Máte deti, ale nemáte auto. Ako to zvládate?
...hlavne ak mate aspon dve alebo viac deti?
a preco auto nemate?
z principu, kvoli financiam, alebo z akeho dovodu?
@mimave to BMW tam asi nesmelo chybat...ale ok 😉
Sloboda...ano, dava mi slobodu....presne o tej, co pises..... Aby som si ja mohla sadit na zahrade (ako ty), alebo sa bezstarostne pozerat na moje deti, ktore sa kupu v bazene, alebo mohla nie len, cez vikend ale aj pocas tyzdna urobit vecernu grilovacku, alebo si sadnut s manzelom na terasu a dat si pohar vinka.....
Ano, na to mam auto.....aby som sa nemusela cez cele mesto trepat autobusom do prace-z prace autobusom, ci pesi pre deti do skoly- zo skoly na ich kruzky- z kruzkov do obchodu a s taskami a vsetkym moznym prisla domov unavena ako jeden obrovsky KON a namiesto o 6, pridem o 7:30.........No to sa potom to opekanie, ci posedenie pri jazere asi dost casto neda realizovat......vsakano? Lebo popri tom vsetkom som este zabudla, ze ma caka kopec zehlenia....
Ak Ty nechapes na aky ucel je auto, tak je vcelku rozumne, ze ho nepouzivas...zelam krasne vychutnavanie slobody v starom dome 🙂
@digysa ty si teda trdlo, s prepacenim, tak ty sa cudujes ze niekto na teba vyskakuje, ale ty robis to iste, ja som ta neurazala a ty to robis mne. to bmw tam nesmelo chybat lebo som ti chcela ukazat ake su tieto veci povrchne, ale vidim ze tomu jednoducho nerozumies. ja som to zistila na sebe a ta tvoja posledna veta len ukazala kde si ty a kde som ja. daleko daleko pred tebou... pekny vecer 🙂
Ludia tu beru auto ako nieco prepychove. Ano na SK to este stale tak je...
Ja povazujem Auto za obrovskeho POMOCNIKA ( ako to napisala @lucka1987)
Ja nemam auto na to, aby mi ho ludia zavideli a okukovali. Ja mam auto na rychly a komfortnejsi presun z miesta na miesto.....na zlahcenie zivota.
@mimave Este som chcela doplnit..."povrchne". Kazdy clovek, co ma auto ma byt podla teba povrchny, alebo materialisticky? TO hadam nemyslis vazne.... ak ma rodina na kazdeho clena jedno auto, tomu hovorim povrchnost...ale mat auto, aby ulahcil zene zivot a pracu pocas dna...to hadam povrchne nie je.
Apropo, ja zijem mimo SK a tu mestska doprava nefunguje, su tu 34 stupnove horucavy a obrovske vlhka skoro po cely rok....nie to este tropicke burky pocas letnych dni.....by som chcela vediet, ako by sa tebe zilo bez auta tu.
Ja tu v podstate pisem iba o Slovensku. Keby som mala opisovat zivot kde zijem ja, tak to je "tisic a jedna".
@digysa auto k tomu patri. bez auta sa da zit, len je to o nieco tazsie ako ked ti parkuje pred domom, ale da sa. poznam ludi co v zivote auto nemali, ani vodicak dokonca spraveny. a su tu. len sa v stredu poobede nezbalia a nejdu na vylet do mesta. nakupia si postupne a donesu aj bez auta. k lekarovi si privstanu a pod., jednoducho sa to da. ale tym nejdem povedat aby ste vsetci teraz predali auta. 😅 auto je velky velky pomocnik, ulahci ti zivot, zjednodusi vela veci, ale ja si jednoducho myslim ze nie je ziotu nevyhnutne. to je cele..
@mimave tak tiez mam kamarata co zije v takomto prosredi ako opisujes. ma bicykel. na elektricky pohon prerobeny🙂 proste sa odvezie do mesta a tam dobije baterku na cestu spat. a ked sme boli prec, tiez sme auto nemali cely cas, jednoducho sme si pockali na velke auto co zvazalo ludi do mesta za poplatok, cestou spat to iste. mna nepresvedcis, ja si myslim ze auto nie je nenahraditelne. ale opakujem- ano je obrovsky pomocnik
@mimave Netvrdim, ze sa neda bez auta zit. Ale o "kvalite zivota" budem silno pochybovat.
Totiz zivot sa da travi aj inak, ako stat na vlakovej stanici kazdy den, tlacit sa v preplnenom autobuse a dychat prepotenych ludi v letnom obdobi, alebo ist pesi v zime s malym dietatom do obchodu....alebo...to je jedno...
Zvladnut sa da vsetko....
@mimave Moja, ale teraz uz trepes riadne......OK, ja mam na sebe bluzku, sako, suknu a lodicky. PRacujem vo firme.....uz si predstvujem, ako si sadam na bicykel a v 4-prudovom dave slapem v horucavach do roboty. Cela prepotena, ako mys pridem a sadnem si do mojho kresla a v pohode si taka smradlava odpracujem moje hodiny...
O com pises? 😀 😀 😀 😀
@digysa ok, nejdem sa viac s tebou hadat, idem radsej spat, ja som ti len chcela povedat ze nie kazdy ma zivotny standard nadstaveny tak ako ty, da sa zit aj inak, a nemyslim ze trepem. moj manzel napriklad chodi do roboty na bicaku, slape skoro hodinu a poviem ti clovece ze v robote sa umyje pred tym ako si sadne k stolu s kolegami v kancelarii. takto postihnutych ludi tam je vacsina. debili, ze? 😉 vsetko je to o tebe. lenze ak mas oci len na jeden smer- ten tvoj tak potom je jasne ze je najlepsi a iny neexistuje. este raz a naposledy- da sa zit bez auta. koniec.
@mimave ALe ty byvas v Senci a ja v tropickej Floride. 5 minut si vonku a si spotena, ako keby si hodinu hrala futbal. To sa mam v praci sprchovat? A deti ako zavediem do skolky? Jedno mi bude sediet na chrbte a druhe na kolenach? Nemala by som si este zobrat aj uterak, sampon a vlastne prijst do prace ako do posilovne?
A moment, este by som mala zamestnancovi povedat, aby v kancelarii vybudoval sprchu?
Alebo......zachadzame uz do extremov..... 😎
Ja som nemala auto a už som mala dve deti...malé...do obchodu-potraviny-3km, do mesta kde bola doktorka, úrady, pohotovosť....30 km atď....staršia sa musela naučiť trojročná bicyklovať, aby som mohla duhú viezť v sedačke na cykli ja, veľa sme chodili busom a veľmi veľa aj pešo, mladšia v nosiči na chrbte, dodžubkala som si kríže vtedy fest....v súrnych prípadoch pomáhali kamaráti, vďaka im ešte teraz za to....teraz už máme autíčko, škôlka-jediná, 6km...ono to nešlo. Dlho som sa autu bránila, a s jednou dcérkou to ešte šlo, ale tu kde bývame...sama s dvomi deťmi...už to nešlo bez.
@mimave ako sorry,ked niekto slape do roboty hodinu na biku,a v praci sa umyje,neviem ci myslis ze sa osprchuje 😀 😀 😀 😀 je pre mna nepredstavitelne.Nepises ale ci by to auto nechces alebo nemozes mat z financnych dovodov,lebo to je rozdiel. 😉
je to len tvoja chyba,ze si neulahcis zivot a "tvoj mu slape kazde rano na biku" a je spoteny ze sa az musi umyt( asi len pazuchy) 😕 a potom sedi cely den v robote.Mam 2 deti,a nase auto je nas dalsi clen rodiny,ale nebudem sa opakovat...je to len tvoj problem ze nemas auto....
su ludia , co sa prevazaju denne vo vrtulniku a smeju sa nam beznym motoristom ako to dokazeme zvladnut... lebo oni by si to bez vrtulnika nevedeli predstavit... stat v zapchach , cakat kym naskoci zelena, predbiehat tie spomalene 4 kolesove cuda,ktorych sofer netusi na co je pedal s nazvom plyn ......
ak niekto netuzi po aute a vyhovuje mu jeho sposob zivota a je stastny, tak mu to prajem. Naturalny nekonzumny sposob zivota a inakost jeho zivotneho stylnu nemusi vzdy znamenat , ze mu nieco chyba . kazdy mame ine potreby pre zivot a inak zariadenu domacnost... niekomu vyhovuje bycikel, inemu vrtulnik.
neviem preco vacsina ludi ma tendenciu okamzite sa " zhrozit " pri niecom inom ako je zauzivane .... 😕
osobne som vyjadrila nazor, ze auto je pre mna pomocnik a skutocne sa s nim citim nezavisla / napr na cestovnom poriadku/ chcem niekam ist a do minuty sedim v aute a uz sa tam veziem. presne ako
@digysa treba zaviest dieta do skoly, na kruzok ci ine aktivity , treba urobit velky nakup.. a 100 dalsich veci na ktore je auto super a o to viac ak je vlastne ....
a na druhej strane je
@mimave ... nepotrebujes auto ..... nechodis na dovolenky, staci ti jazero / to je ok / .... neviem ako mas stare deti a neviem ani co ta viedlo k tomu zmenit zivot s autom a mestskym sposobom zitia na zrazu totalny opak . no pises ze nakupit sa da aj postupne a aj doniest ....
no tak si predstav situaciu, ktora je uplne realna v obci kam pojdeme byvat :
-januar , rano - 15 stupnov
-s 6 mesacnym drobcom si objednana na 9 hodinu k lekarovi
-bus ti ma ist rano o 6.45 ale nakolko su mrazy a neudrziavana cesta, autobus nejde. dalsi ide az cez obed.
-zistis, ze treba nakupit par veci / bezny nakup pecivo, mlieko, vody, mliecne, ovo - zel, drogeria / to je cca 10 kilova zataz .....
ty si uz sla s kocikom v autobuse v zime a s takymto dennym beznym nakupom ? 😅 ja hej .. raz a naposledy 😅
ak zdolavas aspon podobne prekazky v presuvani sa bez auta , tak ta obdivujem a klobuk dolu pre tebou, ze stale si stojis za svojim nazorom o aute v rodine .
je to o sposobe zivota... niekto ho ma jedhoduchejsi ako ty a niekto "komfortnejsi" ale preto , ze niekto zije inak netreba na toho druheho ukazovat prstom . 😕
@digysa prave som chcela uviest priklad mojej svagrinej ktora zije na Floride,a zivo si predstavuje ako ide do skolky s dvojickami a dalsou dcerou do skoly peso,lebo ved na bycikli by to nezvladla 😀 😀 😀 v Miami
s manželom mame kazdy svoje auto, u mna je to nutnost, potreba...
ked mam stíhat deti, pracu, nakupy a domacnosť tak u mna je to nevyhnosť....
kto auto nechce nech ho nemá...pre mna je nenahraditelne...
@digysa 😀 😀 😀 😀 tak to uz som sa musela zasmiat aj nahlas za PC 😀 sak si vezmes ten vozik za bicykel co sa taha nie ? a tak ich vezes oboch .... 😀 😀 😀 kedze manzel mimav jazdi byciklom do prace skoro hodinku tak mi z toho vychadza ze jeho praca je vzdialena cca 25 km . 😅 zaujimalo by ma aku pracu robi v tom kancli , pretoze mi je dost smiesno pri predstave kedy cely accounting team pride do prace v termo krataskach a prilbe a kazdy na kazdeho caka kym pride na nich rada do sprchy 😕 aby sa mohli konecne prezliest a zacat pracovat ....
pri niektorych vetach mam zvlastny pocit , ze nie vsetko je v reale tak ako je napisane 😅
@angellinka
@digysa
@lucka1987 boooze dievcata, presne takto to skoci samozrejme, reagovala som na prvy prispevok co dala @digysa , chcela som vam ukazat ze sa naozaj da bez auta zaobist, ze su ludia ktorym to vyhovuje a jasne ze sme cudaci, sme chory a potrebujeme lieky, lebo nemame auto... no boze, a co?@angellinka auto nemame lebo sme sa rozhodli ze si ho nekupime, ze ho nechceme. pisala som ze tak ako som ja pozicala auto ked som ho mala, tak si aj ja auto poziciam ak ho naozaj surne potrebujem. auto je pomoc velka, nie nevyhnutna. to je len moj nazor a idete ma tu za to zozrat, majte si doma auta aj tri, mne je to fuk, chapem ze bez auta je to u niektorych z vas nepredstavitelne, aj to som uz povedala, ale u vacsiny nie. zjedzte ma za to
@lucka1987 dost vela kolegov mojho muza chodi na biku, preto to skusil aj on. predstav si ze su to uplne normalny ludia. neuveritelne, ze? a nesmrdia, len namiesto toho aby sa do prace odviezli autom- vacsina ho doma ma, si zasportuju ked uz cely den sedia pri pocitaci. strasne smiesne zit trochu zdravo, ze? ale uz ideme do inej temy...
@mimave ked sa spotia,tak len smrdia ci? 😀 😀 😀 ja ked pridem z fitka,moja cesta ide do sprchy.
Ja si bez auta neviem predstavit zivot,ulahcuje mi vela veci,a auto by som si v zivote nepozicala,a vlastne ani ja by som nepozicala,nie je to vec na poziciavanie...len tolko
@angellinka ok , tvoj nazor, ja som len povedala svoj. lenze to sa tu nemoze. lebo len to co si myslisty je spravne. keby si napisala : podla mna nie je auto vec na poziciavanie a ja by som svoje nepozicala... ja nepisem ze ja mam pravdu, pisem ze je to moj nazor. a ano, este raz, chodia do prace na biku a pred tym ako si sadnu k pocitacom sa umyju. traaaaaapne
@mimave ved ja som nepovedala ze sa to neda ... dokonca som ti dala aj poklonu, ze pokial mas pred sebou podobne prekazky ako ja pri cestovani a aj napriek tomu auto nechces, tak je t ozaj na obdiv . napriek tomu ze auto pouzivam denne, sportujem, turistikujeme, chodime na polovacky, a nevieme si predstavit zivot bez prirody. nepisala som ani , ze to nie je nenormalne chodit do kanclu na bicykli, len si neviem vela praktickych veci pri tom predstavit . napr nepochopim ako niekto po hodninovom byciklovani nie je spoteny ....
hovori sa ze bohaty je ten kto ma cas . no asi vasa rodina jednoznacne ste, kedze si dovoli manzel namiesto 15 min,chodit do prace hodinu a z prace tiez ...
my si to zial dovolit nemozme.... kazda minuta je nam draha a cas su pre nas peniaze
@lucka1987 ja viem , ja na teba neutocim, len ti hovorim ako to je. nesmrdia si v kancli, umyvaju sa po prichode do prace. no a k tomu casu... s bikom je v robote skor ako autobusom a dokonca skor ako ked chodil autom... 😉 skoro o 20minut skor. takze 20+20 je super cas navyse pre nas.
@mimave aj ked ja nie som stotoznena s tym zit bez auta, tak sa ta chcem ale zastat co sa tyka toho muza co chodi na biku...u nas to je asi zas trosku nepochopene ako kopec inych veci, co su v zahranici bezne...mne sa to nahodou velmi paci..pracujem v medzinarodnej firme a nachodila som sa uz sluzobne dost a najviac sa mi to pacilo prave v Holandsku, kde pred firmou bolo obrovske mnozstvo bicyklov a 2/3 mojich kolegov chodilo do prace na bicykli..a presne tak, dole prilba, do sprchy ak bolo treba...tam mali ale uzasne cyklisticke chodniky a bolo to bezpecne, co je zas ina tema v porovnani s nami 🙂 Ale chcem tym povedat, ze si ludia zasportovali, zaroven nestali v zapchach celodennych a aj to prispieva k cistejsiemu ovzdusiu..a je to bezneee..a nik sa nad tym nepozastavi ked aj vysoko postaveny manazer ide do prace na bicykli
Moj muz ked robil v anglicku, tak tam takisto velky a znamy novinar z vyznamnych anglickych novin, ktory zil v super vile a doma mal zaparkovane 3 velke auta chodil do prace na bycikli..on mal v praci skrinku v ktorej mal oblek, do prace siel v sportovom, tiez asi hodinu, v praci sprcha, prezliezt sa do obleku a slo to...a my sme to naozaj obdivovali..takze v tomto smere ja nechapem teda, co sa tu ostatnym nezda, mne sa to nahodou paci a velmi to uznavam
Samozrejme to ale nemeni u mna pohlad na vec ohladom auta..pre mna ak to financie dovolia je auto nevyhnutnostou...a pri malych detoch zvlast
tak ja neviem ako vy dievcata, ale ja som bola vychovavana v rodine bez otca, o aute sme ani nesnivali 😀 Nasa mama nielen ze chodila s nami kazdy vikend na rozne vylety, ci uz v BA alebo mimo, ale dokonca aj na rozne dovolenky, do Tatier sme chodili kazdy rok a podobne. Ale teda moja mama to zvladla vtedy s 2 detmi bez akejkolvek pomoci, ale nepamatam sa nikdy, ze by co len spominala ze nam chyba auto. My sme z Bratislavy, tu funguje podla mna dobre MHD a aj vlaky do inych slovenskych a ceskych miest. Ako neda sa porovnavat Florida, ako pise @digysa, a hocijake ine slovenske mesto kde funguje MHD. Proste v USA v roznych mestach nefunguje tak MHD. Tam verim, ze sa bez auta velmi neda . Co mne osobne velmi chyba aj v Bratislave, je metro. V roznych svetovych metropolach vidite v metre ludi v oblekoch, ako nemaju problem ist MHD do prace. Na SK mi jedine vadi, ze ludia su tak predpojati a myslia si, ze MHD jazdia len chudaci co nemaju na auto. Ale staci ist inde po svete a vidite ludi, ako pouzivaju MHD lebo im to ulahcuje dopravu do prace.
Auta mame 2. Priznam sa, ze nemame problemy ist napriek tomu elektrickou ci autobusom. Kedze byvame kusok od centra, spoje mame vyborne a teda hlavne netrpime predstavou, ze clovek co ma auto musi chodit uz iba autom 😀 😀 😀
Podla mna sa minimalne v Bratislave da v pohode chodit MHD, na vacsie nakupy posles muza, prip. nosis viackrat mensie nakupy. Iste je auto pohodlnejsie, ja som s malou chodila len do centra elektrickou, lebo mam fobiu z parkovania v meste 😀 😀 inak som s nou vsade chodila autom, prip. pesky. U mna bolo jazdenie aj o prekonani samej seba, niekedy som sla aj len 5min. vzdialenost len preto, aby som sa proste "rozsoferovala" 😀
@mimave ja si myslim, ze na vacsine miest na Slovensku sa ozaj da zit bez auta, myslim tym mesta, ale porovnavat to vseobecne, ze vsade sa da- to len tak jednoducho nejde. Mesta a dokonca dedinky su na Slovensku ovela kompaktnejsie ako v USA, kde zije @digysa . U nas v meste(nie tam kde byva ona) s 50 tis. obyvatelmi je len jedna vyskova budova s 5 poschodiami, tak si vies predstavit, ze ludia povacsine ziju v domoch alebo bytovkach s max. 2 poschodiami, vsade je dostatok parkovacich miest aj zelene takze mesto je po sirke asi 10 km a po dlzke mozno 20 km. Ja osobne by som mozno dosla este k lekarovi pesi- trvalo by to asi hodinku 15 minut ale to som este relativne blizko. V meste existuje autobusova linka jedna sever juh a druha vychod zapad- chodia raz do hodiny v pracovnom tyzdni od 6 rana do 6 vecera(cez vikend nefunguje), ide priblizne v strede, cize neviem si predstavit ist 5 km pesi na autobus aby som niekam isla a potom hodinu sa terigala autobusom spat domov a este pesi. Jednoducho nie vsade sa to da. Autom sa dostanem v ramci mesta skoro vsade v ramci pol hodiny- povacsine do 15 minut.
Vacsina miest tu nie je stavanych na dopravu bicyklom- neexistuju cyklisticke chodniky a tak isto ludia nie su zvyknuti na cyklistov, cize je aj straach, ze sa moze cosi stat na ceste- mna cyklista tiez vzdy prekvapi, ze si davam bacha aby sa mi nedostal do cesty Vela ludi dochadza do prace aj 50 km jednou cestou a neexistuje ziadna verejna doprava. Vela ludi zije na samote, kde v ramci 10 km napocitas 5 domov na ceste- auto je prostriedok, aby sa clovek dostal do prace, do skoly, do obchodu, k lekarovi, za zabavou.
na MD/RD som si vedela predstavit zivot bez auta. sice zlozito, predovsetkym co sa tyka lekarov, ale slo by to.
Ako zamestnana matka malych deti si to bohuzial predstavit neviem ☹
preto dnes nemame auto jedno, ale dve, prave kvoli tym veciam, ktore tu boli spomenute, kavicka v klude na teraske, vecerna grilovacka, rypkanie sa v zahrade...
ale verim, ze raz, ked decka odrastu a budu sa vediet samostatne dostat do/zo skoly, na kruzky, prip. aj k lekarovi, sa budem moct auta zbavit a zit, teda podla vsetkeho, zdravsie 🙂
a zajtra skusim sefovi navrhnut pristavat sprchu 🙂 mozno mi da "fukat" hned z prichodu 😀 😀
kazdopadne fandim vsetkym zdravo zijucim, ktori auto nepotrebuju a vedia zit bez neho. Ja to neviem 🙂
@luciask hej, tak si aj ja myslim ze to je. Proste tam, kde funguje dobre MHD sa fakt da aj bez auta (vlastna skusenost 😀 z detstva). A napr. co mam kamaratky zijuce mimo BA, cize v okolitych dedinach, oni si s prepacenim bez auta ani neprdnu. Spoje im chodia aj v hodinovych intervaloch, nehovoriac o prestupoch a casto nie jednom, ale dvoch. Tam by som ja ku MHD ani len nepricuchla 😀 Ale ked byvam v hlavnom meste, tu sa to fakt da, mnohokrat ist autom trva dlhsie. Na druhej strane, som rada ze mozem chodit aj autom, je to castokrat pohodlnejsie, prijemnejsie.

tiez mame len jedno dieta a bez auta si to predstavit sice viem, ale bolo by to velmi tazke.... a to zvazujeme kupu druheho auta .
pre mna je auto ako pre moje 2,5 rocne krsniatko trojkolka .
milujem soferovanie je to pre mna relax .manzel mesacne najazdi po EU 15 tis km. takze ked pride z cesty nejaka cesta 50 km tam a 50 km spat je pre nas uplne bezna vec . jazdime do vacsich miest na nakupy , po sk na vylety , na kulturne akcie ci iny relax ... samozrejme ak je cas.
byvam 25 km od mesta a tak sa auto vzdy zide.
a tiez zastávam nazor ze auto dava cloveku volnost a nezavislost . a to v tomto : stavame domcek v mini obci kde autobus jazdi 3 krat za den. mám ja cakat na autobus a byt zavisla na SAD kedy si zmysli zrusit ci presunut dalsie spoje ?
zmyslím si niekam ist . sadnem do auta a bez prekazok idem tam kam chcem a potrebujem. kdež to ak by som auto nemala , tak by som potrebovala riesit dopravu , hladat kedy mi vobec ide autobus.... ci prosikat rodinu o pozicanie auta .
pre mna je nase "S" clen rodiny a nenahraditelny pomocnik