icon

Matky verzus bezdetné ženy. Kto má viac voľného času?

4. jún 2025

Kým som ešte nemala deti, myslela som si, že mám málo času. Práca, partner, kamaráti, dovolenky, záľuby – všetko si vyžadovalo pozornosť a plánovanie. No až keď som sa stala mamou, pochopila som, čo znamená "nemať čas". Zrazu som riešila, kedy sa vôbec naraňajkujem, prečo je sprcha luxus a ako je možné, že deň má len 24 hodín. A vtedy som si všimla – často od bezdetných známych – poznámky ako „keby som bol doma s deťmi, tiež by som mal čas na prechádzky“, alebo „čo vlastne celý deň robíš?“ A tak sa mi v hlave začala rodiť otázka: kto má vlastne viac voľného času – matka na rodičovskej alebo bezdetná žena? Nie je to len o číslach, ale aj o únave, duševnej záťaži a úplne odlišných svetoch.

Strana
z2
biba_18
4. jún 2025
@lucia13022023

@biba_18 tak potom som slobodna a bezdetna bola len prvých 6r svojho života 🤣

@lucia13022023 myslela som to tak, že slobodná bezdetná žena je niečo iné ako študujúca žena ... jasne že študujúca žena študuje - ale raz doštuduje a má všetok čas sveta ...

romi0310
4. jún 2025

Toto je zas tema na rozburenie vasni. Pride mi to, ze si podráždená na bezdetne kamosky a prisla si sa tu ubezpečiť, ze tvoja pravda je ta spravna. Urcite je velky rozdiel mat deti a nemat ich. Ale ja to skor vidim v slobode. Ze ked tie deti nemas, tak si vies lepsie zorganizovat svoj volny cas a je len pre teba. Tieto vecne natahovacky medzi ludmi mi pridu take zavistlive. Ze to riešia ludia, ktori su stale s niecim nespokojni a pozeraju na zivot druhych. Bezdetna zena moze dochadzat denne 2 spojmi do prace, cize rano odchadza o 5-5tej, prichadza domov o 18tej. Kde je teda ten volny cas, ktoreho ma habadej? A zas zena s dietatom na materskej, zijuca v generacnom dome, ktorej pomaha babka a ona sedi na MK a nadava, ako nema cas. Pritom zapajat sa do debat ma aj cele dni. Potom je tu samozivotelka s dvoma detmi, ktora je neustale v praci, taka si napríklad nenajde cas skoro na nic a na nikoho, je rada, ze je. Ten svet je tak pestry a neviem preco maju ludia potrebu sa porovnavat s druhymi a uiatovat sa, ze len ten moj nazor a moj zivotny styl je ten spravny

sisska96
4. jún 2025

Kým som bola na materskej, času som mala dosť. Odkedy je aj robota, deti, no času menej, ale dá sa

basulaak
4. jún 2025
@13uzivatelka11

@basulaak Ja nerozumiem inak tomuto.. prečo by mal byť pre mňa trest deň voľna? Ja som si to dieťa robila lebo som ho chcela, nie aby som sa tešila na ten deň keď pôjde naspäť do škôlky.. ja som sa vždy tešila na víkend že budeme tráviť čas všetci spolu aj s mužom.. a áno, aj že muž viacej bude s malým, keď na to nemá toľko času počas týždňa.. či už počas prvých troch rokov ako som bola doma s malým som sa tešila na každé voľno a rovnako aj teraz, keď chodím do práce, odpocitavame dni do víkendu..
takéto myšlienkové pochody ešte chápem u ženy ktorá je na dieťa/deti sama bez manžela..

@13uzivatelka11 nuz, gratulujem v tom pripade. 🤷‍♀️😃

marsmykkok
4. jún 2025

Ak porovnávame matku na MD s 1 dieťaťom a pracujúcu ženu na plný úväzok je tam aj tak veľa premenných. Sú ženy čo sa nadrú ako kone v práci a nemajú čas ani riadne sa najesť a zase ženy čo majú prácu kde skoro nič nerobia a vybavia si počas práce aj osobné veci. Rovnako veľa robí cestovanie do práce, niekto cestuje denne 2 hodiny niekto 10 minút. A dieťa zase záleží povaha dieťaťa alebo vek, či je choré a tak. Sú deti pri ktorých sa matka ani nevyspi riadne a deti čo sú kludné a žena sa doma aj nudí a je na MK napríklad väčšinu dňa. Len všeobecne pracujúca žena má nejaký harmonogram dňa, od do v práci a tak, s dieťaťom taký pevný režim nie je, nie je istota že o ôsmej večer už bude spať a podobne. Ale celkovo načo takéto porovnávanie? Každý má toho dosť a nemám rada ľudí čo si zvyšujú ego na iných a majú pocit že len oni majú plno práce a druhý nerobí nič.

klarrris
4. jún 2025

Odpovedam na zakladnu otazku a tou je, ze jednoznacne viac casu maju bezdetne zeny. Len si ho nevedia poriadne zadelit kym este mozu a nevstupia im do zivote deti ktore velmi radi menia plany z minuty na minutu 😀

luccija
4. jún 2025

Bezdetna...ak sa jej nechce variť kúpi si, keď chce spat, športovať tak to robí bez výčitiek.Alebo sa len tak zoberie a naplánuje si víkend.Ale aj bezdetná môže mať ťažkú prácu, na smeny, služobné cesty a tak isto nemusí stíhať svoj osobný čas.

sisska96
4. jún 2025

Najmenej času majú dôchodcovia, ktorí nikdy nemajú na nič čas a všetko ofrflujú ak trošku sa pohnú a najväčší problém majú, ktorý program majú kukať v TV a podľa toho musia zariadiť program - odskočiť do obchodu

doriiis
4. jún 2025

Ja som si všimla,že najmenej času majú matky na RD a dôchodcovia.A my denno denne pracujúci si to jednoducho musíme vedieť zorganizovať a niečo obetovať občas.

thunderbird
4. jún 2025

Pocuj, v dnesnej dobe uz aj nezamestnany nemaju cas 😲

aaadkaaa
4. jún 2025

Mam 2 deti, z toho jedno pod 3 roky, ziadne babky, muza do vecera v praci a pracu na plny uvazok 35km od domu😆😆😆 volny co? 😅😅😅 ale heeej,aj teraz pijem kavu doma, po robote musim vypnut aspon na 15 minut,kym mi zacne domaca sichta, dieta zatial zabavi telka (zhorim v pekle?😅) a idem makat, dorabat veci do prace, domacnost,zahradu, deti,pochystat veci na zajtra a mozem odpadnut do postele😁 v podstate neviem co je to byt slobodna, nic len ja a praca,kedze prve som mala velmi skoro, este pocas strednej a potom popri nej a popri praci som si robila aj vysoku skolu. Ale vtedy boli aspin babky k dispozicii,teraz vsetko taham ja. Ale tak, clovek zvladne vsetko, ked musi...ale teda jednoznacne slobodna zena ma ovela viac volneho casu. Urcite

pikachu999
4. jún 2025

Každý má ako si spraví a zadeli čas

marca12
4. jún 2025

Jednoznacne bezdetny maju viac casu. My si cas mozme zadelit ako chceme. Ale uz ked mas deti,musis si vsetko zorganizovat a naplanovat podla deti. To si len niektori bezdetni myslia ako nemaju cas

angela85
4. jún 2025
@biba_18

@lucia13022023 myslela som to tak, že slobodná bezdetná žena je niečo iné ako študujúca žena ... jasne že študujúca žena študuje - ale raz doštuduje a má všetok čas sveta ...

@biba_18 a čo takto pracujúca žena,ktorá študuje (našťastie len dvojročné),má dve deti, jeden škôlkar druhý školák,dom a záhrada a zajace. Ja som sa posledné dva roky tešila do roboty a spánok,lebo to bol môj jediný voľný čas - čas pre mna

biba_18
4. jún 2025
@angela85

@biba_18 a čo takto pracujúca žena,ktorá študuje (našťastie len dvojročné),má dve deti, jeden škôlkar druhý školák,dom a záhrada a zajace. Ja som sa posledné dva roky tešila do roboty a spánok,lebo to bol môj jediný voľný čas - čas pre mna

@angela85 rozhodne bez detí by si bola flexibilnejšia - a teda toho času by si mala viac…
ja mám už dospelé dieťa - normálne by som sa už aj mohla nudiť 😂 oproti tomu keď sa bolo o neho treba starať…

siska53
4. jún 2025
@jana_eyre_2

Každá žena až deťmi zistí čo je to reálne nemať čas a každá žena čo pôjde z materskej do práce zistí, že sa dá nemat čas ešte viac ako keď bola doma 😉

@jana_eyre_2 si to uplne za mna presne vystihla, @autorka, milionovy suhlas s janou_eyre_2! Nieco podobne som sa chystala napisat, nemusim, je to perfektne vystizne napisane!

lenka.25
4. jún 2025

Ja som mala najviac času , keď som bola s deťmi na materskej . Uplna pohodicka , nepoznám stav , že nie je čas na raňajky , alebo chodiť ako mároha s mastnou hlavou . Keď som nastúpila do práce , len si treba nájsť systém , ale vždy mám na seba času toľko , koľko potrebujem . Tie deti nie sú iba moje 😆

michaela329
4. jún 2025

Úprimne, obe môžu byť veľmi zaneprázdnene. Len náplň toho času je jednoducho iná 🤷 A to som bola bezdetná do svojich 39 rokov.

svetlonos
4. jún 2025

Ešte si zabudla na kategóriu dôchodci 😂, ti ho majú najmenej! Volám otcovi na dôchodku - sme v obchode, ideme na záhradku, idem rekonštruovať, sadiť priesady, poliať rajčiny, teraz spíme, večer ide film, ideme do kúpeľov 😂 Ale je to také zlaté zas u neho 🙂

nerko
5. jún 2025

Matka funguje 24/7. Bezdetna žena nie.

ghoul_
7. jún 2025

Samozrejme že bezdetná

Strana
z2