icon

Máte deti, ale nemáte auto. Ako to zvládate?

xlucia
22. apr 2012

...hlavne ak mate aspon dve alebo viac deti?
a preco auto nemate?
z principu, kvoli financiam, alebo z akeho dovodu?

luciask
23. apr 2012

@raffaella ved to v takej Bratislave by som aj ja chodila asi iba mestskou dopravou, ved je celkovo funkcna, spoje su caste, a trebars z velkych nakupov by som si brala taxik kazde dva- tri tyzdne. Ale z dedin sa to moc neda.

mummy01
23. apr 2012

ja so byvala s detmi aj v BA,tam v podstate auto ani netreba-s vynimkou nocnej navstevy pohotovosti 😉 da sa vsade dopravit busom a auto sme pouzivali malicko.Teraz byvame na dedine 25km od BA a tu bez auta sa neda nic.Dokonca musime mat 2.Jednym chodi manzel do prace,ja druhym vyzdvihujem dceru zo skolky,chodim do obchodu a pod.Takze tu sa bez auta neda vpodstate normalne prezit.Ale cestujem aj tak ze sa autom doveziem k vlaku,tam zaparkujem a do BA ideme s detmi vlacikom.Je to lacnejsie a pre mna menej stresujuce lebo nerada soferujem v Blave.

mimave
24. apr 2012

@m.i.r.i dakujem 😉

cobhan
24. apr 2012

zalezi od toho, kde clovek byva. V mensom meste na Slovensku nie je problem fungovat bez auta, lebo vzdialenosti sa daju pohodlne prejst pesibusom alebo MHD a vsetko je vlastne po ruke.
My zijeme v Irsku, byvame na dedine a auta mame dve. Ked bolo jedno v oprave, tak som myslela, ze vyplujem dusu 🙂. Rano odviezt manzela do roboty (15 km) na 7.00, potom sa vratit domov, na 9tu odviezt do roboty seba (na druhu stranu ako manzela) potom zase domov a cakat kym sa mi drahy ozve, ze uz skoncili, lebo u nich je to kazdy den inak (moze skoncit rovnako o 2 poobede ako o 9 vecer). Nehovoriac o irskom pocasi, ktore sa meni kazdych 5 minut. Vcera som sla z mesta..slniecko..pocas jazdy domov (asi 6 km) ma chytil 2x dazdovy mrak a ked som zaparkovala pred domov tak som este 20 minut sedela v aute, lebo zacalo take krupobitie, ze prejst dva metre k dveram bolo nemyslitelne.
Nehovoriac o tom, ze spoje tu premavaju len medzi velkymi mestami a MHD len vo velkych mestach.

sisaka
25. apr 2012

ja sa pridavam k @digysa, neviem si predstavit fungovat bez auta. Tiez zijem v zahranici (Kanada) a par rokov som skusala fungovat bez auta (mali sme len jedno auto, ktorym chodil muz do prace) Bolo to nenormalne casovo narocne a to sme byvali v komunite, kde bolo dobre autobusove aj vlakove spojenie, ale... Cesta do prace - pesi na stanicu, jeden vlak, prestupit druhy vlak, peso zo stanice do prace a to iste nazad, pesi pre dceru do skoly, pesi na mini nakup, nastastie bol obchod nejakych 10 min od domu takze v ruksaku som nieco odniesla. Velke nakupy len s manzelom, doktor? poldenny vylet, navsteva kamaratok? celodenny vylet, alebo som ich poprosila, aby prisli oni,alebo som musela otravovat manzela, vylet do zoo s kamaratmi? radsej ma vzdy niekto vyzdvihol, inak by som musela vyrazit minimalne o hodinu skor, kruzky pre dceru? nedalo sa ziadne, to by sme museli najst nejake vecerne a vyrazit hned po skonceni skoly ....potom sme sa prestahovali do komunity, kde nemame ziaden vlak, autobusove spojenie dost o nicom a moja praca na opacnom konci mesta, vydrzala som 1 rok a nikdy viac, medzi tym pribudlo dalsie dieta, bola som na materskej a bez auta sa jednoducho nedalo zit, ja totizto doma na, s prepacenim, riti nevydrzim sediet cele dni, takze vdaka autu mam vsetko rychlo obehane, raz-dva vybavene, deti mozu chodit na kruzky, do prace idem 20 min nie 2 hodiny .... Auto pre mna nie je ziaden luxus, ale nevynutnost, bez ktorej by som nemohla normalne fungovat , momentalne mame 3 auta 😀 , kazdy mame svoje (manzel potrebuje do prace velke nakladne) + jedno rodinne - casto cestujeme na velke vzdialenosti, co by v mojom sedane nebola ziadna sranda.
A tak ako digysa svoje auto by som nikdy nepozicala, nikomu, ani najlepsej kamaratke 😝 (nastastie nic take tu nehrozi, nepoznam nikoho, kto by nevlastnil minimalne jedno auto.

briketa
25. apr 2012

My byvame v divocine. Krasna priroda a len naturalne zvuky, ale doprava iba a vylucne autom. Raz sme boli tri dni bez oboch aut, tak som auto musela prenajat z pozicovne. Sem uz nic nechodi, svetlom je iba mesiacik a peso sa neda koli vzdialenosti (do najblizsieho obchodu by mi to trvalo cca 3 hodiny, s detmi 4) a koli zveri (kojoty, rysy, pumy, medvede, strkace)
Ale je to raj 🙂 kazdeho milovnika prirody

cecil36
25. apr 2012

Ja si neviem predstavit fungovanie bez auta ani v BA. Ano MHD chodi, ale aby som kontrolovala pokazde ci ide bus bezbarierovy (taky nechodi casto a niektore linky ho ani nemaju), lebo do normalneho sa s hlbokym kocikom nedostanem a ochota bratislavcanov pomoct s kocikom je nulova, to je nad moje sily. A to nehovorim, ze ak by som chcela ist na väcsi nakup, do kocika ho nedam, do najblizsieho tesca by som musela s kocikom dva krat prestupovat. Ak by som sla taxikom tak za sumu taxika tri krat zbehnem vlastnym autom do Pk a spät. A to nevravim, ze jedina detska pohotovost v BA je na kramaroch, co je sakra daleko odtial kde byvam ja. Minimalne 2x do tyzdna chodim k otcovi 20km od BA. Cestovanie MHD a medzimestskou dopravou do PK by mi zabilo cely den. Takze za mna, bez auta si to neviem predstavit, preto mame dve 🙂 Jednym chodi mm do prace, druhe mam ja.

xlucia
autor
27. sep 2012

@cecil36 presne. mne sa vela krat stalo, ze mi s kocikom nemal kto pomoct

astika
29. sep 2012

Tak my sme asi výnimka, my auto nemáme a ani tak skoro mať nebudeme ☹ z finančných dôvodov. Od začiatku fungujeme v BA bez auta, som maminou dvojičiek a vždy sme sa presúvali a presúvame MHD a na dovolenky vlakom. Mnohí si povedia, že teraz, keď majú 10 rokov je to už ľahšie, no už je to pre mňa samotnú dosť otrava. Vo vlaku len dôchodcovia a študenti, holt, sme výnimka často pôsobíme exoticky. Prosím, som jediní alebo existuje ešte niekto takto?

mima4
29. sep 2012

@astika ahoj, chapem, ze kupit auto je financne narocne, ale co tak kupit ojazdene auticko za nejakych 4000 eur? Nove vyjde nad 12-14 tisic a je to palka...skuste pouvazovat nad ojazdenym, najlepsie kupit od nejakeho znameho.

vianne
29. sep 2012

@astika neboj, nie ste sami, ja cestujem s 15 mesacnym synom k rodicom sice len 180km, ale zloszite presadanie, trva to od 4-7 hodin, podla spojov, takze sa k nim dostaneme 2x do roka :( auto je v plane, ale momentalne riesime dolezitejsie veci...

lienok1
9. okt 2012

ja mám doma detí 5-toho najstaršieho počítať nebudem, lebo je už dospelý a tak aj nápomocný pri preprave detí autom, keď ocinko nemôže...ja som nešofér-ja a auto zatiaľ nejde dohromady,nie je to moja silná stránka a pravdu povediac zatiaľ som sa nad možnosťou urobiť si vodičák, nezamýšľala...auto sme kúpili ojazdené a neskôr, keď k nám prišli profi detičky, museli sme ho vymeniť za väčšie...hodiny sme sedeli na nete a hľadali seriozne ponuky, až sme našli, autko nám doviezli až domkov...ja sa s deťmi, teda so 4, presúsúvam autobusom, mhd...pravidelne každé ráno vypravím všetkých od tej 2 ročnej po školáčku-prváčku a ideme ju odprevadiť do školy, cestou späť nášho 5-ročného do škôlky....takmer každý tretí deň cestujem s dvoma deťmi do najbližšieho mesta na nákupy...tiež mám občas problém s kočíkom, preto používam golfky, ktoré sa dajú zložiť...a už dlhší čas tú najmenšiu trénujeme chodiť peškom...každý deň absolvujeme cestu pešom popoludní, keď ideme po školáčku do družiny, do vedľajšej dediny...keď má starší syn možnosť ísť autom, samozrejme ho zneužijem...je to jednoduchšie, už len preto, že do autka zmestím viac ako na rúčky buginy...naše detičky sú vedené k tomu, aby si navzájom pomáhali pri nastupovaní do autobusu, pri postrážení kočíka pred obchodom...pri nákupoch bez autka, si každý zoberie svoj ruksačik a doň uložíme aspoň tie ľahšie potraviny ako sú napr pečivko, perníčky, dobožky...sú pyšní, keď si odnesú z obchodu to, čo si potom spapajú...ja na pleci nesiem veľkú tašku, kabelu a na kočíku ďalšiu...keď ocko náhodou nepracuje non-stop, urobí nákup on...ale väčšinou s deťmi chodím sama...je zaujímavé sledovať, ako sa každý cíti dôležitý, keď si vopred zadelíme úlohy-kto čo bude robiť, potom sa i veľmi snažia...🙂

kobrtko
4. mar 2013

My auto nemáme, nemá ho ani rodina muža, ani naša, ... a ...zatiaľ sme to prežili. Všade dochádzame autobusom alebo vlakom. Už od škôlky som chodila inde ako moji rovesníci- mama mala prácu v MT, my sme tam každé ráno dochádzali, tiež na žš. Na strednú školu som chodila ďaleko, no vždy na začiatku š. roka, keď detičkám všetko ponosili rodičia na intrák, tak ja som sa sama trepala s taškami...taktiež na vš...s batohom...presne to isté.
Teraz pracujem 40 km od domu, samozrejme idem vlakom a busom, zvykla som si. A to mám šťastie, že mi malého do susednej obce - do škôlky odprevádza mama busom, späť ide chúďa pešo. Poobede ho buď cestou z práce vyzdvihnem ja (to musím vystúpiť (ísť do škôlky a počkať na ďalší bus- alebo pešo), ocino, alebo opäť starká- tam pešo- späť busom.
A to nevravím o tom, že vlaky občas radi meškajú 😝
Na dovolenky a výlety chodíme spojmi...zbalíme len toľko, koľko unesieme..a to sme už neraz trepali kočík alebo bike 😵
Na nákupy...no, som zvyknutá kupovať tak, že to musím odniesť v rukách... občas som začula rozprávať sa na ulici ženy- "och, zase ideme na nákup (autom)"- strašne unavené už len z tej myšlienky, že to musia nosiť až do auta na parkovisko 🙄...ja dochádzam z práce a takmer každý deň mám nákup, ruky vyťahané a nesťažujem sa- je to jednoducho zvyk 😉
Nikdy sme na auto nemali financie a pravdepodobne asi ani nebudeme mať, a to nehospodárime až tak zle, šetríme, kde sa dá... mnohí sa sťažujú, že peniažky nemajú, ale vo veľa rodinách je 1- 2 autá...už si len vybrať...
pravdupovediac aj nám by sa občas zišlo- teraz čakáme 2. bábo, no musíme sa nejako zaobísť, neva.
Ono to je tak- Keď som kedysi uvažovala o autách- nemala som ich vôbec rada- mala som dosť ekolog. zmýšľanie- teraz s pribúdajúcimi deťmi (to už by sme jedno obsadili) už uvažujem trochu inak (aj keď autá stále nemám rada), ale je tam mnoho ale...
1. peniaze
2. starostlivosť a servis, kontroly...a neviem čo všetko
3. strach, keď si to už kúpim, či sa niekomu nezapáči (v našom prípade by šlo len o nejakú starú rachotinu, ktorá by často využívala bod 1 a 2 😅)...a či nám ho nečmajzne 🙄
4. mám vodičák, aj muž, no ja osobne sa za volantom citim hororovo- neznášam pocit zodpovednosti pri riadení a cítim veľkú zraniteľnosť...
5. keď ma niekto odvezie prostriedkom hromadnej dopravy, tak všetko toto uvedené predtým odpadá 😀

kobrtko
4. mar 2013

@astika neboj, nie ste jediní, aj my tak chodíme...dokonca aj v Bulharsku sme boli vlakom...ešte bezdetní, ale aj tak... ku kamarátom na vých. Slovensko chodíme vlakom, dá sa o zvládnuť, malý je vo vlaku ako pena, páči sa mu to... u svokrovcom vlakom... ale vravím, ja sa nemusím obťažovať šoférovaním, oddýchneme si, pospíme a ešte sa aj dopravíme, kam potrebujeme... má to aj svoje výhody, no nie?

mateson
4. mar 2013

@kobrtko Klobúk dole. My sme 4členná rodina. Ja, manžel, dcéra 24rokov, syn 8rokov. Okrem malého máme každý svoje auto. Dcéra má starouša, muž staršie, ja v podstate nové. Stále sa vyhováram, že ich potrebujeme. A nadávam na nákupy 😉 Keď som si prečítala tvoj príbeh tak som si musela priznať, že by nám stačilo aj jedno. Máš moj obdiv. A úprimne aj sa troška hanbím. Nie si lenivá, robíš niečo pre životné prostredie a Tvoje dieťa určite nefrfle keď ide pešo. A tak mi z toho vychádza, že lutovať by sme mali tých, ktorý si vozia r.ť v aute a nie naopak.

kobrtko
5. mar 2013

@mateson
tak to díky, vieš, ono je to vlastne životný štýl z nevyhnutnosti.... ale som sa vycvičila, že sa mi netiaži ísť niekam z nejakej stanice, hľadať miesta, či dlhšie čakať. Len to treba vedieť využiť. Inak ja si zase neviem predstaviť život s autom...veď ani parkovacie miesto by som nevedela nájsť 😝 ... u nás v Mt poznám len pešie trasy a tam, kde chodí bus... vymotať z mesta autom by bolo hotové umenie...no, všetko má svoje klady a zápory...inak na hromadnom cestovaní sa mi páči aj to, že ak sa niečo pokazí, nie je v tom človek sám... a nemusí zháňať servis 😀 ...no to sa našťastie nestáva často...
ja ak by som sa aj zmohla na auto, tak by som potrebovala aj nejakého automatického pilota pre už vyššie spomenuté príčiny 😎 ...tak pekné šoférovanie bez nehôd želám 😀

didi44
5. mar 2013

@xlucia ..ja mam deti sest a skus ich zivit a este najst prostriedky na kupu auta...Nuz zislo by sa a ak mi chces podarovat, tak neodmietnem...

xlucia
autor
5. mar 2013

@didi44 rada by som, ale my auto doteraz ziadne nemame a skoro ani mat nebudeme 😉

didi44
5. mar 2013

@xlucia ...a mas aspon vodicak na auto?....mojej starej som ho zaplatil...a teraz mi vycita, ze sa nevozi lebo som jej ho nekupil... 😀

eeffka
5. mar 2013

pri mojom dnesnom rezime: 8,00 dcera do skoly, odviezt 2.dceru k babke cez cele mesto, vratit sa do roboty, z roboty ist po mensiu a cez cele mesto domov, autom casovo: THC-KVP =13min, autobusom 46min, takze neni o com a nech si rozprava kazdy co chce, ake je to neekologickle a ako som rozmaznana.... ako mam na praci lepsie veci ako utekat s deckom na bus, sa don natlacit sa v nom tiskat a zasa zo zastavky k domu...
moj cisty denny cas v aute: do hodiny, v autobuse : 2hod a to iba cestovanie neratam cakanie na spoj ktory nemusi prist
som v KE a chodim obchvatmi, ziadne statie v kolonach ako poznaju ludia z BA.

kym som nemala deti a mala som nastarosti len seba ako dospelu osobu co sa vie nacasovat, vie vstat na budik a ist na cas niekam tiez mi to pripadalo ze sa da a ze auto netreba, zamestnanej matke treba!!!
a prepacte ale ak by som videla zenu s taskami ako tavu a na kazdej ruke visiace decko, tak mi to rozhodne nepripada ako "dobre zorganizovane" ale je mi jej uprimne luto
Nechapem napr taktiez zeny , ktore by aj mali moznost auta ale nespravia si vodicak, alebo uplny hardcore je ze vodicak aj auto maju ale nejazdia a nechaju si vyvazat rite... 😀

xlucia
autor
5. mar 2013

@didi44 hej vodicak mam, ale velmi dlho som nesoferovala. kebyze kupime auto, tak si dam cvicne hodiny, nech sa hned na prvej jazde nezabijem

astika
6. mar 2013

@kobrtko Jeej, dakujem, ze nie sme jedini. Prave sme sa dnes vratili z dalsieho vlakoveho vyjazdu a opat sme posobili exoticky. Zhodou okolnosti sme stretli v jednej nemenovanej dedinke na strednom Slovensku otca spoluziaka nasich deti, ktory to okomentoval: A vy co tu, hrate sa na romantikov? A to ste takto vyrazili do hor? Ja som vo vlaku nesedel dvadsat rokov...No, ludia sme rozni, dnesny rychlik nam meskal "iba" 25 minut 🙂 , tomu hovorim stastie 🙂

kobrtko
7. mar 2013

@astika ále, prosím ťa, sa vykašli na komentáre nezainteresovaných osôb 😠 ...inak veď tie vlaky nechodievajú prázdne, tak asi exoti nie ste... keď sa niekomu nepáči, nech sa nekuká... my toto neriešime. Je to úplne normálna vec chodievať vlakom, busom...keď dotyčný nesedel vo vlaku 20 rokov, tak nech si ide posedieť niekde na stanicu do odstaveného vozňa...asi mu to chýba a možno vás aj v kútiku duše trochu obdivuje, že to v pohode zvládate 😀

inkinka
7. mar 2013

Zaujímavá téma...ako tu čítam, auto treba hlavne kvôli nákupom a výletom. Myslím, že pri jednom, dvoch deťoch, ak nebývame na samote sa to vždy nejako dá aj bez auta, ale jedno čo sa ťažko rieši, sú situácie, keď v noci treba s dieťaťom utekať do nemocnice.
@kobrtko , @astika jasné, že nie ste jediní 😉 keď čakám na vlak na stanici, vídavam občas malé deti, ktoré sa prídu "pozrieť na vláčik" a vypytujú sa, kedy sa už aj oni odvezú. A jedna kamarátka chodí MHD preto, že v aute jej malý vracia, auto majú.

julietta246
15. máj 2013

My sme auto dlhy cas z principu nemali. Snazili sme sa byt ohladuplny k zivotnemu prostrediu, ak sa da... Ale potom sme auto dostali do daru, tak jedno teraz mame. Ale nepouzivam ho skoro vobec, vsade chodim mestkou dopravou a vsetko sa zvlada bez problemov.

terezka1947
15. máj 2013

bez auta sa to da zvladnut,pokial byvate v meste...a riesite vsetko pesi alebo mestkou...ale pokial mate do mesta dochadzat autobusom plnym nasich vonavych spoluobcanov a skoro hodinu-ci leto,ci zima...auto je vyhodou...mam aj,aj skusenost...takze mimo mesta urcite auto...ale samozrejme,chodievam aj busom 😀 ved treba poznavat bacilky 😀 a dalsia vec je-ako je ktora mamicka pohodlna 😀 lebo poznam aj take,kt.par metrov neprejdu pesi a volaju stale manzela,aby ich previezol tych par metrov

limoncino
15. máj 2013

Súhlasím s názorom @digysa pokiaľ som nemala vodičák a auto k dipozícii nevedela som o čo prichádzam..
Žila som v centre menšieho okresného mesta, všetko pod nosom, sem - tam som si vzdychla, keď sme sa doma s deťmi nudili, keby som mala vodičák, išla by som tam, či onam, ale nejako som to neriešila, takto som frflávala aj pri nákupoch, keď som ťahala domov plné ťažké tašky.
No a minulý rok natal ča poobzerať sa po vlastnom bývaní a ja som túžila po dome.. Čo si budeme hovoriť, domy v meste predražené, tak som navrhla dve okolité dediny. Manžel súhlasil, no dostala som podmienku, jedine ak budeš mať vodičák, aby deti nemuseli dochádzať autobusom atď... Veľmi som sa bála, no moja túžba po dome bola silnejšia. Tak som sa prihlásila na kurz a začali sme hľadať dom... Dom sme kúpili, nasťahovali ja vodičák nikde, nemala som termín na skúšky... Nakoniec som mala skúšky začiatkom septembra, ale nespravila som. Takže som musela deti voziť do školy a škôlky autobusom, nakúpiť sa tu dá, sme 6 km od okresného mesta, ale aj tak to bola otrava, ráno v preplnenom autobuse, rýchlo dať dcérku do škôlky a utekať na autobus smerom domov, pretože ďalší išiel o hodinu a pol. naspäť to isté, stále pozerať na hodinky, aby som nezmeškala autobus. nehovoriac o tom, že deti ochoreli, manžel v práci a ja autobusom do centra, odtiaľ je to ešte dobrý kus peši... našťastie som začiatkom októbra vodičák urobila a hneď aj začala jazdiť. Dnes si to už bez auta najmä na dedine neviem predstaviť.
Takže na otázku zakladateľky, áno, dá sa to zvládnuť, ale je to, aspoň pre mňa bolo nepohodlné a stresujúce... Prečo si neuľahčiť život, keď sa dá... Syn občas ide autobusom, či sa vracia autobusom (máme pokazené auto) a je to preňho dobrodružstvo, má tam plno spolužiakov, ale dlho ho to tiež nebavilo 😀 😀

dana_l
15. máj 2013

ked som sem prisla tak som byvala 15-20 minut autom od centra. dom bol vonku a auto mi rodina pre ktoru som pracovala nedala. na taxik som peniaze nemala tak som si to kazdy vikend slapala 2 hodiny do mesta na stanicu a odtial potom stravit vikend u kamaratky. (byvala 1 1/2 hodiny odo mna). domov bola znova 2 hodinova "prechadzka" a dokonca I s nakupom aby som mala co jest. po 4 mesiacoch ma to prestalo bavit a odisla som od nich. takze musim povedat ze zalezi od toho kde byvate ci to auto budete potrebovat alebo nie - a vtedy nie je velky rozdiel ci ste sama alebo mate rodinu.
teraz mame dve auta. mm je cely den v praci a nema cas ist na nakup. takze ak by som nemala auto tak by sme nemali co jest.
viem ze su rodiny ktore byvaju v meste (nemaju auto) a nakupy riesia ze si zavolaju taxik a ten im to odvezie domov (aj ich samozrejme). len vtedy by som musela mat do toho obchodu I autosedacky lebo by mi inak deti nevzali. takze u nas to nema absolutne ziadny prakticky vyznam - setrit na aute a pritom nebyt schopna nic urobit.

henamichal
15. máj 2013

@kobrtko úplne s vami súhlasím, presne tak rozmýšľam o autách ako vy! Ani my nemáme auto pretože splácame hypotéku za byt :( Človek, ktorý "nekradne" a čestne pracuje, nemôže si dovoliť aj kúpu bytu aj nové auto, navyše keď ani rodičia nepomáhajú finančne ani z jednej strany... Ojazdené nechceme, pretože nemáme chuť chodiť do opravy každý týždeň...

emilia25
30. jún 2013

ja auto sice mam ale odstavene pred vchodom ked pride manzel soferuje iba svoje a moje je zas nevyuzite a z tohoto mi uz aj baterka odisla ze bolo stale na mieste a aj dva tyzdne som don nesadla ale musim sa dokopat a zacat jazdit len tu baterku si musim kupit novu.a mam 3 deti a ked niekam potrebujem ist idem pesi ale ked je manzel doma vsade autom.ale tiez sme dlho dlho nemali auto ziadne a manzel ked si urobil vodicak co chodil este aj do prace na 2tyzdnovky a tak tak vodicak robil rok ale ked uz mal skusky dal si volno a hned na prvy sup urobil aj ked predtym nikdy nesoferoval a o par mesiacov sme sli do aaa dali akontaciu a viezli nase prve auto ktore sme sice jej mnoho mnoho krat preplatili ale teraz je moje a manzel si kupil 7 miestne kedze nas je vela a na vylety chceme chodit vsetci.inac na velke nakupy je to k nazaplateniu hlavne pri tolkych detoch.