icon

Môj muž je autista

5. dec 2021

Už som tu založila niekoľko tém o probléme s mojim muzom. Zo začiatku ma jeho zvláštnosť priťahovala, no neskôr sme začali mať dosť často problémy. Myslela som si, že je psychopat a narcis, ale kopu veci sa navzájom vylucovali. Jedna psychokogicka mu vylúčila psychopatiu, ale šokovala ma, keď povedala, že ide s veľkou pravdepodobnosťou o aspergerov syndróm.
Co ďalej? Mate skúsenosti s touto diagnózou v dospelom veku? Ja neviem ci môj muž bude ochotný sa dat vyšetriť. Neviem, ci by sa tým nieco zmenilo?
Je to s nim fakt ťažké. Napríklad už roky ranajkuje ten istý jogurt. Nezvláda zmenu, nevie sa prispôsobiť novým situácia.

bosorka2302
5. dec 2021

@0silvia0 to uz na kazdeho plati nieco ine.....ja uz toho svojho poznam a viem ze ma má velmi velmi rad tak ma aj slabost

autor
5. dec 2021

@kleopatra114 áno, práve to som išla napísať. Jeho dcéra z prvého manželstva (ktoré trvalo rok, aj to jeho ex od neho ušla po 3mes) Tak myslím si, že ťa to zdedila. Hoc je to veľmi inteligentné dievča, ale . . .

autor
5. dec 2021

@marianarem dakujeeem

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 😂 no teraz si opísala môjho do bodky. Aj ten sa zdraví niekedy všetkým 😀
Och toto som potrebovala vedieť. Aspoň základné informácie. A ja sa vždy snažím ho zmeniť, nakopnúť, stále mu dýcham na krk, pohanam ho.... z toho času som hlavne nervózna...
Teraz mam.konecne inú pohľad. 🙏
Zvládnem to. Lebo ho milujem.

bosorka2302
5. dec 2021

preto pisem ze zaklad je obrovska bezpodmienecna laska, lebo jeho nezmenis musi sa vsetko prisposobit jemu. A hlavne aby videl ten zaujem a narovinu mu pvoedat co a ako ma robit vo vztahu k tebe. Ja mu narovinu ze ma pobozkaj ked odchadzas do prace...."aha, jasne ja zabudam"

Ale inak nezmenis nic podstatne, skor sa odcudzite keby si ho a jeho ritualy chcela menit. Len prijat a niekedy ked ti ide na nervy obrovsky nadhlad. Ak vycerpava cloveka tak jednym uchom dnu a druhym von, ale vzdy vypocut.

autor
5. dec 2021

@deedol neviem dobre po anglicky 😔

thereisabear
5. dec 2021

Určite si čo najviac o tom naštuduj, pomôže ti to trochu viac pochopiť jeho správanie a prežívanie. Skús pozrieť knihy od Josefa Schovanca. Ak máš netflix, tak zaujímavé je Love on the spectrum. Držím palce.

andrejka1974
5. dec 2021

Jeho ritualy nezmenis a ani ich nemen bolo by to ovela horsie mam sice autistku iba 9 rocnu ale musi byt vsetko tak ako ona potrebuje nemozem vela veci zmeniť

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 práve preto som si o ňom myslela ze je psychopat. Bezitny. Ako mi tým dokázal ublížiť, nedá sa opísať. On naozaj nechápal prečo plačem. . . Nechápal to. Ze ved prečo teraz plačeš? A vo mne ešte väčšia bolesť, že či to myslí vážne že sa ešte takú blbosť opýta. On prekrutil očami a išiel spať. Niekedy sa ma snažil utíšiť, ale vždy so slovami, že veď nemáš dôvod. . .
Tiež sa mu snažím dohovoriť, vysvetlovat, upozorniť na nevhodné správanie....
Niektoré veci sa tiež zmenili, napríklad už im nehovorí že sú tučný a majú škaredé dieta 🤷‍♀️👀
Tiež keď niekto umrie, aspoň vyjadrí úprimnú sústrasť miesto toho, že povie ,,chvalabohu, už ma pokoj"

luccija
5. dec 2021

@bosorka2302 neunavuje Ta to pracovať a ešte aj žiť s človekom s rovnakým typom poruchy?🙂

bosorka2302
5. dec 2021

ano tiez som sa v zaciatkoch velmi naplakala pri nom az pokial som nezacala pracovat s aspergermi a autistami. Potom uz to celkom slo.
@luccija nie neunavuje, v tomto som nezmar 🙂

autor
5. dec 2021

@bosorka2302
@andrejka1974
@thereisabear
Ďakujem vam❤❤❤

autor
5. dec 2021

Ani neviete ako mi odľahlo, že som dostala také cenné rady. Bol to skvelý nápad tu napísať. Veeelmi ste mi pomohli. Viem aspoň od čoho sa odrazit a tie rady sú veľmi cenné. Robila som všetko naopak. Preto toľko hádok ktoré boli až extrémne. U nás už bola aj polícia

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 si úžasná, klobúk dole. A vieš ešte o niekom v okolí, kto ešte ma taky prípad?

kacena4
5. dec 2021

ahojko necitala som prispevky len moj postreh mam dospeleho AS syna, musis sa naucit prijat jeho inakost a predchadzat neocakavanym situaciam ak nieco od neho chces treba aj 2-5dni opakovat kym to akceptuje mne sa napr. osvedcila magnet. tabula kde sme si pisali odkazy a terminy pisali sme fixou vela napadov mam z knihy vychova ditete s asperger. syndromem si to vsetko rady typu ked spravy toto reagujte takto... odporucam

bosorka2302
5. dec 2021

byvaly kolega je tiez asperger,ale on sa neozenil bohvieako dobre, zena ho chce silou mocou pretvorit na "normalneho" aby ludia nezazerali, ale tak manzelstvo ich nebolo zalozene na laske, skor ona sa chcela vydat lebo bola stara dievka s nemanzelskou dcerou a on sa chcel ozenit lebo do neho mama hucala tak sa nejako nasli 🙂

luccija
5. dec 2021

Moja kamarátka ma takého muža.Vzdelany robí v jednej z top daňových firiem.Samotar zahľadeny do práce, až keď sa im narodil syn asperger poskladala si veci a povedala,že muž je určite tiež.Ranajkuje roky to isté, pije tiež...len oni majú problém, že majú 3 deti a tie mu vadia🙂nevie vyjadriť emócie...rozpráva rozvážne a myslíš si, že je na prvý pohľad sebec, lebo mysli iba na seba

bosorka2302
5. dec 2021

hej a este aj tie odborne nazvy a vyjadrovanie " prepac ze som rigorozny" chce pouzivat metafory a nechape ich vyznam a casto ich pouzije uplne zle, az je to komicke....alebo nechape vobec vtipom....to su take veci ze clovek sa uz nad tym ani nepozastavuje

kleopatra114
5. dec 2021

@bosorka2302 presne , metafory, príslovia , porekadlá , vtipy , prenesene významy . Ja mám síce ešte len malu AS, ale obcas si pri nej užijem ajnkopec “zábavy “ . Hovorím jej : milacik , ty si raz šikovne dievčatko …. A ona prečo , len raz ? To iba jeden krát som sikovna ? Ja som stále sikovna , tak prečo hovoríš , ze iba raz 🙂))

bosorka2302
5. dec 2021

@kleopatra114 " co si ako byk? " ( bol rozzureny)" preco byk? ako to myslis, ved nezeriem seno..ma chvalis ci sa mi vysmievas?" ( a polhodinu vysvetlovacky okolo toho). Ked ho chcem nahnevat tak mu poviem metaforu,alebo daky vtip co nechape...ale uz ma pozna tak povie ze " to naschval hovoris, vies ze tomu nerozumiem"....ked povie vtip niekto iny ako ja tak uz vie vydedukovat ze je to vtip tak sa zasmeje aj ked nechape o co tam islo.

bosorka2302
5. dec 2021

ale ako pisem keby som ho tak sialene nelubila aj po tolkych rokoch tak to nedam. Zaklad je obrovska bezpodmienecna laska a prijatie

kleopatra114
5. dec 2021

@bosorka2302 ano , je to taky smiech cez slzy. Moja dcéra , keď sme s niekym a niekto povie niečo smiešne , tak najprv pozerá a keď sa začneme smiať my , tak sa začne smiať aj ona , hoci nasilu , keďže tomu nerozumie . Mám pocit , že ženské pohlavie to vie lepšie “ schovávať “, tutlať v sebe , viac odpozeravat a učiť sa .

bosorka2302
5. dec 2021

@kleopatra114 ano dievcata celkovo to vedia lepsie spracovat a skor sa prisposobia ako muzi. Na dievcatach to nie je az tak vidno. Prax mi hovori, ze viac AS je chlapcov, malokedy sa mi tam objavi dievca

kleopatra114
5. dec 2021

@bosorka2302 moja je víc menej liznuta , viac u nej prevláda úzkostná porucha , ale pozornému oku ten AS neunikne . Ja veru tiež poznam už iba jedno dievčatko , ktoré je paradoxne silný extrovert a viac chlapcov .

bosorka2302
5. dec 2021

@kleopatra114 no moj je asperger telom aj dusou, uz viac sa asi ani neda. a tiez veru trpi uzkostami. Asi je to ich udel, tieto psychicke diagnozy popri tom

petulda333
5. dec 2021

@kleopatra114 prosim ta,za kym si sla,aby ti urcil dg? Za pediatrom a ten vas poslal dalej,alebo? Dakujem

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 aj môj ma úzkosti.
No a ja som sa samodiagnostikovala tak, ze si myslím ze mam histrionsku poruchu. Takže sme dokonalý par🙈🙏

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kleopatra114
5. dec 2021

@petulda333 pediatrovi predostries podozrenie a potom sa začne nekonečna tortúra chodení po doktoroch. Neuro, orl , pedopsych. - návedu vás , nebojte.

autor
5. dec 2021

Vyhľadávanie vzrušenia, ocenenia druhými ako i veľká citlivosť na odmietanie či negatívne hodnotenie svojej osoby patria tiež k charakteristickým prejavom histriónskej poruchy osobnosti.

Zrejme preto ma tak priťahoval od začiatku....vyhladavam vzrusenie, čo pri ňom mam na dennom poriadku😂