icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

danielahamar
9. júl 2013

mne je to osobne jedno, či tak , či ona, osobne som vydatá už niekoľko rokov a poviem Vám, ľudia - rodina, čo boli na našej svadbe ako pár sa za tie roky rozviedlo 8-10párov, čo je strašné číslo 🤐 a väčšinou to bola nevera, iný pohlad na život za roky a prachy samozrejme

haslerka27
9. júl 2013

ja som vydata,stastne😉nemenila by som

janinah
9. júl 2013

bolo by zaujímavé urobiť anketu,koľko žien sa v skutočnosti aj chcelo vydať,ale neboli "požiadané o ruku" 😉

dai
9. júl 2013

@barcelona94901 hm... tak ze sa nehambi je mozno blbo napisane - moj muz je na mna pysny - tak som to myslela - vidim to na nom, citim to z neho - ako o mne rozprava inym, co im rozprava, ako ma predstavuje, co mi hovoria jeho kamarati aj ked tam on nie je... tak som to myslela... inak mi pride ze je vela takych co sa hambia podla toho co tu denne na konovi citam🙂
@maca_p tam je aj otazka kolko tych deti ako slobodna budes mat, ako ich sama vychovas etc. ...predpoklada sa ze v usporiadanych manzelstvach jednoducho deti lepsie dozrievaju, maju viac moznosti, partnery viac deti - ja netvrdim ze je to tak na 100% urcite nie - poznam aj slobodne matky ktore sa super popasovali s vychovou dietata - uz som spominala v inej teme moju babku ktora sama vychovala 4 deti a ja myslim ze ich vychovala velmi dobre...ale proste ten logicky predpoklad tu je ze sa muz viacej snazi ( neplati len vyzivne ale jednoducho v case materskej cely standart rodine ), tym aj viac odvadza etc. ... ze partnery maju viac casu na vychovu a vstepovanie hodnot ako 1 clovek a tak...

maca_p
9. júl 2013

@janinah si myslim, ze taka ani nebude zit s dotycnym panom, ale ho necha este v case, ked je viac menej iste, ze si ju nechce zobrat. 🙂

terezka1947
9. júl 2013

@janinah tak to by bola ozaj TEMA mesiaca na MK 🙂
a este keby sa na nu muselo odpovedat pravdivo 😀

danielahamar
9. júl 2013

@janinah alebo koľko sa vydali a nik ich ani nepožiadal 😀

maca_p
9. júl 2013

@terezka1947 a este tema, ktora by vymenila svoj terajsi model, za iny, lepsi, zodpovednejsi, kreativnejsi, menej ufrflany 😀

inak vazne, ja si myslim, ze je tu prevaha dievcat zijucich v usporiadanych rodinach. predsa, slovensko je este furt z tych krestanskejsich krajin tu na okoli zijucich podla danych stereotypov - co by na to susedia povedali 😎

terezka1947
9. júl 2013

@maca_p 😀 😀 jasne,aj ta tema by tu mala zopar stranok-mozno 😉
a k tym stereotypom....vies,ber do uvahy aj skupinu,kt. sa chcela zobrat(bez natlaku a susedov 😀 ),jednoducho len tak-
z lasky 😉

albao
9. júl 2013

😕 to sa to tu nejak zvrhlo z tej povodnej ankety a pripomenulo mi to slavnu vetu "Vsetci vieme ako by mali zit ti druhi" 😀

maca_p
9. júl 2013

@terezka1947 ale jasneeee 🙂 😉 ved ja vsetkym fandim. nie je nic lepsie, ako spokojna rodinka. ci s papiermi ci bez papierov.

terezka1947
9. júl 2013

@maca_p tak,tak...kazdy mame svoje dovody 😉

sense
9. júl 2013

@maznacik007 ked to beries takto ze zena taha v partnerstve za kratsi povraz kvoli majetkom, tak potom sa vacsina zien vydava aby mala nejaku istotu v deleniu majetku, ved predsa ak jeden z manzelov nadobudne nieco pred manzelstvom tak to do bsm nepatri a tak isto v partnerstve sa da spolocny majetok da riesit pravnou zmluvou

danielahamar
9. júl 2013

@albao ani nie druhý, ale ako by sme "my" riešili tie veci druhý krát 😀

sandrika1986
9. júl 2013

Ja žijem so svojím mužom ako druh a družka. Bývame spolu 5 rokov, máme dve deti a spolu budeme túto sobotu už 6 rokov. Mne to vyhovuje takto a som spokojná. Svadba ? Nikdy nehovor nikdy....nie som odporca manželstva,ale do svadby sa nehrniem momentálne. 🙂 Niekto si nevie predstaviť život ako druh a družka, iný zase byť ako manželia, niekto žije pár rokov bez papiera a potom sa nakoniec zoberú a majú spoločné priezvisko.... ja nikoho neodsudzujem, každý je spokojný tak ako mu to najviac vyhovuje. Nikde nie je napísané, že keď sú dvaja spolu ako druh+družka, že to nemusí fungovať, je veľa takýchto partnerstiev a funguje to dlhé roky....manželstvá tiež môžu fungovať dlho, ale nie vždy sú spolu až do smrti. Vzťahy sa rozpadávajú, ale aj manželstvá, ktoré skončia rozvodom. V dnešnej dobe sa až toľko ľudí do svadby nehrnie. Poprípade sa zoberú a za pár rokov ich manželstvo skončí rozvodom... a na začiatku to bola taká láska. V dnešnej dobe nikto nemá zaručené, ani v partnerstve alebo manželstve, že budú spolu navždy. Každé má svoje pozitívum aj negatívum. Je iná doba, už sa to až tak tragicky neberie, keď povieš, že vydatá nie som, bývame spolu a máme deti....

lulka12
9. júl 2013

@janinah Asi je na tom kus pravdy, že veľa žien sa tej otázky " vezmeš si ma" nikdy nedočkalo a tak pristúpili na inú alternatívu partnerstva....

Poznám pár čo tak žil 10 rokov a on sa nerozhýbal a aj ona sa tvárila " Že na čo papier.." po rozchode sa do roka vydala a bola celá hapy 🙂 🙂 🙂

V susedstve sa stalo,že syn žil s priateľkou 6 rokov a keď mal autonehodu ani na ARO ju nepustili , keď si to rodičia nepriali...
Stáva sa všeličo , ale každý si zariadi život tak aké ma možnosti....
Ak niet ženích niet ani nevesty a sú to len priatelia čo majú spolu deti s rôznymi priezviskami ....
Doba sa mení no nie vždy k lepšiemu 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

lulka12
9. júl 2013

@mima4 hlásim sa k tým 5%

ginger_fox
9. júl 2013

@janinah a kolke boli nie raz poziadane o ruku a prave to v nich vyvolalo potrebu hladat unikove cesty 😀

digysa
9. júl 2013

Manzelstvo - je to institucia, je to spolok, je to zvaz, je to druzstvo je to spojeni dvoch ludi doumentom, ktory bol spolocnostu vytvoreny a je aj spolocnostou uznavany.

Dohadovat sa tu o rozvodovosti medzi manzelmi, ci partnermi na veci nic nemeni, ze druh a druzka NIKDY nebudu v ociach spolcnosti MANZEL a MANZELKA.

Nikto sa nechce rozvadzat 5-6 krat v zivote, lebo je to po pravnej, financnej a socialnej stranke dost narocne. Mat na papieri, ze som 5 krat rozvedena.........to nie je prilis pekna vizitka pre vstup do dalsieho vztahu....(vsetky rozvody su evidovane)

Ale rozijst sa s 5-timi partnermi v zivote je absolutne nepodstatna vec v ociach spolocnosti.....ziadny problem..... (ziadny rozchod dvoch milencov sa nikde na svete neeviduje)

Uz len tu je vidiet, aky velky rozdiel je zit v manzelskom zvazku vs. partnerskom zvazku

Ak sa niekomu paci zit bez sobasneho listu, je to jeho vec.......ale MANZELIA z vas nikdy nebudu...
Mozete mat stastny zivot aj bez "papiera"..... vobec to nepopieram....

Ale je to dost smutne, ako dokazte svojimi slovami "znehodnotit" manzelsky zvazok, len preto, lebo vy nie ste manzelky a vy nechcete byt manzelky......

Pre mna je manzelstvo - PECAT vztahu dvoch ludi.

sorciera24
9. júl 2013

ja som vydata.....11 rokov sme spolu, z toho 5 manzelia..... pre nas bolo uzavretie manzelstva uplne prirodzeny krok vo vztahu, proste su obdobia, ked sa vztah posuva na "inu metu" 😉 a toto je pre nas jedna z nich 🙂 okrem toho, kedze sme chceli tvorit rodinu, cize aj deti.....rozhodne sme chceli jedno priezvisko (mne osobne to pride cudne, ked mama sa vola inak, dieta inak...alebo opacne s tocaom....no proste, chapete...;))......a samozrejme, institucia manzestva je u nas aj pravne ukotvena s jej pravnymi vyhodami (ci uz je to bezpodielove spoluvlastnictvo, ci podanie info v nemocnici, a pod. ...)...je fakt, ze uzavretim manzelstva sa nas vztah vobec nezmenil.......(cize fungovali by sme asi aj bez papiera tak, ale pre nas to bol prirodzeny krok posunutia vztahu zas o cosi vpred🙂)

janinah
9. júl 2013

@ginger_fox a čo asi je dôvodom odmietnuť požiadanie o ruku?ak je to muž,s ktorým chcem mať deti,žiť a zostarnúť? a ak sa mi nezdá byť ON ten pravý,tak prečo s ním zostávam a nehľadám pána pravého? mne partnerstvo bez manželstva pripadá ako stále jednou nohou na úteku,stále nejaká podvedomá myšlienka v hlave,že toto asi nevyjde a mám možnosť odísť bez prieťahov...

nikoletka_h
Odpoveď bola odstránená
nikoletka_h
9. júl 2013

prepactwcto nemalo.patrit sem 😀

sense
9. júl 2013

@digysa este som nepocula nikoho kto zije v partnerstve aby sa nazyvali manzel a manzelka.....to len urcity typ ludi si zaklada na tom byt oslovovany manzel a manzelka....

...apropo milujem temy tipu manzelstvo vs partnerstvo, ockovat kontra neockovat, jedno dieta al. viac deti....byt s dietatom tri roky doma al. ist skor do prace, a este jedna tema tipu odkedy ma dieta spat vo svojej izbe, alebo materske mlieko vs umele......vzdy sa najdu tipy ludi kt. su presvedceni len o svojej pravde a ti co maju ini nazor su nieco "menej" zvlastne je ze co sa tejto temy tyka....nikto v partnerstve neodsudzuje tych v manzelstve ale je zvlastne ako pomedzi prsty sa divaju MANZELIA na NEZOSOBASENYCH....akoby ludia zabudali na hlasku ZI A NECHAJ ZIT....

zuzanockamt
9. júl 2013

este jedna vec ma napadla, ja hoci som v manzelstve, tak mojho muza netitulujem moj manzel, zvycajne je to "moj muz" ... a zase on pouziva prave to "moja manzelka" ... mne ide skor do ust "moj muz" ako "manzel"

digysa
9. júl 2013

@sense Zle citasj a zle pises.... tvoj prispevok nema ani hlavu ani patu....prepac, neda sa nan reagovat... 🙂

tu prvu vetu nerozumime vobec...skus ju opravit....zle definujes 😒

sense
9. júl 2013

@digysa citujem tvoju vetu : MANZELIA Z VAS NIKDY NEBUDU.....nemyslis ze keby ludia zijuci v partnerstve chceli byt manzelmi tak sa zosobasia? neviem co na tom nerozumies....

digysa
9. júl 2013

@sense V prvom rade melies 5-te cez 9-te........manzelstvo a partnerstvo su dve odlisne veci...... spajas dokopy dva odlisne terminy...

Zpoakujem tvoju predchadzajucu vetu: este som nepocula nikoho kto zije v partnerstve aby sa nazyvali manzel a manzelka.....to len urcity typ ludi si zaklada na tom byt oslovovany manzel a manzelka....

1. v prvom rade si absolutne nepochopila, co pisem.....a reagovala sa na vec, ktoru si si sama vydedukovala.
2. v druhom rade ani ja som nikoho nikdy, co zije v partnerstve nepocula aby sa nazyvali manzel a manzelka- lebo nimi nie su......su iba partneri, alebo druh a druzka

3. v tretom rade- tiez som nepisala o tom, aby sa dvaja manzela navzajom volali manzel a manzelka- ale ked to hovorim druhym ludom, ktori sa ma spytaju, na nas VZTAH.....tak poviem ze som MANZELKA
Tak isto, ide o to, ako nas nazyva spolocnost- urady, priatelia, znami a pod......v ich ociach sme MANZELIA

4. po stvrte- Clovek, ktory povazuje sobasny list za "papier" a napise, ze to pre nich nic neznamena by sa vydavat/zenit nikdy ani nemal....Pre takych ludi to totiz skutocne nedava ziadny zmysel.

5. po piate- ak niekomu vyhovuje zit v partnerstve (co nie je manzelsky zvazok) vobec mu to nezazlievam. Napr. ako @mamavera pisala, ze v jej veku to uz nie je rozhodujuci faktor, tiez si myslim, ze keby som sa ja teraz rozviedla, tak uz sa tak lahko nevydam...... ale ak vstupujem do zivota, ako mlady par a chcem si zalozit rodinu, tak tam to ma pre mna velmi velky vyznam...tam sa to ziada...

6. po sieste a posledne- Manzelsky zvazok je institucia........uznavana spolocnostu/statom. Frajera-partnera- milenca som mala ked som mala 20. Nikdy ich nemozem davat do rovnakej roviny.
Proste Manzel je manzel a partner/frajer/druh je nieco ine. Upozornujem vsak (a dobre citaj)- stastie sa od "sobasneho listu" neodvija...........Sobasny list je ale dolezity pre mnozstvo inych veci v zivote.

ginger_fox
9. júl 2013

@janinah to sa pytas mna? ak ano, tak mi prepac, ale nemam chut sa zapajat do tem, kde su spominane institucionalizovane tradicie nakolko osobna sloboda jednotlivca je pre mna alfa a omega. Bez moznosti slobodnej volby neexistuje osobna sloboda. Keby sa ludia tak velmi a zanietene starali sami o seba a svoje vlastne stastie ako sa staraju do zivotov druhych, boli by sme vsetci stastnejsi a svet omnoho krajsi.

sense
9. júl 2013

@digysa no lebo ty chapes to co pisu ini.....skoda reci lebo si melies furt len to svoje dookola ako verklik ze ludia zijuci v partnerstve neziju v manzelskom zvazku ale to je kazdemu jasne ze to tak nie je.....
....a ako vravis ma to pre TEBA velky vyznam, pre niekoho ineho nemusi mat vyznam manzelstvo pokial si chce zalozit rodinu, nakolko rodina nie je manzel, manzelka a deti, ale otec, mama a deti....a ten 6. bod to je ako vycitane z knizky vydanej spred 20.rokov....