icon

Matka ma odmieta prijať späť domov s deťmi

17. feb 2025

Žienky, s mužom sa rozvádzame. Máme dve deti. Byt máme spoločný,ale len krátko a na hypotéku, čiže mi vyplatí len nejaký malý rozdiel cca 3000€. Muž si chce byt nechať a nedá sa s ním ani pohnúť, že by som ho ja vyplatila a zároveň tam s deťmi zostala.
Oslovila som moju mamu, či by som sa mohla vrátiť k nej ( môj rodičovský dom, mám tam podiel po otcovi), nakoľko mama je roky vdova a býva tam sama. Problém je ten, že je to malý dom. Jedna spálňa, obývačka a malá izbička. Nie, mama nás tam nechce i keď to nepovedala priamo takto,povedala, že by sme jej narušili súkromie. Viem to, že by sme jej narušili súkromie. Prečo sa jedna matka takto chová k svojmu dieťaťu a nepomôže,nechcem po nej,aby nás živila. Prispievala by som,platila stravu. Ale z rodičaku nedokážem zaplatiť samostatné bývanie

gribka1
18. feb 2025

@aliziana Snáď to tu nikto neberie príliš vážne. Každý jeden príbeh je len o tom, čo chcú, aby sme vedeli, dosť jednostranne s nekompletnými info, kopec aj vymyslených. Potom aj tie odpovede tak vyzerajú.

vikiki29
18. feb 2025

Odhliadnuc od vzťahu - nevzťahu s matkou, po čase pochopíš, že tým že vás odmietla urobila to najlepšie pre teba a deti. Ty máš o ten byt bojovať, aj kvoli sebe aj kvoli deťom. Nesmieš dovoliť aby niekto pripravil deti o ich domov, o strechu nad hlavou. Milosťpán si našiel milenku a ty s deťmi sa máš odsťahovať a uvoľniť im dvom byt? Toto by ma ani nenapadlo. Nech si ide on keď chce.

autor
18. feb 2025

@gribka1 aké ďalšie info? Nestíham to čítať, každá tu pletiete piate cez deviate

gribka1
18. feb 2025

Tak už aj ty? Tu sa ti ženy snažia dať svoj pohľad a skúsenosti na tvoj problém a ešte my tu splietame?

gubcikova
18. feb 2025

Aké ďalšie info? Pýtali sa ťa ženy na vek detí, pýtali sa ťa prečo iba 3000€, prečo musíš ísť ty z domu.

rivini
18. feb 2025

Rodicia nemaju ziadnu povinnost starat sa o svoje dospele deti a ich deti. Si dospela, zariadila si do zivot a vycitat ovdovelej matke, ze ta nechce s dvoma detmi v dvojizbovom dome pri pripada uplne cez ciaru. Tie deti mas s muzom, byvanie po rozchode predsa ries s nim.

rivini
18. feb 2025

@silvike presne…a to este uvazujem, ako by sa museli citit surodenci. Ked sa ich sestra nastahuje s dvoma detmi zadarmo spat do rodicovskeho domu, v ktorom maju aj oni podiel a dom sa takto vlastne stane nepredatelny. Zo zakona by im vlastne mala potom platit najomne. A aby jedna dospela zena s detmi namiesto toho, aby bojovala za byt, alebo patricne vyzivne pre svoje deti, radsej obvinovala matku, ze si ju nechce nastahovat k sebe. Mne to rozum neberie…

darmasiswa
18. feb 2025

ja som sa ta pytala, ci byt mate v BSM, a ci ste hypoteku brali ako manzelia na ucel kupy tohto bytu

skeblicka777
18. feb 2025

Ja som celkom dosť rozmýšľala nad touto témou a mňa by dosť sklamalo,keby si môj syn takto nárokoval na náš dom, z ktorého má podiel len preto, lebo otec zomrel, áno z právnej stránky je to tak, ale tí rodičia dom celý život budovali a teraz na staré kolená, keď by mohli mať kľud od detí, zasa ten istý kolotoč 😏. Rodina si má pomáhať, ale treba pozerať na všetky stránky. Ja by som syna radšej vyplatila a mala svoj kľud.

darmasiswa
18. feb 2025

neposobis ako submisivna obet, a ani si neodpovedala, komu patri oficialne byt

vikt343
Autor odpoveď zmazal
purple_wolf
18. feb 2025

to ze ti nie je prijemne pocuvat jeho telefonaty ako prepac ale no a co?? ak odides z bytu lebo ta muz posiela tak o ten byt prides a ak by si aj odisla tvoja mama ma smolu, nemusi sa jej pacit ze sa tam nastahujes ale si ciastocny vlastnik a mas pravo tam byt ... musis sa bit za to co chces, keby to bolo jednoduche vsetci by sme mali co chceme.

autor
19. feb 2025

@darmasiswa áno patrí to do bsm

soldi
19. feb 2025

chod na upsvar. do centra pravnej pomoci. podaj si ziadost o upravu prav a povinnosti o malolete deti pocas trvania manzelstva, eventualne do cias rozvodu, ak bola ziadost o rozvod uz podana.
rovnako si podaj ziadost o vyzivne na manzelku, kedze si na rodicaku, mala by si mat narok aj na tento prispevok.

kym sa tieto veci nevyriesia, urcite nikam z bytu neodchadzaj. uvidis, ako na tom financne budes s urcenym vyzivnym.

majetok a bsm sa riesi az po rozvode, a to v obdobi do troch rokov po rozvode. cize teraz zbytocne nad tym spekulujes, kym prebehne rozvod, moze byt situacia uplne ina.

po rozvode, ak sa nebudete vediet dohodnut ohladom bytu, tak sa podava zaloba o vyporiadanie BSM, kde by sud nariadil vystahovanie otca pokial ma zena dostatocny prijem na vyplatenie a prebranie plnej zodpovednosti za hypoteku. ale kym sa toto bude riesit, este ubehne vela casu.

zacni tym upsvarom, tam je centrum pravnej pomoci zadarmo.

earlgrey
19. feb 2025

@vikt343 Veď má inú ženu...čítaj

vikt343
Autor odpoveď zmazal
earlgrey
19. feb 2025

@vikt343 Úplne súhlasím...vnímam to rovnako...ja osobne sa nezastávam ani ženy a ani muža...a vždy sú na vine dvaja...minimálne...ja som si tiež až po rokoch uvedomila, kde som robila chyby vo vzťahu ja...teda nikdy som si nemyslela, že to "chyby" sú.. ale boli 😀 len málokto si to prizná...

orisker
19. feb 2025

Keď matka nesúhlasí, ťažko sa k nej nanominovať.
Poznám ženu, ktorá prišla ku matke požiadať o možnosť bývania, hoci len nakrátko a to v plachte zabaleným mesačným bábätkom v náručí.
Nedovolila jej a v tej januárovej noci ju so slovami: " Neveríš tomu teraz, ale robím to pre Tvoje vlastné dobro," poslala von na ulicu.
No a teraz, keď uplynuli desaťročia, tak oná žena, už ako úspešná a zabezpečená, s dvomi vychovanými a zabezpečenými deťmi, ona sama s doktorským titulom, vlastníctvom viacerých nehnuteľností, to hodnotí slovami: "Musela som sa úplne odstrihnúť od exmanžela, aj jeho domácnosti a naučiť sa zabojovať sama za seba a deti. A nezacykliť sa u nej v dome, kde by kvôli tomu vznikali aj problémy. Naozaj vtedy pre mňa nemohla spraviť nič lepšie."

cacianka
19. feb 2025

@vikt343 tak to máš veľmi obmedzený rozhľad, je veľmi veľa chlapov, ktorí sú egoisti a je im u prdele manželka aj vlastné deti. veľmi veľa a je to až na grc

netti87
19. feb 2025

Nechapem, podla zakona moze ta muz "vyhodit " ,ked mas 2 male neplnolete deti?

cacianka
19. feb 2025

@netti87 po rozvode môže, ak ona nie je majiteľka bytu. ani nie že vyhodiť, ale ak neodíde po dobrom, tak jej znepríjemní život aj s milenkou, že skončí na Cajle. s deťmi je to iné.
ale tu autorka majiteľkou je, tak má rovnaké práva, ako druhý majiteľ.
Majetok teda spomínaný byt sa bude riešiť až po rozvode, pri rozdelení BSM, môže aj nemusí, malo by to byť do 3 rokov na ich dohode, potom budú spolumajitelia. Ak k dohode nedôjde, či mesiac po , alebo 2,5 roka, môžu dať návrh na súd aby ten rozhodol, ona môže argumentovať prednosť nakoľko sú tam deti, možnosti ako si dovtedy nasporí, aké úspory a a stavebné sporenie má, porieši s bankou možnosti zmeny hypotéky iba na jej meno, podľa toho súd rozhodne. ale platí sa myslím 6% z majetku ako súdny poplatok za prejednanie.

zazka666
19. feb 2025

Z bytu by som šla až potom, čo by ste poriesili nový úver, teda manžel, kde nebudete figurovať ako spolu dlžnícka. A od matky by som žiadala vyplatenie podielu. Keď sa vrátite do práce môžte si kúpiť byt. Ale nestahujte sa z bytu, je to aj domov vašich detí
. Bojujte aj za nich.!

vikt343
Autor odpoveď zmazal
vikt343
Autor odpoveď zmazal
zazka666
19. feb 2025

@rivini má tam podiel po otcovi

lion777
19. feb 2025

Podla mna mas vacsiu prednost ostat ty v byte s detmi, ako muz. To co je za hnupa zas. A este mi nejde do hlavy, preco ty s tym suhlasis. Komenty som necitala, len tie prve.

vikiki29
19. feb 2025

Autorka neodpovedá, ako je to s tým bytom. Podľa mňa muž zaplatil nejakú časť, možno tých 20% z peňazí ktoré mal našetrené pred manželstvom a autorka nemala našetrené nič. Možno preto má muž pocit, že má na byt väčšie právo a autorka a ona sa preto chce stiahnuť bez boja. Ktovie, ale takto by to dávalo zmysel.

lion777
19. feb 2025

@vikiki29 ale jeho deti , maju este vacsie pravo mat strechu nad hlavou.

enmery
19. feb 2025

@vikiki29 Podľa mňa ten byt nie je vôbec písaný aj na ňu a len mu niečo prispela...preto neodpovedá.

vikiki29
19. feb 2025

@lion777 áno majú, ale tento chlap je očividne idiot.