Môj byt - preto manžel odišiel
Dobrý večer, ahojte. Prosím o Váš názor: Sme takmer 20 rokov manželia, máme deti. Rodičia mi kúpili za slobodna byt a zhruba po 4 rokoch manželstva začal manžel/"podkutý názormi svokrovcov"/ rýpať do mňa, že býva v mojom byte a furt dokola nanrážky na to. Pohádali sme sa, odišiel, o 4 dni sa na moje prosby vrátil, situácia sa ukľudnila na istý čas. Ale potom zase sa táto téma otvorila, teda on ju otvoril. Do bytu počas manželstva kúpil nejaké zariadenie, ale nič nemusel rekonštruovať, prerábať. Toto sme riešili počas manželstva niekoľkokrát, ale mne prišlo strašne nefér, že stále rýpe do môjho vlastníctva, priamo sa nevyjadril, čo chce, či chce byť spoluvlastník, alebo čo, ale neskutočne ma tým dokola provokoval, aj keď vedel, že mi to ubližuje a pre mňa to bolo nepodstatné, veď som to brala, že je byt nás všetkých. Nás dvoch a našich detí. Keď som mu navrhla, aby si aj on za našporené peniaze niečo svoje kúpil, tak nechcel.Lebo na tie vybavovačky nemá povahu. Teraz z odstupom času to vidím tak, že pre neho bolo pohodlnejšie sa nasťahovať do "hotového" a nič neriešiť. A počúvala som každý mesiac také, že: "vyplatil som ti byt", "povysával som ti byt a pod." Nenávidela so tie reči a nechápala som, prečo ich stále dookola musí opakovať, keď vedel, že mi to ubližuje. Situácia sa vyhrotila až natoľko, že odišiel do podnájmu, už tam býva niekoľko mesiacov, so mnou komunikuje iba ohľadne vecí, čo sa týka detí a ja som zostala sama s deťmi v mojom byte. To asi podľa neho mám mať za trest, že som ho nedala ako spoluvlastníka, alebo ako by ste to chápali? Neplatil ani hypotéku, iba klasicky sme platili ako manželia mesačné náklady za byt. Je to veľmi zložitá situácia pre mňa. Nechce sa so mnou o ničom, čo sa týka nás dvoch rozprávať.Neviem, čo mám robiť. Myslíte, že som to mala riešiť skôr, a vnímať asi jeho potrebu byť spoluvlastníkom môjho bytu? Najstaršia dcéra, ktorá počula niekoľko našich hádok mi povedala, že ona by toto od svojho partnera netolerovala a že by mu hneď na začiatku vymedzila hranice-dokonca, keby do nej podríval tak ako do mňa môj manžel, zobrala by mi kľúče od bytu a nech ide odkiaľ prišiel. Čo by ste vy urobili? Myslíte, že som to nechala zájsť priďaleko a dovoľoval si príliš namiesto toho, aby si vážil, že máme strechu nad hlavou, bez hypotéky v dnešnej dobe? Ďakujem vopred za vaše názory.
@mandarinka555 a to som kde napisala?ty tocis o com?sama si si vydedukovala?to ze si moj prispevok pochopila po svojom je tvoj problem.
Ja som aj viackrát rázne povedala, že byt je môj a hotovo, ale on sa furt iba urážal. A nekúpil nikdy nič, lebo on na to nemá povahu a vyhovovalo mu, že prišiel do hotového. Vtedy, keď sa ženil, bol rád, že nič riešiť nemusí. A ani jeho skvelá rodinka vtedy nenamietala, to začali až časom. Oni sú všetci veľmi pohodlní a vtedy nemal peniaze na kúpu. Dcéru do toho nemiešam, ona počula, čo rozpráva a sama my povedala, že nechápe prečo pre toto sa narúša naša pohoda doma. A že keby sme my jej kúpili byt, tak jej by sa takéto reči od chlapa určite nepáčili.
@zmrzlinka2021
Záleží na tom, ako to jedinec vidí. Tomuto zjavne po vysávanie nestačilo. Cítil sa asi stále ako cudzinec. Ako neschopný chlap (niektorí si to myslia, ak žena zabezpečí všetko).
Čo píšem, píšem len zo svojich skúseností a pozorovania vlastného okolia. Možno niekto iný bude mať iné skúsenosti. Ja osobne nepoznám rodinu (kde nebol vážny problém typu alkohol, drogy, hazard) ktorú muž zabezpečuje a ktorá by sa rozpadla.
@filomenajanska Prečo ste byť nepredali a nekúpili pol na pol iný spoločne?
On by bol spokojný, ty by si bola spokojná..
Alebo si ho mohla dat zapísať na list vlastníctva s tým, žeby ti poslal na účet polovicu hodnoty bytu (bolo by to férové pol na pol).
@filomenajanska no a teoreticky teda peniaze na kúpu bytu alebo časť penazi mal a len tie Vybavovačky ho odradzali? Nenavrhla si mu nikdy, ze mu pomôžeš s tymi vybavovackami?
No veď ja nechápem, že prečo ako chlap nás nepresťahoval inde, veď ja by som nemamietala. Veď aj dom mohol dať postaviť.Ale on sa nikdy nemal k činu.
@filomenajanska je to z jeho strany detinské. Tiež bývame ako rodina v “mojom” byte a nikdy nás nenapadlo to riešiť…veď je to jedno…
este aby ta teda neprekvapil a nesiel teda z toho podnajmu do SVOJHO bytu..
@macko_usko222 to nemôže, keďže sú manželia.
@sasa1310 tak predtym sa rozvedie, no 🙂
@macko_usko222 tak vyhrajú obaja mám taký pocit.
@marca12 nikdy som v žiadnej téme nenapísala a nebola som zďaleka sama, aby muž prepísal na ženu polovicu svojho domu alebo bytu, ktorý nadobudol pred uzavretím manželstva. Vždy som radila a tiež radili viaceré, aby si partner zobral hypo na druhý byt, prenajal ho, takže sa bude splácať sám. A je jedno, či má nehnuteľnosť pred svadbou muž, alebo žena.
@macko_usko222 z akého dôvodu by mala prepisovať na muža polovicu svojho majetku? Hypo naň neplatili, rekonštrukciu v ňom nerobili, tam by mu patrila polovica investovaných financií. Nikto sa nevydáva a nežení s tým, že sa o päť rokov rozvedie, ale stáva sa, dokonca aj skôr. Predstav si, že prepíšeš na manžela polovicu bytu v hodnote 60000 eur, o päť rokov sa rozvediete a ty ho budeš musieť vyplatiť. Paráda, nie?
@filomenajanska Aha.. Takže on sa len sťažoval a teraz sa urazil. 🙈😄
S tým už asi veľa nenarobíš. Jedine ze mu povieš, nech teda kúpi, resp že môžete ten tvoj predať, ty dáš polovicu a on nech dá svoju a kúpite spolu. Ak teda o neho ešte stojíš.
No veď, ja aj čakám, že čo bude. Ale on mi pripadá, že čaká, že čo ja urobím. On furt len čaká a potom to tak aj vyzerá. Pripadá mi ako nevďačný a som mu aj raz navrhla, že nech ide za mojimi rodičmi, keď oni byt kúpili a nech to rieši s nimi, ja predsa nemôžem riešiť furt všetko. Lebo ono to tak u nás väčšinou bolo, že ja som ten hnací motor a on len čaká a urobí čo sa povie. Veď už aj mňa napadlo, či by nebolo lepšie, aby sme sa rozviedli, ale je mi ľúto detí, neviem, či by toto mal byť dôvod rozvodu. Ale on sa vôbec nechce rozprávať, stále dookola, že ja som všetkému na vine a pod. Ja neviem, čo vlastne chce.
@elizabet173 preco mi toto vysvetlujes? su aj ine riesenia kde sa dalo predist situacii a nemuselo byt teraz : MOJE - TVOJE
@mandarinka555
Pretože sú tu diskusie v opačnom garde, z ktorých vychádza, že samozrejme by manžel darovať polovicu svojho bytu manželke.
Otočte si celú tú situáciu, niekedy to pomôže pochopiť , čo ten druhý prežíva .
Tvoj muz urgentne potrebuje terapiu, minimalne upratat si svoje pocity, ziskat svoju rolu, ujasnit si, co vlastne chce, pravdepodobne bude zo svojej rodiny zvyknuty na tiche nenapadne dlhodobe rypanie, aby dosiahol svoje a u teba zrejme narazil, ale skutocne toto nie je tvoja starost, upratat si musi on, naviac bude este asi zlahka nauceny na prehnanu starostlivos a citanie myslienok ako u deti v zmysle hadaj na co myslim
Veľmi trefný názor DANIELI, presne takto to cítim.
@macko_usko222 vysvetľujem ti to preto, lebo tvoj názor je slušne povedané divný. Za dvadsať rokov do toho bytu navrážal peňazí až až? Keby býval sám, mal by bývanie zdarma? Veď platil len réžiu, aj tú iba z polovice, lebo polovicu platila manželka, keďže sú manželia a financie sú spoločné. Áno, mohlo sa tomuto predísť, ale nie tým, že prepíše autorka témy polovicu bytu na manžela, ale že si on tiež kúpi nehnuteľnosť, ktorú prenajme. Alebo si vezmú hypo na spoločnú nehnuteľnosť, ale to by pánko musel chcieť, čo zjavne nechcel
Presne, nechcel, lebo by sa tomu musel venovať a jemu sa nechcelo. Teraz z odstupom času vidím, že je asi fakt pohodlný a mne už pripadalo, že mu v poslednej dobe robí dobre ma deptať
@filomenajanska neviem keby to bolo opačne či by si so situáciou bola spokojná.
@vlcik1 hypo na byt samozrejme pred uzavretím manželstva, veď ešte pred svadbou vedel, že má jeho nastávajúca byt
Tvojmu manželovi sa absolútne nečudujem,že odišiel. A dobre urobil. Ty vidíš len seba. Ja,ja,moje,moje.
@filomenajanska Deti majú koľko rokov? Tak zrejme on toto považuje za koniec vzťahu, keď odišiel. Neuniesol vlastnú neschopnosť. Keď ste nič nekúpili väčšie, čo by mohlo byť aj jeho, a kde mohol svoju polovicu počas manželstva splácať, tak teraz už asi nič nenarobis. On si zrejme neuvedomuje, že mal niečo svoje kúpiť, on to vníma ako nespravodlivosť, že ty si zdedila a on nie. Preto na Teba žiarli celý život.
To si iba sama myslim, ze ten byt je iba zamienka? Akoze chapem jeho vycitky, ani ja by som sa v cudzom dobre necitila, ale za 20 rokov ste mohli aspon 1izbak spolu nadobudnut, splacal by sa z najmu...teraz mu to je asi luto, lebo chcel by sa osamostnatnit...

@zuzap33 stahovanie je najmensi problem.Urcite by som sa snazila zachranit manzelstvo a spravit kompromis tak aby boli vsetci spokojni.Je lepsie ked su deti bez otca a ona bez muza?!