Manželstvo v kríze: Ako rozdeliť majetok spravodlivo?
4roky sme manželia išli sme obaja do vzťahu z dvomi deťmi..moje deti maju 19 a 13 jeho 10 a 7 plus máme spolo dcéru.. kupili sme dom na hypotéku a zrazu ma všetko patriť celý majetok čo má iba jeho detom a našej spoločnej dcére .. mňa to zabolelo ako matku ved všetkým deťom rovnako to sa mu nepáči.. ja budem splácať ,starať sa, manžel robí na týždňovke a moje deti nedostanú nič. Bývame zatiaľ v mojom obecnom byte ale všetko sa vo mne zmenilo odkedy to povedal. 4 roky sa tváril hral na otca že všetkým detom rovnako a zrazu je pravda inde. Moja 19 ročná dcéra je šikovná býva s priateľom 2 mesiac samozrejme ze potrebuje pomoc na začiatok ale tiež sklamanie od manžela za hovädzie mäso...kupili sme mäso viac a on ze keď ľúbi jesť nech si kúpi ... úplne som ostala v šoku.. čakala som keď príde ze povie daj im 2 kilá keď ľúbi...strašný zmätok vo mne nastal až odpor. A viem ze , taky chlap sa nenarodil aby som odsunula vlastné deti. Až mam nechuť ďalej v manželstve pokračovať..
@0silvia0 Chapem, ale to este neznamena, ze rodic, ktory nechodi za detmi s plnymi taskami, nie je milujuci rodic. Je to mozno len zvyk.
Co sa autorky tyka, musia sa drzat jedneho metra, ako mojim, tak aj tvojim.
@liv1 nie je to to iste, pretoze vydedenie vobec nie je lahke, naopak, je to velmi zlozita zalezistost, lahko napadnutelna, avsak detom mozes odkazat vsetko tvoje, samozrejme v zmysle zakona, to znamena vsetkym svojim detom, v zakonom danej minimalnj vyske z hodnoty majetku, nesmies ziadne dieta vynechat
@oceanahory sú spolu 4 roky a majú dieťa, takže pravdepodobne 3roky rodičak, tým pádom ona z tej hypotéky veľa zatiaľ nenasplácala. Píše, že vari upratuje, takže ktovie akú, či má nejakú prácu a príjem.
@darmasiswa och 🙈 ved presne to pisem jednej diskutujucej, ze to nie je vobec take jednoduche. Staci len trochu pozornejsie precitat komentare
Strana 5, prvy komentar…
@0silvia0 ale zober si, že by ste teda celá milujúca rodina pomohli s nehnuteľnosťou dajme tomu tvojej sestre. Ona by si po čase našla partnera s deťmi, pričom tie deti by žili s nimi určitý čas - 5 rokov. Tebe by prišlo OK, že tie deti by tiež dedili tú nehnuteľnosť?
Veď 5, 7 rokov je relatívne krátka doba, koľko manželstiev sa rozpadne aj po 20 rokoch. Autorka stále nenapísala akým dielom prispela na danú nehnuteľnosť.
Mimochodom ak sa urazí a rozíjdu sa, tak isto jej deti z prvého manželstva nedostanú nič. A prídu ešte o milujúceho náhradného otca
Ono jeho majetky jeho deťom, vaše majetky dcere (aj keď teda pôjdu všetkým asi) a tvojim majú ísť tvoje majetky snáď (alebo ich otca) Tak by to bolo spravodlivé. On predsa nemôže za to ze majetky nemáš. Ale to s tým mäsom je trápne, to sa fakt mohol podeliť.
@grof_monte_christo tam je podla mňa problém v tom, ze to povedal jej dcére. Lebo je presvedčená, že jeho deťom by to nepovedal a kúpil im to.
@0silvia0 je rozdiel medzi materinskom láskou a opicou láskou. Mňa by hanba fackovala sa hrat na nezávislú a pýtať peniaze na mäso od rodičov. Keď nemali na hovädzie, mali si kúpiť kuracie. A bolo by. Alebo prečo to teda nekúpil priateľ?
Majetok, ktorý si nadobudla pred manželstvom zdedia len tvoje deti a spolocne dieta. Majetok, čo on nadobudol pred manželstvom zdedia jeho deti a spolocne. Myslím si, že je to úplne normálne a spravodlivé. Ste spolu iba štyri roky. Neviem prečo by mal dávať cudzím deťom svoje majetky, ktoré zdedil po rodine. Samozrejme vaše deti budú dediť to, čo ste nadobudli spoločne v manželstve. Neviem prečo by si mala mat nárok na to, co vlastnil pred manželstvom a čo si kúpil za svoje peniaze. Z toho bude dediť aj vaše spoločne dieťa. Tvoje deti, ktoré si mala s iným mužom, budú dedit zase po tom mužovi s ktorým si sa rozviedla.
Ja osobne keby som mala 2 deti, uz by som nesla do dalsieho bez vlastneho byvania. Uz nemas ani obecny byt. Co ked zostanes zase s detmi sama?
Vidim, ze niektore z kupeneho maso robite kovbojku. Si predstavte, ze ked idem k rodicom na navstevu a vidim, ze maju v obchode dobre maso, co ma ocko rad, tak kupim a donesiem mu, aj ked je financne samostatny a dlhsie dospely ako ja 😀 . Doteraz mi to vobec nepripadalo cudne, asi by som si to mala dat preplacat, ved je uz zarobkovo cinny a nemozem ho nicim len tak potesit. Musim sa nad sebou zamysliet.
@lienka.7 Autorka s mužom kúpili väčšie množstvo mäsa. Nepíše, koľko, ale asi veľa, keď spomína, že mohli dať dcére 2kg (2kg je pre 2 ľudí riadne veľa mäsa). Nikto nepýtal peniaze na mäso, ani dcéra nehovorila, že nemajú peniaze na jedlo. Proste autorka s mužom mali toho mäsa veľa, tak chcela dať dcére. Muž nedovolil.
Ale neviem, prečo riešime mäso. Oveľa väčší problém je ten dom.
@h2 možno kúpili mäso aj do zásoby, bolo za dobrú cenu alebo co ja viem. A asi ho nemajú len tak na rozdávanie, keď autorka je (asi?) doma a muz chodi na tyzdnovky.? Osobne, tiez nevidím len tak dôvod jedlo len tak rozdávať, pripadne zásobovať 2-3 domacnosti, lebo deti sa chcú velice hrať na samostatné, ale za peniaze rodičov. Samozrejme ze netvrdím, ze sa nema pomoct. Ale iné je proste k niekomu napr.sa najesť a iné nakupovať potraviny. A pravdepodobne toho mohlo predtym byt aj viac, co tam autorka nakupovala, len tym mäsom to uz proste vyvrcholilo.
Autorka ma skôr problém v tom, ze jej muž má jej decka na salame. Aj co sa tyka budúcnosti a dedenia. Dom je podla mňa iba jeho.
@grof_monte_christo nuž,ja neviem,či kúsok mäsa je pomáhanie ,ale tak dobre. Inak,pokiaľ by dievča študovalo,čo tiež nevieme,tak by ho život museli. Čo by bolo teda viac ako kúsok mäsa. Začal si si ženou s dvomi deťmi,urobil si ďalšie,napriek tomu,že mal ešte dve,tak snáď vedel počítať. Ale hold,kúsok mäsa je prúser,je to fakt nad limit danej rodiny. To chápem🙃.
@stvura máš presne stanovené dôvody k vydedeniu a nie je to vôbec ľahké. Všetko treba dokazovať. Rodič sa môže sam rozhodnúť,že nebude reagovať na dieťa a potom dať dôvod,že nekontaktoval,napríklad. Takže naozaj to ide cez súd a dokazovanie.
@maciatkolulu Tu vôbec nejde o kúsok mäsa, ale o princíp, prečo by si dcéra nemohla financovať vlastnú domácnosť, keďže sa osamostatnila. Keby bývala s nimi, tak sa naďalej stravuje s nimi. Hladných krkov majú v rodine ešte dosť.
@grof_monte_christo počkaj,ja som nezachytila,ono ju niekto financuje? Či sa jedná o to kilo mäsa? 😂😂😂😂. Akože vážne? Naposledy som odchádzala od dcéry tak,že ja neviem,by som sa mala vážne hanbiť.... Že má dcéra živí. A ešte sme sa tam aj stravovali,normálne od rána do večera. Dcéra je na rodicaku a zať maká na dva krky....ja začínam mať obavy,asi by som si nabudúce mala prísť jedlo zo sebou a keď nám niečo dajú,odmietnuť. Lebo teda,snáď nebudú na nás makať druhí. Nohu vďaka za môjho muža, ktorý v kľude a bez nejakých narážok kŕmil mňa,naše dieťa a aj moje deti a bez žiadneho problému,tým dvom dospelým kúpi,dá a dokonca aj donesie. A to robí iba on. A má aj dve vlastné deti z prvého manželstva. Nepoznám rodinu,kde by kúsok mäsa niekto bral ako zivenie dospelého dieťaťa. A osobne,najmä potom,čo by ten chlap býval u mňa,by mi to prišlo veľmi,ale veľmi ľúto.
Ani platený TROLL by to tu lepšie nerozprúdil 😂
Navrhujem takéto autorky bez odpovede na základné otázky volať PRUDIČ - debata na 6 strán a stále nevieme, koho je to vlastne dom.
Autorka, ak nie si na LV, asi bol dôvod a a ty musela pri podpise kúpy súhlasiť.
Doba je ťažká, 5 detí, žena na MD ... chlap na týždňovke...peňazí málo...ani nevieme, či jeho deti žijú s vami...taká "rozprávka na dobrú noc" , ktorá dvíha tlak 🙂
@maciatkolulu Prečo ty do toho stále pleteš svoju situáciu, ked pomery v tejto rodine sú diametrálne odlišné?
@h2 No podľa mňa, dom zdedil muž a zobrali na neho hypo - možno vyplatenie súrodencov, dlhov za matku, rekonštrukcia...Možno je hypo na dvoch, pretože ak sú manželia, tak musia na nej byť obidvaja aj keby jeden nezárabal nič. Nevieme. U nás zdedil muž starý dom, brali sme tiež hypo na vyplatenie a reko, hypo sa v tej dobe vyratávala na mňa a môj príjem a dom sme si zapísali na polovicu. Nevieme ako to majú s hypo, kto to ako financuje a podobne. Čiže, sa môže hnevať len na seba, ak platí hypo a nemá v dome ani 1/10. To si mali vyriešiť skôr.

@grof_monte_christo no tak vidis, kazda rodina to ma inak. U nas sa rozdava aj kupene, aj napecene, aj navarene. Aj peniaze sa strkaju, ked ma niekto nazvys🤭, hoci ma kazdy svoju domacnost a prijem.
A tiez to nikto necaka, ani nevyzaduje, len sa to proste tak deje, z lasky.