Manželstvo verzus život s druhom
anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..
@maca_p kamaratka je psychologicka, venuje sa tejto problematike (upozornujem, je ateistka) a iba 5 % parov dokaze fungoat tak, ze su spolu viac ako 15 rokov s vlastnymi detmi...
Aj tu na konovi mas velmi vela mladuckych mamiciek co maju dve deti do veku 5 rokov... ale skus sa pozriet na pary co maju 13-15 rocne deti (na divoko to funguje uz od zaciatku 90tych rokov), ti co nie su manzelia, vacsina z nich je uz davno rozidena.
Pravdaze na kazdom je, ako si zije 🙂 kazdy ma pravo rozhodovat si o svojom zivote.
@mima4 k tvojmu prispevku o 09.48, si myslim, ze takisto sa da odcupitat od manzela/manzelky ako od partnera.... v tomto neexistuje patent. a MK je tomu dokazom, ze je tu xyz ten o nevere manzela, neprisposobivosti manzela, panovacnosti manzela a inych neduhov manzelskeho spolunazivania...
len aby sme boli presni 🙂
@maca_p ale veď o tom manželsvo je..v dobrom i zlom nie? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@maca_p
ale tazsie odcupitat, pretoze napr. ja som dala manzelovi slub, ze ho budem milovat, slubila som to pred Bohom a je to na cely zivot, cize pridu tazkosti, problemy, objavi sa iny mozno aj idealny muz... ja uz som si vybrala MUZA a slubila mu lasku. Laska totiz nie je o pocitoch, ale rozhodnutie na CELY zivot.
Pravdaze moze odcupitat aj od manzela/manzelky... ale tu by mal zas fungovat princip otcovstva/matky, ked napr. neverneho muza zdrbe cela jeho rodina, riesi to s nim jeho otec... ale nasa kultura je postavena na "rob si co chces" a tolerujeme negativne javy v spolocnosti.
@maca_p
mala som kamosku, ktora sa bila do prs, ze ona papier nepotrebuje. Chlap bol tiez rad 😉 Boli sme velmi super kamaratky. Po siedmy rokoch od neho odisla... a sama sa mi priznala, ze ju taky vztah nenaplnal... ze nikam sa neposunuli a ona zistila, ze nie je ochotna do vztah na divoko priniest dieta...
@mima4 ja si myslím že keď sa chlapovi zapália lýtka má celú rodinu na háku, kašle na celý princíp otvcovstva/matky, manželský sľub dokonca aj na deti ........
@mima4 kukni vek deti - zoznamili sme sa na Silvestra 1998.
@maca_p a zas kolko je partnerov, ktori robia vsetko pre to, aby vo vztahu zotrvali 🙂
My keby sme sa boli dakedy davno zobrali, uz sme asi rozvedeni. Problemov sme mali vela-vela, boli obdobia, ze sme sa na nejaky cas aj rozisli, problemy mame stale. Nas vztah ani zdaleka nie je idealny, ale tahame to spolu uz celu vecnost.
@mima4 a preco by som mala tolerovat manzela partnera, ktory mi sulozi poza chrbat? ved ked chce sulozit mimo mojej spalne, zbalim ho a hotovo. nebudem mu robit macahotel, nech si ho pedinuje ina zena... naco by som to prepierala s jeho a mojimi rodicmi? ked mu nie je so mnou ok, nech ide. je slobodny clovek, tak nech sa rozhodne, nie na zaklade sobasneho listu, ale na zaklade svojich pocitov. je nesmierne dolezite cloveku verit, nie ho vlastnit. nepotrebujem ziadnu prisahu, nebudem si uzurpovat na nikoho pravo vlastnictva tela i duse.
cely zivot niekoho vlastnit nie je moj styl. budeme spolu, pokym nase spolzitie bude kvalitne. nie kvoli majetku, nie kvoli detom, nie kvoli rodicom, spolocnosti...
idem nieco robit, lebo ma ten moj partner z.drbe, ze som leniva, ked on je teraz s deckami 🙂
@zitaje ale laska je rozhodnutie. To nie je o pocitoch, proste raz clovek ma v sebe zamilovanoast, potom pride tazke obdobie, neciti lasku, je nastvany na toho druheho, ale vie, ze zaviazal sa ho milovat. Par neraz preziva velmi tazke obdobia vo vztahu, rozne krizy, problemy, neraz by bolo jednoduchsie odist, neraz clovek spozna aj niekoh vhodnejsieho pre vztah, ale manzelstvo je o tom, ze "ja som sa rozhodla tohto cloveka milovat".
Preto tvrdim, ze manzelstvo je ine, ako ked byvas so svojim priatelom a otcom svojich deti.
@dicinka1 kym som nespoznala svojho muza, sama som nevedela, co chcem (mala som velke pochybnosti o manzelskom zvazku). Potom som zistila, ze sa chcem vydat, nastastie to muz citil rovnako, bez natlaku. Povazujem to za vyhodne z mnohych dovodov, ktore je tu zbytocne uvadzat.
Avsak: za jednu obrovsku nevyhodu manzelstva povazujem to, ze ak su partneri vo zvazku nestastni (teda aspon jeden z nich), ten druhy mu moze odchod znemoznit. Moj stryko sa rozvadza uz 11 rokov (!) a koniec je stale v nedohladne, lebo manzelka proste nesuhlasi... Co na tom, ze si vobec nerozumeju, ze maju deti davno odrastene, ze ich spolocny zivot bol trapenim... plati tu nejaky zakon o rodine z roku 2005, ktory rodinu "chrani" a moze to dopadnut aj takto...
@mima4 nesuhlasim. Podla mna RODINA je rozhodnutie. Presnejsie to co si ty napisala o manzelstve, u nas plati o rodine. Som so svojim chlapom nie len kvoli sebe a kvoli nemu, ale aj kvoli detom a kvoli nasim vzajomnym vztahom, aby sme boli rodina. Je uplnejedno, ci sme zosobaseni alebo nie, ked sme sa raz rozhodli byt rodina, tak sme rodina. To je to, co som pisala v prvom svojom prispevku, ze krv nie je voda. Tym ze my dvaja mame deti, sme spojeni, bez ohladu na nejaky slub alebo papier.
@zitaje ty a tvoj priatel nie ste rodina, on je iba otcom tvojich deti, avsak co ty jemu si? matka jeho deti. Vies kolko je tu rozidenych/rozvedenych zien. To tvoria rodinu s ex, ked maju spolocne deti? Ja si myslim ze nie.
Kazdopadne je to vasa volba, ja som svoje dovody uviedla v uplne prvom prispevku k tejto teme, nepresviedcam, je to moj nazor.
@zitaje pekne si to napisala ... papier z nikoho rodinu nerobi ... rodinu robi nieco ine a nie kus papiera 🙂
@mima4 moj muz je moj muz, ja som jeho zena, mame spolocne deti. Jedine, co nemame, je zdrap papiera, ktorym by sme mohli SPOLOCNOSTI dokazat, ze sme rodina. Kedze ale nik z nas nema potrebu dokazovat komukolvek, ze rodina sme, kedze sami najlepsie vieme, ako a v com zijeme, tam nie je dovod riesit to.
Nechapem, cim je viac rodina napr. alkoholik-agresor-zaletnik a jeho zakonna manzelka + deti, ako my. Len preto, ze oni si slubili, ze sa budu milovat (hoci to uz vobec nemusi byt pravda), i ked ich vztah zjavne nefunguje?
ALe tak jasne, z nabozenskeho hladiska je aj necirkevny sobas na urade jedno velke nic, takze je to vec pohladu. Z pohladu nabozenstva kopec ludi zije len tak "na divoko", kedze sa nebrali v kostole. A ako sa moze zena vydavat v kostole v bielych satach, ked nie je panna, to je dalsi tema 😉
pre mna je tiez velmi smiesne, ked sa vydavaju v kostole tehotne zienky 😀 - a knaz v poho zosobasi - je to jedna velka fraska 😝
@zitaje mas pravo ho povazovat za svoju rodinu, ked ti to tak vyhovuje. No uvedom si, tvoj priatel moze mat x deti s dalsimi x zenami..a je s nimi rodina? NIE! Je len otcom ich deti.
Ale mojim cielom nie je ta presviedcat, mas na to dovody, preco ten "papier" s nim nechces, dolezite je ze konas podla svojho vedomia a slobodne.
Ja som vydatá a prečo? Pretože sa máme radi 🙂 Nikdy som nechcela mať honosnú svadbu a pod. Tak sme mali menšiu svadby pre najbližšiu rodinu. Moje motto bolo: Nechcem dokonalú svadbu, ale dokonalé manželstvo. A to mi zatiaľ vychádza. Môj manžel je človek s ktorým sme sa rozhodli postaviť dom, založiť rodinu, vychovať 2-3?deti 😀 a hlavne spolu zostarnúť.
papier rodinu nerobí, to je pravda, ale je to pekné spečatiť svoju lásku aj týmto slávnostným aktom...ale je to každého vec, ako sa k tomu postaví, my máme ten "zdrap papiera" nie preto, lebo to niekto od nás vyžadoval, ale preto, že sme to tak chceli a cítili my
Ahojte, ja som so svojou polovickou uz 11 rokov. Najprv som strasne chcela svadbu, aj som do polovicky stale dobiedzala ( do dnes neviem preco sa vlastne nechce zenit) ale teraz pravdu povediac je mi to jedno. Je pravda, ze sa citim trosku ukrivdena od toho pocitu stat v bielych krasnych svadobnych satach, ale cim som starsia tym menej na svadbu myslim. Mame krasneho 4-mesacneho synceka a zijeme si tak stastne, ze svadba naozaj nie je pre nas priorita. Stretavam sa s kopec ludmi, kt sa teraz rozvadzaju alebo rozchadzaju kvoli hlupostiam. Laska je jedna vec, ale ak vo vztahu nefunguje tolerancia a prisposobenie sa jednen druhem tak podla mna ziaden vztah dlho neprezije, ci uz ste manzelia alebo zijete nadivoko 😉
raz som v jednej knihe citala: kazde druhe manzelstvo sa rozpada, kazdy druhy sa rozvadza- to je bohuzial fakt....keby boli napriklad kolotoce tak nebezpecne, ze sa na nich kazdy druhy zrani resp. nedajboze zabije, uz daaaavno su zakazane a nik by na ziaden kolotoc nemohol vysadnut... ale manzelstvo....??...ok mozno nie najlepsie prirovnanie, ale mne sa to celkom pacilo a myslim ze to je celkom trefne vykreslene...kazdy nech kona ako chce, ci s papierom, ci bez neho....je to kazdeho slobodna volba...ja osobne som proti papieru
@zitaje deti moze mat s x zenami, ale ZENU ma len jednu a s nou tvori rodinu.
Ja ta chapem, taktiez chapem aj @maca_p aj chapem @zuzanockamt - ja som do veku cca 23 rokov uvazovala rovnako 😉 uplne rovnako.
manželstvo... tak chápem aj rodinu... keď prídu aj deti, je to také samozrejmé pod jedným menom. dve rozdielne priezviská v jednej rodine mi pripadajú trošku cudzie. ale keby sa v budúcnosti náhodou niečo stalo, čo dúfam že nie, už by som sa 2 x nevydávala. potom by som už manželstvo neriešila.

Ja sa vydavat nechcem.
Nevidim v partnerstve ziadne zadne dvierka a pod., prave naopak, myslim si, ze ked clovek zije vela rokov bez povinnosti byt s druhym, je to svojim sposobom ovela serioznejsie. Ked uz ma clovek rodinu, t.j. deti, aj tak je vztah o inom. Krv nie je voda. Sme pribuzni ci chceme ci nie, ci mame o tom papier, ci nie, kedze mame spolocne deti. Manzelstvo je spolocenska a pravna zalezitost, este pripadne nabozenska, nema nic s laskou, s doverou, s porozumenim. Nechapem, ako sa niekto moze citit bezpecnejsie v manzelstve... prave to mi potom pride ako vypocitavost, pohodlnost. Ja si nechcem nikoho k sebe privazovat nejakym papierom, ani byt k niekomu pravne privazovana, sme spolu dobrovolne a preto ze chceme.
Ja beriem manzelstvo ako tradiciu, ktora v nasej spolocnosti stale preziva, pre mna nema vobec nijaku hodnotu. Zvlast v dnesnej dobe, kde plno manzelstiev konci rozvodom.
Inak tiez povazujem svojho chlapa za svojho muza a seba za jeho zenu. AKurat nie sme manzelia, to je vsetko.
Ale tak ludia sme rozni, nastastie v nasej spolocnosti kazdy ma moznost vybrat si, ako chce zit. 🙂