icon

Môj byt a priateľov pes ničiteľ

natalkanasta
27. feb 2016

Mile zienky,
moja situacia je takato: s priatelom sme sa spoznali na prechadzkach, ja mam psa aj on ma psa. A to co nas spojilo, nas teraz rozdeluje. Nebyvame spolu, raz sme u neho, raz u mna. Problem je, ze jeho pes vsetko demoluje, trha, brecha, skace po sedacke aj po nas, hryzie… Priatel ho nikdy (!) nenechal ani na hodinu sameho. Ked maju prist, musim vsetko poskryvat, ale on si aj tak najde nieco co by rad znicil. Aj ked ho okrikneme a potrestame, nerespektuje to a o chvili schmatne tu istu alebo inu vec. Takze o nejakom prijemnom veceri u mna doma sa neda hovorit.. Viackrat som uz priatelovi zdoraznila, ze mi to prekaza, ze ho nemoze tak rozmaznavat, ze mu nesmie tieto veci dovolit, nepomohlo. Pes je vytazeny dostatocne, treningy, psia skola, les, prechadzky.

Takze nemohlo ani po dobrotky ani po zlotky, priatelovi som povedala, ze si neprajem, aby jeho pes bol v mojom byte, pokial sa neodnauci nicit a ze sa nemienim dalej prisposobovat v mojoj domove jeho psovi. Ze moze prist sam, alebo budeme travit vsetci spolu cas u neho a vonku. Objasnila som mu, ze kazdu jednu vec v byte som si kupila sama, s laskou a za peniaze, kvoli ktorym robim ako kon, a jednoducho ma to az boli, ked vidim ze hocico zdrapne a mu to musim vytahovat z papule. Ak pes prestane nicit a bude respekovat povely, je opat srdecne vitany, ale takto nie.

Priatelova reakcia bola akoby som mu povedala, ze ma svojho psa minimalne utratit a ze to nicenie nie je take strasne. Aj som mu vyjadrila pochopenie, ze viem ze svojho psa lubi, ale ja toto v mohom byte uz dalej neakceptujem. Na druhy den sme sa tejto teme venovali opat – trochu vychladol, ale stale povazuje sa strasne, ako mozem povedat, ze jeho pes nesmie byt u mna doma. A ze ako som to formulovala (ze jeho pes nie je vitany) je strasne. Ze to vraj nesmiem, ze ved je to clen rodiny. A ja mu na to akoze nesmiem? Ja SMIEM povedat kto moze v mojom byte byt a kto nie a ja som si to nezmyslela z cista jasna, ale ze jeho pes sa nevie spravat a nici, ze to je ten dovod. On to nechape a povazuje to odomna za „neferove nepartnerske jednanie.“

Normalne je mi az blbo z toho, ako ma priatel obvinil z neferoveho jednania, svojimi recami mi robi zle svedomie, hoci viem, ze nema pravdu. Neda sa s nim o tom bavit, podla neho mam tolerovat psa v mojom byte a on sa bude snazit byt viac razny, povedala som NIE, az ked naozaj dojde k zmenam potom. Vobec sa mi to nepaci, ako prehnane reaguje a zo mna robi este tu zlu.

Prosim o radu a dakujem velmi pekne za precitanie aj odpovede.

smatka
27. feb 2016

@natalkanasta Ty si pani vo svojom byte! Tak to daj psovi najavo!!!! Sestra tiež bola k psovi benevolentna,ale ked prišli na návštevu hneď som ukázala psovi kde je jeho miesto. A pochopila to na prvý krát 🙂. A ked prišla do obývačky len som na ňu pozrela a už sa pratala na miesto. Pevne nervy a maj aspoň ty rozum ked on ho nema.🙂

misel0806
27. feb 2016

@natalkanasta ze respektovat psa vo svojom byte sak ti si majitelka domu.. Sak nezijes na luniku 9 aby si si nechala trhat veci a nicit svoj majetok. Priatel psa ocividne nezvlada. Psa netreba len maznat ale aj karhat. Urcite to chce vycvik skuseneho kynologa ak pes neposlucha. Za to sa predsa nemoze priatel hnevat sak tebe ten pes nici veci nie jemu. Ze pes este nebol ani hodinu sam. To co si bez neho ani neprdne. Je to podla mna moc prehnane to ako sa pes chova je len vizitka majitela🐕🐕

mima4
27. feb 2016

@natalkanasta
uprimne, za seba, velmi by som zvazovala vztah s niekym, kto si zviera pomylil s clovekm a jeho priroty su a asi aj budu niekde inde, ako vo vztahu, v rodine atd...
pes je zviera a vzdy tym zvieratom bude. Ja mam rada zvieratka, ale nikdy nebudu na urovni cloveka.

natalkanasta
autor
27. feb 2016

@hennyinnsbruck je možné že sme niekde robili chybu v tréningu. metódy, ktoré som využívala u svojej (napr. Ona je pazrava a chcela k riadu v umývačke liezť - párkrát som na ňu zrukla a prestala. Sedí dodnes pri umývačke keď do nej ukladam riad a pozerá ako päť peňazí, ale nedovolí si viac, vie že nesmie). Toto na jeho psa neplatí. Priateľ s ním chodil aj k profesionálnemu trénerovi, ale mne sa vidí, že tie metódy používa len tak napoly, nie je v tom konzekvetny, zrejme preto to nefunguje. Keď som ho na to upozornila, jemu to stačí. No zbohom. ..

natalkanasta
autor
27. feb 2016

@jeannna naozaj on ho nikdy nenechal samého. Keď bol stena spal s ním 2 mesiace na zemi. Nosí ho so sebou do práce, má ho V kancelárii pri sebe. firma má oplotený pozemok tak ho tam venci A nechá ho vybehat. Keď ma nejaký pracovný termín, lekára atď zavezie ho k mame na dôchodku a tá ho stráži. Keď ide do obchodu, má ho V aute. Na dovolenke sme boli so psami. Keď sme išli do kina odviezol psa zas mame A potom sme ho bolI vyzdvihnúť okolo 11, mama bola nespokojná že je neskoro A chce spat, mne bolo za priateľa až trápne. A to nie je žiaden pubertak, ale 42 ročný chlap...

inull5
27. feb 2016

@natalkanasta ahoj je to mladucky pes,ktorého treba jednoducho "cepovat" všeobecne plemeno ktoré uvádza nepatrí medzi agresívne,problémové ale ak tvoj priateľ k nemu bude takto pristupovať tak čochvíľa bude pes vencit priatela a nie priateľ psa pretože pes veľmi dobre vycíti šancu u majiteľa,resp.benevolenciu čo je veľmi častá chyba majiteľov.darmo je potom psík na akokoľvek dobrom cvicaku..to ze si neprajes jeho psa v tvojom byte je absolútne v poriadku nie je to sebecké,pes si jednoducho nemôže dovoliť ničiť veci vo vlastnom nieto ešte v cudzom byte..kedysi som sa psíkom venovala veľmi veľa,čo sa týka literatúry aj realu,cvičila ich,sama som mala psa takmer 18 rokov,jeho odchod bol veľmi ťažký..teraz máme dvoch vonku,z toho jeden je velky bradáč, ktorý mi 2,5 roka hrabal,robil zle čo sa týka stromov..pretože sme povolili viac ako sne mali.ma veľmi tvrdú povahu a vyžadoval aj tvrdú ruku.priateľ he priveľmi mäkky a vztahovacny čo sa týka tvojho názoru na jeho psíka.

azzflo
27. feb 2016

Ako majitel a aj ako vycvikar ti poradim iba jedno - naucit psa pobyt v kennelke, co je samozrejme ale na jeho majitelovi, nie na tebe. Nie je to tvoj pes, ale je to tvoj byt, ja by som to tiez na tvojom mieste v takejto miere netolerovala, takze zial by som dala priatelovi na vyber 😅 Pokial nici aj doma, tak jedina moznost pre mna by bola skutocne iba ta v prvej vete, ak iba u teba, bolo by pre vsetkych (aj pre psa) lepsie nechavat ho doma, pokial ide teda o niekolkohodinove navstevy.
Ja od prichodu steniatka domov ucim postupne na klietku - je to miesto, kde sa spi a nevymysla, maximalne si v pokoji moze nieco svoje obhryzat a pokial pes nedospeje, travi tam cas, kedy sme my mimo domu. Je to jednak pre neho bezpecnejsie a teda ako bonus neprideme o dom, ked sa mu zachce takto zabavat 😀

natalkanasta
autor
27. feb 2016

@hennyinnsbruck kastrovany

natalkanasta
autor
27. feb 2016

@hennyinnsbruck Kastrovany nie je. Box by som videla ako riešenie, ale to je priateľ absolútne proti. Aj moja biglica má klietku, nezamykam ju ale, lebo nemusím,ona ide sama od seba je to jej izba 😉

ada274
28. feb 2016

@natalkanasta fakt velmi zvlastne cely ten popis nadstandardnej starostlivosti o psa. Celkom by ma zaujimalo co by stvaral s dietatom. A mozno nic, mozno by bol fixovany stale na psa. Nebudu tam aj ine zvlastnosti/ prejavy , ktore ta pri priatelovi vyrusuju? Ak ano potom zvaz co dale.

simonka77
28. feb 2016

@natalym vymenit priatela ma napadlo tiez hned po docitani prispevku zakladatelky 🙂

cecil36
28. feb 2016

@natalkanasta bez ohladu na to co robi pes (podla mna nevychovany), skusila by som poslednu moznost. Ok tvoj pes moze byt u mna, ale vsetko co znici mi budes musiet preplatit, kupit nove...Bo ja na to drien a nedostavam to zadarmo. A ak ty teda trvas na tom, ze pes musi byt vsade s vami, tak nez za neho aj dosledky. Myslim, ze chlapec sa zbada velmi rychlo 😉

mamcucha
28. feb 2016

@natalkanasta na fb sleduj stranku https://m.facebook.com/pesbrunosk/ je to Sprievodca svetom psov. Dala som si tu namahu a nasla clanky, ktore by si mohla vyuzit.
https://www.pesbruno.sk/blog/149/ako-dostat-pod...
https://www.pesbruno.sk/blog/250/pes-sam-doma--...
https://www.pesbruno.sk/blog/331/preco-moj-pes-...
Treba si uvedomit, ze za to ako je vychovany, nemoze pes!!! Ak si psickarka a mas toho psa fakt rada, zober si ho k sebe a vycvic si ho ty. Tvoj chlap sa k tomu asi nedokope a nutenie aby to riesil, bude mat opacny efekt.
V kazdom pripade ti zelam pevne nervy. Ci uz so psom alebo chlapom. 🙂

jeannna
28. feb 2016

@natalkanasta No moje zlate nervy 😀 On z toho psa spravil kojenca. Psikov mam tiez rada, aj si poziciavam na prechadzky susedovho, lebo nanho moc casu nemaju, ale vo vycviku ako takom sa nevyznam. Ale toto podla mna nie je normalne. A okrem tej paseky, co psik doraba v tvojom byte, by mi navyse aj vadila priatelova naviazanost na neho. Ale pokial ti v ostatnych veciach vyhovuje, tak sa pokuste dohodnut na poriadnom vycviku, aky pes potrebuje a uvidite, aky bude vysledok.

timea7
28. feb 2016

@natalkanasta myslím, že dôslednú výchovu potrebuje aj pes aj priateľ 😎 😎 😎 😎 . Psov milujem, ale toto by som netolerovala ani náhodou, tvoj byt- tvoje pravidlá. A mala by som sa na pozore pred priateľom s takýmto postojom. Mali sme rôzne rasy psov, ale som toho názoru, že ako je pes vychovaný je odrazom jeho majiteľa. Nemyslím samozrejme o pár týždňovom šteniatku. Inak jeho vzťah k psovi je chorý, neviem, či by som takéhoto priateľa zvládla. Neviem si predstaviť dovolenku, ples a spoločné bývanie a deti - tak to už ani náhodou...

bosoriak
28. feb 2016

@natalkanasta
Ak niekto povysi psa na cloveka, vzdy je problem. Pes je pes. Ano, lubime ich a oni miluju nas a dali by za nas zivot. Ale v tom je ten rozdiel - my za nich nie. A tak je to spravne. V pripade tvojho priatela ide naozaj o chorobny vztah ku psovi, nedoslednu vychovu a co by pre mna bolo uplne najhorsie, povysenie svojho psa nad svoju partnerku. Lebo nic ine jeho neochota nieco so spravanim svojho psa urobit, neznamena.

Mas svatu pravdu, ked vravis, ze vo svojom byte si urcujes svoje pravidla. Nie despoticky, ale partnersky. Ved nemas nic proti tomu, aby si tam priatel svojho psa priviedol. Ak sa ten pes bude spravat normalne a nie ako zmyslov zbaveny. Ja sama psa mam, je to skvely spolocnik, je s nim zabava a ano, dava mi absolutnu lasku a vsetky tie veci, ktore poznaju chovatelia psov. Ale pes je na poslednom mieste vo svorke. Vzdy.

Ak tvoj priatel nie je schopny respektovat taketo jednoduche pravidlo a dokonca nevidi ani priestor na nejaku dohodu, nevidim buducnost v takomto vztahu. Pre mna by to bol signal a dost vyrazny, ze pre mojho partnera je jeho potreba a zaluba dolezitejsia, nez cokolvek ine. To ja citim k svojmu partnerovi a k svojej rodine a nie preboha ku psovi. 42rocneho chlapa uz tazko prevychovas, resp. to ani nie je tvoja uloha. Ak ho teda dokazes respektovat aj s tymto "zlozvykom", chod do toho. Ak ta to rozculuje uz teraz, o par rokov z toho budes na psychiatrii. 🙂

janinah
28. feb 2016

Stavím sa,že dotyčný pán nikdy nebude chcieť dieťa.... 😒

maria1989
28. feb 2016

@natalkanasta píšeš: tréningy, psia škola. a pes sa v tvojom dome takto správa. bolo by vhodné nájsť si súkromného cvičiteľa, skúseného, ktorý by posúdil presne tento prípad a naučil priateľa (ak teda má záujem), ako na psíka.

mandala77
28. feb 2016

Správanie psa sú dôsledky rozmaznanej výchovy priateľa. Príčinou je priateľ a jeho pripútanosť k psovi.

Dokým toto si on v sebe neporieši (ale on to vôbec tak nevidí, jemu jeho vzťah so psom príde normálny) tak sa nikam nepohnete. Zmena musí nastať v jeho myslení a nastavení. Čo si nemyslím, že je schopný urobiť. Ledaže by Ťa miloval viac ako jeho 😉

maminuska
28. feb 2016

@natalkanasta ja ti doporučím tohto pána.
Skvelý človek , cvičil psov pre väznice a vojsko . Ten dal do poriadku iných krikľúnov 🙂.

http://www.alfonz.sk/

bosoriak
28. feb 2016

@maminuska Ja si skor myslim, ze cvicitela by skor potreboval panicek, az potom pes 🙂

nini1010
28. feb 2016

Nebudem pisat to co tu bolo popisane uz x krat.ja skor poviem ze ak si uz teraz prenho az za psom a za potrebami psa mala by si sa nad vasim vztahom poriadne zamysliet.je to ozaj chore.

moonlight1210
28. feb 2016

@natalkanasta citala som toto len na mobile a odtial sa mi nechce prispievat. ale napisem ti to,co ti uz napisali.

tenproblem si riesila iteligentne, na urovni, s prehladom,rozumom a pochopenim aj pre neho a jeho psa.
ze on to vztiahol na seba ako urazku svedci skor o tom, ze bud je tak nezrely v medziludskych vztahoch alebo si je vedomy problemu so psom a tym navrhom si mu stupila na otlak.

pokial sa ti pride ospravedlnit za chovanie svojho psa a navrhne spolocny pokus problem rieist, tak si mu len vtedy stupila na otlak a vtedy ludia ako prve zvycajne zareaguju utokom. az potom sa ukludnia a pozru na to rozumne.

ak nie, nech ta ani nenapadne sa sama seba pytat, ci si neprestrelila, neziadala privela a ci by si nemala svoj postoj prehodnotit. radsej na toho cloveka zabudni.

my sme mali zvieratka, mame a budeme mat (ked sa tieto pominu). momentalne su to psiky a vychova len prebieha. a mojou najvacsou starostou uz teraz je, aby sme to stihli. ze ked pojdeme na dovolenku, aby cosi u nasich rodicov neznicili a neboli nezvladnutelne.
moj pes - moja vizitka.nie moj pan.

natalkanasta
autor
28. feb 2016

@mamcucha Dakujem Ti velmi pekne za linky na clanky, idem si ich precitat. Aj ja si myslim, ze je to vizitka pana. Ci ho ja budem cvicit, malo by to zmysel, ked to bude robit on, on je jeho pan, ja mu mozem s tym pomoct a podporit ho. Myslim, ze pokial ja sa ujmem na vychovy jeho psa a on aj tak bude benevoletny, ze moja snaha by bola marna..

natalkanasta
autor
28. feb 2016

@azzflo Priatel ho sameho vo svojom byte nikdy nenechal a ani nenecha. Viacere ste pisali, ze Vas pes znicil nieco, ked bol sam. No lenze jeho pes sam nikdy nebol, on nici, schmatne knihu, topanku, ked sme tam my, on ani vo vedlajsej izbe nevydrzi dlhsie sam, brese, skrabe na dvere, nici.. Skusala som priatelovi navrhnut, ze podme na to postupne, nechajme psa na 20 min sameho, potom dlhsie, hodinku, dve. On mi na to, ze uz ho 2x nechal sameho na 10 min ked bol rano po pecivo.. Pride mi sialene, ze ked chceme ist niekam, kam psy nemozu, nesie ho k mame na opacny koniec mesta a potom zas po neho ide. Ako jeho vec, ked mu toto vyhovuje, on na tom nevidi nic zvlastne.

natalkanasta
autor
28. feb 2016

@janinah Co sa tyka rodiny, obaja chceme mat deti a rozpravame sa o spolocnej buducnosti, co by stvaral s dietatom, ci by sa sialene spraval aj pri dietati alebo prave naopak, neviem celkom odhadnut. Lenze ja si neviem predstavit spolocnu domacnost za okolonosti ake su teraz, ved by preboha pes bol na prvom mieste alebo minimalne mal rovnake rozhodovacie prava ako ja 😠 Takze do takejto situacie nemienim priviest na svet dieta, to je jasne..

mamcucha
28. feb 2016

@natalkanasta skus to tak, ze mu vycvicis psa a tym mu ukazes aky je neschopny. Mozno to s nim pohne. Ak nie, to je uz fakt na zvazenie, ze tam nie je celkom zdravy rozum...
Ja len nechapem ako moze byt pes stale s niekym? Nechodi do prace, do skoly?

maria1989
28. feb 2016

@mamcucha veď písala, že priateľ chodí do práce aj so psom

smatka
28. feb 2016

@natalkanasta to si vôbec nemyslím že ak sa ujmes vychovy ty že to nemá zmysel. Teba bude rešpektovať ale jeho nie ak ostane benevolentny. Pes potrebuje vodcu!

mamcucha
28. feb 2016

@maria1989 nevsimla som si. Dakujem. 🙂