Máte deti, ale nemáte auto. Ako to zvládate?
...hlavne ak mate aspon dve alebo viac deti?
a preco auto nemate?
z principu, kvoli financiam, alebo z akeho dovodu?
@littledevil no tak kvôli tej škôlke by som si ho urobila. Mne malý tiež chodí do vedľajšej dediny a poviem ti, že tiež by som čakávala o dušu hodinu na bus. Ale to som netušila, že začiatkom sa dieťa adaptuje a vtedy sa chodí preň na obed, to by som čakala hádam aj s ním dosť dlho. My sme kvôli tomuto kúpili menšie druhé auto. Ja som chcela ho vodiť busom, ale muž zásadne odmietal a mal pravdu.
mam dve deti a ziadne auto. Nemam chut "zivit" dalsieho clena rodiny. Byvame v meste, dostupna MHD, ked treba vyuzijem sluzbu taxi. Na dedine by som si to ale nevedela takto predstavit.
tak my byvame na dedine, nemame tu postu, lekara, ani jeden bankomat, nemam tu zelovoc, nemam tu poriadny obchod, len predrazenych par policiek u sukromnika, takze viem co to je mat dieta bez auta🙂 ale da sa to. nakupy su sice o hubu, aj vsetko ostatne bolo kym bol krpec len v kociku, autobus nam chodi tak raz za vyse hodiny, cez vikend zabite, ale chodila som pesi. maly sa v kociku vyspal hodku po ceste, ja som sa presla, aspon som nepribrala 😀 teraz sme riesili ci auto, no nakoniec sme si kupili bicykle, baby som tak rada ze mam bike ked vidim co stoji benzin... 😅 da sa existovat aj bez auta, aj kek tazko a nepohodlne, no aspon ustrime na ine a sme zdravsi ako ked by sme sa len vyvazali. na moj vkus je tu vsade aj tak az moc vela aut na to ake su cesty. my jednoznacne teda bez auta a aj to tak ostane.
@xlucia mi byvame na dedine mame auto sice je to uz do srotu ale som rada ze to ide ja vodicak nemam rada by som si ho spravila ale nieje zaco a ked treba s detmi do mesta k lekarke tak to manzel vzdy ide snami nastastie neviem si predstavit ist na autobusi skoro rano aby som bola medzi prvymi . to by som musela este o hodinu skor vstavat ako vstavame takze o neakej 5 aby som stihla na 6 autobus a bola o 7 v nemocnici u lekarky neviem si to ani predstavit . auto je super vec . a tak by sa uz zislo nove 🙂
@xlucia ahoj,mi nemáme auto,doteraz nám požičal švagor ked bolo treba na vetšie nákupi,ale v dedine použivam bicikel-beriem to ako šport (aj v daždi,aj vo veternom počasi 😝 ),a do mesta autobus..Teraz čakáme treti prirastok,a mm by chcel vätšie auto,koli tomu odišiel robiť do zahraničia.Takže myslim že na jesen,alebo na vianoce sa nám podari kupiť auto..Ale ja ajtak ešte nemám vodičsky-takže sme si kupili taky kočik aby som snim vedela isť aj v hociakom počasi všade kam treba😀 😝 .Doteraz sme to zvládali,budeme aj teraz-je to dobré na udržiavanie váhy 😀 😀 .
Hlasim sa k naturalistom :D Kupili sme auto pre rodicov mojho muza, lebo este pracuju (na 2smeny, blbe bus spojenie...) a byvaju na dedine 6km od nas, tak ho potrebuju viac, ako my v meste, kde mame vsetko poruke. Ak velmi potrebujeme, tak nam ho pozicaju, alebo nas niekto znamy odvezie. Ale vacsinou vyuzivame bus, bike, vlak a pesibus. Zijeme v dobrovolnej skromnosti, nemame ani TV, ani nejazdime k moru na dovolenku. Radsej ideme v lete na Pohodu, do BS na Jazznicu a tento rok aj Colours of Ostrava 🙂
@xlucia poznam ludi co nemaju deti a maju 3 auta .. fakt chore 😖 a stazuju sa ze nemaju kde parkovat a obezni su ze az, kedze pesi asi este nesli
my si na auto setrime, tak snad bude niekedy 😉 Ale zasa hrozim sa tych nakladov spojenych s prevadzkou auta. Zatial chodim vela pesi, je to dobry fitness, v pripade nudze alebo cesty k lekarom pomoze odviest rodina alebo taxik. Trochu problem su nakupy, kedze mame daleko obchody, takze co si nedovlecem v kociku, to nemam. Chodim aj s mhd ... kedze je vsetko barierove, je to dost stresujuce, ale da sa ... hlavne s bugynou je to uz lepsie nez s velkym sportakom, ale zasa tam nenapracem taky velky nakup. Auto mi chyba na bezstarostne vylety hocikam za mesto ... takto sa da len tam, kam ide doprava. Ale zasa si myslim ze by sa mala podporovat hromadna doprava a vlaciky a nie rusit spoje, lebo je to fakt strasne ked vsetci chodia vsade autom ... v normalnych krajinach aj manageri chodia v metre a na bicykloch do prace a tu sa kazdy hned trepe do auta.
No a soferovanie si fakt neviem prestavit, vodicak mam ale zo soferovania mam cistu hrozu 😲
my auto mame, ale ja nesoferujem. bojim sa od jednej autonehody. muz je v robote do pol jedenastej, takze chodim povacsine peso, alebo mhd. ked bude druhe dieta, situacia sa isto nezmeni. takze to beriem tak, ze ja auto nemam.
Dievcata.... neviem...ale ten, kto nikdy nemal auto, tak nikdy nezazil pocit "slobody a volnosti".
Je jasne, ze vam nechyba, ked neviete, ako by sa radikalne zmenil vas zivot.
A urcite by sa aj obohatil o viac aktivit, ako tu vacsina pise ( lekar-hypermarket-skolka) 😒
Dalsia vec: pozicanie auta, este tak od rodicov alebo od surodencov....ale od znamych????? To skutocne myslite vazne? Ja osobne by som toto nedokazala.... v prvom rade auto nie je "vajce", ktore si od niekoho poziciam a potom ho vratim.... Tiez si neviem predstavit, ze by som ja mala niekomu pozicat auto. To v ziadnom pripade. Samozrejme by som pomohla a odviezla kamarata, ale caste poziciavanie urcite pride neprijemne ako jednej strane, tak aj druhej. Takto sa proste zit neda.
@dazdovka ty chodis na dovolenku s detmi na Pohodu? Teraz piseme o tom istom- hudobny festival Pohoda?
(Plny teeneagerov a ozratych ludi, co sa valaju po zemi a kde vsetci stanuju na spine a cely vikend maju hygienu na paku, lebo aj tak si umyvaju zuby pivom? )
@digysa Tak to su Tvoji priatelia, co sa tak spravaju na Pohode? Potom sa vobec necudujem... Nema zmysel o tom viac rozpisovat, kto tam nebol, nema sajnu... Min rok tam bolo cca 500 deti, rodicia stanuju v strazenom sektore, kde maju aj osobitne wc a nonstop galony s teplou a studenou pitnou vodou, relax stany, animatorov a extra stage s programom pre deti (kde sa mozu skvele zabavit aj rodicia), je to v takej najtichsej zone a non-stop strazene... A na colours of ostrava bude aj kojaci stan, ale ideme tam za kulturou 😉
no, neviem..ak niekto potrebuje auto len na presuny k lekarovi a pod tak nepotrebuje auto najvyssej triedy, staci potom aj favorit za 200€ a to sa uz nasetrit da.. 😅 ci sa mylim? 😅 ja som raz skusila ist bez auta k pediatrovi, cez cele mesto, treba prestupovat, ...nikdy viac 🤐 radsej nazgrlosim na tu poistku cca 21€/3mesiace a raz za dva roky nejakych 250€ na STK, EK, Servis... 😉 ...ale nemam favorit, no 13r clio I. :D
ked sa nam narodila dcerka ani my sme este nemali auto a 3 roky sme si to aj s kocarom bud odsliapali,alebo pekne autobusom..raz za tyzden chodime na velky nakup a to sme si niekedy na cestu naspet museli zavolat taxik,ked nikdo zo znamich nemohol pomoct..teraz mame auto a uz si neviem predstavit zivot bez neho..aj ked sice ''z penazenky''taha poriadne,no podla mna sa to oplati..nielenze to usetri kopec casu,ale teraz vybavime aj 3-4 veci za 1 den,ked to pred tym sme ledva stihali dve.. 😉
no ja som vzdy auto mala od kedy som si spravila vodicak , tatko nam { spolocne so sestrou } kupil staru skodovenku .. bolo to super.. ked som ostala tehu mala som auto hlavne kvoli tomu ze som bola na rizikovom a musela som chodit do BA na kontroly, takze aby som bola mobilna.. ked sa Ninka naroila mm mi kupil vacsie aby sme sa zmestili s kocikom... je k dispozicii aby som mohla niekam chodit.. a ....... dopadlo to tak ze je zaparkovane pod barakom a nejazdim lebo benzin je v dnesnej dobe taaaak strasne drahy ze sa radsej do BA zoberieme autobusom alebo vlakom .. Ninka ma z toho zazitok moc sa jej to paci .. do obchodov chodime tu a raz za cas ked ideme na velky nakup tak to uz nieje take hrozne.. ale napriek tomu som rada ze ho mam k dispozicii, tym ze sme od BA cca 30 km tak v pripade potreby mam tu moznost ho vyuzit.. hlavne ak by sa nieco stalo tak na detsku pohotovost je to urcite rychlejsie ako busom ze ano ... vysledok - auto mam , nepouzivam ale neviem si bez neho predstavit zivot...
@babulka123 odkiaľ si?? pozerám, že Šamorín. Teda ak sa smiem opýtať, aká dedina?
@lili777 ja som nepisala ze dedina ... male mesto .. ale napriek tomu v BA mam dr. aj j a aj mala { po zlej skusenosti tu v samorine }
@babulka123 ja chodím tiež do BA k lekárke, tu v Šamoríne som na nikoho nenašla dobre recenzie, tak som išla do BA. Takže priamo v Šamoríne? my sme kúsok za.
a napr. detsku pohotovost tu nemame .. jedna je v DS - 25 km alebo BA - 25-30 km podla toho kam .. uz 2 x som takto s ninkou letela o pol noci .. bez auta.. fuuuha ..
@lili777 kde? ano priamo
@babulka123 my sme v Macove, ale sme ináč z Ba pôvodne. preto tam chodím aj k lekárke aj všetko. Tiež som už parkrát letela na Kramáre. Teda v DS som ešte nebola v nemocnici a nič ma tam neláka🙂
@lili777 no sak toto .. ked som pocula hororove pribehy z pohotovosti v DS tak ani nahodou ,.. ninka mava caste laryngitidy takze na pohotovosti si to uz zopark krat uzili
@babulka123 aj moja malá, laryngitída a ešte aj bronchitída. to poznáme. Tiež kvôli tomu beháme. TEda teraz už som sa aj sama naučila reagovať, mám potrebné spreje, tak sa snažíme doma to riešiť. Na Kramároch nemôžem nič povedať. naposledy asi pred 1,5 mesiacom som tam v sobotu večer strávila so synom tak 35 minút dokopy a to mali taký "prerábkový" režim. Ale tu si tak celkovo život bez auta predstaviť neviem🙂 aby sme sa vyjadrili aj k otázke🙂
@dazdovka Nechcela som Ta urazit...(samozrejme Ty si sa toho chytila a hned urazila mna), Ja si iba myslim, ze Pohoda skutocne nie je detska akcia. A urcite by som to nenazvala "dovolenkou". Ja si pod dovolenkou predstavujem nieco uplne ine.....(a nemusi to byt ani more). Na Pohode som bola pred par rokmi.
A to, co popisujem su neznami ludia, ktorych fotil moj bratranec (abstinent, nema rad alkohol) a dobre sa zabaval na ludoch, ktori tam boli na "dovolenke". Ale ved dobre...da sa zit aj skromne. 😒
@digysa prosim prepac. Stretavam sa s rovnakymi nazormi na Pohodu prave od ludi, ktori boli parkrat na nejakom lokalnom festivale, kam sa chodi kvoli odreagovaniu a kedze lokalne festivaly nemaju peniaze na kvalitne umenie, clovek sa tam asi potrebuje opit, aby sa zabavil dostatocne...
K teme - napriklad na tu Pohodu sa tento rok chystame autom, ale posledne tri roky nas zviezli znami, mali sme len jedno dieta, dalo sa. Isto je potrebne, ked ideme s detmi, mat tam zazemie a istotu, keby nieco nastartujeme auto a odchod... Za dovolenku to mozem povazovat - nevarim, vyberam si co si pozriem, relaxujem ako si sama zvolim, travim cas so svojimi priatelmi, ktori su rozstrateni po svete, ale niekolkokrat do roka pridu na SK, aj kvoli tomu festivalu.
Dovolenka sa da travit aj bez auta, uplne bozsku dovolenku sme zazili v Barcelone, predlzeny weekend, leteli sme nizkonakladovkou, pozreli sme si Gaudiho, zoo, vykupali sa v mori a na 5. den domov. Alebo min. leto sme zobrali bicykle do vlaku, odviezli sa po dedinu pri Neusiedl See v Rakusku a dalej na biku okolo jazera s ubytovanim v kempe - odporucam vsetkym, boli sme nadseni 🙂
my sme na dedine, sice mesto je len 4 km, kde su obchody a vsetko, ale peso sa to neda..popri hlavnom tahu na krajnici chodia len spoluobcania co tahaju voziky a ja nie som samovrah...takze bez auta bez sance..a ja s dietatom po tych autobusoch primestskych veru chodit nebudem.ak by sme auto nemali, zila by som radsej v meste, ale aj ta MHD pre kociky s malymi detmi je katastrofa...a nehovoriac o baciloch, smrade a spine...teraz ma maly uz 2 roky, tak uz aj ked ideme k nasim co mesta, povozime sa na trolejbusoch, vezmem ho na vlacik, ocumuje elektricky..uz sa to da..aj ma z toho zazitok, ale trepat kocik s malickym babom a vystavovat ho tomu svinstvu v MHD- ak nemusim, neprosim.
Ja mam vodicak a stale nejazdim...robila som si tiez jazdy opat, lebo som sa na to necitila a ideme kupit druhe auto, aby som bola aj ja mobilna, lebo teraz som zavisla len na muzovi...tak len on chodi do mesta nakupovat, on nas vozi k lekarovi a vsetko...ale ako budeme obaja robit, tak uz to bude nepredstavitelne, musim soferovat aj ja..
Ked som kedysi bola au-pair pred 10 rokmi v Nemecku, tak som tam mala 3 male deti ( 4r. 2r, babo) a cele dni som s nimi fungovala v meste na MHD. Chodili sme do parkov, do muzei, celodnove pikniky....ale to je iny svet...tam som nalozila babo do kocika, 2rocna tiez sedela na tom kociku vpredu a ten 4 rocny chodil vedla..vsetko ciste, upravene..bezbarierove..nik mi nemusel pomahat s kocikom..MHD ako hodinky..do autobusu bez schodov som nastupila s kocikom bez problemov, vystupila na metre, vzada vytah, nastupila do metra..atd..a vysla niekde pri ZOO kde sme boli cely den..tak sme chodili aj lekarovi, do obchodu, na ihriska...do Biergarten...auto sa pozivalo rodinne len na velke vylety mimo mesta...zit tam, tak si celodenne fungovanie viem predstavit aj bez auta..u nas je to o drzku
Ja mam vlastne auto, viem si predstavit existovat bez neho, ale neviem, preco by som mala. Vozim dieta do skoly na opacny koniec mesta. Autom 30 minut, MHD hodinu dvadsat, takmer dve hodiny denne usetrene. Logopedicka i plavanie v inom meste, bez auta nepredstavitelne. K svokre bez auta - nepredstavitelne (dedina panu bohu za chrbtom) - svokra je chora, takze "ignorovanie" je nemozne aj keby som chcela (nechcem). Vodicak mam uz roky a bez auta by som bola ako bez nohy 😎 . Ale zase ked sa neponahlam alebo idem do centra, tak v pohode pouzijem aj MHD bez toho, aby som sa citila ako narodny hrdina 😉
@dazdovka ja ta asi milujem 😀 😀 😀 konecne niekto normalny 😉
@digysa poviem ti ze si napisala trochu hlupost, z vlastnej skusenosti to viem... mala som auto, dost dlhu dobu, bolo to nadherne bmw, bolo cele len moje a moj vtedy frajer-teraz manzel mal tiez svoje auto, cize sme boli dost pojazdny, povedala by som ze az moc. mali sme vsetky vymozenosti co si predstavim, ale slobodna som sa veru necitila. zili sme v meste, kazdy den sme boli tri krat na kave a furt niekde inde, aj na dovolenke sme boli skoro rok na opacnej strane zeme a na tropickom ostrove. teraz zijeme na dedine, kde nie je dokopy nic, zijeme v starom dome a namiesto najnovsej hifi pocuvame tristorocne radio, tv nepozerame, len chyta prach, dovolenku si vychutnavam doma, ideme na jazero alebo opekat, sadime si na zahrade a cele auto mozem zvysoka ... 😉 auto ti neda slobodu. sloboda je o inom a tiez som auto poziciavala kamaratom ak potrebovali, aj rodine, tak ako ja si auto poziciam ak ho naozaj nutne potrebujem. jazdim perfektne a rada, ale na pocudovanie mi auto pred domom nechyba... kazdy sme iny 🙂

my sme si nevedeli zivot bez auta ani predstavit.... teraz sme ale v situacii kedy sme nase auto predali mali sme dobru ponuku a sme v stave cakania na nove.... manzel sa toho velmi obaval ale ja osobne som omnoho spokojnejsie... jednak
nestresujeme sa ked ide do prace a z prace... /dlhe cakania na dialnici same nehody okolo/ chodi s vlakom v praci je rychlejsie a po ceste si oddychne... a je to aj nepomerne lacnejsie ako ked cestoval autom... konecne sme zacali pouzivat bicykel.... zijeme na dedine mame tu ale obchody, lekarku, skolu skolku ihriska nedaleko les.. a mesto je relativne blizko 6 km zacala som viac chodit peso.... prospieva mi to aj zdravotne ... predtym sme sa len rozvazali vsade... a cez vikedny sme isli niekam do hypacu a pod... a teraz sa neda... ideme radsej do lesa alebo po okoli... a pod...
zasa ale musim povedat ze mam otca na dochodku a ked treba nieco tak hned pride dovezie odvezie nemam s tym problem...
najtazsie bude asi ostat u toho ze ked uz pride auto tak nezmenit znovu cely ten rezim tak ako bolo... 😖