icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

mima4
10. júl 2013

@zuzanockamt nesuhlasim, vstupom do manzelstva sme sa stali manzelmi, nie sme priatelmi, ktori spolu byvaju, ale sme oficialne muz a zena, mame spolocne priezvisko... a hovorim, su aj bezdetne rodiny.
Rodina je tvorena:
- manzelskym zvazkom
- pokrvnym pribuzenstvom a
- adopciou.

zena, ktora je slobodna a ma so svojim priatelom dieta, nie je s nim ziadna rodina, je iba jeho priatelka, matka jeho dietata. To ze ona sa nazyva jeho rodinou, je urcita psychologicka barlicka... nic ine, .. oficialne je ona samostatna jednotka byvajuca s inou samostatnou jednotkou.

lucka1987
10. júl 2013

@mima4
@zuzanockamt tiez som dlho bola vtom, ze aj ked sme nemali dieta sme boli rodina.. ale podla tohto sme boli " le" manzelsky par http://sk.wikipedia.org/wiki/Rodina

zuzanockamt
10. júl 2013

@mima4 ok, necham tak, uzivaj si svoju dokonalost ... ale pochop uz konecne, ze aj zeny bez toho papiera nie su priatelky, su zenami svojich muzov 🙂

bodka70
10. júl 2013

@mima4 , no v tomto s tebou nesúhlasím. To by som si vyprosila, aby môj muž/priateľ mal kopec priateliek a kopec detí s nimi. To že nie sme zobratí, neznamená, že som len jedna s mnohých priateliek. Kámošky - to je OK, jeho životnou partnerkou som ale ja. alebo si myslíš, že pod "divokým vzťahom" sa myslí aj "divoký sex" s kýmkoľvek sa mi (či môjmu partnerovi) zachce?

maca_p
10. júl 2013

@mima4 pozri, ja som s mojim muzom rodina cez deti, a moj muz je rodina so mnou tiez cez deti 😀
nemusime byt manzelia. a ako zili ludia v prvotnopospolnej spolocnosti? tiez bez matriky...

rozumej, my nie sme divozienky,nemenime partakov kazdy druhy rok. ja s tym mojim taham uz 10 rok. cize keby sa nam postatilo hned dieta, o par mesiacov by som bola v tvojej statistike partnerskych parov, co maju spolu 10 a viac rocne deti.
podla mna dobre. to nani koooopec manzelstiev. dokonca ani tych uzavretych pred bohom v svätostanku 😉

zuzanockamt
10. júl 2013

@bodka70
@maca_p dievcata, skoda namahy, ona to nechape, nepochopi ... ma nejaky vysnivany ideal a nic ine do toho nesmie vstupit 🙂

mima4
10. júl 2013

@bodka70

Vies, je to kazdeho vec, ako si zije, opakujem, mojim cielom nie je niekoho tahat do manzelstva, uvedomujem si, ze vacsina zien, ktore odmietaju manzelstvo, sú velmi zranene, presli si v zivote tazkymi vecami a maju velmi zranene srdcia... a chce to celkove uzdravenie osobnosti, ale velmi ma mrzi, ze materializmus a egoizmus a individualizmus v dnesnej dobe sposobil to, ze manzelstvo nazyvame papierom... deti su pre nas pritazou, rodicia su otravou... pomoc druhym "co ta nepali, nehas"... Toto vsetko je podla mna zlyhanie vychovy rodicov,zlyhanie spolocnosti. Som toho nazoru, ze kde deti odmalicka boli vedene k laske, ucte, k manzelstvu, k rodicovstvu, tak manzelstvo neodmietaju.

mima4
10. júl 2013

@bodka70 ja som nespomenula tvojho priatela, len som uviedla priklad, ze priatelstiev moze mat muz hocikolko, to neznamena, ze ich aj musi mat.

mima4
10. júl 2013

@maca_p tvoj priatel je otec tvojich deti, nic viac.

svetka157
10. júl 2013

@mima4 manzel a manzelka - je to zaklad rodiny, take povolenie na zalozenie rodiny 😎 pride dieta je to rodina... uz ked tak velmi chces...

v modernom ponimani aj muz a zena ked sa rozhodnu mat dieta, tiez su rodina... bez povolenia, proste robia si co chcu 😅

Napadol ma crazy priklad... stavba domu... vybavis staveb.povolenie (sobasny list) a postavis zaklady (manzelstvo) a na tie zaklady postavis mury,strechu, okna,atd (deti) uz je to dom (rodina)
Da sa stavat aj bez staveb.povolenia, postavi sa a zije sa... mozno velakrat je ten dom kvalitnejsie postaveny, z lepsich materialov, viac premakany ako ten "papierovy" 😎

maca_p
10. júl 2013

@mima4 neviem, ci citam spravne, ale jedine nazor, ze manzelstvo je iba papier je nazor vas vydatych. my nevdate, hovorime, nech kazdy robi tak ako sam uzna za vhodne a vyhovuje to jemu a jeho partnerovi.
vyprosujem si nazor, o zlyhani vychovy v tvojom poslednom prspevku!
vyprosujem si, aby ste sa citili nadzeny, len preto, ze vy manzelstvo chcete, dosiahli ste ho, mate ho. nie ste nadzeny. ste take iste zeny ako my.

mima4
10. júl 2013

@zuzanockamt ideal? Kazodpadne, je to kazdeho vec ako si zije, len Bohuzial, v tomto smere vitazia muzi, maju zlaty vek, kedy nemusia prevziat zodpovednost a ich priatelky si myslia ze su ako manzelky.

zuzanockamt
10. júl 2013

@mima4 ano, je to kazdeho vec, tak neviem preco ponizujes zeny, co papier nemaju a ty sa stavias o stupienok vyssie len preto, ze na svojho muza papier mas ... je to presne taky isty muz ako ten ich, len mate rovnake priezvisko, obrucky a papier ... ziadny iny rozdiel tam nie je

maca_p
10. júl 2013

@mima4 " @maca_p tvoj priatel je otec tvojich deti, nic viac."

ma to uz nejak prezijeme. ale nechape, ako moze byt v tebe toko presvedcenia. neverim, ze nie si jehovistka 🙂
inac, dnes sme boli pozriet spolu 8 arovu zahradu 🙂 asi ju necham prepisat len na neho, ja sa tam budem chodit len opalovat ako milenka 🙂 🙂

digysa
10. júl 2013

@maca_p nemozem ti to vysvetlit takto narychlo...mozno neskor a niekde inde.
Ale poviem ti, co ma uplne presvedcilo, ze vacina zien, ktore nie su vydate, tak po tom tuzia...

Mame priatelov, ktori spolu chodili 11 rokov. Ja som ich spoznala po 4-och rokoch chodenia. Vzdy som sa ich pytala, ze kedy bude svadba.....Ta kocka ma 7 rokov intenzivne namotavala, ze ona nepotrebuje byt vydata a pre nu je to absolutne nepotrebna vec. Pri konci uz hovorila o tom, ze niekomu to proste nie je sudene.....a ked sme sa bavili o rodine a detoch, tak mi povedal, ze by to bolo az sebecke, aby chcela dieta od priatela na uspokojenie svojich materinskych tuzob.........7 ROKOV mi toto hovorila a ja som sa ozaj namotala a uverila a skutocne som si myslela, ze: " Tito dvaja sa nikdy nezoberu....doziju sami dvaja ako druh a druzka".

Ked mi po jedenastich rokoch zavolala vyskala od stastia a ukazovala jej zasnubny prsten, tak som stastnejsie dievca v zivote nevidela.......ich vytuzeny syn ma 2 roky........

Neverim tomu, ze je zena, ktora by sa odmietla vydat, ak by ju o to jej priatel poziadal po 5-7-11- 20 rokoch. Neverim. Este som takyto pribeh nepocula....

bodka70
10. júl 2013

@mima4 , nebudem ťa presviedčať, že nie som zranená, aspoň čo sa partnerov a manželstva týka. Moji rodičia žijú spolu už takmer 45 rokov, celé detstvo všetci naokolo známi boli v manželstve a len jedna rodina v mojom blízkom okolí sa rozviedla. Žiaden muž ma nijako vážne nezranil ani neopustil, mala som pred svojim mužom len jeden študenstký rýchly vzťah a môj terajší partner je môj prvý a jediný vážny vzťah. V tomto aspoň u mňa triafaš vedľa.

ja mám manželstvo v úcte, v tom zmysle, že sa nevysmievam z manželstva iných ľudí a určite je to pre mnohých dôležitá vec. toto je od teba také zovšeobecňovanie, a spájať partnerstvo s neúctou, egoizmom, deti na príťaž... 😕 😕 😕. tu fakt miešaš hrušky s jablkami. 😕 😕 😔

svetka157
10. júl 2013

@maca_p 😀 😀
presne takyto postoj ako mima4 maju niektore zname v mojom okoli... sice vydate, ale v nestastnom manzelstve... a stale to riesia, ze kedy sa vezmeme... a ked som cakala druhe dieta (tiez planovane a chcene) a nevzali sme sa tak ich slo rozhodit od zvedavosti a chceli vediet DOVOD... moji staromodni rodicia to vobec neriesia, ani rodina a blizki...kto nas pozna, vie ze proste patrime k sebe 😎

mima4
10. júl 2013

@zuzanockamt

ale ja nemaaaaaaam papier, nechapes?!! toto nikdy ty nepochopis.... ty mas papier, ja nie, ja mam skveleho manzela, manzelstvo!!
Vyjadrit sa "mam papier na muza" je ponizovanie manzelstva a davane do primitivneho kontextu konzumnej spolocnosti, ktora ma papier uz aj na ludske vztahy... a vsetko vnima v tejto dimenzii. NO manzelstvo prave nie je o tych obruckach, satoch ako si myslis, ci priezvisku. Je to rozhodnutie na cely zivot, rozhodnutie niekoho milovat, verejne vyhlasenie a aj zoficialnejsie vztahu, nie take, ze okaslem tu moju doru a zahram jej vecer v postielke hru "berem si ta", ale realne rozhodnutie so vsetkymi zavazkami.

Nema zmysel tato debata s tebou, nerozumies co je to manzelstvo, je mi luto, ze nic v tvojom vztahu sa nezmenilo, lebo napr. moj vztah je coraz lepsi a kvalitnejsi, pretoze si svoje manzelstvo vazim a mam pri sebe manzela, ktoremu som zenou - voci vztahu k nemu, pred ludmi, pred uradmi ale predovsetkym pred Bohom.

maca_p
10. júl 2013

@digysa len ak narychlo. uz som tu pislala, som s mojim do 10 rokov teraz, ale nevydala by som sa. preco by som sa mala? hovorim to vazne. vsetky veci, co chcem, dosahujem aj bez manzelstva.

zuzanockamt
10. júl 2013

@mima4 ja tu nikoho o kvalite mojho vztahu stale presviedcat nemusim ako ty - aj to niecom svedci 🙂

bodka70
10. júl 2013

@digysa , no jasne, keby môj muž veľmi preveľmi chcel, aby som si ho vzala za manžela a bol by z toho nešťastný - tak jasne, čo by človek nespravil, aby bol jeho partner šťastný. 😀 😀 😀 . Tak isto môj priateľ, keby som veľmi preveľmi chcela, tak by si ma iste vzal za manželku. Ide len o to, že akosi to až tak veľmi preveľmi neriešime. Možno mi proste stačí ten pocit, že áno, som žena, ktorú by si vzal a už samotný akt zosobášenia nepotrebujem až tak veľmi ku šťastiu 😉 .

kika1981
10. júl 2013

ťažko povedať čo je lepšie ... moj prípad je tiež zaujímavý : po 6 rokoch chodenia sme sa zobrali, po 6 rokoch manželstva sme sa rozviedli, mali pauzu cca 3,5 roka a už sme 3 rok spolu, čakáme spolu naše 2. dieťa a všetko si vážime viac, rozviest sa nie je ťažké, skor to bol útok pred riešením prolémov ... zatial spolu žijeme , ani nerozmýšlame či sa vobec niekedy vezmeme, ja mám jeho priezvisko stále .... naše deti tak isto, možno raz uvidíme .)

svetka157
10. júl 2013

@mima4 my ti vsetky gratulujeme k tomu stastnemu manzelstvu a manzelovi, bodaj by vsetky manzelstva a partnerstva boli take idealne 🙂 🙂 🙂
ty to beries vazne, lebo si mala svadbu v kostole a si veriaca... my co sme to neabsolvovali, ale rozhodli sa mat s partnerom dieta, sme tiez zobrali vazne a nadalej aj berieme...
Ale su aj manzelstva-partnerstva, kedy boli vynutene napr. tehotenstvom, financiami, emigraciou... a stovky dalsich dovod, co ma uz v tuto nocnu hodinu nenapadaju 😎 ... tak tie vacsinou koncia rozchodom, rozvodom a horsimi koncami ...

mima4
10. júl 2013

@zuzanockamt
ja ta nepresviedcam, ani nemam ten ciel, ale zase nemam problem povedat, ze mam skveleho muza. som clovek dost otvoreny, dost vela diskutujem s ludmi o vztahoch, o zivote... a nemam problem povedat, ze moj muz je Bozi muz, ktory ma miluje a ktorym sa citim milovana.

mima4
10. júl 2013

@svetka157 dakujem 🙂

zuzanockamt
10. júl 2013

@mima4 mne staci, ze viem ja sama aky mam vztah, nemusim o tom stale kvakat ... len podla vyjadrovania ake mas zacinam mat cudny pocit ... Bozi muz??? 😕

digysa
10. júl 2013

@mima4 Ty pises o moralnych hodnotach, o krestanskych zasadach a oni pisu o papieri...... Problem je v tom, ze kazdy zije podla inych hodnot ....

Ty zijes (snazis sa zit) podla 10 bozich prikazani........ Oni ziju podla toho, co sa im zda spravne a vhodne..... A tento rozdiel diskusiou nevyriesite 😎

Biblia dala dnesnej spolocnosti zaklady moralky- 10 bozich prikazani...... Som rada, ze nie iba krestania ale aj cela spolocnost sa riadia podla vacsiny z nich....

mima4
10. júl 2013

@zuzanockamt Bozi muz - muz od Boha.

nebudem ti brat pocit, je to take "slovenske" mysliet si o niekom, kto pochvali napr. svoju polovicku alebo vyjadri sa pozitivne o svojom vztahu, ze "nieco" v tom musi byt..takze berem... je to slovenska mentalita...

mima4
10. júl 2013

@digysa
Mas pravdu. Na druhej strane odklon od krestnaskych hodnot sposobil to, ze nasa spolocnost je tam kde je...ale asi to tak ma byt ... vsetko ma svoje dosledky, nic neprejde len tak bez nejakeho mihnutia.... to v akej spolocnosti zijeme, ako sa spravame, ake mame vztahy - vsetko vypoveda o nasom vnimani, mysleni....rozhodovani..

maca_p
10. júl 2013

@mima4 celkom dobry, zdravy a hlavne sucastny pohlad na sucasnu rodinu a jej smerovanie ma MUDr. Jan Ballx - psychitaer, psychoterapeut. viem, ze by ta nepresvedcil, ale aspon by si mala nazor z aj odbornej obce.