icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

zuzanockamt
11. júl 2013

@mima4 slobodne a legitimne mozes odist aj z manzelstva 🙂 ... ci ty mas ocelovu gulu na nohe?

zandaa
11. júl 2013

@mima4 Tak teraz neviem, ci si ten prispevok myslela vazne alebo zo srandy ?

svetka157
11. júl 2013

@mima4 no s tym az tak nesuhlasim, ze sa chlapi boja viazat... to by potom nebolo tolko rozvodov 😝

A tiez mozem spomenut jeden priklad... kto pozna ako funguje pokec na azete... mala som tam jednym casom profil a teda oslovovali ma sami zenaci... moja segra detto, dobre vyzerajuca zabezpecena a co zenaty, tak na nej nalepeny... cize zenati pani nie su taki svati... ide to s tou moralkou ludstva dole vodou 😝

svetka157
11. júl 2013

@maca_p no s partnerom by si sa musela riadne vazne posekat a poziadat sud o zakaz o priblizenie k tebe na nejaku vzdialenost zrejme 😀

maca_p
11. júl 2013

@svetka157 lenze, moze mu sud ulozit zaroven aj zakaz zdrziavat sa vo vlastnej nehnutelnosti ked mame spolocny byt? 😀

mima4
11. júl 2013

@zuzanockamt moja ocelova gula je slub - manzelsky slub, ze budem svojho muza milovat, starat sa o neho, budem jeho najlepsou priatelkou do konca zivota, bez ohladu na to, ci stretnem ineho vhodneho cloveka do vztahu, bez ohladu na rozlicne okolnosti zivota. Ja som si ho vybrala na cely zivot.
Ale pokial ma zena iba priatela, ma pravo hocikedy odist, aj bez dovodu, ked zisti, ze ju ten vztah nenaplna, na to je urcene obodbie pred manzelstvom, je to obdobie spoznavania sa a zistovania, ci k sebe ludia pasuju, ci chcu spolu zostarnut a vstupit do manzelstva alebo nie. Manzelstvo je uz vsak rozhodnutie na cely zivot, no pokial clovek toto rozhodnutie neprijme, ma pravo odist a je to v uplnom poriadku, pretoze je to slobodny clovek, nema ziadny zavazok voci tomu druhemu.

svetka157
11. júl 2013

@maca_p a vsak by si sa plasla po vacku a vyplatila ho 😅 alebo on teba...
vsetko vyriesime 😎

svetka157
11. júl 2013

@mima4 ale ty to zasa beries z toho krestanskeho pohladu... ze slubim a uz to inac nebude... moze sa stat strasne vela veci a nikdy nehovor nikdy ... mne sa moje zasady tiez niektore uz mierne pomenili 🙂
U mna bol zasa moment rozhodnutia, ze s tymto clovek chcem stravit zvysok zivota - bolo to rozhodnutie mat spolu dieta, to je ovela vacsi zavazok ako len medzi dvomi dospelymi nejaky slub (neznevazujem, ja to respektujem)

a mozem sa opytat, vy mate uz spolocne deti,?

zuzanockamt
11. júl 2013

@mima4 cize aj keby ta podviedol, aj keby sa z neho stal alkoholik, aj keby ta podviedol nejakym inym sposobom a podobne ... aj tak by si pri nom stala, lebo ved je to slub na cely zivot?

mima4
11. júl 2013

@svetka157 suhlasim, urcite je aj medzi zenatymi vela trulov, ale zas v dnesnej dobe si chlap velmi dobre rozmysli ci vstupi do manzelstva alebo nie. Na konovi je velmi vela tem, kde su tehotne dievcata opustane priatelmi, je tu mrteee slobodnych matiek ... mozno keby si tie zeny povedali "jasne, babatko, super.... mozeme sa do neho pustit na svadobnej ceste" 😀 .. tak by mnoho babatiek ani nebolo, lebo chlap by si dal dve a dve... a povedal ".. nebudem sa predsa viazat"... Ale dnes je "doba muzov".. vyuzivaju vsetko co sa da, ale zavazok nemusia prijat, lebo zeny to uz nepozaduju.

maca_p
11. júl 2013

@svetka157 ja nemam a on mi viac ako pravidelnu mesacnu apanaz co si ma vydrziava a ja z toho oplatim seky neda 🙂

svetka157
11. júl 2013

@maca_p a je to tu pruser 😝
ale vsak keby ste sa uz nezniesli, nechceli spolu byt... tak predate byt a kupite dva male... Ale co ak on nechce odist? clovece, zapletita situacia... vtedy uz len jedno: vydat sa za neho a potom rozviest 😝

mima4
11. júl 2013

@zuzanockamt v dobrom a zlom neznamena (to zle myslim), ze si da zena ublizovat, tyrat sa, bude mat na krku chruna... ale dnes sa ludia rozvadzaju preto, ze sa bezhlavo zamiluju do kolegu v praci, ci preto, ze sa pomaly nevedia dohodnut na dovolenke....

maca_p
11. júl 2013

@svetka157 alebo ja predam polovicu svojho hypotekoveho bytu nejakej blondavej, prsnatej sexici. ved aspon taka mala naplast na bolave miesto, co ostane po mne 😀

mima4
11. júl 2013

@svetka157
zatial nemame deti, ale ked ich spominas, pozri sa tu na kona, je tu velmi vela opustenych mamiciek, ktore sa samy trapia. Dieta maju ony... pre ich expriatelov nebol dieta zavazok, preto chlapovi nevadi, ze ma dieta s priatelkou, skor ma problem vziat si priatelku za manzelku.
Mas pravdu "nikdy nehovor nikdy", realita je taka, ze kazdy nesie zodpovednost sam za seba, a ze nemozem davat vyhlasenia za inych ludi, ale za seba mozem povedat, ze chcem zit zivot podla toho co tvrdim a slub pre mna neznamena iba pradne slovo, prazdne frazy...

natalienka12
11. júl 2013

To je diskusia o čom? Nechápem. Či je výhodnejšie žiť v manželstve alebo nie?
@mima4 prepáč, ale tvoj príspevok mi príde ako by si mala 14 rokov a hlavu plnú snov. Veď v manželstve sú dvaja a každý je len človek, toľko vecí sa v živote stáva a je to o tom, či ste ten šťastnejší pár, ktorým sa stanú len menej zlé veci a ustojíte to, alebo vás postihnú veľmi zlé veci a to ustojí máloktoré manželstvo. Nechcem vymýšľať katastrofické scenáre, ale ak by napr. tvoj manžel mal autonehodu a zostal by do konca života na vozíku, zostala by si? Aj vtedy, ak by sa z neho stal po pár rokoch ufrfľaný životom skormútený človek, ktorý by si svoje životné nešťastie ventiloval na tebe? Poznám taký pár, on bol veľký frajerík, od základnej školy babami obletovaný, z až veľmi zabezpečenej rodiny. Oženil sa, manželku podvádzal kade chodil, ale ona vydržala. Raz sa vyrúbal na mercedese a skončil na vozíku a potom jej permanentne ničil život, urážal ju, ponižoval, ona chcela, aby bral lieky, lebo mal ťažké depresie (veď kto by nemal, keby v 30-ke takto skončí). Nakoniec sa obesil v pivnici. Povedať, že budem s niekým celým život v dobrom i zlom je veľmi idealistické. Nikdy nevieš, čo ti život prinesie a ako sa ten druhý človek zmení. Sobášny list nikomu nič negarantuje.

maca_p
11. júl 2013

@mima4 a boli by vobec nejake babätka? ved prevazna väcsina dievcat sa vydava, lebo dieta je na ceste ako suvaha v uctovnictve...
vem, ty nie si ten pripad 😉

dievcence, idem mamickovat. caute vecer, dufam, ze to tu bude este zit 😀

svetka157
11. júl 2013

@maca_p alebo mu venujes svoju cast hypoteky a pojdes tradaaa, pripadne si dorovnate investicie (akoze vezmes si gauc, koberec, hrnce atd) ale blondyna by sa mu iste viac pacila (ak je na take 😝 )

svetka157
11. júl 2013

@mima4 umerne mnozstvu slobodnych mamiciek je aj mnozstvo nestastnych manzeliek co ich manzelia nicia... vies, ked pridu deti, vela veci sa na vztahu zmeni ... zalezi od charakteru jednotlivca... Pride kopec veci ktore otrasu vztahom...
A minule som citala tu na MK pribeh jednej mamicky, ktora pracuje v anglicku a jej ex pracuje na cierno, cize ziadny papierovy prijem a neplati jej vyzivne na dieta ale dokonca ziada od nej vyzivne na seba !!! to by sa nam - nevydatym napr. nestalo 😎

mima4
11. júl 2013

@natalienka12 vyssie som napisala co znamena " v zlom"

mima4
11. júl 2013

@natalienka12 vyssie som napisala co znamena " v zlom" ci skor co do toho nepatri

jabadaba
11. júl 2013

@maca_p 😀 ja umrem! Este vstupis do dejin! Ale verim tomu, ze vysporiadat sa s priatelom je o kus zlozitejsie, vhladom na iste, pravne nedotiahnute veci v takom zvazku. Ale jednoduchsie je to isto v tom, ze pri rozchode sa neprepiera verejne cely vztah ako je to pri rozvode. Toto je ten pomyselny strasiak. No komu sa chce tahat nedajboze este aj svedkov do nejakej vypatej situacie? Cize, clovek si rozmysli kdejake ulety a unahlene kroky skor mozno v tom manzelstve, kedze uz prestane ist o fazulky a treba ist na sud. Kazdopadne zrejme aj tak vsetko zavisi na jednotlivcoch nech uz ide o akykolvek zvazok.

felinda
11. júl 2013

ja nechápem v čom je taký veľký rozdiel..však či už žijete na ,,divoko,, alebo ste manželia..stále tam musí byť taká istá dôvera, pokora, rešpekt, láska..inak ten vzťah nefunguje,..a podľa mňa vzťah na divoko sa rozpadá presne tak isto ako manželstvo...

natalienka12
11. júl 2013

@mima4 Tak si vlastne nepriamo odpovedala, že v zlom by si s manželom nezostala. A ty si myslíš, že dieťa je nejaký záväzok? Prosím ťa pekne, choď sa pozrieť na sú koľko rozvedených žien márne naháňa chlapov o výživné. Manželstvo nie je žiadny právny záväzok, jedine morálny a morálka každého človeka je nastavená inde. A je úplne jedno, či sa dieťa narodí v manželstve alebo nie, ak je to chrapúň, tak ti zdrhne, aj keby si bola vydatá. A keď dávam príklady, poznám babu, čo jej manžel zdrhol týždeň po svadbe za inou, s ktorou sa spoznal cez pokec a ona už bola tehotná a čakala dvojičky.

natalienka12
11. júl 2013

@jabadaba Nesúhlasím, právne vyporiadanie je oveľa oveľa jednoduchšie v partnerstve druh - družka ako v manželstve a prosím ťa, ak nie si právnička, tak so mnou nepolemizuj. Nehnuteľnosť sa dá kúpiť len do podielového spoluvlastníctva, buď každý 1/2 alebo jeden 1/3 a druhý 2/3 a podobne, podľa toho, koľko kto investuje. Podielové spoluvlastníctvo sa nevyporiadava, iba sa na súde môže zrušiť. Ak ho súd zruší, tak ten, komu súd prikáže nehnuteľnosť do vlastníctva musí druhého vyplatiť podľa výšky jeho podielu. Naopak, BSM sa musí vyporiadať lebo podiely manželov nie sú určené a súdne konania o vyporiadanie BSM trvajú tak 5-15 rokov.

romana19
11. júl 2013

@svetka157 Sú tu aj príbehy na MK, ako sa nevydaté nasťahovali do partnerovho, nechali si narobiť deti, potom partnerovi preskočilo a nevydaté aj s deťmi nemali viac kde skloniť hlavu, pretože partnera obskakovali pár rokov, pár rokov mu plnili túžby, ktoré mu videli na očiach a zistili, že nemajú nárok na nič, akurát na deti a majú nárok odísť.

natalienka12
11. júl 2013

@romana19 Ak byt nadobudol chlap pred manželstvom tak zostáva len jeho a aj keby sa za neho vydala, po rozvode ide do hája tak či tak a nemá nárok ani na 5 korún z neho.

takyna
11. júl 2013

@maca_p o mojom pravnom vedomi ti nemas ani paru...., toto nie je zacata tema, cize neries, dakujem 🙂

svetka157
11. júl 2013

@romana19 tak jasne, su aj naivky, aj vypocitave zeny a pod.... my sme si veci poriesili dopredu, kedze sme sa rozhodli, ze spolu ideme byt "dlho" neslubovali sme si vecnost ani nic take... ale chceli sme rodinu a teda je tam predpoklad, ze vydrzime spolu... vsetko mame 50 na 50

romana19
11. júl 2013

@felinda presne ako si napísala vo vzťahu musí byť dôvera, pokora, rešpekt, láska a manželstvo ako také vytvára automaticky istú právnu ochranu pre manželov, deti, dedičstvo a pri vzťahu na divoko, ak chceš pokojne spávať musíš si to papierovo dotiahnuť a tam už to skôr ten vzťah smeruje k takému obchodovaniu, keby sa niečo stalo tak toto je moje a toto tvoje, musí sa to konkrétne stanoviť.