Manželstvo v kríze: Ako rozdeliť majetok spravodlivo?
4roky sme manželia išli sme obaja do vzťahu z dvomi deťmi..moje deti maju 19 a 13 jeho 10 a 7 plus máme spolo dcéru.. kupili sme dom na hypotéku a zrazu ma všetko patriť celý majetok čo má iba jeho detom a našej spoločnej dcére .. mňa to zabolelo ako matku ved všetkým deťom rovnako to sa mu nepáči.. ja budem splácať ,starať sa, manžel robí na týždňovke a moje deti nedostanú nič. Bývame zatiaľ v mojom obecnom byte ale všetko sa vo mne zmenilo odkedy to povedal. 4 roky sa tváril hral na otca že všetkým detom rovnako a zrazu je pravda inde. Moja 19 ročná dcéra je šikovná býva s priateľom 2 mesiac samozrejme ze potrebuje pomoc na začiatok ale tiež sklamanie od manžela za hovädzie mäso...kupili sme mäso viac a on ze keď ľúbi jesť nech si kúpi ... úplne som ostala v šoku.. čakala som keď príde ze povie daj im 2 kilá keď ľúbi...strašný zmätok vo mne nastal až odpor. A viem ze , taky chlap sa nenarodil aby som odsunula vlastné deti. Až mam nechuť ďalej v manželstve pokračovať..
@stanulienkat Ja keď niekde čítam, že "muž živil ženu na materskej", tak sa mi nožík vo vrecku otvára! A ešte žena toto napíše! Ona sa oplodnila sama? To nie je jeho dieťa, kvôli ktorému ona nechodí do práce, lebo sa oňho stará? Keby zostal s dieťaťom na rodičovskej dovolenke on, ona by bola tá, čo by "ho živila" (darmožráča jedného lenivého, no nie?) a on by jej mal byť vďačný, že ona ho živí zo "svojich" peňazí?! 🙄
@grof_monte_christo tak vy ste ina rodina Ja mám 47 r a mama mi posle mäso, ktoré kúpila tam kde ja nechodím a je problém ho kúpiť🙂
@stanulienkat mozno splaca hypoteku, to nevieme nahodou aj ja splacam hypoteku uz 7 rokov ide to z mojho uctu, najskor som pracovala pot9m z materskej a teraz z rodicaku, ... manzel hradi ostatne a velmi som rada ze tomu tak je, lebo mam z toho dobry pocit. Presne kvoli takemu zmyslaniu, ze na materskej zena neprispeje nic a podobne, ale ano prispieva aj ona, vsak aj to su peniaze. Ked manzel hradi ostatne veci preco by som nemohla ja z toho uhradit hypoteku. (Toto je sice iny priklad...) ale tiez som si to tak pocitala a je to vysoka suma za tu dobu uz... nie len par tisic.
@h2 jasne, ze je jeho povinnost ju zivit. Bez debaty. Ale na zaklade coho chce jeho majetok? Velmi by som chcela vediet, kolko do toho vlozila. Stavim sa, ze 2 tisic eur a rada by pol nehnutelnosti. Je to sprosta vychcanost. Duplom v kratkom manzelstve, ked otehotnie nahodou. Ty by si prepisala na niekoho pol majetku po rodine? Preco sa na Mk radi zenam na chlapa nic neprepisovat a opacne to ma byt automatika??? Trochu charakteru bybto chcelo.
@h2 ja tiez nechapem niekedy take zmyslanie, resp aj to akoby ta materska, rodicak bolo nic, vsak za to sa da kupit vselico, ja si ich nepcham do ponozky, keby som nehradila hypoteku hradim stravu, alebo ine vydavky, elektrinu, skolu, internet atd... tankovanie, vsak niekto moze mat matersku aj 1000 euro aj viac... tak nepride mi to mala suma a ani takmer 500e nie je mala suma podla mna. Neviem.
@ema22270
@vikiki29
Vyzerať môže,ale ona nenapisala nič take,tak vychádzam z toho čo napísala.
Napr. Na strane 3 napísala toto: @zic kupili sme ho na hypotéku a tu ide iba o to ze jeho majetky svojim deťom.. dom na hypotéku spoločnú iba našej dcere a mojím deťom nič.
.. možno chce práve tie jeho majetky aj pre svoje deti. Ostatne za mna napísala
@stanulienkat
@lenkasarka pisala vselico. Piate cez deviate. Netusime, co je naozaj.
@stanulienkat ale v podstate ma
@h2 pravdu.
Tu ide podľa mňa o to, ze muz "kupil" (alebo aj spolu, to je jedno v podstate, možno to bolo aj pred manželstvom, teraz už sú svoji, nevieme) dom jeho matky na hypo, hypo je ale spoločná a dom iba muža. Muž povedal, že dom zdedí ich spoločná dcéra. A deti autorky obidu naprázdno.
@stanulienkat iste s tým súhlasím.
@lenkasarka ale ja akoze s tym suhlasim tiez, ze nemaju preco jej deti dedit a ze teda ona ale nema platit ani jeho hypoteku. Lebo potom su taketo hadky okolo toho, on to nema ani co chciet od nej. Je to take dost zamotane
@stanulienkat Teraz píšeš o niečom inom, než ja v mojom predošlom príspevku. Jasné, že ak ten dom kúpil a splatil (alebo splatí) len on, ona naňho žiadne právo nemá. Mne ide teraz vyslovene o to "muž živí ženu na materskej". Pretože toto ma strašne štve. Lebo takto to vníma aj celá kopa chlapov a potom majú pocit, že doma nemusia ani "krížom slamy preložiť" (často aj chlap, ktorý sa predtým aktívne podieľal na domácich prácach, s tým vtedy prestane) a ešte majú mať hlavné slovo vo všetkom. Lebo "Ja ŤA živím!"
@ema22270 aj s tým súhlasím, ale to si mali vydiskutovať prv nez si spravili spoločne dieťa a šli do kúpy domu. Ja by som určite svoje nadobudnuté majetky a financie nenechala cudziemu dieťaťu.
@luccija Ja si nemyslím, že sme v tomto zvláštna rodina. Ved toto nerobia všetci rodičia, že kupujú mäso dospelým deťom.
@lenkasarka ano urcite tam mala prebehnut diskusia, co je jeho je jeho automaticky, co maju spolocne je spolocne, ale nemoze si narokovat jeho nehnutelnost.. to je jasne.
@grof_monte_christo Oni nekúpili mäso pre tú dcéru. Kúpili viac kg mäsa, zrejme bola práve u nich dcéra, videla to, možno mala k tomu nejaký komentár... a matku napadlo, že jej z toho dá. Dcéra nič nepýtala, ani sa nič nekupovalo primárne na to, aby z toho zásobovali celú širokú rodinu.
Prosím, mohli by sme už prestať riešiť to mäso? 🙏
@h2 Ja som Lucii teraz odpovedala na niečo iné. Už by som s tým mäsom nezačínala, ale stále má tu niekto označuje. Já som k tejto téme už povedala za seba všetko.
@grof_monte_christo alebo deti rodičom🙃
Nemyslím si, že je povinný dať niečo tvojim deťom, ktoré ani nie sú jeho. Je to na jeho dobrej vôli, či im niečo ponechá. Ja som tiež v takej pozícii z pohľadu dieťaťa. Tiež mám otčima a mama nám trom súrodencom povedala (najmladší je ich spoločný, my starší máme iného otca), že akou častou raz budeme dediť. My dvaja starší zdedíme mamin podiel a najmladší otcov. A tiež nerobím z toho drámu. Každý rodič (vlastný/nevlastný) sám uzná za vhodné, kto koľko zdedí.
@martinadomianova A ako to chce mama urobiť? Lebo z právneho hľadiska de facto chce vydediť najmladšie dieťa.
@h2 my s bratom dostane každý podiel po mame rovným dielom. A najmladší dostane podiel svojho otca. Mama s otčimom sa tak dohodli. Čiže my v podstate dostaneme menej ako on. Ale zase budeme dediť po svojom biologickom otcovi, aj ked ja som mame povedala, že po ňom nechcem nič.
@martinadomianova Prečo by si nemala chcieť nič po biologickom otcovi? Keď aj máš naňho ťažké srdce, tak aspoň týmto nech ti to vynahradí. Bez výčitiek prijmi dedičstvo.
@h2 To čo spravil, nevynahradí žiadny majetok. Nech by bol akýkoľvek veľký. Nevravím, že peniaze sa nezidu, ale šťastie mi nenahradia, ani pocit uspokojenia.
@lienka.7 len autorka riesi dom po jeho mame, no a ak to nechaju na dedenie, tak bude dedit spolocna dcera a jeho 2 deti. Nechape, preco tie 2 deti z jej predosleho vztahu nebudu dedit. Dedili by vsetci rovnako keby boli rovnocenni spoluvlastnici, co asi nie su ked autorka nasrana odisla. A tu si to zije vlastnym zivotom.
Asi sa dobre bavi
@martinadomianova Nie, to je jasné. Ale teda aspoň tie peniaze určite ber! Máš na nich nárok! Ináč ich dostanú iní ľudia. Tvoje peniaze!

@stanulienkat To áno, s týmto súhlasím. Ja som síce slobodna matka s jedným dieťaťom, ale viac detí nechcem a napr. nechcem ani partnera s deťmi, práve kvôli lepeniu rodiny, lebo vždy tam budú problémy a to vážne vždy. Veď o tom aj čítame a aj vidím v realite. Takže som radšej sama s dcérou a mám pokoj aj ja a aj moje dieťa.