Manželove dlhy - exekúcia
Mám podozrenie, že manžel narobil nejaké dlhy a asi k nám príde exekútor. Naše manželstvo nie je ideálne v poslednom čase. Môže nám zablokovať spoločný účet, kam mi chodí výplata? A čo byt a auto?
@anonym_autor môže, máte spoločný majetok, ale najskôr bude nominovať jejo účet
Nechápeš čo ti radíme? Ak zablokuje spoločný účet tak budete mat holu rit
Ak budeš mat vlastný účet, tak chvíľu budete safe
Môže siahnuť na všetok spoločný účet. Vieš aká jw dlžná suma?
Preto ti tu riadili zrušiť BSM, lebo bohvie kde má aké dlhy a jeho dlhy sú aj tvoje dlhy
@pribinak p
@pribinak presne tak ako pises, nech si presunie peniaze zo spolocneho uctu na svoj vlastny trva to minutu a potom nech riesi ostatnu situaciu, aky je dlh, komu dlhuje, ake su tam uroky, penale, v akej faze to je vec. Ci je podana zaloba na sud , alebo uz je pravoplatne a vykonatelne sudne rizhodnutie, pripadne ci uz je povereny exekutor na vykon exekucie atd atd
Na tých 15000 ti už nepomôže nič. Ten dlh by bol tvoj aj po rozvode aj po rozdelení bsm. Rozdelenie pomôže až na dlhy ktoré by chcel narobiť do budúcna
@anonym_74d52e to fakt môžem účelovo prepísať byt, auto pred exekúciou a som v suchu, nič nemám nič nevezme?
@anonym_9b94f0 tak pochopiteľne keď prepíšeš všetko, tak to bude účelové, keď len bývanie - kvôli deťom, aby neprišli o domov, tak sa to nemusí brať ako účelové. Ideálne to je “predať” ale ak tam exekúcia už je, tak neskoro.
@staryjarec jej vyplata nie je postihnutelna exekuciou, iba manzelova a manzeliv ucet.
@miroslavmy Myslel som všeobecne, že zmena účtu nepomôže, zablokujú sa výplaty u zamestnávateľa. Ďakujem za postreh.
@anonym_74d52e je to skôr 15 000 eur a viac. Požičal si na nejaké kšefty, ktoré nevyšli.
@anonym_autor ako prvý krok by som hneď zajtra išla k notárovi zúžiť/zrušiť BSM a ako druhý si nechala vytiahnuť výpis exekúcií na manžela. Píšeš, že to mal na kšefty, on je szčo alebo sro?
@anonym_autor Prečo sa chcete vyhýbať splácaniu dlhu, ktorý ste si požičali? Exekúcia nie je, že vás niekto chce obrať o peniaze, ale že Vy ste niekoho obrali o peniaze a nechcete ich vrátiť. Predpokladám, že ak by ste boli v pozícii veriteľa, tak by ste tiež chceli svoje peniaze späť. Takže nešpekulovať, ako sa tomu vyhnúť, ale postaviť sa k tomu zodpovedne a začať splácať.
@pribinak
@minesasubu a ked budem mat sama ucet, tak na moj ucet nemoze exekutor siahnut?
@anonym_autor samozrejme ze ano. Ak ste manzelia oba ucty patria obom. Moze robit exekuciu na ucet manzela.
@anonym_autor poriešte si BSM mimosúdne.
Urobiť si účet na dieťa. A tam nech ti chodia prachy. Ostatné už riešiť s exekútorom.
@noroaja z čoho bude autorka žiť ak celú výplatu odovzdá dieťaťu na jeho bankový účet?
potom už tie peniaze patria dieťaťu a môže s nimi nakladať IBA v záujme a na potreby dieťaťa, nie na svoje potreby
ak sa jej pokazí auto a bude potrebovať zaplatiť servis musí pýtať súhlas súdu či jej schváli aby to zaplatila z peňazí jej dieťaťa
@anonym_autor zisti si výšku dlhu, na viac ti nesiahne, takže ak je tam napr exekúcia na 3k, tak si vezme dajme tomu 3500 (aj s odmenou pre exekútora). Takže o byt nepridete v takomto prípade, maximálne o auto. Avšak ak sú dlhy vyššie, tak riziko tam je… čiže treba zistiť a potom prepísať aspoň byt na niekoho z rodiny, nech neprídete o bývanie.
@anonym_74d52e ak je 3k tak si exekútor vezme 3500?to si. Kde na takú hovadinu prišla?ja som mal dlh zo zdravotnej a uz ked sa dostane dlh tam a je exekúcia, tak to nebude ani 3500 ,ale kludne aj 4500 a viac ! Tak sa zobud.
@anonym_74d52e ak je 3k tak si exekútor vezme 3500?to si. Kde na takú hovadinu prišla?ja som mal dlh zo zdravotnej a uz ked sa dostane dlh tam a je exekúcia, tak to nebude ani 3500 ,ale kludne aj 4500 a viac ! Tak sa zobud.
@david1202 to bol príklad. Pre pochopenie, že si nevezme byt v hodnote 150k…
@miroslavmy Myslel som všeobecne, že zmena účtu nepomôže, zablokujú sa výplaty u zamestnávateľa. Ďakujem za postreh.
@staryjarec Ano ale výplatu môžu zablokovať len manželovi, a otazka je kolko maju penazí na spoločnom účte. Potom i výplata môže byť postihnuta len v určitej časti, tzn nie je postihnutelné životné minimum, výživne na deti atd teda exekútor môže prikazať zamestnávatelovi urobiť zrážky zo mzdy ale len v určitej zákonnej výške, tým som chcel len povedať že nie je postihnutelna cela mzda
Ak neplatia dlhy, nepredpokladám, že majú na účte 10k ani že mu ide nejaká dobrá výplata, ktorá by to do roka pokryla.
@anonym_autor v manželstve môže exekútor exekuovať všetko spoločné okrem majetku, ktorý si nadobudla pred manželstvom (napríklad byt, zdedený majetok atď)
@anonym_autor Prečo sa chcete vyhýbať splácaniu dlhu, ktorý ste si požičali? Exekúcia nie je, že vás niekto chce obrať o peniaze, ale že Vy ste niekoho obrali o peniaze a nechcete ich vrátiť. Predpokladám, že ak by ste boli v pozícii veriteľa, tak by ste tiež chceli svoje peniaze späť. Takže nešpekulovať, ako sa tomu vyhnúť, ale postaviť sa k tomu zodpovedne a začať splácať.
@miro25 ja nemám pocit, že sa chce autorka vyhnúť splácaniu dlhu, skôr má obavu, z čoho bude žiť, keď majú účet spoločný
@miro25 ja nemám pocit, že sa chce autorka vyhnúť splácaniu dlhu, skôr má obavu, z čoho bude žiť, keď majú účet spoločný
@anonym_af8c17 Snaha o založenie vlastného účtu, o zrušenie BSM, spomínať rozvod a nespomenúť možnosti splácania dlhu, to sú všetko kroky vedúce k vyhýbaniu sa splácania dlhu. Inak by ste na to pozerali, ak by tie peniaze dlžila vám.
@anonym_af8c17 Snaha o založenie vlastného účtu, o zrušenie BSM, spomínať rozvod a nespomenúť možnosti splácania dlhu, to sú všetko kroky vedúce k vyhýbaniu sa splácania dlhu. Inak by ste na to pozerali, ak by tie peniaze dlžila vám.
@miro25 na spoločný účet chodí aj jej výplata, ty by si jej radil čo? S úsmevom a uvarenou kávou čakať na exekútora? Veď v takomto prípade je hádam samozrejmé si zriadiť vlastný účet a zrušiť BSM, rozmýšľať o rozvode. Ani jedna vec z tých troch nezbaví jej manžela dlhov, ale prečo má ona roskovať ďalšie?
@miro25 na spoločný účet chodí aj jej výplata, ty by si jej radil čo? S úsmevom a uvarenou kávou čakať na exekútora? Veď v takomto prípade je hádam samozrejmé si zriadiť vlastný účet a zrušiť BSM, rozmýšľať o rozvode. Ani jedna vec z tých troch nezbaví jej manžela dlhov, ale prečo má ona roskovať ďalšie?
@anonym_af8c17 čo sa týka dlhov v manželstve, tak sú za to zodpovední rovnako, druhá vec je, ak sa chce vyhnúť budúcim dlhom manžela, vtedy majú tie kroky význam. Ale z príspevku autorky som pochopil, že sa jedná hlavne o už existujúce dlhy a nie budúce.
@anonym_af8c17 čo sa týka dlhov v manželstve, tak sú za to zodpovední rovnako, druhá vec je, ak sa chce vyhnúť budúcim dlhom manžela, vtedy majú tie kroky význam. Ale z príspevku autorky som pochopil, že sa jedná hlavne o už existujúce dlhy a nie budúce.
@miro25 ja som to tak nechápala, ja som to chápala ako obavu, z čoho bude žiť a zároveň, ak s tým mužom už do budúcnosti nepočíta, tak riešenie jej životnej situácie
Pri exekúcii sa zablokuje účet, pozemky ak máte na katastri, berie auto, zariadenie bytu. Byt. Dom. Záleží od dlhu a podobne nečakaj informuj sa na exekutorskom úrade, kde mate exekúciu pridelenu. Všetko čo môže exekútor spenazit sa zablokuje. Z výplaty sa necháva nejaké životné minumum. Toto sa rieši skôr splátkovým kalendárom zrejme manžel nieco taji a vec nechal vyhnit. Vyhrabať sa z exekúcie nebude také ľahké. Aspoň výplatu ak to ešte stihneš sa v robote dohodni nech ti dajú na ruku. Na účte sa k nej nedostanes. Aj stavebné sporenie ak máte si zvyknú zablokovať. Manzelove dlhy sú aj tvoje. Narobiť dlhy pre ktoré príde exekúcia trvá nejaky čas takže vase manželstvo nie je ideálne už veľmi dlho. Hlavne zisti s ktorým exekútorom treba komunikovať kde a koľko dlží a skúsiť sa nejak dohodnúť a riešiť to čím skôr keď vám bloknu účet bude neskoro. Ak nebude platiť manžel vďaka bsm platis dlhý ty takže by som konala
@anonym_af8c17 hlavne ak už prišiel papier od exekútora komunikovať s ním. Necakat až zablokuje účet. Vždy je lepšie ak je snaha dohodnúť sa vopred komunikovať. Treba zistiť aké sú dlhy za čo kde u koho a ak je ešte moznost riešiť splátkový kalendár. Keď už nabehne exekútor je neskoro. Riešiť zrušenie BSM alebo obmedzenie je už neskoro to treba už pri podozrení že sa niečo deje aj s tým že to všetko na úradoch trvá dlho
V horšom pripade isť teda vyhlasiť malý konķurz - osobný bankrot, ale poradiť sa s pravnikom,ktorý sa zaoberá konkurzmi. Včase keď už mate exekutra je už neskoro byt prepisať, lebo sa to už poklada za účelové.
V horšom pripade isť teda vyhlasiť malý konķurz - osobný bankrot, ale poradiť sa s pravnikom,ktorý sa zaoberá konkurzmi. Včase keď už mate exekutra je už neskoro byt prepisať, lebo sa to už poklada za účelové.
@jana63n na osobny bankrot treba splnit napr pidmienku ze musi byt vedena min 1 exekucia a min 1 rok. Takze osobny banktoe nepripada do uvahy
@anonym_autor ChatGPT existuje na tieto rýchle rady ale dobre..

@anonym_74d52e to fakt môžem účelovo prepísať byt, auto pred exekúciou a som v suchu, nič nemám nič nevezme?
@anonym_9b94f0
Mozes, ale nebude Ti to nic platne, trebalo spravit pred tym, ako ste si dlhy narobili. Zmluvy o predaji, prepise by boli neplatne