Manželská kríza. Ako ďalej?
Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu, ako vyriešiť môj problém v manželstve. Manželia sme 11 rokov, máme dve deti - 10 a 5 ročné, dcérka a syn. Bývame u mojich rodičov, pričom my máme pre seba celé poschodie, oni prízemie. Môžem povedať, že donedávna sme mali výborný vzťah až na menšie hádky, ktoré si myslím patria k manželstvu, bolo všetko O.K. Problém nastal od minulej jesene, kedy som si všimla, že manžel už som mnou prestal tak často komunikovať, netelefonoval mi tak často z práce ako predtým ani ma nepochválil, ako som sa pekne upravila, čo bolo predtým jeho zvykom. Dokonca sme mali aj výročie sobáša, úplne naňho zabudol, hoci roky predtým som vždy dostala buď kyticu alebo aspoň malý darček. V decembri tesne pred vianocami sa mi priznal, že jeho city ku mne značne ochladli, ževraj nevie presne prečo, ale že tak sa to v ňom nejak hromadilo postupne. Takže teraz už od decembra u nás trvá kríza, čo vyzerá asi tak, že sa takmer denodenne hádame, čo samozrejme už postrehli aj naše deti, hlavne staršia dcérka. Dnes to u mňa vyvrcholilo, dokonca som mu už pohrozila aj rozvodom a miesto toho aby sa zľakol, tak mi povedal, že nech len poviem, že má odísť a on odíde. Ale podľa mňa takto sa problémy neriešia. A ešte som nespomenula, že náš sexuálny život úplne ochladol, keď predtým vyvíjal aktivitu častejšie on, tak teraz musím ja a to väčšinou môj manžel povie, že nemá chuť. Takže ja už niekedy neviem, či tu ešte je čo zachraňovať. Mala som podozrenie aj na milenku, ale muž stále tvrdí, že žiadna nie je.
@diskutujuci ďakujem, mobil si nosí takmer všade, to je pravda, a čo jeho vzťahu s mojimi rodičmi týka tak je taký neutrálny ani dobrý ani zlý a bývame spolu tri generácie v jednom dome, ale my máme poschodie komplet pre seba a rodičia majú prízemie
@sunny345 Ja Ti hlavne držím palce, aby v tom nebola iná... A či už je, alebo nie je, tak želám aby sa to dalo do poriadku, a aby si bola aj s deťmi (a ak je to reélne, tak ideálne aj s manželom) opäť šťastná! 🙂
Dúfam, že kniha poteší a poradí, ja ju mám teraz ako drogu na každý večer, dokonca 2x som z nej už čítala aj mužovi... a prežil to 😉
Prajem veľa zdaru!
@sunny345 to je zle, mala by si ho skontrolovat, doveruj ale preveruj, v tomto pripade bud nenapadna, keby to nebola pravda aby sa zase nehneval ze mu neveris.. aj to by mohlo oslabit vas vztah..
ale ked najdes, aspon vytvoris priestor na diskusiu a riesenia....
@sunny345 Ahoj, asi ste sa príliš zamerali na deti a prácu a málo na druhého. Mali by ste sa v prvom rade porozprávať čo mu začalo vadiť a čo vadí tebe. Nájsť si na seba viac času, ísť niekam spolu na víkend len vy dvaja. Bez úprimného rozhovoru to nepôjde. A skús sa nejako skrášliť alebo mu uvariť niečo čo ma veľmi rád , byť k nemu milá aj keď napr. on nie je. Asi váš vzťah stratil iskru, len ju treba znovu nájsť, kým to nezájde moc ďaleko. Myslím, že je to bežné, že po rokoch sa objaví nejaká tá kríza aj v tých najlepších manželstvách, pretože pred deťmi ste sa venovali len sami sebe , potom prišli deti, starosti a už tam ten kontakt chýba.
@andreasiskova3 😎 😎 😎 som sa trosku zasmiala...ze navar mu nieco, co ma rad...ked mal manzel to obdobie pisania si so zenami na pokeci, vzdy sa tam chvalil, aky dobry obed jedol, a ponukal aj tej zene , nech pride na obed, ale ani raz, hajzel jeden, nepovedal, ze mu to navarila jeho starostliva zenuska 😠 😠 😠
A uprimny rozhovor? Ked som sa ja snazila byt uprimna, povedala som mu, co sa mi nepaci, tak chcel hned rozvod 😠 KEd som sa pytala, co vadi jemu, povedal, ze nic 🙄 🙄 🙄 Proste doteraz nechapem , co sa stalo, ako to mohol spravit...
@andreasiskova3 ďakujem za rady, ale neviem, či v mojom prípade to už pomôže, ja keď sa aj snažím byť milá, odozva z druhej strany žiadna, keď sa správam neutrálne, tak to isté, akurát ho rozčúli keď sa s ním začnem hádať ☹ a čo sa toho víkendu týka to už mi radilo viac ľudí, ale môj manžel so mnou sám bez detí ísť nikam nechce, čo myslím asi hovorí samo za seba, neviem, ako to u nás doma dopadne ale nemám z toho dobrý pocit 😢
@zuriva ja si skôr myslím, že mňa vystihuje to čo tu píšeš ty, môj si tiež občas vypisuje ževraj s kamarátkami nie síce na pokeci, ale na FB a tipujem, že sa im tiež chudáčik sťažuje aký je nešťastný a samozrejme tie ženy ho povzbudia a pod. takže je zase na koni 😒
no a ani úprimný rozhovor u nás k ničomu nevedie, akurát k tomu, čo som už písala aj na začiatku, že mi povedal, že keď má odísť, že nech mu to poviem a on sa rovno zbalí, slaboch ani sám od seba sa nevie rozhodnúť čo vlastne chce, takýmto spôsobom keď sa ku mne správa, tak už aj u mňa začína vyprchávať tá láska k nemu, čo viem, že nie je dobre 😢
@sunny345 Ahoj,
škoda, že to takto u vás vyzerá. Potom, čo si dnes napísala, mám pocit, že skutočne je za tým niekto tretí. Je mi ľúto, že niekto rozbíja rodinu len preto, že nevie zvládnuť manželský stereotyp.
Drž sa a mysli najmä na seba a na deti.
@denkaajejdeti ďakujem za povzdudivé slová, možno že sa stane nejaký zázrak, ale ja už veľmi neverím, viem, že by som mala myslieť pozitívne ale to by tu u nás musela byť aj pozitívna atmosféra
najhoršie je to, že sa nemám ani komu zdôveriť, jedine som to povedala jednej kamarátke ale ona aj jej manžel sú naši spoloční známi s mojim mužom, takže tam to až tak dopodrobna nemôžem rozoberať a mojej mame to povedať zatiaľ nechcem - momentálne má svoje starosti, stará sa o svojho otca - už takmer 95 ročného, bezvládneho, takže má toho dosť, nechcem jej pridávať aj ja starosti no a v práci mám síce kolegyne s ktorými vychádzam veľmi dobre, ale zatiaľ mám obavy sa im zdôveriť
@sunny345 Nemáš za čo, inak ti pomôcť neviem ☹ . Aj tak to celé budeš musieť prežiť a vyriešiť ty sama, ale snáď aspoň trochu ti pomôže fakt, že nie si v tom sama a veľa žien sa borí s podobnými pocitmi ako ty. Tí chlapi si niekedy ani nezaslúžia, čo doma majú. Pre deti je vždy najlepšie, ak je ich pôvodná rodina funkčná a šťastná, ale to musia chcieť obe strany, nestačí snaha jedného.
Drž sa.
Denisa
@sunny345 Tak to ma mrzí, nevedela som, že chodí na pokec a píše si s inými ženami. To je niečo iné potom. Ale aj tak držím palce, aby to dobre dopadlo, aby ho osvietilo a zistil včas o čo prichádza.
@zuriva V tom prípade je to vážnejšie než som myslela, je to škoda, keď si niekto nevie uvedomiť, že rodina je to najdôležitejšie v živote. Mrzí ma aj tvoj vzťah ☹
@andreasiskova3 dakujem.
A vies, mna stve aj to, ze on potom tvrdil, ze ma miluje, ze nechce prist o rodinu, ze chce, aby sme boli spolu...tak potom nechapem, preco to vsetko robil 😢 😢 😢
Neviem, ci chce mna, alebo len niekoho, kto mu operie smradlave ponozky 😔
Ahojte, chcela by som poprosiť rozvedené žienky, aby mi vyplnili dotaznik.Ak sa tu také nájdu budem vééééľmi rada, ak mi ho vyplnia. Dotazník je anonymný a týka sa príčin rozvodu manželov. Ďakujem emoticon
ahojte, po dlhom čase sa ozývam, ale mám veľkú novinku, všetky čo ste mi písali, že môj muž má milenku, mali ste pravdu, mala som už dlho podozrenie ale žiadny dôkaz - mobil mal zaheslovaný, heslo neviem, na e-mail heslo som nevedela, tak som len náhodou dnes ráno skúsila sa prihlásiť za neho na FB - predtým sa mi to nikdy nepodarilo ale dnes som skúsila iné heslo - a čo som neobjavila -asi tak 1000 správ, ktoré si píše so svojou milenkou, ako ho ľúbi ako ju ľúbi on, ako si plánujú spoločnú budúcnosť atď., takže som mu zavolala, nakoľko bol s deťmi na návšteve a všetko som mu vykričala a povedala, nech sa okamžite príde domov zbaliť a momentálne je večer, som sama s deťmi, manžel - ak ho tam ešte mám vôbec volať - odsťahovaný pri svojom otcovi a ja budúci týždeň dávam žiadam o rozvod 😢
takže pre všetky ženy odkaz, prečítajte si túto moju diskusiu a ak nájdete niečo podobné v správaní vášho manžela, bohužiaľ na 99 % je v tom milenka
prepač ale mne to príde že manžel nema zaujem pokračovať....
@sunny345 ahoj . Naozaj sa chces rozvadzat? Naozaj sa inak neda? on uz nechce, nelubi svoje deti? Pepac ked ta trapim, lebo viem ze ta to urcite stve, aisto si ho lubila. Ale uz ttu raz odporucali knihu 5 jazykov lasky.. alebo aj kniha zeny milujte svojich muzov je skvela kniha... v tej druhej je pisane aj o nevere.. preco sastane a aj to ze aj po nej sa da zit spolucny krasny zivot... poznam pani ktorej muz odisiel aspon 50x za tou istou zenou ale ona ho stale prijala s5..ateraz uz asi pochopil a je doma.. a ja som k pripadnej nevere svojho manzela zaujala postoj: radsej byt najivka a verit ze uz to neurobi.. lebo som si uvedomila ze chlapi su chlapi... a to ze chcem byt jedina v jeho zivote a preco by som.sa s nim rozviedla je len moje ego... ked som mu kontrolovala mobil a triasla sa od strachu pol hodiny lebo som skoro dostala infarkt... ale potom mi to doslo... sak ked chce nech to spravi... to je jeho chyba.. ja som mu ponukla svoju lasku a svoju vernost... ocakavam aj jeho ale ja nebudem ta ktora bude trhat puta kvoli jeho chybam... dufam ze je pochopitelne co chcem povedat... vlastne pointa je ze ja by som sa nerozvadzala do poslednej kvapky trpezlivosti... moj manzel je z rozvedenej rodiny a dost ich to s bratom poznacilo... neviem ci si veriaca ale aj neveriaci clovek ktory prestava dbat o svoje dobro, povest,ego bez naroku na rovnake zaobchadzanie ma velku sancu ze sa mu nakonic dostane co chce... velmi ti drzim prsty aby tvoje kroky viedli spravnym smerom a aby si vyslovila spravne slova... v tomto case to asi riesis... myslim na vasu rodinu!
@tatalin Pekne napísané. Ťažko realizovateľné, ale viem, že sa to dá - moja svokra je toho príkladom - až veľmi dobrá veriaca žena, ktorá žije pre rodinu, z veriacej rodiny.. Brať sa "museli", lebo čakali môjho švagra, môj muž bol taktiež neplánovaný.. Zvláštna rodina. Svokor bol záletník, dnes už snáď nie, ale je veľmi ťažká povaha, keď pije, je despota.. (To by bolo na dlho a ja do toho v ich rodine našťastie až tak nevidím, muž o tom nerád hovorí.) Mužovi som povedala, že byť jeho mamou, nezostala by som s jeho otcom.. A on na to, že by som tiež zostala, lebo som dobrá ako jeho mama.. Pravdupovediac, neviem, čo by som urobila, ale asi až tak svätá ako ona nie som 😉 Nikto nevieme dopredu povedať, čo by sme v takej situácii ozaj robili, keďže vždy je tam veľa špecifických okolností.
@sunny345 Veľmi Ti držím prsty, prajem veľa síl a správnych rozhodnutí! Či ešte skúsiš za manželstvo zabojovať alebo nie je iba na Tebe, ale prajem Ti, aby si vedela odpustiť. Drž sa.
@sunny345 Ahoj. Musím povedať, že týmto situáciu manželovi uľahčuješ a sebe komplikuješ. On si to pri tom nezaslúži. Ja by som sa najprv sama seba opýtala: 1. Ubližuje fyzicky alebo psychicky mne alebo deťom alebo to reálne hrozí? 2. Je pre rodinu finančnou záťažou alebo prínosom? 3. Aj napriek situácii ochotne prispieva na domácnost, deti, nebodaj aj na moje osobné výdavky? 4. Som priamo konfrontovaná s tým, že má milenku alebo to "len" viem? 5. Núti ma k sexu, ak ho odmietam? Ak sú odpovede Nie, Prínos, Áno, Viem, Nie, potom prečo to jemu a milenke uľahčovať? Vzhľadom na situáciu treba, podľa mňa, prestať variť, prať, žehliť manželove veci, to si predsa iste vie zabezpečiť, a začať žiť svoj život nie s ním, ale pri ňom. Ak je manžel alibista, nech si to vyžerie sám. Nech vysvetľuje sudcovi prvý on, prečo sa chce rozviesť. Nech vysvetlí rodine prečo podal návrh. A ak na rozvod nebude mať gule, nech to vysvetľuje milenke 😉 Čo okrem dotknutej hrdosti núti manželku iniciovať rozvod? Stratí finančne a ak sa nechce hneď znovu vydať, nič moc nezíska.
na rozvod más zatial čas, ako písu baby hore, prestat zehlit, varit, prat, počkaj ked trochu vychladnes a rohovor, niekde mimo domu, samozrejme bez detí. nekričat, ale povedat a dostat zo seba všetko čo mu chces povedat, a príst na to prečo ta začal podvádzat, lebo nič sa nedeje bez dôvodu. skusit manzelsku poradnu, venovat sa sebe, masáz, kozmetika, kadernícka, a urobit všetko pre zachranu manzelstva, ale to len v tom prípade, ak muz suhlasí, ukončí pomer s milenkou a rodina je na prvom mieste. rozvod je prvá vec ktoru zenu napadne. ak muz nebude mat zaujem pokračovat dalej, zachranovat vaše manzelstvo, a bude sa chciet odstahovat, tak mu v tom nebrán, budes mat na dusi pocit ze si urobila všetko, a aspon pocit čistého svedomia. ale myslím ze ze chlap ked opustí rodinu kvôli stetke, tak sa po určitom čase vráti.
ale ak sa zena rozhodne odpustit, je velmi tazké prestat rozmyslat nad tym ze prečo, prečo ona a nie ja, naučit sa zit s tym ze tam bola stetka je fakt tazké a rozumie tomu len ten, kto to prezil
@sunny345 necitala som uplne vsetko,ja osobne len som z rozvedenej rodiny,moj otec cele roky mamu klamal a podvadzal a mama mu vzdy odpustala kvoli zachrane rodiny. Na jednej strane aj co pisu baby ze rozvod nie,ja osobne z mojho pohladu v akej rodine ako dieta som zila a mama sa cele roky trapila, hovorim urcite za rozvod..pre deti je to neuveritelne trapenie a ja som rada,ze mama sa rozviedla a mala som aspon polovicu detstva pekneho. Ano,zostala som poznacena , neverim nikomu ale som vydata a manzel si moju doveru vybudoval a ziskal.
@sunny345 držím ti palce, ja som niečím podobným prešla. Nie ste prví ani poslední, budeš ešte veľa trpieť, ale kvôli deťom budeš musieť zaťať zuby a fungovať. A povedz to v rodine, aj jeho rodina nech vie čo je zač. Ostatné skvele napísali @esterba @sante81. Hlavne nerob unáhlené veci, chce to čas. Daj nám vedieť ako pokračujete.

@sunny345 hmm to je mi luto, ma moznost mat milenku? myslim to tak, ze ci pred tebou schovava mobil ci chodi neskoro do prace, ci inak vonia, ci ma v milovani ine napady, tuzi po roznych novych praktikach....
a co jeho vztah s rodicmi? byvate spolu vsetci, tri generacie, tiez to nepomaha, co jeho praca? mozno sa nic nedeje, tak sa drz