icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

zeleny_cajik
10. júl 2013

Páni moji, a ja som myslela, že sme na tejto stránke už vyčerpali všetky témy, kde sa dá ísť na ostrie noža 😀

bodka70
10. júl 2013

@zeleny_cajik , náhodou, ja sa dobre bavím 🙂

maca_p
10. júl 2013

@mima4 ja som rada, ze je tu aky taky odklon od krestanstva, lebo ja by som mala asi problem 😀 . mozno by ma upalili, alebo co...
ale vazne. nie je na mne vidno, ze zijeme ako partneri 🙂 ani na nikom z nas (chvala Bohu), len treba prezit svoj zivot co najlepsie vieme

zuzanockamt
10. júl 2013

@zeleny_cajik aj ja sa bavim paradne 😀 😀 😀 ... a ver tomu, ze takych tem by sa este naslo 😀

svetka157
10. júl 2013

tak tak, najdolezitejsia je laska... k rodine, k ludom vseobecne... neodsudzovat, neposudzovat, neskatulkovat... je jedno akeho vierovyznania kto je, nebudme sebecki a nemyslime si, ze len to nase je najspravnejsie... riesenie problemov ma vela roznych odtienov, zalezi od toho, co bolo, co je... ake okolnosti doviedli ludi prave k takemu rieseniu 🙂

mima4
10. júl 2013

@maca_p nepoznam toho pana, ale podla mna o fungovani rodiny, resp. myslenia v tejto svere vypoveda celkova spolocnost a to co sa v nej deje. Ale sama si uvedomujem, ze manzelstvo nie je zaruka stastia, ani som si to nikdy nemyslela, ani manzelstvo neberiem ako cielovu stanicu... a taktiez nestaviam na nom svoju osobnu existenciu. No z tejto diskusie mam pocit, ze mnohi ludia ani nevedia co je manzelstvo a maju voci nemu predsudky.

zuanach
10. júl 2013

@svetka157 tvoje prirovnanie je veľmi vtipne..... Myslím ten dom.... A jedného pekneho dňa príde niekto, kto ti ten dom zbura..... Lebo bez povolenia je to jednoduchšie........ To mi napadlo ako prvé a niečo na tom bude.....

Poznám veľa bab, ktoré hovoria, že papier nepotrebujú, ale ukryvaju len svoj smutok z toho, že ich chlap sa do manželstva nehrnie.....
Okrem iných opodstatneni manželstva je tu predsa aj množstvo pravnych argumentov, ktoré hovoria v prospech zvazku, trebárs co ak sa niečo raz stane, nešťastie, tiež ide o istoty....

mima4
10. júl 2013

@zeleny_cajik no asi sucasna kontroverzna tema 😉

svetka157
10. júl 2013

@zuanach no ja kebyze chcem (co sa mi dnes uz nechce) tak ten moj priklad doladim ... aby sa dom nebural, neboj nic, mozno zajtra 😀 😀 dnes uz idem do hajan

zuanach
10. júl 2013

@svetka157 🙂

mamavera
10. júl 2013

@digysa tiež také ženy poznám, ale ja by som sa už nevydala, v mojom veku v tom nevidím žiadny zmysel a myslím to s partnerom úplne vážne, ani náhodou si nenechávam pootvorené dvierka, na čo aj, rozvod už som zažila. S nikým som nebola taká šťastná ako s ním. Po rozvode som bola nejaký čas sama, do ďalšieho vzťahu som išla s tým, že už nechcem deti a ani svadbu. Dva roky v pohode, potom začal na mňa mierny nátlak, aby sme sa zobrali a začalo to vo vzťahu škrípať. Možno to bolo u mňa preto, lebo som podvedome cítila, že to nie je ten pravý. Už som tu v diskusii písala, že pre mladý pár, ktorý plánuje spolu deti, svadba jednoznačne áno, ale u nás v tom nevidím žiadny zmysel. S týmto som do toho vzťahu šla, nepáčilo by sa mi, keby to partner chcel zmeniť, vlastne ani neviem, čo by som urobila.
Inak si myslí, či už manželia, alebo priatelia - dôležité je ľúbiť sa ako kone, mať úctu jeden k druhému a mať sa stálo o čom rozprávať.

maca_p
10. júl 2013

@zuanach prisla si neskoro, toto vsetko sme uz ostrili v zmluvach 🙂
kto je smutny, nech posle cakatelka partnera do cavesu. aj toto sme uz preberali 🙂

bodka70
10. júl 2013

@mima4 , ale to sú len také všeobecné reči - odklon od tradičných hôdnôt, materializmus, egoizmus - už celé stáročia ľudia nariekajú, ako sa spoločnosť rúti do záhuby, svetu vládne mamon, decká sú drzé, nevážia si starších atď. atď. . Kedy podľa teba nastal odklon od kresťanských hodnôt - v ktorom storočí? či za socializmu? či až po ňom? teraz?

maca_p
10. júl 2013

@bodka70
a este by sme mali somenut globalizmus, lebo aj ten je dnes dolezity a moderny

mima4
10. júl 2013

@bodka70 ten je tu stale, len vzdy v inych podobach ale prinasa za sebou iba bolest a trapenie. Odklon od manzelstva nie je len pohrdanie nim a potupovanie ho "je to papier", ale aj nevazenie si manzela/manzelky, agresivita voci nemu, lahostajnost atd... no to je na samostatnu temu 🙂

Ale prajem ti, aby ti to s tvojim partnerom vydrzalo co najdlhsie a mozno raz pride ta chvila, ked sa vezmete 🙂

maca_p
10. júl 2013

mima, kolko rokov si vydata? len tak z fleku povedz

mima4
10. júl 2013

@maca_p 4 roky.

maca_p
10. júl 2013

a celkovo s manzom aj s chodenim?

bodka70
10. júl 2013

@mima4 , 4 roky, hmm..... 😵

mima4
10. júl 2013

@maca_p 6 rokov

takyna
10. júl 2013

@bodka70 ale ste som sa nedozvedela, v com je krasa byt v sulade druh a druzka 🙂

ako ze chapem, ze stastne rozvedene zeny, v druhych vztahoch propaguju len druha..., uloha milenec..atd...
ale v com vidia viznam , zit v takomto nezaveznom vztahu mlade zeny, ktore dokonca aj maju deti s partnerom som sa doposial nedozvedela....... 😝

takyna
10. júl 2013

@maca_p nezachadzajme do extremu.., prist pri automatoch o byt ...atd...mozes ako aj druh a druzka nie?

maca_p
10. júl 2013

@mima4 cize menej ako my dve s @bodka70 ...

maca_p
10. júl 2013

@takyna to urcie nie, partneri nemaju BSM. to by si mala vediet....

zeleny_cajik
10. júl 2013

@bodka70
@zuzanockamt prvoplánovo mi príde smiešne, že stále vyhľadávame témy, ktoré sú buď alebo a týmto štýlom sa do nich zapájame. Fakt slepačie zápasy. Ideme sem s tým, aby sme vyjadrili svoj názor a presadili ho, možno namiesto toho by bolo dobré sa zamyslieť nad názormi oponentov. Nemusíme ich prijímať, možno by stačila snaha im rozumieť a pochopiť... a akceptovať. Možno by sme sa potom dočkali toho istého z druhej strany, o čo by to bolo príjemnejšie. V mnohých témach (napríklad tu) fakt nejde o život, tak nemusíme stavať barikády a strieľať po sebe.
To nenarážam na žiaden z "táborov", ale všeobecne mi začína ísť hore krkom spôsob diskusie na tejto stránke a mám stále menšiu chuť sa niekde aktívne zapájať.

takyna
10. júl 2013

@maca_p kazda zena potrebuje istotu..., neverim, ze v kutiku duse o tom nesni aj vo vztahu druh a druzka...
ale to je len moj nazor....mozno sa mylim, ale pre zenu je to prirodzene dane....

evicka1971
10. júl 2013

@zeleny_cajik Souhlasim s tebou a budte radi ze tu jeste mezi sebou nemate pani moudrou Alici

bodka70
10. júl 2013

@takyna , ale už som ti to hovorila, že je to skôr o pocite. Možno len potrebujem ten pocit voľnosti, máme spolu záväzky, deti, ale zároveň sme priatelia. ako môj muž hovorí - načo meniť niečo, čo dobre funguje. Možno len mám obavu, že by manželstvom sa niečo pokazilo, neviem....plus som lenivá - všetky tie papierovačky, zmeny občianskeho - skrátka vôbec necítim tú potrebu niečo meniť. Plus ako hovorila jedna baba hneď na prvej strane, úradný sobáš ma neláka a cirkevný v kostole tiež nie. Necítim sa byť ohrozená finačnými vecami, všetko máme poriešené, takže ani pre ten pocit akože "istoty" to nepotrebujem...
Možno keby sa to dalo tak, ako som to niekedy dávno videla v Modrej lagúne. Možno sa pamätáš na tú scénu z filmu, ako tie 2 už takmer dospelé deti na opustenom ostrove, nebol tam nik, kto by ich zosobášil ale oni si len tak medzi sebou dali sľub - lásky a vernosti. 😉. ale ani to by pre mňa nebolo ono. Už sa asi cítim stará na také sladkasté romantické scény a tiež nemám rada sľuby. ako deti sme hovorili: sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú.... Skrátka - ja viem že väčšina ľudí zbožňuje čokoládu - ale je až také divné, že ju zopár ľudí nemá rado? 😎 😕 😕 😕 😕 😵

maca_p
10. júl 2013

baby ved je to iba diskusia. nenadavame a ani nic podobne. tak ako dalsich 1000 tem. proste asi by mala byt kazda diskusia obmedzena povedzme na 10 stran a ja by som uz davno spala 🙂

bodka70
10. júl 2013

@takyna , len drobná poznámka - ako družka nemôžeš prísť od byt, ak tvoj muž je na automatoch. ak si manželka, ručíš a zodpovedáš za dlhy svojho manžela, aj keby si o nich nevedela a nikdy ich nepodpisovala a nesúhlasila s nimi. Ako nezosobášená nezodpovedáš za dlhy svojho partnera a bez tvojho súhlasu a vedomia nemôže na teba zobrať žiaden úver či pôžičku.

@maca_p , aj ja už idem spať, do svojej nemanželskej postele 😀 😀 😀 , dobrú noc dievčatá 😉