Ako riešiť modlitbu pri stole ako ateisti?
Ahojte! Cez víkend sme sa s rodinou zúčastnili takej väčšej oslavy, kde vzhľadom na oslávenca a jeho širokú rodinu, prebehla pred jedlom modlitba. Z domu sme naučení, že ako ateisti sa v takej situácii jednoducho, tak ako ostatní postavíme, no a mlčky stojíme a držíme si svoje ruky, kým sa ostatní domodlia. Neskôr sa mi dostalo prapodivnej výčitky, že sme tam celá moja família stáli nahlúplo ako pri minúte ticha, ale nedozvedela som sa, aký iný postup by bol v danej situácii dôstojnejší. Nie, že by som sa teraz umárala výčitkami a plánovala nejaké zásadné zmeny svojich postojov, len čisto zo zaujímavosti by som chcela vedieť, či a aký iný postup majú ľudia zavedený v iných rodinách.
Načo sa niekto modli keď vás potom takto odsudzuje ako pohan?
Možno opakovať to čo hovorili. Nie je to také ťažké. Tú modlitbu sa každý dokáže naučiť. A môže sa modliť aj ateista.
@lenqua_12325 nemáš za čo.
Nemám vešteckú guľu, reagujem iba na tú krátku informáciu, ktorú si napísala.
Pokiaľ je pravda, že to bolo na žiadosť rodiny, predpokladám, že dúfali, že vôbec neprídete.
Ja by som neprišla.
A určite mali dôvod, prečo vás tam nechceli hneď od začiatku.
@annm81 my tiež len stojíme so založenými rukami 😌 snáď sa nebudeme modliť keď nie sme veriaci a nemá to pre nás zmysel. Kto ti to vyčítal? Snáď nečakal že sa budete modliť?! To by bolo už riadne pokrytectvo. Ak sa im to nepáči nabudúce nech vás nepozyvaju. My sme ani na pohrebe sa nemodlili ani nebozkali ikonu či čo to bolo. Ani sme nestavali hore-dole ako ostatní. A to sme boli smutiaca rodina,no len nie tá veriaca časť. Nikto nič nevyčítal,ani kňaz. Pochopili a len sa pristavili a šli dalej
@bloger a prečo by sa mal? Podľa tohto by si mohli veriaci odpustiť modlitbu keď tam majú ateistov. Snáď sa dokážu aj nepomodlit. Či? Každý nech robí tak ako uzná za vhodné. To,že sa niekto pri stole nemodlia snáď veriacich uráža? Slušné sa postavili a mlčali lebo modlitba pre ateistu nemá zmysel. Netlačili cez modlitbu do hlavy jedlo.
@annm81 my sme veriaci a teda sa vramci rodiny s tym nestretavam,ale na Vasom spravani nie je nic zle a ani poburujuce. Urobili ste maximum,co ste mohli,aby ste hostitelov neurazili. mohli ste aj ostat sediet a rozpravat sa dalej,to by boli cez ciaru a ako hostitel by som vam to vytkla. Podla mna ste sa zachovali najlepsie ako sa vo Vasej situacii dalo.Hadam sa nemate modlit,ked ste neveriaca...
@annm81 Robíme to isté, postavíme sa a sme ticho. V kostole sedíme a staviame sa, ale vždy sme ticho. Neviem, čo iné by sa dalo robiť? Ostať sedieť? Odísť?🤔
To bola momentálna výčitka len kvôli nemodleniu sa. Tej osoby by som sa opýtala, čo ste ako ateisti mali robiť. Nech poradí, ona to vie. Určite sa jej to opýtaj a zdôvodni to tým, že do budúcna by si chcela to vedieť, aby ste znova sa nezachovali hlúpo iba státim. Zaručene nebude vedieť na to odpovedať.
Sedim pri stole, sklopim hlavu/zrak a nikedy si chytim ruky 🙏🏼ale nic nehovorim, na konci este poprajem dobru chut
- sedim lebo u vsetkych co pozehnavaju jedlo/stol pri tom sedia, nie je postaveny ani ten co zehna
Moj otec bol ateista,mama hlboko veriaca,kazde Vianoce pri stedrej veceri,otec s nami stal a so zlozenymi rukami cakal,kym sa domodlime,on respektoval nas a my jeho 🙂
Nerieš, podľa mňa nejde o modlitbu, niektorí ľudia potrebujú stále do niečoho rýpať ...
Presne takto sa pri štedrej veceri zachoval aj môj ujo ktorý bol moslim. Bolo to veľmi pekne 🙂
Mala som možnosť v podobnej situácii zažiť zosnulého profesora Krčmeryho, ktorý v aule vyzval cez 100 ľudí, aby sme sa spoločne pomodlili..všetci vstali a povedal, že tí, ktorí sa modlia, nech sa spolu s ním pomodlia a tí, ktorí sa nemodlia, nech nám držia palce, aby sme sa dobre pomodlili. Bolo to tak dokonalo povedané, že nikoho sa ani nedotkol, ani nikomu nedal pocítiť, žeby bol niekto iný, horší, aj keď sa nepomodlí. Povedal to s veľkou pokorou a úsmevom...a bolo to veľmi sympatické.
Som názoru, že ak neveriaci sa slušne postaví a ešte vzopne ruky v modlitbu, je to tá najúžasnejšia modlitba, lebo je v tom jeho pokora, ľudskosť, úcta a tolerancia....Amen😇
@annm81 ja sa tiež nemodlím, mám na háku, čo frfle “svokra”
Ja rovnako, ked sa kdekolvek modlia, proste ticho slusne stojim a pockam, kym skoncia. Rovnako v kostole (ano, aj neveriaci ludia chodia do kostola, napriklad na svadbu, pohreb) nenacvicujem vsetky tie klakania ci ine ukony, jednoducho ticho stojim alebo sedim. Pride mi to uplne normalne, nikdy som sa nad tym nepozastavila a nebudem to robit inak. Ak by s tym mal niekto problem - jeho problem.
Myslim, ze dany vycitkar cakal, ze sa budete tiez modlit. Ze aj ked v to neverite, zapojite sa. Nic ine mi nenapada
@annm81
Síce nie som ateistka..ale keď sa iní modlia na takýchto príležitostiach kresťanské modlitby, tak pri Otče náš sa pridám (lebo to neodporuje môjmu vierovyznaniu) a pri zdravas sláva otcu i sumu atď atď som rovnako ticho ako ty. Nevidím na tom nič zlé. Neúctivé by bolo skôr keby si tam otvárala ústa akože a vydávala len akési bla bla bla 😀🤣
@annm81 Som veriaca a som z blízkosti Žiliny, ale nemôžem napísať nič iné, že úctivejsie a slušnejšie ste sa naozaj zachovať nemohli. Kto s tým mal problém, ma ho asi sám so sebou... Ja som evanjelička a presne tak isto sa správam, ak sa ocitnem v katolíckom kostole (napr.z dôvodu pohrebu blízkeho naposledy), lebo nepoznám ani modlitby, ani "zvyky", len ticho a úctivo stojím...
Problém majú oni sami so sebou, nie vy
@nyusika máš pravdu v tom, že nemáš vešteckú guľu a nevieš okolnosti ... inak v ničom.

Taky istý kto sa modliť nechce ticho stoji