icon

Môj byt - preto manžel odišiel

filomenajanska
13. feb 2022

Dobrý večer, ahojte. Prosím o Váš názor: Sme takmer 20 rokov manželia, máme deti. Rodičia mi kúpili za slobodna byt a zhruba po 4 rokoch manželstva začal manžel/"podkutý názormi svokrovcov"/ rýpať do mňa, že býva v mojom byte a furt dokola nanrážky na to. Pohádali sme sa, odišiel, o 4 dni sa na moje prosby vrátil, situácia sa ukľudnila na istý čas. Ale potom zase sa táto téma otvorila, teda on ju otvoril. Do bytu počas manželstva kúpil nejaké zariadenie, ale nič nemusel rekonštruovať, prerábať. Toto sme riešili počas manželstva niekoľkokrát, ale mne prišlo strašne nefér, že stále rýpe do môjho vlastníctva, priamo sa nevyjadril, čo chce, či chce byť spoluvlastník, alebo čo, ale neskutočne ma tým dokola provokoval, aj keď vedel, že mi to ubližuje a pre mňa to bolo nepodstatné, veď som to brala, že je byt nás všetkých. Nás dvoch a našich detí. Keď som mu navrhla, aby si aj on za našporené peniaze niečo svoje kúpil, tak nechcel.Lebo na tie vybavovačky nemá povahu. Teraz z odstupom času to vidím tak, že pre neho bolo pohodlnejšie sa nasťahovať do "hotového" a nič neriešiť. A počúvala som každý mesiac také, že: "vyplatil som ti byt", "povysával som ti byt a pod." Nenávidela so tie reči a nechápala som, prečo ich stále dookola musí opakovať, keď vedel, že mi to ubližuje. Situácia sa vyhrotila až natoľko, že odišiel do podnájmu, už tam býva niekoľko mesiacov, so mnou komunikuje iba ohľadne vecí, čo sa týka detí a ja som zostala sama s deťmi v mojom byte. To asi podľa neho mám mať za trest, že som ho nedala ako spoluvlastníka, alebo ako by ste to chápali? Neplatil ani hypotéku, iba klasicky sme platili ako manželia mesačné náklady za byt. Je to veľmi zložitá situácia pre mňa. Nechce sa so mnou o ničom, čo sa týka nás dvoch rozprávať.Neviem, čo mám robiť. Myslíte, že som to mala riešiť skôr, a vnímať asi jeho potrebu byť spoluvlastníkom môjho bytu? Najstaršia dcéra, ktorá počula niekoľko našich hádok mi povedala, že ona by toto od svojho partnera netolerovala a že by mu hneď na začiatku vymedzila hranice-dokonca, keby do nej podríval tak ako do mňa môj manžel, zobrala by mi kľúče od bytu a nech ide odkiaľ prišiel. Čo by ste vy urobili? Myslíte, že som to nechala zájsť priďaleko a dovoľoval si príliš namiesto toho, aby si vážil, že máme strechu nad hlavou, bez hypotéky v dnešnej dobe? Ďakujem vopred za vaše názory.

elizabet173
13. feb 2022

@koniarova prečo by videla len seba? Nie je to náhodou naopak? Keby si dcére darovala byt a ona by vzápätí polovicu prepísala na manžela a po pár rokoch by prišlo k rozvodu, bola by si spokojná, keby mu musela vyplatiť polovicu hodnoty bytu?

missdiva
13. feb 2022

@filomenajanska tiez by som nikdy neprepisala svoj byt ale ak by to bol taky problem vygooglila by som na nehnutelnostiach za pol hodinu ponuky bytov, dohodla obhliadku, sla tam s nim a kludne aa vzadala podielu v tom byte co by si splacal a prenajimal. Kupit byt nie je nic tazke.
S tym ze raz ostane jeden byt jednemu dietatu a druhy druhemu.
Myslim, ze ked "kvoli tomuto" odisiel do podnajmu je v tom na sto pro niekto treti. Ved situacia ma velmi lahke riesenie... je to len zamienka. Obcas sa bez ohlasenia v tom podnajme zastav a uvidis...

aliaray1
13. feb 2022

@filomenajanska vyzera to na ego a pocit neistoty, ma v sebe sam nieco nevyriesene, je to sklamanie po takej dobe.

Ak mu vadilo, ze si vlastnicka, mal moznost vyriesit aj sam seba ako vlastnika, to uz by vsak pocas manzelstva spadalo do BSM.
Urcite by som sa vlastnictva na tvojom mieste nevzdala. Toto zrejme nebude pravy dovod pre ktory muz opusta rodinu a detmi ktoru by mal milovat.
Drobne opravy, upravy ci bezna udrzba nezaklada zvacsa ziadne vlastnicke prava. Veci ako nabytok a pod ak boli nakupene po uzavreti manzelstva mozu spadat do BSM. To, ze platil najomne je normalne, ved neplatil komercne najomne ani hypoteku.

Ak uz ste vo faze, ze sa porucal prec, asap by som zabezpecila pristup k spolocnym financiam, aby nezacal minat zo spolocneho.

BSM sa riesi az po pravoplatnom rozhodnuti o rozvode.

Drzim palce.

luliu
13. feb 2022

Osobne si nemyslím, že jej muž má záujem kúpiť si spoločný byt, vziať si hypoteku. On chce, aby ho dala na LV, vtedy by bol spokojný.
K autorke: nikdy by som ho na LV nedala, keď kvôli tomuto odišiel, nie je to normálne, nájde si priateľku a ešte ty ho budeš musieť vyplácať. Neverím, že normálny, cestný chlap by sa takto spraval

elizabet173
13. feb 2022

@dadis tiež ma napadla tá zámienka, ale myslím, že tu fakt ide o urazené ego a o to, že nedosiahol svoje.

number19
13. feb 2022

@koniarova Ked ja kupim byt mojej dcere. Tak budem proti tomu aby si k mojmu tazko nadobudnutemu majetku prisiel nejaky zenacik. Je to len jej, jej, jej byt. (Lebo ja som ho dala len len len mojej dcere).
Ak zenacik chce nieco spolocne s mojou dcerou...prosim pekne, zarobit si nan a spolocne zaplatit. 🙂
V tomto pripade ide ale asi o nieco ine ako len o byt...

koniarova
13. feb 2022

@elizabet173 sú spolu 20 rokov, nie rok. V manželstve pre mňa nie je moje a tvoje.

filomenajanska
autor
13. feb 2022

Ja si myslím, že sa mal so mnou normálne o tom porozprávať, ale nie len v takých metaforách sa so mnou baviť, normálne akoby mu dobre robilo, že ma deptá s tým. A keď som sa ho opýtala, že či chce polovicu bytu, tak furt, že on nič nepotrebuje, že ja som bohatá a že on nič nechce a také debilné reči. Ale skutek utek.čo sa týka kúpy niečoho iného. Ja mu fakt nerozumiem. A teraz, keď príde pre deti, že ich niekam berie na výlet napríklad, tak mi ani do čoí nepozrie a deptá ma vlastne aj ďalej. Ignoruje ma a dáva mi najavo, že ho nezaujímam. Ale ďakujem všetkým za názory,uvidím, veď ono s časom ukáže, že o čo mu vlastne ide.

number19
13. feb 2022

@koniarova Ano v pripade spolocne nadobudnuteho. Vtedy nie je moje a tvoje.

filomenajanska
autor
13. feb 2022

Veď, ale keby sám navrhol za tých 20 rokov, že niečo kúpme, ale on nič.

koniarova
13. feb 2022

@number19 ako myslíš. Keď s niekym žijem 20 rokov, máme spolu deti a zdieľame spoločnú posteľ, tak pre mna je.

iv007
13. feb 2022

@filomenajanska a keby ten byt rovno prepises na deti? Tak ci onak im zostane sa xy rokov..Mozno manzelovi by stacilo taketo gesto

luliu
13. feb 2022

@koniarova a v čom vidí len seba? Ten byt je jej, dali jej ho rodičia, on nemá žiadny nárok na ten byt

koniarova
13. feb 2022

@luliu keby sa navzájom naozaj milovali a boli manželmi nielen na papieri, toto by riešiť nemuseli.

number19
13. feb 2022

@koniarova Chapem. Ty si s nicim pred manzelstvom nadobudnutym neprisla, tak to nevies tak presne pochopit.

elizabet173
13. feb 2022

@koniarova a keď po dvadsiatich dvoch rokoch odíde s inou, tak ho s radosťou vyplatíš, že? On ju miluje, keď odišiel?

1andrea111
13. feb 2022

@filomenajanska 20 rokov je veľmi dlhá doba za ktorú ste mali situáciu spolu vyriešiť a nič. Máš svoj podiel viny, vedela si že ho to ničí a nič si s tým neurobila. A pritom bolo veľa možností to riešiť, Tebe to zrejme vyhovovalo. Rozhodol sa konečne, nechaj ho tak

elizabet173
13. feb 2022

@1andrea111 čítaj pozorne, ona to chcela riešiť, jej muž nie

oblecenie99
13. feb 2022

Keby ten komentár napísala žena, a nie muž, napísala by som to isté, čo idem písať teraz: Keď ťa bral, vedel, že už jednu nehnuteľnosť vlastníš. Darovali ti ho rodičia. Na kieho frasa by si ho prepisovala na niekoho iného? Je to TVOJE. V manželstve už existuje (na výnimky) režim NAŠE, ale AŽ v manželstve. To, čo kto nadobudol pred manželstvom nemá nikoho s partnerov ako štvať. Za tých 20 rokov čo hundral si radšej mohol tiež zainvestovať peniaze, ak chcel. Alebo ak to nevedel prekusnúť, že ty máš a on nie (jak malé dieťa...) tak si ťa nemal brať.
Keď už aj tak mal taký pocit, že nič nevlastní, tak buď taká dobrá, a urob mu ešte naposledy jednu radosť a daj mu pocítiť, že je to teda naozaj tak.

sense
13. feb 2022

Po 20rokoch manželstva, mi príde jeho od sťahovanie ako zamienka... A dôvod prečo sa odsťahoval je iný a nie to ze byť je výlučne tvoj.
Ja by som mu sice osobne kľúče nezobrala ako ti vraví dcéra, ale áni ne prosila o návrat a už vôbec naňho po 20 rokoch neprepisovala žiadnu polovicu.

luuubik
13. feb 2022

Ja tomu muzovi tak trochu rozumiem. Kto by chcel byvat v "cudzom" byte? Cudzom v tom zmysle, ze keby nieco a manzelstvo sa rozpadne (s cim rozumni ludia musia vzdy ratat, akokolvek velka by bola laska na zaciatku) je druhy partner na ulici? Ano, nemusel to takto riesit, ale ked je roky nespokojny a vadi mu to, preco si to jednoducho ignorovala? Vychadzas mi ty ako ta akcna a vsetko vybavujuca, tak keby si muza az tak mala rada a videla, ze sa tym trapi, preco si rovno neporiesila nejaky spolocny byt, kde by bol uvedeny ako spoluvlastnik? Ano, on nema rad vybavovacky, ale su take typy ktore na toto proste nemaju bunky, radsej pojdu farat dvanast hodin do bane, ako studovat hodinu zmluvu... Ale zato to nemusia byt zli ludia. Nepises, ze okrem tohto jedneho problemu by mal aj ine vady, tak preco si aj ty za 16 rokov (?!) nereagovala na jeho nespokojnost nejako? Snad si ho mala rada, tak ti bolo jedno, ze sa tolke roky kvoli tomu zoziera? Neverim, podla toho, co o nom pises, zeby protestoval, keby si prisla s hotovou vecou - stahujeme sa tam a tam a ideme platit hypo napoly. Proste divne, nechat to "vyhnivat" tolke roky rokuce, divne od neho, divne od teba.

koniarova
13. feb 2022

@luliu stále tu splietas niečo o nejakých nárokoch. Keď niekoho milujem,žijem s ním 20 rokov a chystám sa s ním zostarnúť, tak je to prinajmenšom smiešne. Mám iný názor ako ty, to snáď môžem.😉

panda21
13. feb 2022

@1andrea111 ponukla mu spoločne nasetrene peniaze, aby si kúpil byt a mal niečo vlastné a ona by sa bytu vzdala. To je málo? 😱

nadazdi
13. feb 2022

Ja by som prepísala byt na deti s našim doživotným pravom 🙂 nakoľko tiež som JA kúpila dom, JA riešila menší úver na rekonštrukciu ktorú robil on ale je to celé písané na mňa.. dohodli sme sa, že ked dosplacame ten maly úver, že to dáme na deti a dáme sa tam len ako ťarcha, vybavené..

koniarova
13. feb 2022

@elizabet173 u nich už je to bezpredmetné. Manželstvo zjavne nefunguje, tam to už nemá význam riešiť, keď toho neboli schopní 20 rokov.

filomenajanska
autor
13. feb 2022

Ja som mu navrhovala niekoľko riešení, ale on nič nechcel. Asi fakt chcel len to spoluvlastníctvo, ale aj to mi nikdy presne nepovedal. Len my to akokeby furt naznačoval a akokeby chcel, že ja sama mu to mám navrhnúť. No teraz vidí, že jeho správanie nebolo chlapské, ale svojim spôsobom choré. Ďakujem veľmi pekne za všetky rekcie.

elizabet173
13. feb 2022

@koniarova to máš pravdu, že to mali riešiť oveľa skôr, najlepšie pred uzavretím manželstva. To, že sa s niekým chystáš zostarnúť, je krásne, ale štatistika žiaľ nepustí, polovica manželstiev sa rozvádza a zaručiť sa môžeš iba za seba, nikdy nevieš, čo po toľkých rokoch urobí ten druhý.

zarrinka
13. feb 2022

@filomenajanska mne to príde presne tak,že ťa vydiera. Je to po rokoch trápne a nehodné chlapa. Prepáč za možno silné slová. Byt bude raz patriť vašim deťom. To je predpokladám vec rovnajúca sa skoro istote. Nerozumiem teda tomu načo chce silou mocou svoj podiel. Hrdosť káže chlapovi postarať sa o rodinu ale nie spôsobom pricucnuť sa k už existujúcemu vlastníctvu.

elizabet173
13. feb 2022

@zarrinka aj mne to príde tak, že pritvrdil, keď to roky nešlo ináč. Úprimne? Asi by ma ani veľmi neštvalo, že sa odsťahoval.

luliu
13. feb 2022

@koniarova s manželom sme spolu 20 rokov, pred manželstvom vlastnil chatu, ktoru zdedil po dedovi a otcovi. Chata je "naša". Nikdy sme neriešili jej vlastníctvo, ani by ma to nenapadlo. Som si istá, že ju raz zdedia naše deti. A manžel mi nemusí dokazovať svoju lásku mojimi % na LV 😉 Ty by si to zjavne potrebovala, ja nie