icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

katie555
10. júl 2013

@jabadaba to bolo na margo akejsi vyhlasky kohosi ze manzelstvo je trvale ...ja verim ze kazda sa vydava , v domneni ze za toho praveho, a len jediny krat ..zial realita je uuuuplne ina....samo bereim ze statistiky o partnerstvach co sa rozdiu nehovoria....preto som tie statistiky spomenula....

zuzanockamt
10. júl 2013

@jabadaba jasne, je to normalne, ale uz som sa aj tu na konovi dozvedela, ze je to divne 😀

jabadaba
10. júl 2013

@katie555 zazit oboje, cize manzelstvo a partnerstvo a porovnavat....naozaj sa to da? Porovnavat dve odlisne usporiadania vztahov by sa objektivne dalo len za predpokladu, ze by tie boli s tym istym partnerom. Ak jeden muz zlyhal ako manzel neznamena to, ze rovnako zlyha druhy muz. Samotne manzelstvo nema nic spolocne s tym aky je kto partner. Alebo mi nieco uchadza a aktom sobasa sa dokonaly muz a partner zmeni na total gaunera pricom vice versa to neplati? Rovnako nemilo sa totiz moze vydzubat aj partner.

Pletiete si to tu znacne a spajate hrusky s jahodami.

romana19
10. júl 2013

@digysa Píšeš .....Kedzto ludia, ktori maju sobas k dispozici nim POHRDAJU.. Myslím, že nik nepohrda, len sa k nemu niekto zrejme nevie dokopať.

Niektorým mužom je jedno či žijú pri žene mamičke, alebo pri žene partnerke, takže niaky papier neriešia.

Dámy, ktoré majú roky divoký vzťah ako sa to tu nazýva, samozrejme je to ich vec, keby len tak zo srandy nadhodili partnerom, že tento víkend, ked už to tak ťahajú a sú takí šťastní by sa mohli vziať. Myslím, že potom by sa tu len začala zaujímavá diskusia, pod názvom X výhovoriek, prečo odmietol sobáš.

jabadaba
10. júl 2013

@zuzanockamt no tak to ma neprekvapuje, ked sledujem na co vsetko si robia ludia zalusk. Ale co narobis.

valentyne
10. júl 2013

whao... vselico som si precitala... zaujimava tema. Sme spolu "na divoko", je tomu 7.5 roka, dcera ma 3.5. Sme zasnubeni,on chce velku svadbu a ja len obrad,tak sa asi nikdy nevezmeme a budeme dalej spolu zit a vychovavat dcerku. Podotyakm ze bola planovana.
A nazory ci manzelstvo alebo nie,je podla mna kazdeho vec. Odvsade sa da zdupkat, robit z druheho parohaca... neni to o papieri. Ani ta snaha. Snaha udrzat vztah je u mna preto,ze mame spolu krasnu dcerku a nechceme,aby mala len jedneho rodica a druheho oooobcas.
K tomu nepotrebujem manzelstvo. Keby bolo,nic sa pre mna nezmeni, okrem mena. Ale to mi nevadi ze mam rodne - mam menej starosti, na uradoch a tak. 🙂 Teda zatial ich nemam.

barcelona94901
10. júl 2013

@romana19 pretože je ženatý? 😀

jabadaba
10. júl 2013

@katie555 len je uplne zbytocne ich uvadzat. Ze je rozvodovost vysoka to je fakt. Ma to vypovednu hodnotu mozno z celkoveho sociologickeho hladiska a to, ze ludia celkovo benevolentne pristupuju k rieseniam problemov a casto sa rozvadzaju pre totalne hovadiny. Vypoveda to o ludoch ako takych a teda aj o ludoch nezosobasenych a aj ich hodnotach a spravani sa vo vztahoch. Ale cisto ciselne tu niet co porovnavat, kedze chybaju udaje o rozchodoch.

katie555
10. júl 2013

@jabadaba ano ...mne je jasne ze sa tu dohaduje o jablkach a hruskach ..ked si to uz tak napisala ... mna len 'zarazaju' nazory niektorych ze len jedine manzelstvo prinesie statstie (nemyslim tym teba, ale zase su to tie vydate) ale ziadna co je v partnerstve nepovedala ze manzelstvo nemoze fungovat ak chapes co myslim ...Ved niekomu vyhovuje to a niekomu ine ... ale verim tomu ze take iste problemy co su v manzelstve mozu byt aj v partnertve..Jedno aj druhe je o 2 ludoch , ako dokazu komunikovat , riesit problemy atd ....

Len vies co ti poviem, co mne sa osobne nepaci ? - ber to ako moj nazor - ti co sa beru lebo baba je tehotna a co by na to povedali susedia, rodicia , farar a neviem kto ....

katie555
10. júl 2013

@jabadaba ano beriem, v minulost bolo ovela menej rozvodov - pretoze ludia problemy riesili a neutekali od nich...teraz je tak jednoduche sa rozviest , a uz sa nikto nad tym ani nepozastavuje...V minulosti - zena co bola rozvedena si uz tazsie hladala partnera...dnes je to uz takmer standard..ale to je zase do inej temy....

barcelona94901
10. júl 2013

@katie555 atd ked tu spomínate tie tradície,minulosť ,
normálne bolo aj mnohoženstvo,ved stále fičí a bolo aj mnohomužstvo,
normálne bolo,že žena mala svadobnu noc s iným mužom,to boli tradície 😝
chlap mal práva ,teda otec by rozhodol koho si vezmete ,koho nie ,išlo hlavne o majetky ,mienku ,postavenie a nie o lásku,boli to "pakty" a ženy nemohli absolutne nič,iba rodiť a byť poslušnou ,ak sa žena vydala,už strácala možnosť byť sučasťou svojej rodiny,strácala nárok na majetok..ak bola chorá muž sa jej mohol zriecť,ak bola bezdetná atd ,tá doba fakt nič moc 😝 a keby neboli ženy čo si dali nohavice ,čo si išli za svojim ,nebolo by dnes inej doby 😀

bodka70
10. júl 2013

@romana19 a ostatné dievčatá, len tak na odľahčenie témy. Schválne som sa toho svojho dnes spýtala, či by si ma vzal.
Približný prepis nášho rozhovoru:
Ja: počuj drahý, keby som véééľmi, ale vééééľmi chcela, zobral by si si ma za ženu? 😉
On: to čo je za otázka, akurát idem večerať, he-he. 😀
Ja: no šak povedz, zobral či nezobral?
On: Móóžno. 😎
Ja: nie možno, sa ťa normálne pýtam, odpovedaj áno či nie.
On: hej, šak jasne že hej. 🙂
Ja: no veď preto.
On: a prečo sa pýtaš? 😕
Ja: ále, takú diskusiu máme na MK, tak som si robila menší prieskum.
On: si mala hneď povedať.
Ja: ale si sa zľakol, čo? 😀 😀 😀 . ani zastrúhaný vlas by sa ti do ehm riťky nevopchal. 😅 😅 😅 😅

zuzulienka1973
10. júl 2013

V manzelstve 10 rokov.Manzelstvo beriem ako sviatost.

mima4
10. júl 2013

@katie555

vies co, k tym statistikam, je to dost tazke stanovit, co sa tyka vztahov, kde ziju dvaja slobodni ludia spolu.. tieto veci sa nikde nezachytavaju, ale ja osobne dost dlho vnimam jednu vec. Je velmi vela slobodnych parov, co maju malicke deticky...velmi vela... ale 95 % z tychto parov sa po rokoch "vytratia", a to bud sa vezmu alebo rozidu... Ja osobne sa stretavam s velmi vela ludmi, kedze vkuse nieco riesim 😀 , mam mnoho aktivit... ale nepoznam ani jeden par, ktory je uz spolu dlhsie a maju spolocne deti nad 10 rokov...zatial iba na internete som takych ludi videla, napr. @bodka70 . Proste kym su deti male, je ich vela, potom bud sa vezmu alebo idu od seba...

Ja osobne vnimam manzelstvo ako slub lasky na cely zivot a som rada, ze aj moj manzel. Keby moj manzel sa na zaciatku vyjadril o manzelstiev ako o "papiery"... poslala by som ho kadelahsie...dnes ma celu rotu dievcat...ktore si nevazia manzelstvo...

maca_p
10. júl 2013

@digysa heteroexualne a nevydate mamy tvrdia, ze nech si kazdy zije tak, ako chce, hlavne nech je to kvalitny zivot. neviem preco vydate mamy tvrdia, ze len zivot vydatej mamy je kvalitny. dokonca kvalitnejsi a viac hodnotny ako zivot nevydatej mamy 😀
niekto sa vyda z lasky, niekto kvoli zelenej karte, niekto kvoli majetku, nieko kvoli trvalemu pobytu a niekto sa nechce vydat. nech sa paci, kazdy podla svojho gusta. to iste plati aj o homosexualoch.
preco vobec trapi vydatu mamu, aky zivot ma nevydata mama?

zuzanockamt
10. júl 2013

@maca_p ja som vydata, ale myslim si, ze ten vztah nie je o nic lepsi ako vztah nevydatej 🙂 ... manzelstvo nestaviam na piedestal 🙂 - no asi nas tu vela takych nie je 😀

maca_p
10. júl 2013

najväcsi paradox je v tom, ze nase deti ani nevnimaju slovo sobas, svadba, vobec je im jedno, ci je mama vydata, tato zenaty... mama je mama s pol bytom a tato je tato tiez s pol bytom. pochybujem vobec, ze sa v skole o tom niekedy budu bavit so spoluziakmi v tom zmysle, ze by mali z toho traumu.

maca_p
10. júl 2013

@zuzanockamt to mas pravdu, ved si na MK. tu je vsetko ine ako v reale 😀 . ale tak aspon my mamicky na rodicovskej kvazi dovolenke mame o com tocit. do marca baby a potom uz nebudem mat cas 😎

bodka70
10. júl 2013

@mima4 , ktovie, možno som si to všetko len vymyslela 😉 😀 😀 😀 😀 😵

bodka70
10. júl 2013

@maca_p
@zuzanockamt , pravdu povediac v reálnom živote som sa ešte nestretla s tým, žeby niekoho trápilo naše bezpapierové žitie. Dokonca ani moji rodičia to už dávno neriešia a to sú generácia, kedy bol sobáš úplná samozrejmosť. Berú môjho muža ako svojho zaťa. a už vôbec nie, aby si niekto myslel, že som nešťastnica, ktorú si nik nechce vziať za ženu 😉.

Jedna moja známa až po rokoch prišla na to, že my nie sme manželia, boli sme na nejakej chate a zo žartu som na jednu z dcér zavolala priezviskom. A ona sa čudovala, že ako ju to volám, veď ja mám iné priezvisko. a keď som jej povedala, že nie sme zobratí, tak úplne bola v šoku z toho. Asi už ten názov že "divoký vzťah" evokuje bohvieakú "divočinu" 😀 😀 😎 a pritom žijeme ako úplne bežná rodina.
to až tu na MK som sa dnes dozvedela, že na termín "rodina" vlastne nemám nárok, to je len zosobášný pár možné tak volať 😕 🤐.

maca_p
10. júl 2013

@jabadaba ked nechce, tak nechce... ked chcem ja, tak ho poslem do prec, ved predsa nema zmysel zit s niekym, kto nie je na rovnakej vlnovej dlzke 😀 jednouche, nevidim v tom problem...

@takyna kto chce, ma rozum, tak toho pravnika si najde. je to lacnejsi ukon ako prist o pol bytu ako rucitel, nie ako 50 % vlastnik nehnutelnosti.... ako nebudeme si motat medove fuzy popod nos, vzdy si myslim, ze ako manzelka mozem prist aj o cely byt, ked manzo zacne hrat automaty, kasina, pripadne zopar uverov na lepenie inych uverov... ako partnerke sa mi to nemoze stat pokial mam tieto zalezitosti vyriesene 😀
a kde bude potom laska, vernost, moralka? tam kdesi v krizovom centre, alebo v azylovom dome... nejeden pribeh na MK... na pociatku to bol vzdy uzasny chlap,,,

mima4
10. júl 2013

@bodka70 ale vy ste ojedinely pripad. Keď sa hovorí o párov ako ste vy, vacsina ludi zacne vetu "vraj u nas je taky par..." alebo "znamy mi hovoril, ze ich kamarat takto zije...". Dosť často sa stáva, že z páru sa ľudia ozenia/vydaju, ale za iného človeka...

zuzanockamt
10. júl 2013

@bodka70 tu na konovi sa ja pravidelne dozvedam veci a veci - same hovadiny, aspon sa mam na com bavit, pripadne rozculit ... preto ma to tu tak bavi 😀 😀 😀

digysa
10. júl 2013

@maca_p Za seba pisem....zivot vydatej zeny je podla mna zo spolocenskeho a z nabozenskeho (kedze som krestanka) hladiska hodnotnejsi. Co sa tyka lasky a citov, tam nehra sobas az taku velku ulohu, aj ked viem, ze je vela zien, ktore proste chcu mat svadbu a bez svadby si nedokazu predstavit dalsie fungovanie vztahu (kazdeho osobna vec).

Toto je moj osobny nazor. Ale ako som uz pisala....ak by som sa za nejakych 10 rokov rozviedla, tak uz ako stara zenska s pomaly dospelymi detmi by som nepocitovala taku nutnost byt vydata. Skor by som chcela mat pri svojom boku nejaku spolocnost(priatela/druha)...

Ale uz koncim...toci sa to tu stale o tom istom...dokolecka dokola...

A s tym vyrokom o detoch, ako si neuvedomuju a nechapuj slovo svadba....s tym V ZIADNOM PRIPADE nemozem suhlasit a nikdy suhlasit nebudem. Ale toto je diskusia na temu : vychova a moralne hodnoty....a tym aj koncim.

maca_p
10. júl 2013

@bodka70 jasne, ani ludia okolo mna to neriesia. ja si tiez nedovolim komentovat ineho vztah/manzelstvo. ale u doktorky sem tam reagujem ako manzelka, ked ma oslovia muzovym priezviskom. moj muz znasa ovela tazsie, ked ho oslovia mojim priezviskom 😀 😀 ale aspon je sranda, ked povysvetlujem, aky je skutkovy stav 😎

svetka157
10. júl 2013

@bodka70 presne tak, rodinu tvori muz-zena a dieta/deti, rodina nie je manzel manzelka (bez deti) ani rozvedeni manzelia co maju deti... proste muz-zena-dieta ktori spolu ziju je rodina 🙂

Akoze ja kebyze nestretnem sucasneho partnera, s rozvodovymi peripetiami, ktore musel riesit dlho po rozvode.... tak zastavam nazor ako vacsina dam, ktore bojuju za manzelsky zvazok... za ten cas, co som s mojim partnerom som sa naucila na veci pozerat aj inac... Akoze vedela by som aj teraz dosiahnut sobas (mozno plakanim, skemranim, vycitkami, apelovanim na zodpovednost a ze sa zle citim ak sa deti volaju inac) ale ak to on tak neciti a neurobi to rad (ani sa necudujem po tych skusenostiach) tak naco... sme si povedali ze sa vezmeme, ked deti vyrastu... ak dovtedy spolu vydrzime 😅 😝

maca_p
10. júl 2013

@digysa nie, nekonci este! 😲 🙂
v com vidis problem? myslis, ze budu v buducnosti trpiet tym, ze sme az partneri, nie iba manzelia?
celkom ta nechapem, lebo podla mna sa rozchadzas minimalne v tom, ze uz by si sa druhy krat nevydala, cize prve deti z manzelstva budu okej, lebo su z manzelstva a druhe deti (hypoteticky s inym partnerom - moze sa stat) budu mat priezvisko po jednom z vas, cize tam uz by mohol vzniknut problem.

osobne som odlahcena tym, ze som iba nasilne pokrstena, cize nabozenstvo ma nezatazuje.
moralne hodnoty su u mna nekradnut, netyrat deti, nepodvadat muza, zit slusne, zarabat si na zivobytie, nie cerpat socialne davky (len v nutnom pripade), vychovat deti co do vzdelania tak i po citovej stranke. a slusne vychadzat s rodicmi a rodinou. ak som nieco zabudla, dopisem. ale v ziadnom pripade nie som menejcenna ako vydata mama co do moralnych hodnot po mojom smere.

mima4
10. júl 2013

@svetka157 nemas pravdu, rodinu tvori aj manzelsky par bez deti, ja s mojim drahym som rodina - on je moj muz, ja som jeho zena, nielen oficialne, ale taktiez pred Bohom. Ak nevies, existuju aj bezdetne rodiny, a su rodiny.
Muz moze mat vzdy len jednu zenu, ale priateliek kopec a aj kopec deti s nimi, ale zena je vzdy len jedna.

zuzanockamt
10. júl 2013

@mima4 bohuzial nemas pravdu - muz a zena - sami bez deti rodinu netvoria - rodina sa vytvori len prichodom dietata ... tak je to aj oficialne podavane ... ty s tvojim muzom tvorite len manzelsky par

bodka70
10. júl 2013

@mima4 , ako je to možné, nerobím si štatistiku, ako žijú iní ľudia a mnohých ľudí čo poznám, ani vlastne neviem, či sú zobratí alebo nie. a je pravda, že tak dlho žijúci pár bez papierov a s toľkými deťmi ako sme my vlastne ani nepoznám. Vačšina ľudí čo poznám, sú buď ženatí alebo rozvedení alebo slobodní (v zmysle nespárovaní 😉 ).

a je možné a beriem, že mnohé dievčence, čo sa tvária, že sú radi bez papiera, by ho aj chceli, ale partner nechce. Chlapíkovi vyhovuje, že má doma full servis a nechce žiadnu zodpovednosť a rodinu a žena dúfa, že sa niečo zmení a roky idú a nemení sa nič.
Toto je však problém partnerov, aby si to čím skôr vydiskutovali. načo zostávať vo vzťahu, kde jeden dlhodobo ťahá za kratší povraz? ak chcem manželstvo a považujem to za dôležitú vec, tak partner by to mal vidieť podobne. ak chcem rodinu a deti a ako "dôkaz lásky" nepotrebujem požiadanie o roku , tak si hľadám partnera, ktorý mi v tomto vyhovuje.

ale ani takéto ženy nepovažujem za chudery. Každý prežíva nejaké problémy vo vzťahoch a k začiatkom vzťahov patrí aj nejaká tá naivita a neskúsenosť, takmer každý tým prešiel, málokto hneď na začiatku natrafí na toho pravého a napokon najlepšie sa človek poučí na vlastných chybách, aj takéto vzťahy sú na niečo dobré. Toto však považujem za také tie vzťahy, ktoré nevyšli, nie za rodinu, ktorú by som mohla porovnávať s manželstvom.