icon

Mať doma veľa zvierat: Ako to zvládnuť?

terezia98
15. dec 2024

Ahojte
Prišla som si sem po radu čo by ste robili na mojom mieste
Moji rodičia sú dosť tvrdohlavý a darmo je im niečo vysvetľovať ..
Ide o to že mame na rodinnom dome veľa zvierat (psy/mačky) čo niekdo môže brat úplne normálne veď prečo nie lenže problém je v tom že moja mamina ich nevie vychovať a úprimne si myslím že moja mamina by nemala mat žiadne zviera 🙂 moju maminu mám najradšej na svete ale je dosť nezodpovedná ..pred rokom zachránila mačku z ulice a zobrala domov a darmo do nej hučím nech ju dá vykastrovat (nebrala to za dôležité) pritom vedela že mame doma kocúrov..nakoniec bola ta macka 2x tehotná ..prvý vrh 3 mladé ..druhý vrh 6 mladých ..nakoniec sa mama macka nestihla dať ani vykastrovat keďže mame suseda čo zabíja všetkým v dedine zvierata a nám ostali malé mačky bez matky bez mlieka čiže kupovať sunar a kŕmiť ich ručne bolo veľmi vyčerpáve…toto je trosku minulosť..v prítomnosti si 4 malé mačky našli nové domovi keďže mamine docvaklo že z baraku si urobili wc a zivit toľko mačiek ide dosť do peňazí ..len mna najviac mrzí že mna vždy poprosi o pomoc aj keď som jej to hovorila skôr mna poslala do prdele že to počúvať nebude ..dávala som teraz už druhý krát inzerát a keď sa zbavila 2 mačiek už chce aby som ho odstránila pritom 2 malé mačky má ešte doma a povedala som si že ich darujem aj keby som jej je mala zobrať..najhoršie je že mame doma veľa kocúrov a jednu macku z prvého vrhu ktorá má už 6 mesiacov a už som jej hovorila nech sa dohodne na kastracii u veterinára ale zasa na to kašle a už vidím že toto bude všetko dokola ..aby toho malo nebolo mame doma 4 psov a jeden z nich je potkanak bez výchovi ktorý nemá problém vás kedykoľvek kusnut plus ďalšieho francúzskeho ktorý sa z tým potkanakom pravidelne byje ..až do krvi alw mrzí mna že si mama nechce nechať poradiť aj keď som jej povedala nech dá z baraku všetky mačky preč aj týchto dvoch psov ..čo by ste robili na mojom mieste alebo na mieste mojej matky keby ste žili v cirkuse medzi nevychovanimy zvieratami

lija22
15. dec 2024

vypocitaj jej kolko tie zvery prezeru. lebo mna kocur a pes stoja daleko viac ako sto eurmesacne. Tolko krkov musi ist do penazi. Dalej zarataj povinne ockovanie a dane. Spocitajte na papieri. mne sa ozaj paci, ze mama ma srdce, ozaj je to vzacne ale boha plne utulky a mat nevykakastrovane zvery je proste hlupe. Ak nahodou neplati dane a neockuje vymysli si story ze kolegyna dostala velku pokutu atd

terezia98
autor
15. dec 2024

@lija22 ďakujem jasne no veď toto o tých peniazom mi povedala minuly tizden a poprosila aby som dala inzerát a keď si pre dve malé mačky niekdo prišiel tak si velmo ďalšie dve malé chce nechať ale skúsim jej to nejako vymluvit aby aspoň tieto dve malé mačky išli z domu a dúfam že dostane rozum lebo toľko zvierat v dome je katastrofa :/ pokial si nedá povedať tak kašlem na to a prestávam sa do toho starať nech sa stará sama ..viem ako to ide do peňazí,sama mám doma jednu civavu a jej granule a varená strava stojí viac ako mna na deň 😆🤦🏻‍♀️ale ďakujem za pomoc určite nejako poriesim a snáď zaberie 😊 pekný večer a krásne sviatky

anjelicek26
15. dec 2024

Mama je sama, proste si to nejako kompenzuje a citi od nich lasku... co mozes spravit? Macku-macky do prepravky a vykastrovat, na to sa jej ani nepytaj, proste povedz, ze uz maju termin... to jej nezabrani si zobrat nejake male maca volakde, ale rovnaka situacia, zoberies a das vykastrovat a tak dokola... kym pochopi... na vianoce jej mozes darovat poukazku na cvicak, kvoli psom, nech sa zacnu spravat normalne...

Argument peniaze clovekovi, co sa ide pototo zo zvierat nijako nezaberie, pre neho su to jeho "deti"...

frflos_nespokojny
16. dec 2024

asi by ma trafilo, ked dam macky vykastrovat a potom zacnu miznut.

0silvia0
16. dec 2024

@terezia98 no citam, ze si tu zostala nejako nepochopena a aj slovna prestrelka tu bola....
Asi neexistuje ziadna zazracna formulka na riesenie tvojej mamy, len jej prehovorit do duse, nech da vsetky macata prec a nech kastruje a neberie do opatery ziadne zvierata. Chapem, ze ty na to nemas peniaze, mas svoje vydavky.

majkakvet
16. dec 2024

@terezia98 ale to je vyhovorka. Kus po kuse zobrat macky a kastrovat. Matka to neurobi sama a samo sa tiez to nevyroesi. Ste zufala tak treba aj nieco urobit a nievypisovat na MK.

terezia98
autor
16. dec 2024

@anjelicek26 áno pre moju mamu sú to deti ale psy má za deti a ublubene má len dve mačky 🙂 nejako to poriesim

terezia98
autor
16. dec 2024

@frflos_nespokojny no ja som si na rodinný dom zobrala britskú modrú macku a prišiel domov otrávený mama mi to nechcela ani povedať lebo vie že by som bola smutná povedala mi neskôr a niesme bohužiaľ jediný tento nový sused otrávil kocky pomaly všetkým susedom plus sliepky ale nikdo ho neudal pretože nikdo nemá dôkaz

terezia98
autor
16. dec 2024

@0silvia0 mám svoje výdavky to je pravda len by mi stačilo keby moja mama dala za pravdu a rada by som jej pomohla nájsť mačkám nový domov aj tým dvoch psov poprípade zaniesť tu jednu macku na kastraciu ..som rada že som našla aspoň 4 malým mačkám nový domov ale ešte to nevzdám skúsim to mamke ešte vymluvit aspoň ju presvedčiť aby zobrala tu macku na kastraciu

terezia98
autor
16. dec 2024

@majkakvet ja som tu už pisala asi 3 krát že nemám peniaze na to aby som dala kastrovat 7 mačiek a to je úplne zbytočne keď všetko sú to kocúri a macka je iba jedna ..niesu to moje zvierata nemôžem s nimi robiť čo chcem ..preto asi presviedčam mamu aby v tomto dostala rozum..nedala som príspevok na rypanie neviete ako je to zložité a vypisovať dokážem aj ja ..našťastie mi tu už pár ľudí poradilo a viem čo ďalej ..

priscilla07
16. dec 2024

Skôr by som riešila suseda čo zabíja zvieratá. Trestne oznámenie.

terezia98
autor
16. dec 2024

@priscilla07 Bratova priateľka má za tatku vedúceho policajta ktoreho sme sa pýtali ako by sa to dalo riešiť a bez dôkazov s tým policajti nič neurobia

frflos_nespokojny
16. dec 2024

@terezia98 neurobis nic. u nas nam tiez zmizli macky a viem kto ich travi a dokonca susedovu krasnu macku som nasiel v mojej zahrade vystretu. u mojej svokri sa to deje
uz roky a vedia, ze sused. proste taky ludia by nemali byvat na dedine. ked pocuvam naokolo susedov co im vsetko vadi, tak zasnem, ze neostali v bytovke.

lujza123
16. dec 2024

Ženy, kastracia jedného zvieraťa stoji 100-200 € , to vazne radite mladej babe nech si nasporí 2000€ a dá vykastrovat matkyn zverinec? A rovno nech sporí ďalej lebo mamička do roka zachráni ďalšie túlavé zvery ?

httpsusanne
16. dec 2024

Ak ti na mačičkách záleží a si ochotná ich aspoň odniesť na veterinu vykastrovať skús kontaktovať rôzne združenia. Neviem odkiaľ si a preto ti neporadím, ktoré to sú. Ale veľa OZ ti vykastruje mačky, napíš im na FB alebo zavolaj a dohodni sa s nimi. Niektoré majú zmluvných veterinárov a vedia to urobiť zadarmo respektíve za nejaký symbolický poplatok a verím, že ak im opíšeš situáciu tak ti pomôžu, a čo sa týka suseda ak máš podozrenie, že vám zabíja zvieratá, tak kontaktuj RVPS hoc aj anonymne.

lujza123
16. dec 2024

@terezia98 možno mamu zoznámiť s nejakými organizáciami ktoré pomáhajú zvieratám, možno by jej túžba po pomoci našla uplatnenie.
Tým ze zhromažďuje zvieratá im nepomáha. Ona ich chce vlastniť, zbierať ako zberateľ smetí, toto ale nieje pomoc. Ja by som k nej bola úprimná a hovorila na rovinu ze tam ma smrad, všetci sú z nej nešťastní, sprava sa totálne nezodpovedne.

Nových psov a mačiek ku ktorým ešte nema citový vztah nech sa zbaví. Voľne miesto môže poskytnúť zvieratám ktoré to potrebujú .
Pre tvoju maminu by bolo super keby robí “dočasky” pre nejaký útulok. To znamená ze ubytuje psikov či mačky ktoré z rôznych dôvodov nemôžu byt v útulku. Zvieratká sú kastrované, dostala by stravu pre ne a mala by ich ken chvíľku kým by sa im nenašiel nový domov

Navyše by sa mamina zoznámila s ľuďmi ktorý zdieľajú jej vášeň pre pomoc zverom ale zároveň by ju vedeli usmerniť. Pri takejto práci by videla aký veľký problem je nekontrolovaný chov a zberateľstvo zvierat.

terezia98
autor
16. dec 2024

@httpsusanne ďakujem skúsim toto by mohlo pomôcť

terezia98
autor
16. dec 2024

@lujza123 áno toto by poniektory chceli 🙂 a vlastne je to moja chyba lebo na to len čumim a nerobím nič pritom 4 mačky sú už v iných domovoch vďaka môjmu inzerátu a rozhodla som sa ho nevymazat aby posledné dve malé mačky tiež išly do nových domovoch aj keď mna mama za toto asi vydeli alebo neviem

terezia98
autor
16. dec 2024

@frflos_nespokojny áno toto som sa tu snažila vysvetlit pár ľuďom že bez dôkazov nič nezmôžem..niesme jediný komu zabil mačky ..aj iným ľuďom sa stratili mačky a susedom ktorý žijú oproti tomuto magorovi otrávili sliepky jasne že to bol on..pretože celé roky tu bol kľud až sa nasťahoval tak toto začalo ..preto sa snažím tie zvierata dostať z tejto dediny aj keby som ich vykastrovala tak na silu ich v dome držať nemôžem a oni sa ven pýtajú ..je to dosť komplikovaná situácia a neviem ako to dopadne..pokial mamu nenahovorim aby všetky mačky dala preč tak ich všetky pozabíja

lucia147852
16. dec 2024

Nežiješ tam , tak sa staraj sama o seba. Keby mi dospelé diera príde do domu rozkazovať čo musím robiť, pošlem ho do teplých krajín.

simca06022011
16. dec 2024

odchytila by som kocurov, odniesla na vet a dala vykastrovat

betulinka1
16. dec 2024

@terezia98 nechaj macky na inzerate a ked sa niekto ozve, proste ju pojdes zobrat ked je matka v praci. Nemusí o tom ani vediet, kedze macky sa tulaju vonku. No co stratila sa. Matke by som povedala, že ako to chce riešiť, ked budes mat dieta, lebo svoje dieta do tej spiny nepustiš. Nech si uvedomí ako žije. Mačky sú cez den vonku a potom s nimi spi....fuj.... a teda nedat kastrovat macky je dost nezodpovedné. Ved to nie je taka suma, určite lacnejšie ako zrádlo pre 10 maciek.

betulinka1
16. dec 2024

@lujza123 kastrácia 7 mesacnej macicky minulý týždeň 60€. Akých 100-200€?!

terezia98
autor
16. dec 2024

@lucia147852 no vidíte 🙂 veľmi rada by som sa starala o seba keby mna moja mamina neotravuje z inzerátmi vždy keď jej zablika žiarovka aby som kocky dala na inzerát..teraz je to už druhý krát čo som ho dala a samozrejme au zasa 2 mačky z domu a zasa ho mám vymazat a to nieje len inzerát ..koľko krát chce aby som jej zašla rovno do obchodu keď príjem na návštevu a kúpila im jedlo alebo rovno ide s nami aby si nakúpila…myslím si že mám právo jej niečo povedať a hovoriť do toho 🙂

simca06022011
16. dec 2024

@terezia98 bohuzial taky, ludia su vsade.. a neda sa s tym vela robit, my sme skoncili s mackou na operacii, co lopatou tresol malemu kocurikovi a zlomil mu nieco.. takychto ludi by som vesala

ivuska027
16. dec 2024

Daj vykastrovat tých kocurov. Stojí to 20€ a robia to ambulantne, skoro neivazivne. Neries vobec mačky.
Prišla si sem pre radu, ale mám pocit, že len bedákas, aký je otec, mama, brat... Ako to chceš riešiť, ale vlastne nechceš. 🙄
Zavolaj na veterinu, dohodni termín, zober si voľno v robote a zober kocure na kastracia.
Je očividne, že ak to neurobis ty, tak to neurobí nikto, a ani to od nikoho nemôžeš očakávať. Tak ak chceš situáciu riešiť, tak ju rieš. Vieš ako sa hovorí, reči sa hovoria a chlieb sa je. Buď máš výhovorky alebo výsledky, nic iné medzi tým nie je. My to za teba nespravime, ani za tvojou mamou nepôjdeme. Ak ona nie je schopná to riešiť, vyrieš to ty.
My Ta tu môžeme podporiť. Zvyšok je len na tebe.🙂

terezia98
autor
16. dec 2024

@ivuska027 pride mi celkom nelogicke dať kastrovat 6 kocúrov keď mame doma iba jednu macku ktorá aj tak sa môže túlať a môže prísť nabuchana od cudzieho kocúra čiže toto je uplna blbosť 🙂 ja som tu už pisala že musím v prvom rade dokopat moju mamu k tomu aby dala vykastrovat kocku a je po probléme za ďalšie kocky v dome už nebudú ako mi tu veľa ľudí poradilo skúsim s tým niečo urobiť a pokial sa nepodarí tak to už ďalej riešiť nebudem ja bohužiaľ nemám peniaze na zvýš aby som sa starala o mamin zverinec ..skúsim popísať pár utulkom a dám viac inzerátov a prehovorim moju mamu aby tuto macku buď dala na kastraciu alebo preč z domu a uvidím čo sa podarí

lujza123
16. dec 2024

@betulinka1 ako kde, u nás v Trenčíne mačka 100 vratane predoperacnych vyšetrení, za psa sme dali vyše 200 🤷🏼‍♀️
Kastrovat kocúra je lacnejšie, ale tiez ako kde, veteriny majú rôzne ceny
Nevieme odkiaľ je autorka či z Bratislavy alebo dedinky dakde na východe a od toho sa odvíja cena

terezia98
autor
16. dec 2024

@lujza123 u nás veterinári tiež nesú boh vie ako lacný neviem presne koľko stojí kastracia mačky ale keď chodím z mojou civavou u nás k veterinarovi platím dobre palky..mamina chodí ku veterinárke do Skalice ktorá patrí medzi najdrahších u nás

drobcek100
16. dec 2024

@terezia98 Urob tak ako Ti tu rádia.Zober postupne sterilizovať mačky a potom kocúrov.Ucty daj preplatiť rodičom.Ved to takto nemôže fungovať.Co robí tvoja matka,je zamestnaná? U nás sa vždy primotali mačičky , ale každú sme zobrali k verinarovi ošetriť a dať vykaztrovat.Co na to Váš brat, nedá sa s ním dohodnúť, že by ste urobili spolu?