Manželstvo v kríze: Ako rozdeliť majetok spravodlivo?
4roky sme manželia išli sme obaja do vzťahu z dvomi deťmi..moje deti maju 19 a 13 jeho 10 a 7 plus máme spolo dcéru.. kupili sme dom na hypotéku a zrazu ma všetko patriť celý majetok čo má iba jeho detom a našej spoločnej dcére .. mňa to zabolelo ako matku ved všetkým deťom rovnako to sa mu nepáči.. ja budem splácať ,starať sa, manžel robí na týždňovke a moje deti nedostanú nič. Bývame zatiaľ v mojom obecnom byte ale všetko sa vo mne zmenilo odkedy to povedal. 4 roky sa tváril hral na otca že všetkým detom rovnako a zrazu je pravda inde. Moja 19 ročná dcéra je šikovná býva s priateľom 2 mesiac samozrejme ze potrebuje pomoc na začiatok ale tiež sklamanie od manžela za hovädzie mäso...kupili sme mäso viac a on ze keď ľúbi jesť nech si kúpi ... úplne som ostala v šoku.. čakala som keď príde ze povie daj im 2 kilá keď ľúbi...strašný zmätok vo mne nastal až odpor. A viem ze , taky chlap sa nenarodil aby som odsunula vlastné deti. Až mam nechuť ďalej v manželstve pokračovať..
@grof_monte_christo ale ty tiež nevieš, aké sú pomery v tejto rodine.
@earlgrey Hypotéka, muž na týždňovky, žena pravděpodobne na MD a 4 deti. Mne toto stačí. A uprimne, nikdy by som nečakala, že muž bude moje deti brat ako svoje vlastné a naďalej sa bude akoukoľvek formou podieľať na financovaní môjho už dospelého dieťaťa. A medzi to rátam aj rozdávanie potravín. Bola by som mu vďačná za to, že mi pomohol do dosiahnutia jeho samostatnosti.
@grof_monte_christo v jej byte....celkom zaujímavé.
@grof_monte_christo moja dcéra bude mať teraz svadby,mi je až mdlbno z toho,že by môj manžel povedal,že nedá nič,nekúpi nič,neprispeje nič. A pozor. Pozíciu máme s autorkou dosť podobnú. Dva moje,dve jeho a jedno naše.... Proste mňa by to-ako aj autorku,zabolelo,kebyže sa takto zachová.zjavne v tomto ma autorka rovnaký názor. A čo sa týka domu,jednoduché,čo bolo jeho, dedia jeho deti a spoločne. S autorkou tak isto,čo nadobudli spolu,dedia všetky deti po rodičovi. Plus každý od svojho druhého rodiča.
@grof_monte_christo Dobre. Ja mám sestru, ona 1 dieťa, on 2 deti a spolu majú 2 deti. Ona doma na RD, on pracuje v zahraničí. Žijú si lepšie ako ja, čo som ja slobodná matka 😀 takže nevieš, aké sú tam pomery, nedovolila by som si tvrdiť to, čo ty. Ale to som ja. A ja netvrdím o dedení majetku, ak nemá autorka nič, tak jej deti z prvého vzťahu, nič nedostanú, to je jasné. Ja vravím o tom 2kg-vom mäse. Že je to úplne ale úplne smutné, že sa jej manžel tak ulakomil, že niečo také dokázal vypustiť z úst. A opakujem ešte raz, to dieťa odišlo pred 2 mesiacmi, to je v podstate nič, takže podľa tvojho názoru, dieťa je preč, rodičia už nemusia pomáhať a vlastne ani starať sa. Ale ok, už nebudem reagovať. Pekný večer.
@maciatkolulu ak sú manželia a manžel nezanechá platný závet, prípadne neprevedie majetok za života, tak v prípade jeho smrti bude manželka dediť rovnaký podiel ako jeho deti.
@tiezjedna ano, a vyvstava vazna otazka, ak by modelovo autorka zdedila spolu so spolocnym a plus manzelovymi detmi dom do spoluvlastnictva, a ak jeho 2 deti budu chciet vyplatit a teda dom predat, autorka bude mat dalsi problem, ci za 1/4 ceny za predany dom si kupi inde hocaku strechu nad hlavou, odporucam autorke si zabezpecit byvanie
@earlgrey to všetko je pekne, ale
@grof_monte_christo nikde netvrdí, ze sa nema pomáhať predsa. Píše, že dieta je už dospele, a keď sa teda rozhodlo odísť z domu, tak je snáď schopné sa o seba ako tak postarat same a nebude čakať, že mu domácnosť budú donekonecna "zasobovat" rodicia. Ale samozrejme, že ich dieťaťom bude stále a nejaká forma pomoci tam vždy bude.
@lienka.7 ja to chápem, ale autorka nikde nepísala, že to dieťa niečo chcelo, žiadalo...proste kúpili niečo naviac, mama mala pocit, že by sa mohli s dcérou podeliť a jej muž to zásadne odmietol, že nech sa stará o seba. Tak jej to prišlo ľúto. Nikde som sa nedočítala, že jej dcéra žiada pomoc, financie, jedlo atď. proste autorku sklamalo, ako sa zachoval jej manžel. A kašlať na 2kg mäsa, ale ide o princíp. A to matku niekedy zabolí, keď sa taká situácia stane.
@earlgrey presne, ide o princíp, a pravdepodobne ma autorka potrebu ju riešiť aj keď to (mozno) dcéra ani nepotrebuje. Ale proste autorka ma tu potrebu. Nevieme, čo všetko jej už predtým pokupovala, ako sama píše: samozrejme ze potrebuje pomoc na začiatok... Preto muz reagoval, ako reagoval. Lebo zase sa neosamostatnujem, keď na to vlastne nemám... to mohla aj naďalej ostat doma a nebol by problém.
@darmasiswa tak chcieť môžu, samozrejme. V tom prípade sa dom predá a uspokoja sa všetci. Ak dá dokopy svoj podiel a podiel spoločného dieťaťa, za ktorý veľmi pravdepodobne prevezme zodpovednosť, tak na ulici možno nezostanú. Neviem. Ako som písala vyššie - autorka sa k ničomu viac nevyjadrila, takže všetko sú len dohady.
@earlgrey Škoda že autorka nenapísala či pracuje a prispieva do rozpočtu. Lebo ak je financií v rodine malo a muž všetko ťahá, tak by som takúto pomoc nechala tak. Hlavne, ak je dcéra schopna a ziadnu pomoc nevyhnutne nepotrebuje.
ona sa urazila, lebo ste sa jej pytali, či je na liste vlastnictva a tym ukončila diskusiu, lebo nie je
@lienka.7 V poriadku, chápem aj túto stranu mince. Toto všetko sú len dohady, autorka nekomunikuje, nikto nevie v akej situácii - finančnej sú alebo ako si napísala, koľko tomu dieťaťu už dala. Ale, ja si stále stojím za svojím, že vlastnému dieťaťu, aj keď dospelému, by som dala aj posledné, ale to som ja.
@grof_monte_christo Napísala som, že už nebudem reagovať, ale, čítala som si to znova...a kde si prišla na to, že jej muž chodí na týždňovky? veď autorka to nikde nepísala...
@earlgrey Napísala to v úvodnom príspevku.
@grof_monte_christo Áno, prehliadla som, prepáč.
@earlgrey kvôli tomuto si znova rozprúdila diskusiu? už si mala dávno chrapotať 😀
@karolinakr 🤣 aaale, prežívam stres, nedá sa spať 😄
Nečítala som to cele , ale zdá sa ze naivná až hlúpa žena spláca majetky chlapa a teraz to zistila.Pre pána to vám niektorým ozaj stačí pár sľubov a zabudnete na zdravý rozum?
@sidicek v budúcnosti ti odporúčam diskusiu radšej precitat a až potom reagovať.
@lenkasarka len ono to naozaj tak vyzera, ze autorka sa spolupodiela na splacani hypoteky majetku manzela, ktory zdedil. Potom rozumiem aj tomu, ze je nahnevana a frustrovana, lebo nieco do toho aj investovala, a necakala, ze jej deti potom z dedenia vynecha. Len ono to takto nefunguje. Ona nema platit "cudziu" hypoteku a on nema preco zahrnat potom do dedenia jej deti. Je to mozno krute, ale je to tak.
@lenkasarka tak ale ona asi aj má pravdu, lebo ak autorka nie je na liste vlastníctva (čo pravdepodobne nie je) tak spláca jeho majetok - ten dom. Čiže dediť “spoločný” po ňom bude ona ako manželka 1/4 a všetky jeho 3 deti po 1/4 každý, nie všetko iba spoločná dcéra.
@ema22270 nevieme, ci je to hypo, ci pozicka. Nevieme v akej vyske. Ona za 3 roky materskej na nu prispela cim??? 0,00nic. Ked ju on zivil na materskej 3 roky je ok. Ked ma ona prispiet do spolocneho-je problem. Neverim, ze prispela nejakou znacnou sumou. Nastahovala sa do cudzieho s 2 detmi. A hned by rada dedila, najlepsie aj jej deti, s ktorymi ten chlap nema nic spolocne. Robim si tolko deti, kolko viem SAMA uzivit, ak sa nieco stane. Druhy krat jej nemusia ten obecny byt dat.
Uz vidim, keby mala ona majetky, ako by ich rozdavala jeho detom.
@stanulienkat Ale to, že sú 4 roky manželia ešee neznamená, že sú spolu 4 roky a ich spoločné dieťa má do 4 rokov. Kľudne môžu byť spolu aj dlhšie a dieťa splodili skôr a autorka pracuje a prispieva...nevieme nič, keďže autorka nekomunikuje.
@earlgrey mam silny pocit, ze uz tu davnejsie riesila pochybnosti ohladne vztahu. Ja nerozumiem tymto lepencovym rodinam. S kazdym chlapom dieta a myslim si, ze si ho priputam a budeme stastni az do smrti. Mam dve deti, staci v dnesnej dobe. Duplom bez vlastneho byvania. Tu na Mk chce kazda zena len dedit cudzie majetky a od chlapa pol nehnutelnosti len zato, ze ta zena vobec existuje.

@grof_monte_christo ako odlišné? Že chcela dať matka decku, áno,dospelému kúsok mäsa? To je podľa mňa v bežnej rodine úplne normálne,najmä,keď je niečoho viac. A nie je to dotovnanie dospelého dieťaťa. To by som brala vtedy,keď by platila nájom,elektrinu,vodu,kúrenie a ešte kupovala potraviny a nie flaksnu mäsa....dospelému decku.