojím sa z toho dôvodu ísť s ním medzi svojich známych, ak nerátam nákup, návštevy lekárov, tak už s ním ani nikde nechodím. O jeho slovách, kt. dokáže povedať, ani nehovorím a večne si zo mňa len uťahuje a vysedáva za počítačom. Darmo mu hovorím, že malá môže takisto rozprávať ako on, keďže aj on je jej vzorom. Už som chcela aj internet zrušiť kvôli tomu, že za ním vysedáva. Neviem, čo robiť. Ešte aj takú samozrejmosť, ako je zatvoriť za sebou ráno dvere, keď odchádza do práce. Skričí, že ja mám za ním zamknúť, al. najprv sa obuje, potom hľadá, kde má doklady, kľúče, mobil....toto je dennodenne. Už som mu navrhovala x riešení, nič nechcel počuť. Samozrejme, že ja za ním všetičko upratujem, lebo on napr. za sebou ani len nezahodí obal z toho, čo zjedol . Úplne sedí, akokeby som mala 2 deti. Zdravotne na tom nie som najlepšie, podľa lekára by som sa nemala vôbec rozčuľovať, nemať žiadne stresy. Tak mi prosím poraďte, čo mám robiť? Čo sa týka lásky, myslím, že ma ľúbi stále, aj mi to hovorí dosť často, čiže kvôli tomu, že by ma neľúbil, to určite nebude a vidím na ňom, že aj dcérku veľmi ľúbi. Nechcem sa rozviesť, lebo nechcem, aby dcérka bola bez svojho otca, ale už nevládzem. Kvôli tomu na neho zvyšujem hlas, aký je a potom mám bolesti vďaka tomu, že ma rozčúli. Skúšala som už aj tak, že som mu úplne prestala čokoľvek hovoriť, vytýkať, ale nemalo to žiadny účinok. Čo by ste robili na mojom mieste?

sissika
27. dec 2012

@aillina som na tom rovnako ako ty, este aj po zdravotnej stranke ☹

mima4
27. dec 2012

@aillina Prepac, nechcem sa ta dotknut, ale ak ti hovori, ze ta lubi, tak nechape, co je to laska. Pretoze ak niekoho lubime, tak nas trapi, ked sa on trapi, zaujimame sa o jeho zivot, o jeho zdravie, jeho pocity a hladame DOBRO TOHO DRUHEHO - to je znak lasky. Slova su len slova, len ak za tymi slovami nie su aj skutky, su to mrtve slova, formulky...
Komunikuje s tebou? ste si najlepsimi priatelmi?

tatiana7777
27. dec 2012

Fuha, a keby ste si našli večer čas na seba, nejake spoločne aktivity ako predtym(kino, večera, nejaky film v tv).. Laska ma mnoho podob, vobec neviem ako Ti poradim, vezmite dcerku na prechadzku, ... Každopadne držim palce!!!

aillina
autor
27. dec 2012

@mima4 Komunikujeme spolu, ale nie je to ktoviečo. Najčastejšie je rád, keď má len poslucháča. Vyrozpráva sa, čo bolo v práci a čo zlého sa zas udialo na tom hroznom Slovensku....a ktorý politik, čo povedal,..., aj z toho dôvodu sa už vôbec nezaujímam o politické dianie. Mňa sa spýta jednou otázkou, čo som robila, ako sa mám a čo malá a už aj sadá poväčšinou za počítač, akokeby ho po celom dni mal málo a potom čokoľvek chcem, tak stále ho len vlastne odťahujem buď od PC, alebo od TV. Ak ho poprosím, nech vezme malú, aby sa s ňou pohral, dá ju na zem, okolo nej kopec hračiek, keksíkov a neviem čo všetko a to je všetko z jeho strany. Samozrejme malá o pár min. zvyčajne začne protestovať, ale s ním to ani nehne. Volá potom ku nej mňa.

kaktusik007
27. dec 2012

@aillina no, tiez som sa nechcela rozviest... ale potom som pochopila, ze je to to najlepsie riesenie....

pozri - toto nie je normalne, ak sa takto sprava tak naco ti je taky chlap??? preto, ze ti hovori ze ta lubi??? ehm... to by mal dokazovat svojim sprravanim predsa, nie???

aillina
autor
27. dec 2012

@sissika Potom presne vieš, o čom píšem, ešte sme aj v rovnakej vekovej kategórii. Ako to zvládaš? Mne to už hrozne prerastá cez hlavu a čoraz častejšie sa pristihnem pri myšlienke, že najradšej by som mu spakovala veci a poslala ho kade ľahšie, ale chcem zabojovať aj kvôli dcérke, aj kvôli úplnosti rodiny, nie je mi ľahostajný. Neviem, čo môžem pre to ešte urobiť. Preto tu píšem, či niekoho niečo nenapadne, ako by sa to dalo zvrátiť. On je v celku dobrý chlap. Nepije, nefajčí, nemá také neresti, ale mne sa zdá, že je maximálne pohodlný, lenivý, egoistický a aj tie uťahovania si zo mňa, či krik, kt. som si zažila už aj na verejnosti mi prídu, akokeby si lahodil svojmu egu. Premýšľala som veľa nad tým, kde som urobila chybu, alebo kde robím chyby ja, že je taký, ale na nič som neprišla.

mici2
27. dec 2012

@aillina vyskušaj niečo za niečo...ako s malým deckom...chceš navariť? povysávaj!! chceš láskavosť? iba za láskavosť....zabila by som takého chlapa...môj je tiež max. lenivý, ale ked začnem vrieskať že nič nerobí hned chytá vysávač do ruky a ide jak jedna píííla....som zvedavá čo bude ked budeme traja....držím palce...verím, že si na nervy, ale musíš ho asi nejak postrašiť rozvodom alebo niečim aby nebol taký nevšímavý...dúfam, že som ti nejak poradila...možno keby si sa s ním porozprávala úprimne a vážne a medzirečou spomenula rozvod atd....proste nech sa tiež trošku potrápi...

princeznicka3
27. dec 2012

mam nieco podobne,ale nie az taky extrem.manzela som roky ucila umyt si ruky ked pride z vonku,umyt riady,postelit a pod.nerobil absolutne nic.je to zalezitost ich matiek!bol najmladsi spomedzi 4 surodencov,ked prisiel z vysky domov na vikend,len spal a jedol,maximalne disco a kamosi,nic ine nerobil a zrazu mu ktosi hovori,umy si ruky,umy tanier,vynes smeti prosim ta,chod nakupit,netros po zemi,vysavala som pred chvilou.tiez je u nas ohen casto na streche lebo ho vraj komandujem,co ja povazujem za samozrejmost,on za velku snahu z jeho strany.a mne nervy idu puknut.uz je to lepsie,uz je poludsteny,ale dalo mi to zabrat.uz sa nehadam s nim preto,len mu poviem ak si neumyjes ruky,len zanes do bytu nejaku pliagu a uvidis potom!hned bezi do kupelky!s chlapmi je to tazko.to aky je,scasti mozes ty,zrejme si situaciu podcenila v zavoji zaslepenosti z lasky,a jeho mater,ktora mu zrejme zabudla vstiepit zasady iste.na zaciatku sa kazdy tvari ako pan dokonaly,neskor ked zlozis ruzove okuliare,vidis realitu.nic to,rozvod pust z hlavy....moj tiez prebehne bytom obuty,blato lieta kade tade,ja vsetko umyvam,alebo vysype cukor a ja upracem,alebo proste hocico ine,radsej si spravim sama,lebo on akoby mal obe ruky lave,a je to nakoniec urobene len na 50 percent.vzdy mu len povie,najlepsie spravis,ked neurobis nic,kto nic nerobi,nic nezrobi a neriesim.chodi do prace,zaraba,bez reptania nakupi vsetko,stara sa,lubi nas...no co je scasti na urovni homosapiens,ale myslim,ze tych homosapiens je dost...fakt,kasli na to,zrusas nervy ked to budes riesit.

aillina
autor
27. dec 2012

@tatiana7777 Vďaka, vieš, keď si k nemu sadnem k TV, tak spolu pozeráme. Máme spoločne strávené chvíle, aj som objednala na víkend pobyt vonku a chcela som, že spolu začneme chodiť na hodiny tanca napr. , ale on buď nechce, alebo je mu to jedno,...Boli sme teraz spolu celá rodinka na 4-dňovej návšteve. Som rada kvôli dcérke, že sme vypadli z domu, ale ja som z toho minivýletíku nemala absolútne nič. Sama som sa vkuse starala o dcérku, sama balila veci, pripravovala jedlo, a pod.,...manžel sa pričinil len ako šofér.

kaktusik007
27. dec 2012

@aillina prepac, ze ti to napisem na rovinu, ale - to, ako sa k tebe sprava, hranici s istym druhom manipulatorstva a tyranim... ty hladas chybu v sebe, chces nieco napravat, avsak ty v sebe chybu nenajdes, chyba je v nom - ale to ty teraz nie si chopna vvidiet... chces zachranit nieco, co uz neexistuje --- avsak rovnako to ze to nie je nevidis,.... ja to vidim, vidia to aj ine zeny, co si presli niecim podobnym...

hold... potrebujes cas.... cas, aby si sama prisla na to ze uz je to vsetko prec a nema to vyznam.... cesta k tomuto poznaniu vsak byva rozne dlha u kazdej z nas....

prajem ti vela sil....

kykka
27. dec 2012

Ahoj, mozem sa opytat, kolko rokov ma tvoj manzel a ake to bolo v jeho rodine? Vies, je to od neho maximalne egoisticke a nevyzrete, ak ta on vlastny manzel ponizuje na verejnosti. Urcite ta to velmi sklamalo a ublizilo. To by ublizilo kazdemu. Si velmi silna zena, ale rozmumovo si na tom asi vyspelejsia ako on. Predsa rozumny chlap si z domu a manzelky neurobi relaxacny pobyt s obsluhou. Pokial si on v tej hlave neuvedomi, ze sa chova ako idiot, ty s tym nic neurobis. Ani krikom, ani vyhrazanim - toto situaciu len zhorsi. Ak lenivym ludom hovoris, ze maju nieco urobit, tak to beru, ako utok na svoju osobu. Na tvojom mieste by som sa snazila si vydobit respekt znova. To je: po prvom ponizeni na verejnosti by som sa mu okamzite otocila chrbtom, zbalila veci sebe aj malinkej a odisla by som k rodicom dovtedy, kym by za mnou neprisiel minimalne s ospravedlnenim. Ak by som mu odpustila, tak len pod podmienkou, ze "este raz to urobi, tak davam ziadost o rozvod a tentokrat to myslim vazne"! Cim viac si nechas od neho kydat na hlavu, tym viac sa budu vase problemy prehlbovat. Dalsia vec, moze byt este to, ze ty si dost silna zena, on to citi a podvedome sa brani, aby sa nedostal "pod papucu". Snazi sa nad tebou ziskat kontrolu a robi to velmi hlupym sposobom. V jeho ociach sa mu mozes javit ako autoritativna a to ho vo vnutri robi malickym, preto sa snazi ta "zastrasit", aby ta znizil pod seba. Toto je vacsinou muzsky komplex. Ale tak podla toho, co pises ma dost egoisticku povahu, pozera iba na seba. To je tazko s takym clovekom.

sorciera24
27. dec 2012

@aillina ja len tolko, ze vztah sa prave prvym dietatom meni....dieta je velka zmena a zasiahne do vztahu.....na taku zmenu nie sme pripraveni, a aj ked sme, predsa su veci, na kt. si zrazu musime zvykat.....myslim, ze tymto preslo akzde manzelstvo ci vztah.....chce to v prvom rade ejdno.....to, co je vo vztahu najdolezitejsie...a to je komunikacia!....musite si to vyrozpravat a musite to chciet obaja, obaja sa musite vypocut a tym aj pochopit....staci, ked jeden nechce a jeto na prd.....ale ak dokazete spolu hovorit o vsetkych veciach, budete spolu vediet riesit aj problemy...a o to ide...bez vzajomnej komunikacie problem nevyriesite!...vela stastia! 😉

katkakovac
27. dec 2012

@aillina v podstate ťa chápem, aké máš na to nervy, aj môj je niekedy taký. venuje sa svojim záujmom, poriadok 0 bodov, SATO uprace, ožehlí, umyje riad......
Tak som začala pomaly zavádzať pravidlá, čo je jeho povinnosťou. ustelie posteľ, občas uprace ponožky a podobne.... rozprávala som sa z veľa ženami, čítala veľa diskusiií na rôznych stránkach a vyšlo my z toho jedno: všetci chlapi sú rovnaký. ide len o to ako to berieš ty.
ja to beriem s humorom a dostatočne mu to vždy osladím. napríklad ak nájdem ráno ponožky na gauči, tak ho len tak mimochodom upozorním, že tie ponožky som si nevšimla a nech sa láskavo premiestnia do koša, inak mu ich nacpem do pr.... 😀 a čuduj sa svete, funguje to.
ak je najhoršie, jednoducho prestanem upratovať a tvárim sa že je všetko v poriadku. po 3 dňoch bordel jak v tanku ale uznáva, že by mal občas niečo pomôcť.
takto to robím so všetkým. s humorom, kompromismi a trpezlivosťou. sme spolu 9 rokov, a narovinu, neviem či som ho poznala dobre po 2 rokoch, to je strašne málo. prešli sme si veľa zlým aj dobrým, ale nikdy som to nechcela ukončiť pre jeho nekonečnú lenivosť a schopnosť robiť bordel.
môj je, ako povedala moja segra "asociál", do spoločnosti ho nedotiahnem, robiť nejakú aktivitu, ktorá ho nebaví je takmer nemožné. a napriek tomu chodíme von, na dovolenky, občas na návštevu.
a ešte jedna rada, na čo som prišla až tak pred rokom: mať doma neustále naštvanú ženu, ktorá kričí pre blbosti nebaví žiadneho chlapa, časom sa obrní a prestáva počúvať.
ja sa snažím brať to z nadhľadom, humorom a konskou dávkou trpezlivosti a zatiaľ mi to vychádza
držím palce aby si našla riešnie 🙂

digysa
27. dec 2012

@aillina Napis mi TVOJ rozvrh dna...od minuty ked sa zobudis az do minuty ked ides spat....

kaktusik007
27. dec 2012

@digysa preco ta zaujima jej rozvrh dna??? 😕

sante81
27. dec 2012

@aillina mala by si doma narobit prievan, zo srdca mu povedat vykričat ze nie si sluzka, a potom prestat po nom upratovat, a chodit mu okolo riti, mozno sa chlapec spamata 🙂

vivusika
27. dec 2012

@katkakovac podobne to funguje aj u nás a to sme spolu už 14 rokov 😉

digysa
27. dec 2012

@kaktusik007 Aby som zistila, ako zije a aby som jej dokazala poradit.... Tieto informacie mi nestacia... lebo ako sama pises... KAZDY chlap je rovnaky, vsetci su lenivci a na kazdeho plati nieco ine.

sante81
27. dec 2012

@katkakovac suhlasím s tebou do poslednej bodky, tak isto je to aj u nas

kaktusik007
27. dec 2012

@digysa ved prave ja beriem, ze jej chces poradit a ma to zaujalo - uprimne 😉 tak ze ake su tam suvislosti som zvedava 🙂

digysa
27. dec 2012

@kaktusik007 Nuz pockam, ci si chce dat poradit.... 😉 Inak musim sa ospravedlnit ten koment o chlapoch : " KAZDY chlap je rovnaky, vsetci su lenivci " napisala @katkakovac

Ale suhlasim s tym, ze chyba je v nom....akurat ho musi zmenit tak, ze zacne od seba....a tu prichadza do suvislosti jej rozvh dna...

aillina
autor
27. dec 2012

@kaktusik007 Ach, nechcem sa rozviesť. Myslím, že to aspoň zatiaľ na rozvod nie je. Iné by bolo, keby ma fyzicky týral, prehral polovicu našeho majetku a pod. Toto si predstavujem ako dôvody rozvodu. Ja však len chcem pomôcť s tým, ako to napraviť. Ako nejako v ňom prebudiť, aby sa začal viac zaujímať aj o to, čo potrebujem ja a naša dcérka, aby som sa toľko netrápila, nebola toľko nervózna vďaka nemu....aby sa nejako prebudil...

janinah
27. dec 2012

@aillina máš niekoľkomožností,najlepšie by bolo,aby si sa šla sama poradiť do manžel.poradne,tam ti odborník povie ako ísť na manžela..okamžite mu prestaň robiť slúžku,požiadaj ho o pomoc napr. cestou z práce nech ti donesie nákup,doma ho požiadaj slušne a s úsmevom,aby povysával,prádlo vyvesil...ak nie,tak neper jeho veci,neupratuj za ním...minimálne raz za týždeň mu daj na starosť dieťa a ty vypadni z domu,kdekoľvek,aby vedel,že aj on má dieťa....

kaktusik007
27. dec 2012

@aillina prajem vela sil.... ja len ti viem napisat ze o prebudenie toho mojho chlapa som sa snazila kym som zdravotne vladala - potom som bola priputana k posteli nejaky cas a paradoxne moja choroba vyriesila aj moj problem vo vztahu - zdupkal kade lahsie, pretoze to pre zmenu nezvladol on... 😉

mima4
27. dec 2012

@katkakovac S tym ze vsetci chlapi su rovnaki nesuhlasim. Je to vyhovorka, ktorou sa my zeny krmime a za vela veci si mozeme same. Nevazime si same seba, mame pocit hanby, ked myslime na seba.
A poviem rovno, neznasam tie statusy, poukazujuce na to, ake je uzasne, ze zeny dokazu vsetko, zeny su roboti, zeny davaju zivot za rodinu ... a podobne myslienky, z ktoryh ja citim skor lutost nad takymi zenami. Lebo kym ich muzi maju aj kamaratov, aj si vyjdu vonka, zeny to, ze zavrhnu vsetko, co bolo pred zalozenim rodiny, povazuju za nejake hrdinstvo a najlepsie ked odpadavaju od unavy...ake su megazeny 😀
V zivote by som neodpratavala po muzovi ponozky, je to predsa dospely clovek. Taktiez ako som to nerobila, ked som byvala na private s nejakou kamoskou - neodpratavala som jej ponozky, nerobim to ani po muzovi a ani to nemoze odo mna ocakavat.

aillina
autor
27. dec 2012

@kykka Manžel je odomňa o 2 roky starší. V rodine medzi súrodencami bol práve on ten, čo, keď mama potrebovala pomôcť, pomohol. Je pravda, že keď sme sa už v manželstve bavili o tom, ako to kedysi bolo, tak mi povedal, že rodičia im veľmi nedávali práce, aby sa len učili. No, oni sa neučili, ale bavkali hry na PC atď. , je prvorodený syn a zdá sa mi, že aspoň u mamy miláčik. Avšak počas toho, ako sme spolu chodili, sa mi zdalo, že fakt veľa pracuje. Stále čosi robil, v záhrade atď. Môže na tom niečo byť, že sa cíti pri mne, akokeby som bola autoritatívna. Viac ja jeho prosíkam, ako on mňa. Ale čo s tým môžem robiť?

dai
27. dec 2012

ja este dodam... muzi urcite nie su rovnaky ako aj zeny nie...
uprimne mi z mnohych prispevkov vychadza ze ste baby dlho na materskej...chlap si nevazi to co vy robite pre rodiny doma a vas ani nenapadne sa zamysliet co robi on pre vas v praci

mima4
27. dec 2012

@aillina porozpravaj sa s nim o tom co ta trapi. Vies, na zaklade toho co pises, hlavny problem u vas vidim vo vasom vztahu, v nedostatocnej komunikacii, v tom, ze sa vzajomne nepocuvate, nerozpravate...

Odporucam http://www.twr.sk/modules/mod_simple_mp3_player...

dole: potreby muza a zeny

Hovori psycholog Lacho, velmi dobry psycholog.

sorciera24
27. dec 2012

@mima4 uplne suhlasim s tvojimi prispevkami;)

aillina
autor
27. dec 2012

@digysa Oki. Môj deň začína cca. o 4 ráno, kedy sa dcérka zvyčajne budí na to, že je hladná. Prichystám jej mlieko, vypije, potom ju hajam, kým nezaspí. Ak to trvá kratšie, zaspím s ňou ešte aj ja, ak nie, tak som už hore, lebo už nezaspím. Zakrátko sa budí manžel, ja som už hore, prípadne ma zobudí, spravím zvyčajne raňajky pre obidvoch, kávu a potom mužovi balím obed do práce. Niekedy si zbalí aj sám, poprípade si obed objedná v práci. M aj počas raňajok až kým neodchádza sedí za PC. Potom vstane od PC a uteká do práce. Pred dverami, prípadne sa vráti ešte autom s tým, že zabudol mobil, doklady, papiere a pod., to už naháňam ja po dome. Niekedy sa obrátim 2-3x a samozrejme za ním zamykám, lebo auto má už naštartované a kľúč od domu má na kľučenke s kľúčom od auta. Následne na to sa zvyčajne už budí malá a tak ju prezlečiem a pod.,....potom sa hráme a ja popritom upratujem po M pyžamo, ponožky, papuče, zatváram zub. pastu, otváram žalúzie a také drobnosti. Potom pripravujem malej desiatu,...opäť sa hráme, príprava mlieka, obedný spánok. Počas toho mám viac času a tak zvyčajne periem, žehlím, varím, upratujem kuchyňu a pod., malá sa budí, opäť starostlivosť o ňu (prezliekanie, jedenie, hra,...)prichádza manžel a ja mu servírujem večeru, popritom rozpráva, čo bolo v práci,...potom ide za PC, vybavuje telefonáty, zháňa niečo,...stále niečo zháňa 🙂 a ja sa opäť venujem malej až kým nejde spinkať, popritom upracem zo stola za manželom, za sebou a umyjem riad. Viac väčšinou pri nej nestíham. M popritom mi ešte niečo vykladá o politike a pod. Až mi dcérka zaspí , tak už mám veget a zvyčajne pri telke niečo zašívam, kecáme a pod. a potom malej mlieko a idem spať. Takýto denný plán mám najčastejšie.