icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

mima4
9. júl 2013

@jabadaba
@dai
baby, ja som tiez nikdy nesnivala o svadbe ... kedze som bola proti manzelstvu, ale aj ked som sa zmenila, vlastne Boh ma zmenil, a spoznala mojho manzela, tak ja by som sa asi vydala aj niekde v Parizi o dvoch svedkoch 😀 ..ale to vyplyva aj z mojej povahy, nikdy som nebola extrovertka, ktora chcela vyjst na podium ako princezna... asi som skor ta "popolusha" 😀

mima4
9. júl 2013

@reklamka vzdy ked v telke davaju, ze on zabil onu alebo naopak, alebo z nejakej skaredej osady, obycajne je to par "druh a druzka".. vo mne to evokuje socialne slabsich ludi jedoduchsieho myslenia... 😀

reklamka
9. júl 2013

@mima4 - presne, asi tak. 😀

dai
9. júl 2013

@maznacik007 tak ono sa vsetko pravne da osetrit - my sme kupovali prvy byt este ako partnery a vtedy sme normalne podpisali zmluvu - fifty/fifty ( aj ked muz investoval - mali sme vtedy pred svadbou tak to bolo normal ze sme uz rozmyslali ako bsm😉 )

mima4
9. júl 2013

@maznacik007 podobne ako @dai , tiez sme kupovali byt ako priatelia eset (mesiac pred svadbou), aj ked manzel vzal hypo cisto na seba, hned sme dali byt fifty/fifty 😉

maca_p
9. júl 2013

@mima4 😲 to nemyslis vazne o vrazdach a soc. slabsich vrstvach... podla mna je treba rozlisovat pohnutky u vrazdy, momentalny psychicky stav, spolocne suzitie, rodinne problemy. nielen to, ci spolu ziju, alebo ci su zosobaseni. problemy maju aj ine vrstvy obyvatelstva a nie len partneri...
http://www.monitorujem.sk/z-domova/763791/rodin...
http://www.monitorujem.sk/z-domova/290421/zenu-...
http://www.monitorujem.sk/z-domova/405145/krvav...
http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/dva-mrtvi...
http://www.cas.sk/clanok/247515/poznali-ich-ako...
http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/301007-af...
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/zahranicne/str...
len zopar, ze ani manzelstvo a rodina nie su vzdy idylicke.

nic v zlom, lae mam pocit, ze v partnerstve vidis vsetko cierne a zle. napr. aj teba by sme mohli oznacit za zlatokopku, kedze si dosiahla pred manzelstvom manzelovu polovicu bytu ako spominas. ved nie je to jedno? on by ta urcite z nej vyplatil, aj keby ste neboli manzelia 😀 to len tak mimochodom...

mima4
9. júl 2013

@maca_p pisala som "evokuje to vo mne"... nie ze to automaticky aj take je. Nevidim v partnerstve vsetko zle. Je to vhodne pre cloveka, ktory sa nechce viazat, alebo chce mat "manzelku" bez zavazku 😉 alebo este nenasiel vhodnu osobu na cely zivot a iba hlada... - takze toto su vyhody.

barcelona94901
9. júl 2013

@mima4 vačšinou počuť manžel zabil manželku,bývalu manželku ,syn napadol otca ,brat zabil brata ,,,
ja napríklad samotné manželstvo neuznávam,ako keby sa to skutočné už dávno vytratilo..vačšinou sa beriete pretože už dlho ste spolu,patrilo by sa,rodina tlačí,okolie,na ceste je dieťa,chcete mladomanželské výhody a majetky nech su na porádku,príde mi to také trááápne ,bez citu..ked každé tretie manželstvo končí rozvodom ,handrkujete sa o majetky,o deti
cirkevné to isté.. 😝 nie je to zárukou ničoho, s papierom či bez ,záleži na ľudoch,na citoch ,na tom kým su,čo maju vo svojich srdciach 😉

mima4
9. júl 2013

@barcelona94901

preco nazyvas manzelstvo papierom? nemalo by byt manzelstvo hodnotou v spolocnosti?

dai
9. júl 2013

@barcelona94901 hm... my sme sa brali z lasky a kvoli tomu lebo chceme byt spolu az do smrti... a ano, potom s tym prichadza aj pravna ochrana deti, manzelov etc. ... ale kedze muz je napr. pravnik tak nebol problem pravne veci vysporiadat v zaujme oboch aj bez manzelstva...
ono mozno ako ten institut vnimas suvisi aj vela s tym co vidis alebo si zazila v detstve - ja mam ako priklad mojich rodicov ktory su spolu 38my rok a ziju spolu stale v ucte a v laske - toto je moj vzor a takto chcem zit...

asfodelka
9. júl 2013

@adri266 no co ja poznam stale sa dieta vola po manzelovi ak nie su svoji. nie je to len o mene. ak nejaky par ma byt spolu tak spolu budu aj bez papiera... a ak to neklape - nepojde to ani s papierom.

barcelona94901
9. júl 2013

@dai áno to je pekný vzor,no ked sa mrkneš okolo asi ich je v tejto spoločnosti primálo ?..dnes sa rozvádzaju aj po dvoch mesiacoch

barcelona94901
9. júl 2013

@mima4 z mojho pohľadu manželstvo v tejto spoločnosti nemá hodnotu a stalo sa iba papierom

talula
9. júl 2013

citala som jednu knihu, co napisal isty uznavany psycholog a v nej bolo pisane, ze manzelstvo (na zaklade statistik) ma co to do seba a nieje to len papier. Vraj ludia zijuci v manzelstve na rozdiel od druhov su aj stastnejsi a vyrovnanejsi a samozrejme ma to aj vela inych pozitiv ale musim najst tu knihu a pekne to tu rozpisat, lebo si to uz dobre nepametam...

dai
9. júl 2013

@barcelona94901 tak po 2och mesiacoch sa rozvadzaju hlavne mlade pary ktore sa brali z donutenia rodicov lebo cakali dieta - to je moja skusenost, inak vidim ja v svojom okoli vela zobratych ludi ktori mozno prezivaju manzelske krizy ale su uz roky spolu - brat 13 rokov, ja 13 rokov, kamarati co sa zosobasili tiez cez 10 rokov... ja vlastne mam naozaj rozidenych len druhov v svojom okoli, jeden rozpad manzelstva u kamosky - ale to bol presne pripad ktory som hore popisala, inak som ziaden rozvod v mojom okoli nezaznamenala...

barcelona94901
9. júl 2013

@talula 😀 nájdeš aj knihu,kde tiež uznavaný psycholog,aj sexuolog píše,že manželstvo je viac stresujuce 😉

dai
9. júl 2013

@talula ano, aj ja som to citala - ono to suvisi naozaj s tym pocitom na ktory tu vela ludi nadava a oznacuje ho za naivny🙂 ti ludia v manzelstve su si jednoducho sebou viacej isty - mozno je to naivne ale tak to funguje u muza aj zeny - vdaka tomu lahsie prekonavaju problemy, viac si uzivaju stastie , sex etc. 🙂 cize dovod je mozno naivny ale funguje🙂

dai
9. júl 2013

@barcelona94901 hm... o takej som teda este nepocula - a knihy tohto druhu si fakt nevyberam podla svojho nazoru na vec😉

ritusuk
9. júl 2013

my mame tri deti,byvanie,jeho zivotna poistka je napisana na mna.nemame dovod sa brat,len jeden-lebo chceme.mozno to vyznie okazalo,ale to,ze si klakol a poziadal ma o ruku,bolo pre mna jedno krasne,symbolicke gesto a velka cest.za jedno preto,lebo som v jeho 35r.bola prva zena,u ktorej ho to napadlo a u kt.to spravil.a za druhe preto,lebo tento verejny slub pred Bohom mi bol a je sympaticky.kazdemu odporucam precitat si 'v dobrom aj v zlom' od elizabeth gilbertovej,kde cestuje po svete a pyta sa zien,preco sa vydali.studuje historiu manzelstva a rozmysla,co vlastne manzelstvo vztahu prinasa,popisuje svoje obavy,pochybnosti aj typicke zenske tuzby-k niekomu a niekam patrit atd.

talula
9. júl 2013

@barcelona94901 najst sa da vselico, ale ta kniha bola napisana cisto len na zaklade statistik, cize inak povedane vedecky podlozena, nebol to len nejaky nazor alebo postrech psychologa...

luciferkax
9. júl 2013

Vydávala som sa v piatom mesiaci, hlavne preto,a že som bola tehotná ... a teiž z lásky, ľúbili sme sa.. som vydatá 5 rokov a nesťažujem sa :D

barcelona94901
9. júl 2013

@dai my sa poznáme 23rokov 😉 sme spolu ako vy 😉 ale okolo nás je to samí rozvod,nevera,odcudzenie sa,veľa manželstiev stroskotalo aj na tom,že manžel odišiel pracovať do zahraničia a už to bolo,mladé manželstvá ,ale aj manželstvá kde aj my sme 😕 pozerali,ukážkové ,kde boli spolu celý život,už na dochodku..školy,školy..ked sa pozreš veľa detí nosia noví partneri,ex manžel ,ex babka..atd ,celá táto spoločnosť vo vysokom % zlyháva v citoch,vo vzťahoch,v rodine aj v manželstve,preto som napísala,že je to z mojho pohľadu papier a to skutočné,čo to možno niekedy znamenalo,už akoby v tejto spoločnosti neexistovalo,alebo bolo výnimkou ,vrátane cirkevných sobášov,podľa štatistík je to každé 3 manželstvo

barcelona94901
9. júl 2013

@ritusuk mne sa aj táto kniha veľmi páčila
http://www.martinus.sk/?uItem=5202&gclid=CLS5ka...

😉

dai
9. júl 2013

@barcelona94901 ano, to vsetko aj ja vnimam, ale len vzdialene - nejak sa to netyka mna ani mojich znamych tak stale zijem v tom svojom vysnenom svete - a zatial sa svojho sna nemienim vzdat...
inak pre mna tiez bolo dolezite to co napisala @ritusuk ( inak super nick🙂 ) - ze moj muz ma o ruku poziadal - tak ako som si to vysnivala - bola som vtedy este mladunka a bolo to jednoducho krasne ze sa rozhodol len pre mna, nie pre inu... a poziadal o mna aj mojich rodicov - co som si tiez velmi vazila... a podakoval sa im za mna na nasej svadbe a na svojich vsetkych oslavach - ano , su tolen gesta, ale su krasne a robia ma stastnou - v tomto smere co sa partnerstava/manzelstva tyka som romanticka, chcem zit s niekym kto sa za mna nehambi, kto je na mna hrdy, kto ma hrdo kazdemu predstavi ze mna si vybral, ze ja som matka jeho deti a jeho zakonita manzelka...
ako ked to po sebe citam co tu pisem tak ako z ruzovej kniznice si zniem - ale fakt je ze su to take malickosti ktore ma vzdy zahreju pri srdci

mirka_aa
9. júl 2013

ja som sa vydala,vzdy som chcela zit v manzelstve,nazor nemenim,ale druhy krat by som si uz mojho muza nevzala :/

terezka1947
9. júl 2013

pre mna-nas s manzelom nie je manzelstvo papier....ale rozhodnutie na cely zivot a stale mam pred ocami a "v usiach" to ANO v kostole na kolenach pri pohlade do jeho oci,ANO,kt.som povedala pred Bohom,zavazne ANO.....jednoducho ten moment sa slovami opisat neda...poznali sme sa asi tri mesiace,chodenie a priprava svadby cca rok a nieco...nebyvali sme spolu,ale nemam pocit,ze nam ta "skuska"chyba,dokonca sme si aj milovanie nechavali ako vzajomny darcek na svadobnu noc 😀 ...o chvilu budu tri roky,co sme spolu...nie vela,az cas ukaze ako budeme zvladat vsetko,co zivot prinesie...ale prezili sme si uz tazke chvile a stale ostali oporou jeden druhemu....mali sme pekny vzor v rodicoch a chceli by sme byt peknym vzorom pre nase deti...je krasne,ked niekde v spolocnosti pocujem-to je moja manzelka....poradim sa s manzelkou,......neviem,mne to znie ako nieco,co je akesi trvacnejsie...evokuje vo mne pocit perspektivy,pocit nejakeho zvlastneho bezpecia....
baby,ak chcete byt bez papierov,ok....ale nepiste,ze je to LEN kusok papiera...

adri266
9. júl 2013

@asfodelka sestrin syn sa vola priezviskom po nej, nie po otcovi /nie su svoji, a uz ani spolu neziju/. Myslim, ze to zavisi, ako sa dohodnu.

barcelona94901
9. júl 2013

@dai možno pre tie okuliare ešte nie sme opustené😀 😝
no neodcudzujem partnerstvá,pretože mnohé vydržali dlhšie než manželstvá a nie su zriedkavosťou
že sa za teba manžel nehanbí,no..tak ja smekám dolu klobuk pred chlapom čo si vzal priezvisko po svojej manželke z ucty k nej,to je gesto,ktoré je veľavravné,slobodné,v našej spoločnosti ešte netradičné ,kedže tu dominuje ešte všetko staré "chlap"

maca_p
9. júl 2013

@mima4 ked spominas hodnoty, ake hodnoty vytvara v spolocnosti manzelsvo, co partnerstvo nevytvara? pokial viem pocitat, tak na manzelstve stat len preraba vyplatou vdovskych dochodkov 😀 ja ako slobodna matka dvoch deti s partnerom statny rozpocet nezatazujem o nic viac, ako manzelia. a takisto sa teda otec mojich deti musi v praci obracat ako hocktory manzel 😉