icon

Manželove správanie

14. nov 2021

Peknú nedeľu vám chcem v prvom rade popriať.
Píšem sem z dôvodu, pretože chcem počuť aj iný názor. Ja sa prikláňam k samozrejme k tomu môjmu, ale rada si nechám poradiť a vypočujem si aj iný pohľad na moju situáciu ( aby som ju vedela do budúcna spracovať inak a aj zachovať sa adekvátnejšie)....

Som v 38tt , ( je to moje druhé tehotenstvo). S MM sme manželia 7r...
Dnešná ranná situácia ma vážne rozhodila ( možno sú na vine hormóny 😅) , sme veriaca rodina , snažíme sa chodiť do kostola nielen v nedeľu ale aj počas týždňa ( pokiaľ to aktuálna pandemicka situácia dovoľuje/dovoľovala) , dnes ako každú nedeľu sa manžel oblieka do kostola, keď som mu oznámila že ja dnes ostávam doma ( no ta jeho reakcia ma vážne zaskočila ), netvrdím že sa to stalo prvý krát , to nie , pravidelne ak oznámim že do kostola neidem nastáva u nás doma cirkus ( a tichá domácnosť aj niekoľko dní, pokiaľ sa pán neodrazi alebo sa mu nesopravedlnim aj keď si myslím že nemám za čo , ale aby bol pokoj v rodine ) , ale dnes to bolo iné, zaskočilo ma to pretože mi to prišlo ako by mu na mne nezáležalo,,,, veď som vo vysokom štádiu tehotenstva, môj zdravotný stav je celé tehotenstvo nie vyhovujúci, ďalej zhoršujúca sa situácia s kovidom, sedieť hodinu na studenej lavici nepovažujem momentálne za vyhovujúce (to sú proste moje argumenty ) ,,,,,,
Najhoršie je že znova budem mať skazené dní kôli jeho "tichej domacnosti ", nevyplýva to na mňa dobre. Ten jeho urazený pohľad ako keby som mu zjedla posledné jedlo. Mam z toho všetkého "vredy v žalúdku".

Už ma to nebaví neustále mu vysvetľovať prečo neidem ( ako by som bola jeho malé decko, a nie partnerka ) ,,, trápi ma to veľmi, ako sa ku mne správa (obzvlášť teraz ) , aj keď možno moje správanie nie je v poriadku, ale ja to takto cítim a nebudem robiť niečo čo "nechcem". Viem že vypisovanie tu mi v tomto nepomože , ale potrebovala som to zo seba dostať von.

lala123
14. nov 2021

Som veriaca . Podľa mna si neurobila nič zle....neobvinuj sa a nehľadajkl chybu v sebe...Si pred pôrodom veď to je pochopiteľne, že si nešla. Mne bolo aj z auta ťažko vystúpiť v takom tyzdni. A okrem toho je situácia aká je.Zbytočne by som neriskovala nákazu a minimalizovala kontakty.Tvoj manžel by mal byt viac empatickejši a sucitnejsi, keď je taký kresťan . J . Ale z tvojich príspevkov mam pocit, že máte tých problémov vo vzťahu viac ako účasť na omši. Teraz to nerieš, sústred sa na babatko a seba a uvidis ako to bude ďalej....

struhanka
14. nov 2021

Váš manžel je v tomto ohľade magor, ktorý úplne nesprávne pochopil celý význam kresťanskej náuky. Na Vianoce mu kúpte Bibliu a nech si ju pozorne naštuduje. To ani nehovorím o tom najzákladnejšom: Miluj blížneho svojho ako seba samého. Láska znamená aj starostlivosť a obavy, opateru. Neviem, aký zmysel má naháňať ženu vo vysokom štádiu tehotenstva v covidovej dobe do kostola na studenú lavicu. Veď Boh prebýva všade a najpodstatnejšie je "nosiť Boha", teda dobro, lásku, ľudskosť v sebe, čo pre mňa osobne znamená snažiť sa byť dobrým človekom, správať sa v súlade s tým k svojim blízkym i vzdialeným a nehrať to na efekt, že som dobrý kresťan, lebo som v nedeľu bol/a na omši. V kostole navyše zložil sebe, vám i Bohu sľub, ktorý svojím nemiestnym správaním naštrbuje. Mal by si pripomenúť napr. Žalm 15 (14)
Kto obstojí pred Pánom?
1 Pane, kto smie bývať v tvojom stánku?
Kto môže nájsť odpočinok na tvojom svätom vrchu?

2 Ten, čo kráča bez poškvrny a koná spravodlivo ...
3 čo nepodvádza svojím jazykom,
NEKRIVDÍ SVOJMU BLÍŽNEMU,
ANI HO NEPOTUPUJE.

sense
14. nov 2021

Tvoj muz je pokrytec, laska a viera v boha sa neprejavuje spinanim ruk v nedelu v kostole... a nech si zopkuje 10 bozich prikazani.

Ty nie si povinna sa mu spovedat preco do kostola ides cu nejdes . By som ho ignorovala kym sa nepdrazi a nie ze sa este ospravedlnovala a zaco. Ze v 38tt sa necitis nato aby si ohrozovala seba a to nenarodenw dieta?

fleur1111
14. nov 2021

Možno je aj problém v tom, že sa s ním nepretrcas v prvej ľavici, aby všetci videli akú ma usporiadanú a veriaci rodinu.

aneta129
14. nov 2021

Sa ho spýtaj ci jeho mama chodila do kostola s bruchom veľkým....?

casavina
14. nov 2021

Som veriaca, no do kostola nechodím...pozriem v telke hocijaké bohoslužby hoci som evanjelicka...teraz skončilo na dvojke odpustova slávnosť... katolícka...pozerala som lebo pán Boh je len jeden...do kostola nechodím kvôli pokrytcom...ja radšej pozriem alebo si prečítam a snažím sa žiť podľa toho...nestarám sa do nikoho no mrzí ma ak ľudia poukazujú na mňa na moju rodinu ale verím že Boh každému všetko vráti...či už dobré alebo zlé...
Autorka verím, že to nemáš ľahké ale skús sa manžela opýtať o čom bola kázeň...lebo prísť odsedieť hodinu do kostola len "aby ľudia videli" a prázdno v srdci to vôbec nie je to čo káže Pán Boh...
Verím, že neveriacich či ateistov som nepoburila... všetkým peknú nedeľu ❤️

mariejenka
14. nov 2021

Je to na figu kresťan,a na figu muž,aspon v tom,ze ta nechráni ako tehotnú manželku,a nerešpektuje,ze ti je ťažko. ...

titla
14. nov 2021

Manzelovi by som povedala, ze on nema pravo ma sudit. To ci idem do kostola, je len medzi mnou a Bohom a jedine on ma pravo posudzovat moje ciny. A tiez by som mu pripomenula, ze sa svojim spravanim dopusta hriechu pychy - ja som krestan kto je viac!?, ak ma pocit, ze ma pravo sudit zivot a rohzodnutia inych (ci uz teba alebo ako spominas vasich priatelov).
A ako tu uz bolo spomenute, asi by som zvazila stretnutia s knazom. Mozno najskor sama a potom i s manzelom, ktory celkom nepochopil pointu viery ku ktorej sa hlasi.

aneta129
14. nov 2021

Moja spolužiačka ma manžela kňaza (grego) a čakajú teraz druhé a viem, že je doma s tým starším aj tým, že je tehotná...
Moja mamka s tatikom, každý deň skoro v kostole, ked nemajú robotu... A nie sú dôchodcovia.... Ale ked moja mama mala pred porodom, tak nechodila do kostola ani, ked sme boli my malé deti, doma sme boli aj do 3r.... S mamkou alebo tatikom, vtedy sa striedali... Lebo moja mama vždy tvrdí naco take male dieťa brat do kostola.... A ked vidí tie moderné mamičky, ze pol domácnosti majú zo sebou, hračky, piškóty, chrumky... A počas omše sustia a dávajú tým deťom chrumky, utekajú za nimi.... To radšej nech doma sedia... A aj ty nabudúce mu povedz, že či je cvok...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
number19
14. nov 2021

Si v 38 tt, je November, elektrina drazie, kostol bude ako iglu.
Nikam sa netrepos a priprav sa v zdravi na prichod babatka.
Nic si nevycitaj a tvojmu druhemu decku (muzovi) to patricne vysvetli, kedze nema kapacitu to pochopit sam. A na obed parky.

tenerifka
14. nov 2021

Odhliadnuc od kostola, problem je v tvojom manzelovi, resp. v tom, ze ta tresta mlcanim, je to psychicke tyranie. Cele zle, aby sa zmenil on, musis sa zmenit ty-nenechat sebou manipulovat a skakat si po hlave.....

maminkadeticiek
14. nov 2021

Manzelovi povedz,ze krestanom sa stavame predovsetkym v srdci a nie v prvej lavici v kostole.Ze na jednej strane sa nazyva krestanom,na druhej strane sa doma sprava ako hulvat a sebec.Ze keby si pred svadbou vedela aky je,ake ma farizejske nazory a aky je neohladuplny,tiez si ho za manzela nevezmes.A NEOSPRAVEDLNILA BY SOM SA ANI ZA NIC!Aj za cenu tichej domacbosti.Musis si s nim nastavit hranice.Co on ta ma co nutit chodit do kostola?!A sudit a hodnotit!On nie je krestan,je to dost namysleny sebestredny sebec.Ja do kostola nechodim,ale citim sa byt v srdci lepsim krestanom ako je on.

adkamladka
14. nov 2021

@fleur1111 presne ako pise fleur. Prepac, ale mne to velmi pripomina farizejov za cias Krista. Vela krestanov zislo z cesty. Najdolezitejsie je sa ukazovat ako prikladna krestanska rodina. Chlapci musia ministrovat pri knazovi za kazdych okolnosti a samozrejme prijimanie eucharistie u rodicov a ked vyjdu z kostola tak pri prvej prilezitosti ohovaranie a vysmievanie sa z inych.

mimi408
14. nov 2021

Ahoj, ja by som sa tvojho manžela opýtala že či si myslí že aj Ježiš by sa zachoval v jeho situácii tak ako sa zachoval k tebe on, či by aj on bol oduty a pohrdavy voči tehotnej žene (mimochodom svojej manželke). Keď niekedy neviem v situácii racionálne povedať čo je správne tak vždy sa opýtam, čo by spravil Ježiš. On je vzor dokonalosti.

danulicek
14. nov 2021

Och, ďalší pobožný v kostole a doma obyčajný manipulátor

777januska777
14. nov 2021

Tvoj manžel je asi od mala veriaci a asi si ani neprešiel hľadaním viery však? Ono človek, ktorý bol od mala tvrdo vedení k príkazom a zákazom vo viere, tak potom tu vieru vníma len cez zákazy a príkazy. Verím, že tvoj manžel nie je zlý, len si nezažil také to odpadnutie od viery. Ja som tiež taka bola, ešte občas mám také chvíľky, ale postupom času prišlo aj také to odpadnutie od viery a nové hľadanie viery. A nie stále to nie je ono, ale tým odpadnutim od viery som sa naučila o tom, ze škatulkovat a trvať na niečom, len preto, ze sa to tak ma, nie je podstata viery. Ta viera o zákazoch a prikazoch je silná škrupulentná viera, presne taká akú žili farizeji. Nie nemyslím si, ze teraz každý nech žije ako chce, ale myslím si, ze každý hriech a každý problém je veľmi, veľmi individuálny a nedá sa človeka odsúdiť, len na základe jednej veci. Toto tvojmu manzelovi nevysvetlis, on si tým musí prejsť sam, ty rob ďalej tak ako robíš. Snaž sa počúvať aj jeho a vnímať jeho potreby, ale nie na úkor tvojho presvedčenia. Možno by bolo dobre si nájsť aj neveriacich kamarátov, aby on videl, že svet nie je čiernobiely.

nevenka
14. nov 2021

No...Tak ja manzelovi taketo veci neoznamujem, ale rozpravame sa o tom a za pochodu sa dohodneme. Vacsinou ja nechodim, pustim si online, lebo mame 11 mesacne dieta a nie som ockovana. Deti doteraz chodili s muzom, lebo hrava v zbore a oni spievaju. Ale uz su 2 tyzdne chore, takze sme online ja a deti a muz chodi.

A ked si mu to oznamila a on sa sfuci, tak normalne s cistym svedomim ide aj na svate prijimanie a nebavi sa s Tebou potom niekolko dni? Tak ak ano, tak v tom pripade by potreboval lekciu o svatej spovedi a svatom prijimani...

makova333
14. nov 2021

Autirka: Cize ak by si isla, ale myslou by si bola pri pecenych buchtach alebo obavach o zdravie svoje aj nenarodeneho dietata uz by to bolo pre muza ok? To nie je krestan, to je kreten.

marcellka32
14. nov 2021

Vždy sa mi potvrdilo, že ti čo sedia v prvej lavici v kostole sú najhorší ľudia (či muži či ženy), tvária sa ako kresťania, ale ich správanie ukazuje opak

marcellka32
14. nov 2021

A do kostola chodím na Velku noc a Vianoce, iba Pan Boh vidí ako sa človek správa v živote, to či chodí človek do kostola každú nedeľu u mňa nie je hriech, hriech je niečo úplne iné a takisto pôst, farár hovorí, že jesť mäso je hriech,...moja babka mi vravela: hriech nejde do huby (mäso), ale vždy z huby (správanie)..a takisto je u nás kostol ako iglu (farár nezakuri ako je zima dlhá), takže vianocnu omšu idem ako snehuliak oblečená a aj tak mám premrznute nohy, a okrem toho povedz mužovi, že sa počíta aj omša z rozhlasu či tv ako platna absolvovana účasť

nwnw
14. nov 2021

Ja preto odmietam vieru, lebo babky boli fanatičky ako Tvoj muž. Zastávam názor,že dieťa si má vieru vybrať samo. Celé detstvo som presedela v kostole a mrzla zbytočne. Akurat mam k tomu odpor.
Ty si v prvom rade zodpovedna za seba a dieta. Posli muza k psychiatrovi akňazovi, nech mu to vysvetlia

fiafia
14. nov 2021

No nebudeš to mať celkom ľahké s ním. V prvom rade by mu malo záležať na tebe a dieťati a potom na ostatnom. Buď je fanatik alebo kreten. Keď som bola malá oco má nútil každú nedeľu ako dieťa chodiť do kostola. Nemám NATO obdobie dobre spomienky. Našťastie s tým potom prestal. Jeho viera nemôže takto ovplyvňovať váš život a dieťa.

tom_i
14. nov 2021

Tvoj manžel sa nespráva ako kresťan, ale ako kretén.

annamalaga
14. nov 2021

Zase nemusíte tu odsudzovať ľudí sediacich v prednej lavici. Nie všetci sú zlí. Ja osobne by som moc veriaceho chlapa nehľadala , mne by takýto fanatik určite nebol manželom. Len sa obávam , že jej deti bude chlap nútiť chodiť do kostola, deti vyrastú odídu z domu a viac neprídu a ešte stratia vieru. Lebo takéto nútenie má väčšinou opačný efekt. U nás ma najviac vytáča , že ľudia hodnotia , ako je kto oblečený. To mne osobne dosť vadí. Ďalej mne osobne vadí , že cirkev sa stará do chodu štátnych inštitúcii a za ďalšie mne vadí , že odsudzujú lgbt. Toto mne vadí , ale to asi nepozmenim.

annamalaga
14. nov 2021

@nwnw čo teba konkrétne odradilo od viery , ak sa smiem opýtať ?

nevenka
14. nov 2021

@marcellka32 aj ja sedim vacsinou v prvej lavici a takyto ignorant nie som, zase viem, ako to myslis, ale neskatulkuj, prosim.

tom_i
14. nov 2021

@annamalaga mne napríklad babky fanaticky najprv tvrdili, že pán Boh mamu za niečo potrestal keď mám určitý fyzický deficit a potom keď zomrela na rakovinu mi ako 6 ročnej povedali že Boh mi ju o 100 rokov vráti. A ďalej nebudem pokračovať. Vieru mám ale neverím cirkvi. Keby bolo na mne podpíšem petíciu aby si ju ľudia platili. A nie žiť zo štátneho. Majetkov majú dosť. Veď ako hovorí klasik trh všetko vyrieši. Tak nech ukážu veriaci tú svoju oddanosť.

tncka
14. nov 2021

No vymlety debil,Pan Boh je prednejsi ako tvoje zdravie a vasa rodina. To bol toto vyber chlapa🙄 Ja by som kludne hrala urazenu kym sa nespamata...

annamalaga
14. nov 2021

@tom_i ja si myslím , že ku tomu dojde.