Mladomanželia žijú so svokrovcami a svokra zapára
Zdravím,
pred rokom sme sa s mužom vzali. Už predtým sme bývali v 2generačnom dome s nimi, ktorý ešte nemal samostatný vstup. S terajšou svokrou som pred manželstvom veľmi dobre vychádzala, bola pre mňa ako druhou mamou. Po manželstve sa to ale úplne obrátilo a začalo to zachádzať do extrémnych prípadov. Počas Vianoc fungujú dosť nábožensky ( čo mi úprimne až tak nevadí) ale rozdával sa chlieb každému svokra rozdala a mňa vynechala a usmiala sa uštipačne, nebrala som si to k srdcu - stane sa. Ale v poslednej dobe je to ako z telenovely. Prišla za mnou, že nič nerobím že mám vstávať o 5 ráno a starať sa o pozemok. Pracujem od 8-16:15 alebo od 12:45-21:00 taktiež externe študujem vysokú školu, v dome mám stále čisto a pomáham nonstop. Môj muž samotný mi hovorí, aby som sa ukľudnila a nepreháňalo to. Začala domňa rýpať usmievať sa pritom, pred mužom hovorí: a tá pani hore? a tá mladá, čo robí všade je bordel. Pre niekoho je to možno trápne, neriešil by to.. ale každý deň skoro vypľuvam dušu a svokra príde a ZACNE ROZPRAVAT ZE VSETKO CO STE SA SNAZILI UROBIT DOBRE, JE VLASTNE ZLE a jediná pravda je len tá jej. Neviem, čo mam robiť s mužom som sa o tom rozprávala... stojí pri svojej matke. Som v štádiu že oddídem...nezvládam to.
@balea1996 nezmení sa
@balea1996 Autorka, jedine, pri com zistis, za co mu stojis je, ked odides. Bud pride za tebou, alebo budes na istom, co k tebe vlastne (ne)citi. Ina cesta nie je.
Podla toho co pises, nie je blbec, proste je zmagoreny matkou. A matkin cicik. Takze znova plati bod 1.
Inak, pises tak inteligentne, ze ja normalne neverim, ako je mozne, ze nie si trochu viac asertivna, vsak ked cosi na teba mindzuje, tak jej volaco odsekni a hotovo. Slusne, ale sfleku, nech vie, ze niesi ziadna hejtytam, aj ked byvas kvazi u nej.
Jezismaria, ja som taka vdacna, ze moj muz je presne z tych, co s rodicmi nepotrebuje byt ako je rok dlhy. A ked mu svokra vyvolava a posiela hovadiny a srdiecka na messengeri, odpise jej zdvihnuty palec 😀 😀
Juuuj dievca to nie je zle obdobie.ani chvilku.
On je zdrbnuty sektou ako jeho mater.
Nedufaj. Odíď
Pozrela som si kusok toho Barkociha,ci ani sa vola,ale musela som to vypnut,to fakt nedavam take veci :D no ak, v toto veri ich rodina amen tma...ja celkovo nemam rada ziadnu fanaticku vieru a toto bolo az,az...uprime,myslim, ze su fakt blazni 🤷♀️ ja by som tam nevydrzala
@balea1996 Pohladaj dobreho pravnika a kasli na takeho chlapa, si sikovna, bude Ti lepsie samej ako s takymto clovekom. A mozno ani dlho sama nebudes😉
@balea1996 odíď z toho domu, aj z toho manželstva. Skutočne nechápem, čo ťa tam drží. Potrebujú obaja objekt na manipulovanie a to si ty. Zmagorená je nie len tvoja svokra, ale aj tvoj manžel.
Preboha žena, nenechaj sa zdeptat od svokry. Ja si myslím že máš len jedinú moznost a to odchod. Chápem, že nechceš zahodiť manželstvo, ale takto ťa úplne psychicky zničia. Ak manžel toleruje takéto správanie voči tebe, tak ti nikdy nebude oporou, práve naopak,časom sa to ešte zhorší. Pohladaj si vlastné bývanie a daj mu napríklad mesiac čas, či sa rozhýbe a príde žiť ku tebe , alebo ostane pri matke. Si ešte mladunka, všetko máš pred sebou a hlavne buď rada,že nemáte deti, lebo svokra by z teba spravila tu najhoršiu matku na svete.
Ahoj, mne sa podarilo odsťahovať sa s mužom od svokry. Zachránili sme si tým manželstvo, je to už 12 rokov. Náš vzťah sa ihneď zlepšil, vzťah so svokrou sa zlepšil postupom času a potom po narodení vnúčat. Musím povedať, že manželov vzťah k mame sa zmenil,dokáže prejaviť odlišný názor a mamu aj usmerniť (čo starší ľudia potrebujú), samozrejme všetko sa dá v úcte a s láskou. Držím ti palce, aby si sa dostala von z tohto začarovaného kruhu. 🍀
@balea1996 ja sa ti čudujem, vlastne všetky sa čudujeme ze si ešte tam. Ved chlapov je ako šafranu. Zbal co neni priklincovane a je tvoje. To ho tak veľmi miluješ ci co? Zaslúžiš si chlapa co bude aj on teba ľúbiť nie len ty. Neboj sa, asi máš len strach z niečoho nového. Ale tento stereotyp ta privedie na psychiatriu. Sú to chori ludia ochorieš aj ty. Zavolaj vašim že to proste nevyšlo a vráť sa domov.
@balea1996 My sme to mali podobne. Planovali sme sa odstahovat, ale manzel nejak sa nemal k tomu. To ma dost stvalo, kedze dohoda bola, ze tam budeme len na isty cas, na ulahcenie zaciatkov. No tak ci tak, raz sa sam pohadal so svojou mamkou, vtedy pochopil, do tyzdna zacal hladat byt. Ale keby sa nahodou nepohadali, tak neviem... Odkedy sme sa odstahovali, mame so svokrou skvely vztah. Aj s vlastnou mamkou mam ovela lepsi vztah odkedy som sa z domu odstahovala 😀 . Darmo, generacie pnutie je takmer vzdy v spolocnej domacnosti a nemozu byt v jednom dome dve gazdine. Ja by som na tvojom mieste uplne vazne pokecala o tom s muzom, lebo do takychto podmienok priviest deti, to by bolo hrozne. To som tiez muzovi hovorila, ze este teraz sama dokazem mat trpezlivost, ale ked budeme mat deti, to uz bude nieco uplne ine. On musi pochopit, ze to myslis vazne a ake problemy to este moze sposobit. Alebo ty to nejak vydrzis, len to dokaze maloktora.
@balea1996 Tak ty od muža zažívaš posmechy, že všetko riešiš s rodičmi? Povedal kto? dospelý chlap, ktorý žije u maminky, drží sa jej sukne ako dvojročné decko a nevie sa od nej odpútať a začať vlastný život so svojou manželkou? To je irónia osudu 😀 Si inteligentá, to je cítiť z tvojich príspevkov... A rodičia ti pekne a múdro povedali: že máš bojovať o svoje manželstvo, ale keď to nepôjde, tak máš dvere otvorené.... Myslím, že by si mala odísť. Nájsť si malý bytík. Pri odchode mu povedať (alebo možno aj napísať list, nech si to môže čítať po večeroch koľko chce), že neodchádzaš od neho, ale z domu v ktorom sa necítiš dobre, že ho ľúbiš (teda ak tak je), že tvoja nová adresa je na XY ulici a že či to bude VAŠA nová adresa je len na ňom. Že ho čakáš a nech sa rozhodne, či budeš len "on" (a jeho matka - ale to mu nehovor 😀) a "ty" alebo či budete "vy". A tiež by mu bolo dobré nejak vhodne naznačiť, že ale zas nebudeš na neho čakať 10 rokov kým sa rozhodne.
@balea1996 No, precitala som celu diskusiu teraz. U vas to zaslo uz ovela dalej ako u nas, plus tvoja svokra asi naozaj nebude psychicky uplne v poriadku a to nemyslim urazlivo, ale ako fakt. Moji svokrovci tiez su vo veku mojich starych rodicov. Kazdy nam vycital, ze kto sa o nich postara, muz tam chcel ostat a postarat sa o nich. Povedala som mu, ze ked bude treba, vratime sa, postarame sa. Zatial maju kopu energie, domacnost si riadia sami, len som im tam zavadzala. Ked bude treba, nezavaham ani minutu a vratim sa k nim, aby som sa im starala o domacnost a o nich, ale naco budem na to cakat roky rokuce. Svokrova mama ma 90 rokov a stale byva sama a stara sa sama o seba, Ked opisujes tie malickosti do ktorych sa ti svokra stara, az prilis zivo a neprijemne si na to spominam. Ale presne, to aj u rodicov je podobne, clovek jednoducho chce si aspon v malickostiach robit svoje. Ja som aj svokru chapala, roky ma svoj system a zrazu nejaka mlada jej ho narusa, lebo jej rokmi overeny system mladej nevyhovuje. Preto sa to neda, resp. sa to da len velmi malokedy, spoluzitie v jednej domacnosti. U vas to zaslo velmi daleko. Muzovi by som povedala, ze odidem. Nezmeni sa, je stale v tom istom prostredi, stale ho stiahnu tie iste zvyky, aj keby uprimne chcel, ma tam manipulativnu mamu a ma svoje zvyky naviazane na to konkretne prostredie. Takze by som muzovi povedala, ze odidem, ze svokra nie je zla zena, ale ze jednoducho ste si ocividne nesadli a ty nechces dalej robit hriech v rodine. A bud ide s tebou alebo nie. A teda bud pojde s tebou alebo nie, ale aj keby si mala odist sama, aspon neprides o nervy a nezblaznis sa.
buď budeš nad svokrou a bude počúvať ona teba alebo odsťahovanie lebo pschicky to bude horšie
Ako nehnvajte sa na mna, ale teraz len ta svoka je zla a hotova prisera...ona pani zakladatelka vedela velmi dobre do akej rodiny ide, a v akej rodine zije teraz, takze nerobte z nej strigu...a pozrite si velmi dobre jej prispevky, ju tam drzia penaze a nic viac.Uz davno jej mali blikat vsetky kontrolky a to ze nevedia sa osamostatnit je cisto problem jej muza. A nehovorte mi, ze to tak nie je.
@lubkavargova1 myslím si, že si nečítala dobre, ty. Pochybujem, že ju u svokry držia peniaze, ako IT si ich vie v pohode zarobiť sama, okrem toho jej rodičia ponúkli peniaze, aby sa osamostatnili. A keby aj nie, dvaja mladí pracujúci manželia bez detí hádam nemajú problém zvládnuť hypo. Ju tam drží manžel, ktorý jej dal jasne najavo, že neodíde a ona verí, že sa môže situácia zmeniť. Je rok vydatá, zaláskovaná, navyše málo asertívna a svokra sa určite neprejavila v plnej kráse hneď ako sa tam nasťahovala. Nerobím z jej svokry strigu, ale sorry, keby ma na prvé Vianoce, ktoré tam som obišla s chlebom, ktorý rozdávala, diktovala mi, čo mám robiť, koľko čoho mám variť, už mi ma tam dávno nebolo. Svokra je fanatikom, líznutým s manipulátorom, s takou osobou sa vyjsť nedá. Bývala som u svokry pár mesiacov, kým sme prerobili byt, ale to sa absolútne nedá porovnať.
@elizabet173 U svokry ma určite peniaze nedržia. Nedostávame od nich žiadnu podporu, pardon máme strechu nad hlavou ( nechcem byť nevďačná) ale platíme im za energie, nežijeme zadarmo. Čo sa týka svokry samotnej, je to psychicky chorá žena ale nechcela som ju takto brať ale skôr pochopiť a pomôcť. Priblížim: ako sa narodil môj muž dostal hneď ako novorodeniatko pneumothorax a jeho mama sa psychicky zrútila lebo jej dieťa nedali do rúk ale hneď viezli do BB. Neviem ako to zvládajú matky, či kvôli tomu je s ním takto prepojená... Ale neviem si to predstaviť keďže niesom matka. Muž má 28 rokov.
Celú Veľkú Noc som si dala službu v práci, nedokážem k nim ani dole ísť. Dostali odo mňa na úkor prosieb od muža syrek atď. ale vysedávať a falošne sa usmievať...toto ja nezvládam.
@balea1996 mne vzali malú tiež hneď po pôrode, pretože mala nejaký zápal z plodovej vody. veľmi ma to vystrašilo, deň som o nej nevedela prakticky nič. bála som sa, to je jasné. ale dnes má (ešte len) 11 rokov a fakt sa teším na deň, keď bude dospelá a osamostatní sa 😀 😀 😀
Moja svokra stále povie pred mojim mužom: keď si sa narodil začalo mi peklo. Moja mama s ocom ak boli u nás a toto počuli ( vedia čo sa stalo) tak len nechápavo pozerali ako to dokáže matka povedať. Nechcem vo všetkom degradovať svokru... aj ja mám svoje chyby. Ale na 100% sa snažím nezahlcovať tým moju svokru.
Stále pred nami rozpráva ako musela makať lebo mala 4 deti. K tomu sa možno ja staviam hnusne ale vravela som to aj môjmu mužovi, neviem či je to správny názor ale takto to ja úprimne vnímam. Kto jej kázal mať 4 deti??? Drží niekto nejakej žene pištoľ pri hlave a núti ju k deťom? Vnímam že dieťa je dar, radosť ale ja v tom vidím aj zodpovednosť. Nebudem mať 300 detí ak zvládnem 2 a tak sa sťažovať a nechať sa ľutovať. Taktiež mi vravela že sa musela dať podviazať či čo to je a to isté má aj jej dcéra, tiež ma 4 deti a necháva sa ľutovať. Jej dcéra je hlásateľkou Božieho slova+ aj jej muž... nič nerobia berú milodary od ľudí ktorí ich ľutujú že majú 4 deti. Nechcem len nadávať a haniť každého ale ja neznášam neznášam neznášam takýto postoj k deťom. Ja deti nemám, vzťah ku každému cudziemu dieťaťu mám výborný... ale ja fakt neznesiem ak niekto vedome niečo urobí a tak sa nechá ľutovať. Som veľmi založená na zodpovednosti za svoje skutky... preto aj teraz riešim danú situáciu a rada sa ponaučím od skúsenejších žien, kde aj tak výsledné rozhodnutie bude namne.
@balea1996 Nehnevaj sa, ale zodpovednost za svoje skutky? Tak ked si sa vydala, ta si sa pekne mala osamostatnit a nenasackovat k svokre aj keby ti nukali cely dom s majetkom..nehnevaj sa, ju ides sudit a lebo mala 4 deti? Ano vtedy bola ina doba a zeny mali bezne 3-4 deti. Aj my sme z 3 surodencov, moja mama mala 5 surodencov... trosku, co trosku, dost ti chyba pokora. Ked chces byt gazdina vo svojom a nemat "smradlave kvety" na chode, tak sa pekne zoberte a chodte do svojho. Prepac, ale zo zaciatku som to aj chapala, ale teraz uz len to zle na nu vytahujes a doslova ju dehonestujes ako zenu, matku..porozmyslaj aka si nevesta, no asi tiez nebudes taka uzasna ako sa prezentujes a preto mate ten konflikt...a aspon trosku respektu, ze vychovala toho debilka, co je tvoj muz uz ked sa tak nenavidite...a potom co sa ti nepaci? Tak sa zpakujte a chodte do svojho, ale na to vy nemate gule, len pekne sa tak prizivovat na ukor inych, ale to je asi moderne v dnesnej dobe, ze? Hlavne, ze mate horne poschodie "velkeho domu", lenze ten dom je asi tak, ze papierovo vzdy bude na rodicoch a tam vam nepatri nic, ani klucka aj ked prezentujes to vsetko ako je to "vase"...hej hej, no velke gulove je vase a nie dom...Velka ITacka, jasne, keby si tak dokazala zarobit ako sa prezentujes, tak daaavno neuvazujes, ale balite kufre a fakt mate svoj dom alebo byt...
@panelacikova 😀 Podla dnesnej mody tridsiatnikov u mamy Ta caka este takych 15 rokov +- , kym dcera odide do svojho, hehe 😀
@lubkavargova1 Ty si si rano nedala kavu a horalku, ci co? Ved nic take strasne nenapisala. To o pocte deti je zial pravda. Ved ked berie deti ako “peklo” , naco ich tolko mala?
@lubkavargova1 Nikde som nepísala, že som úžasná. Každý má svoje chyby. Daná debata, ktorá tu je otvorená je na RIEŠENIE nie vybíjanie si nervov. Pekné sviatky prajem, hlavne plné pokoja.
@lubkavargova1 božemôj, ty budeš snáď jedna z nich.... (z tých svokier...)
@drahomirrra ježiš, toto mi aj manžel hovorí (nie je to jeho dcéra iba moja) a ja mu na to: keď skončí VŠ (alebo SŠ) tak hajde do roboty a do podnájmu! 😀 😀 akože vyhodiť ju nevyhodím, pokiaľ ma nebude zneužívať a vyciciavať. ale ja mám (zatiaľ) také šťastie, že ex (jej otec) je celkom zabezpečený a myslím, že mu bude záležať na tom, aby aj dcéra bola. to je tiež moje šťastie (ak si ex dovtedy nenájde ešte nejakú puťku a nebude mať s ňou 5 detí) 😀 😀 akože už mi dal na známosť, že on sa o to postará, aby dcéra mala v dospelosti zabezpečenie, tak som veľmi veľmi zvedavá. ale pravdupovediac, veľmi by mi to pomohlo, lebo žijeme (my dve) v 1-izb.byte a fakt sa o seba potkýname. a to má len 11 😀 😀
@balea1996 Prosim Ta, nic si z toho prispevku nerob. Ako som pisala, mam rovnaku svokru (kto nezazil, tazko pochopi), alr nastastie manzel pochopil rychlo. To je absolutny zaklad. Naozaj odporucam, radsej jedna izba niekde v podnajme, ako toto.
@lubkavargova1 ty si zožrala pukavec ?!
Autorka sa nevotrela, bola pozvaná aby sa vyuzili priestory na poschodí.
Chcela aj sa chce osamostatniť, ale muz je tam prilepeny. Nie a nie .lebo je zmagoreny.a to autorka zistila az po roku spoluzitia. Aka je svokra prepnuta. To sa stava na 90% ze sa ludia prejavia az po čase.
Svokru nesudi. Bolo to jej rozhodnutie kolko ma detí, ked ich chcela mať viac ok, aj 10.tak preco skrieka, citovo vydiera a vyčíta ?
A vobec nie je pravda s tou dobou, nie vzdy a všade mali desiatky detí. V nasej rodine boli po 2 max 3 a tak je to v celej dedine, celé generáci.velmi málo rodín mali 4 -5 detí.mozno 10 za 100r.co poznam stare rodiny. Autorka pracuje, zaraba, mohli by si dovolit byvanie, ale muz nechce odísť. vobec sa nepasuje do role úžasnej, normalne skonstatovala ze platia naklady na dom, prispievaju na všetko.svoje si platia a este aj potraviny pre všetkých - teda aj varí aby pomohla a odbremenila svokru.ta vsak na jedlo nadava ze je hnusne a ostentativne ho vyhadzuje
Svoje priestory si gruntuje sama, a vsade v dome pomáha, aj za svokru aby jej nevytkli ze je lemravá.a to aj tak je hnida leniva a ma vstavat o 5.00 lebo svokra...
Nie je tam pre prachy - teda nie pre svokrine. Ona tam investovala akoby svoje veno 35t.tak ako je tam zadarmo ? .steny muzove zariadenie jej.v prepocte.mužovi to rodicia slubili, prepisat pol domu na jeho rodinu, pozemky a pol domu pre 3 súrodencov.predpokladom byvania v tom velkom dome boli dobre vztahy a prislub riesenia. Stal sa opak, lebo svokra má nejaký psychiatricky problem a hlavne sektarsky, co sa ukazalo az post /pri beznom živote. To sa málokedy ukáže vopred.
Ked vtáčika lapaju.....
Táto skupina je nato aby si zeny pokecali, poradili podporili, kazda jedna tu spomina priatela partnera muža svokru svokra svagrovcov mamu otca súrodencov. Nie je to skupina o tanieroch. Tak preco ti sakra vadi tu a teraz ze autorka spomína chlapa a svokru ?!
Ked ta to tak irituje, lahka pomoc.necitaj. nebude.
@balea1996 ako to tak citam, tak rpdina tvojho muza je v sekte a kedze ty sa k nim nepridavas tak sa k tebe tak aj spravaju. Naozaj zvaz ten odchod.
Čo sa týka odchodu, bavila som sa o tom s mužom. Ak je naštvaný na matku, tak by odišiel, ak si vzťahy dal dokopy tak už nie. Vravela som mu že ja nechcem žiadne skratové 5 dňové rozhodnutia ako malé decko a handrkovanie s mojou osobou ako s fackovacím panákom. Svokra počúva kadekoho, je to buď Barkoci alebo Hudec či kto, raz ma tam aj vzali... Bola som ešte slobodná, brala som to ako kostol na ktorý som zvyknutá. Ak som to tam vtedy zbadala povedala som mužovi, že už nikdy nechcem na také veci ísť, rešpektoval to, neboli sme. Svokra ale zahlcuje danými bludami mňa aj muža. Nie som vraj "znovuzrodená" lebo nie som pokrstená tak ako krstí BARKOCI ( som krstená v kostole), to znamená že pôjdete s ním niekde do rieky a hraje zo seba Jána Krstiteľa a ponorí Vás do vody. Takto bola krstená jeho matka + jej synček ( muž). Ja ak sa mu postavím voči ich teóriam tak začne jeho matka že: manipulujem, som egoistka, mám ducha antikrista, snažím sa muža ovládať. Pred 3 dňami povedala môjmu mužovi že som GENERÁL a on ma počúva... vylalo to vo mne také pocity, že či naozaj neprosím toho muža fakt o veľa. Začala som sa báť ho prosiť o pomoc... totálne ma zmagorila. Ja prosím muža o pomoc ak pracujem ( som na homeoffice) a doperie práčka, aby mi doniesol len prádlo v koši a ja ho vyvesím na sušiak alebo aby zapol umývačku riadu. Neprosím ho o navarenie obedu ani nič extrémne. Ale myslím si, že muž má žene pomáhať a vôbec sa nemá kto do toho miešať. Niektorej žene stačí pomôcť len s tým, že jej muž "podá vodu", iná potrebuje pomoc na 50% druhá na 99,9%, ale je to každej ženy/manželky osobná vec. Ja muža prosím len o akútnu pomoc aj keď si myslím, žeby som mohla kľudne viacej. Je učiteľ - umelec, má NONSTOP prázdniny a voľno poobede, zašije sa do obývačky zapne televíziu a hrá XBOX ako malé decko. Ja mám prácu kde funguje pohotovostne 365dní v roku od 8-21:00 nezáležiac či sú Vianoce alebo Veľká Noc.

Nič ma pri ňom nedrží. Iba ta hlúpa ženská naivita, že sa zmení... že je to možno len zlé obdobie.