icon

Môj muž ide za krstného, ja nie

6. apr 2022

Aký máte názor na toto? Mužová sestra s manželom sú krstní rodičia našej dcérke. Pravdu poviem že som sa tešila, že švagriná nás dá na oplátku za krstných jej dieťaťu. Asi po 8 rokoch sa aj im narodilo dieťa. Vždy sme mali pekné vzťahy, i keď švagriná sa o našu dcéru ani moc nezaujímala. Ale reku veď ked bude mať deti sa to zmení. Za krstných rodičov avšak na naše prekvapenie zavolala švagriná svoju kolegyňu spolu s kolegyniným manželom. Kolegynin muž však odmietol ísť za krstného. Vyjadril sa, že vlastne moju švagrinu ani nepozná. A sám ani nevie či bude tvoriť so svojou terajšou manželkou (tou jej kolegyňou) naďalej pár i za niekoľko rokov, keďže majú veľa problémov. Odmietol ísť za krstného iba pár dní pred krstinami.Preto švagriná ako náhradu za krstného narýchlo zavolala svojho brata (môjho manžela). On samozrejme okamžite súhlasil s tým,že veď nenechá sestru v štichu(aj v hambe) a konieckoncov aj on s tým rátal, že pôjdeme za krstných my. Mňa samozrejme zavolala na hostinu. Ale aj tak ma to veľmi vzalo, že ma nezabolala za krstnú mamu. Podľa mňa mal manžel sa vyjadriť, "keď nejde moja žena za krstnú, tak nejdem ani ja. Kedže si chcela za krstných kolegyňu s mužom tak si rieš následky." Myslíte, že preháňam? Ďakujem za vaše názory.

diamond007
7. apr 2022

Ja som odpadla pri slove - na oplátku.
Preto sa ti to takto vrátilo , aby si otvorila oči.

nevenka
7. apr 2022

@deti95060810 to bolo tak dakedy, dnes uz nie. Podstatu krstneho rodica som uz popisala vyssie, ide o to, ze krstny/a ma viest dieta k viere, vztahu s Kristom!

evabb35
7. apr 2022

Mne sa zase stala taká vec, že mňa za krstnú vyslovene nechceli, hoci ja som sa ani nenúkala, ale pre istotu ma ubezpečili, že ja v žiadnom prípade nie, ale môjmu dieťaťu za krstných ísť už chceli a pritom ani nespĺňali podmienky podľa cirkevných ustanovení a ani nebol predpoklad, že budú viesť ku viere...

blumie
7. apr 2022

Moja prva dcera ma za krstnu manzelovu sestru a aj napriek tomu, ze mala manzela tak za krstneho sme dali mojho brata (ten je zatial slobodny). Cize tiez nejde o manzelsky par. U nas byvaju za krstnych surodenci, tak sme chceli dat z kazdej strany a nikto sa nehneva (aspon teda o tom neviem). Moj manzel je krstny sestrinym obom dceram a ja iba druhej. 🤷‍♀️

danulicek
7. apr 2022

pozri, tak či tak to už nezmeníš, akurát to môže zhoršiť situáciu medzi vami v rodine. a celkom zbytočne. chápem, ťažko sa to spracúva, keďže ste mali očakávanie aj predtým, že budete krstní. ale to nie je povinnosť mať za každú cenu súrodenca ako krstného, lebo sa to tak patrí...

ja mám niekedy pocit, že "byť krstným" je v dnešnej dobe len formalita, vôbec to nie je o tom, o čom by malo byť. čo je škoda. vo väčšine prípadov. ak je to tak aj u vás, asi by som to neriešila, že ty nie si krstná - i keď by ma zamrzelo, že takéto veci sa riešia mimo teba (aspoň rozhovorom typu: ok, rozhodli sme sa takto, ale počítame s tebou, že budeš spoločne s mužom krstnou, aj keď papierovo nie.). ale evidentne je to celé aj o vzťahoch v rodine a to sa mi zdá byť väčší problém ako to, že nebudeš krstná.

evabb35
7. apr 2022

Ako odôvodnenie bolo, že som nie vydatá a oni chcú manželský pár. Vybrali si manželský pár, ktorý už mal deti a ktorým išiel švagor za krstného ešte ako slobodný mládenec. Potom po necelých 10 rokoch z manželského páru bol už rozvedený pár.

letfenixa
7. apr 2022

Syn pokrsteny nie je, a mojou krstnou mamou bola moja babka, ktorá má dala tajne pokrstiť bez vedomia mojich rodičov. A nikdy ku mne nemala blízky vzťah. Ten krst bol len pre ňu.

belllinka
7. apr 2022

@vierka0508 v prípade smrti rodičov predsa to, že je niekto krstný nedáva automatickú povinnosť postarať sa o krstňa, čo píšeš blbosti. Normálne prebehne súd a dieťa si zoberie ten, kto je najvhodnejší a kto má záujem. To čo ty píšeš je iba taká akože tradícia.
A myslím, že 90 percent krstných s tým krstňaťom okrem krstu do kostola ani nepáchlo a nejaké vedenie k viere ani neriešia.

evabb35
7. apr 2022

Ale ja som urobila nevedomky jednu veľkú chybu, že som to nedomyslela, lebo však sme rodina, tak nebudem sa urážať, že si ma neželajú za krstnú a ja som sa vybrala na ten krst, no a oni tam urobili takú vec, že som počas krstu musela čakať pred kostolom. Dnes si hovorím, že som bola blbá, nemala som tam vôbec ani ísť, lebo ma tam strápnili teda poriadne. A po tomto trapase potom chceli ísť za krstných.

autor
7. apr 2022

@vierka0508 ďakujem za pochopenie. Možno som pre niektoré ješitná, priznávam😇. Nezávidím že chce kolegyňu. Asi majú bližší vzťah. Veď nech. Je mi to jedno. Len je zvláštne, ze chcela i kolegyninho muža, hoci je pre ňu úplne cudzí. Ledva sa videli a on mal ísť za krstného. Vadí mi ten dvojaký meter.

laurajk
7. apr 2022

Krst je v prvom rade "krestanska sviatost". Ja som si krstnych rodicov vyberala na zaklade toho, aby boli moralnym a krestanskym prikladom zivota pre moje dieta. Tak mi to aj knaz vysvetlil .. nemalo by to byt len "pro forma" a "na oplatku, preto, ze som krstna niekomu ja" ... absolutne by sa ma nedotklo, ze si ma teraz nasa krstna nevyberie za krstnu jej dietatku, pretoze som si plne vedoma, ze ja napriklad poziadavky nesplnam... je to velky zavazok ❤

eva112014
7. apr 2022

@autorka Keď nie je kôň, dobrý je aj somár !!!!! Teraz je to na tom somárovi ako sa rozhodne. Vlastne nechápem, že čo riešiš, veď tvoj manžel už oficiálne súhlasil.
Keby toto povedali hneď od začiatku, že pôjde resp. chceme brata a moju kolegyňu tak OK, ale takto?! Na poslednú chvíľu?!
Ty môžeš sa rozhodnúť, že ako hosť tam nepôjdeš! Píšeš, že o dcéru sa tak nezaujímajú ako krstní rodičia, tak čo?!
Tvoj manžel musí prijať tvoje rozhodnutie a ty musíš prijať jeho rozhodnutie, že chce byť krstným rodičom.

Opakujem! Švagriná má právo volať koho chce, tvoj muž ná právo sa rozhodnúť ako chce a aj ty máš právo sa k tomu postaviť k tejto celej situácií ako chceš!!!!
Aj v našej dedine je takýto zvyk. A vieš prečo? Jeden krstný rodič kupuje zlatú retiazku a ďalší krstný rodič zlatý náramok. A ako pár berieš “len” napr. zlatú retiazku.

autor
7. apr 2022

@evabb35 tak to áno, muselo to byť pre teba trapné a ponižujúce. Pre budúcnosť by som sa už k nim netlačila. Dali ti to jasne najavo.

autor
7. apr 2022

@nevenka áno, ma viesť vo vzťahu s Kristom. Tak už tomu "chápem" prečo chcela volať kolegyninho muža, hoci ho ani nepozná. A ani on nepozna ju. Veď jasné. Bližší vzťah už ani nemôže byť.Ten jej aspoň dal jasne najavo, že nebude nikomu robiť pajáca.

0adka0
7. apr 2022

Mňa tiež švagriná takto vyšachovala, krstný bol môj muž a ako krstnú dali mne neznámu ženu z rodiny, ktorá žije na opačnom konci Slovenska. Ja som kvôli určitým okolnostiam na krst ani neprišla (nebolo to z ješitnosti, ale stala sa vážna vec) a po krste som strážila malého a švagriná mi povedala, že krstná malému dala iba knižku a keby to vedela, tak by ju ani za krstnú mamu nedala (môj muž dal malému zlatú retiazku, tortu a košieľku). Vtedy som pochopila, že ma vyšachovala, lebo ako pár by sme dali iba jeden dar a ona dúfala, že dary budú z oboch strán, ale prerátala sa, lebo krstná malého odvtedy ani raz neprišla pozrieť a vôbec sa o neho nezaujíma, ja som s ním asi najviac z rodiny, ale som rada že to dopadlo takto, lebo som aspoň videla, že im išlo na krste len o materiálne veci a že mňa by ako krstnú ohovárala rovnako, ako tú pani z rodiny.

ckatka
7. apr 2022

U nás nie je vo zvyku dávať za krstných automaticky páry.
Resp u nás sa ani nejak všeobecne nekrsti, deti si krstných vyberajú keď sa dávajú krstiť (ak chcú) okolo 15roku. Nerob drámu kde nie je. Brat sestre "pomohol" a akurát sa s ním skus porozprávať (aj so svagrinou) ze ci by nebolo teda lepšie aby ste za krstných šli obidvaja...
Ale podla mňa to vôbec nemusíš riešiť. Dievčatko bude mať tym padom dve "krstné rodiny" a je úplne jedno ako to bude oficiálne

evabb35
7. apr 2022

Najlepšie na celej veci je, že mňa okolie, aj vzdialenejšia rodina pritom považuje za krstnú, lebo som sa ich dieťaťu vždy veľa venovala. Tak teraz mnohí nechápu, že ako to, že krstná nie som.

autor
7. apr 2022

@evabb35 to tak býva😉. Konieckoncov detičkám je to jedno. Blízky vzťah môžme mať aj bez titulu krstná.

janetinka27
7. apr 2022

autorka, ved normalne sa mozes za dietatko modlit aj ked nebudes krstna. mas birmovku?

evabb35
7. apr 2022

Asi si viac sľubovali od tých vyvolených krstných. Vraj som kúpila aj hodnotnejší dar a krstní rodičia kúpili len lacný darček, čo neposlúžil dlho.

evabb35
7. apr 2022

Jednoducho im to s tými krstnými rodičmi nevyšlo. Pritom išli s nimi aj na spoločnú dovolenku pred rozvodom a nič, krstní rodičia mali iné záujmy.

evabb35
7. apr 2022

Aj tá spoločná dovolenka dopadla katastrofálne a potom už len so mnou by chceli chodiť na dovolenky. Len ako si ty mne napísala, už sa veľmi k nim netlačím.

evabb35
7. apr 2022

Ja mám veľmi dobrých krstných rodičov a rozumiem si s nimi lepšie ako s vlastnými rodičmi a je to strašne fajn mať takýchto krstných rodičov. Manžel má krstných rodičov rozvedených a vôbec s nimi nekomunikuje ani písomnou formou, ani osobne, ani telefonicky, ani ho k viere neviedli. Ten len pozerá, akých mám ja úžasných krstných rodičov.

modrykonik1237
7. apr 2022

Mojej dcére za krstného bol len môj slobodný brat. Nikto od nás nevyžadoval druhú osobu. Je pravda, že to bolo pred viac rokmi.

vierka0508
7. apr 2022

@belllinka ja som nikde nenapisala ze to tak musi byt na 100% ale dava to logiku okrem inych veci, ze ti krstni maju byt pre to dieta najblizsi aj v takomto pripade (smrt rodicov) nehovoriac o vedeni k viere, to je uz kazdeho problem. Ale samozrejme keď si ludia vyberajú takych krstnych co aby mali hlavne najviac prachov na darceky tak je jasne ze si kazdy spravi podla seba. Potom nech sa o deti natahuju ako chcu. Uz to vidim ako nejaky kolegynin manzel sa postara, v hocijakom pripade.

vierka0508
7. apr 2022

@nevenka ja som nenapisala ze je to o materialnych veciach, ba praveze s tebou suhlasim. Schvalne som nepisala o viere lebo to je kazdeho vec a autorku a jej rodinu nepoznam. Pisala som o budovani si vztahu a vychove, nech si tam kazdy dosadi to aku vychovu pre svoje dieta chce.

lubina
7. apr 2022

Ved chodte spolu, dieta moze mat aj viac krstnych rodicov. Nech tvoj muz povie, ze ona ma manzelku a preto bude krstny iba s nou, alebo nebude ani on a hotovo.

veronika65
7. apr 2022

Skôr je divné, že chcela volať za krstného úplne cudzieho chlapa, len preto, že je to manžel kolegyne 🤷‍♀️ my sme od začiatku vybrali sestru + manželovho kamaráta a nebol urazený švagor ani kamarátova manželka 😃 aj tak nieje dôležité kto je krstný oficiálne, ale kto sa zaujíma o dieťa.... Mne napríklad je krstná mamina kamarátka, ktorej keď som sa v meste pozdravila pozerala na mňa jak puk, lebo ani netušila kto som a to bola tiež mamina najlepšia kamarátka, len trafená 😂 inak všetci bratranci a sesternice voláme krstná, krstný otcovu sestru s mužom, pričom sú ozaj krstní asi 2 z 8 🤣😂

janka1011
7. apr 2022

No tak podľa mňa nepreháňaš. Ja osobne nemám problém s tým, že krstný je z jednej rodiny a krstná z druhej, u nás sa to tak bežne robí, ale v tomto prípade by sa mi teda vôbec nepáčilo, že muža zavolala už len ako náhradu na poslednú chvíĺu, keďže ten vyvolený to odmietol. Ďalej je zjavné, že vás za krstných ani nechcela a neplánovala volať, keďže si zavolala kolegyňu s mužom, ktorého ani nepozná. Ako volať za krstných radšej cudzích ľudí ako blízku rodinu je fakt divné. A zrazu ste dobrí aj vy, teda tvoj muž. Bolo by mi to tiež nepríjemné. Tvojho muža chápem, keďže je to jeho sestra, že nechce odmietnuť...no čo už ostáva, asi len splniť si "povinnosť" ale vzťahy už zostanú pošramotené. Toto sa nerobí.

maryon1
7. apr 2022

Ja ťa chápem, že ti to všetko prišlo ľúto...
Najskôr že si nevyberú ani vás ako pár, ale cudzích ľudí, kolegyňu, s ktorou teraz pracuje, o 5 rokov nemusí, a či budú ešte aj vtedy dobré kamošky??? ktovie, kamošky prichádzajú/odchádzajú, rodina zostáva.
No a potom, keď sa kolegynin zatiaľ muž vyjadrí, že je to pekná blbosť ísť niekomu, koho nepozná za krstného otca, tak zrazu je dobrý tvoj muž?

zranilo by ma to dvojnásobne - raz za môjho muža,že je dobrý ako náhradník , keď pôvodný plán krachol, a druhýkrát za seba, že som niekomu nebola dosť dobrá - a on mne pre moje dieťa áno.

áno, viem, že sú zvyky, kedy sa v rodinách dávajú krstní rodičia inak - otec z jednej strany, mama z druhej, ale u nás je zvykom, že sa volá manželský pár - a áno, aj keď tu niektoré mamičky vyšaľujú pri slovnom spojení "na oplátku" - ok, neznie to práve najlepšie, ale v bežnom živote to takto funguje vo veľa veciach, a niekedy to má aj svoj zmysel.