icon

Môj muž je autista

5. dec 2021

Už som tu založila niekoľko tém o probléme s mojim muzom. Zo začiatku ma jeho zvláštnosť priťahovala, no neskôr sme začali mať dosť často problémy. Myslela som si, že je psychopat a narcis, ale kopu veci sa navzájom vylucovali. Jedna psychokogicka mu vylúčila psychopatiu, ale šokovala ma, keď povedala, že ide s veľkou pravdepodobnosťou o aspergerov syndróm.
Co ďalej? Mate skúsenosti s touto diagnózou v dospelom veku? Ja neviem ci môj muž bude ochotný sa dat vyšetriť. Neviem, ci by sa tým nieco zmenilo?
Je to s nim fakt ťažké. Napríklad už roky ranajkuje ten istý jogurt. Nezvláda zmenu, nevie sa prispôsobiť novým situácia.

bosorka2302
5. dec 2021

historianska porucha je porucha osobnosti, to snad az toto nemas 🙂

bosorka2302
5. dec 2021

tot oco popisujes na seba moze byt aj hranicna emocna porucha

petulda333
5. dec 2021

@kleopatra114 dakujem. Zatial sme sa dostali na klinicku logopediu,ale toto mu nepomoze. Skusim to ,nech viem ci fakt mu nieco je,alebo si namyslam

autor
5. dec 2021

@evamarek77 no môj zas nemá také extrémne prejavy možno preto, že už má svoju vek a co to sa naučil. Ale tiež nemal problém poslať návštevu domov 🤣
Vtipom chápe, alebo aspoň sa tak tvári....

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 a možno len temperament ... neviem. Ale viem z takej hlúposti urobiť fakt peklo

lija22
5. dec 2021

skoda, ze nevies po anglicky.na instagrame sledujem zopar dospelych autistov. ich pohlady na svet su pre mna ako matku dietata s PAS mimoriadne uzitocne, lebo to su infosky z prvej ruky. Ale ked nevies ang snad vies nemecky, hkadaj na instagrame snad sa ti postasti. V anglictine je ich moc, zda sa, akoby to tam bolo moderne byt autista a byt na to hrdy ( 🤦‍♀️) .yo na fb najdes dospelu aspergerku "zrzava holka" pise sem tam co to zo svojho pohladu.

staronova
6. dec 2021

Napis mi ss ak chces

horalka83
6. dec 2021

Ja mám podobného muža. Je to fuška, buď prijať aký je, alebo rozchod. Ja to riešim už dlho a prijať nedokážem, hlavne ak si on myslí, že je úplne v poriadku a nič nechce riešiť. Môj má svoj svet, neznáša hluk, zábavu, veľa ľudí, nemá žiadnu empatiu, raňajkuje to isté aj na dovolenke so švédskymi stolmi. Mňa zaujal tento článok, ale v ňom opisujú chlapa ktorý na tom sám chcel zapracovať: https://dennikn.sk/blog/2273971/vztah-s-partner...

rembura
6. dec 2021

zmenit to neviem ci sa da od takeho cloveka ocakavat zmena, ktoru si si vysnivala. fak by som povedala, ze bud ti to vyhovuje tak ako to je teraz, alebo proste nebude davat zmysel s nim vo vztahu ostat

lapalma
6. dec 2021

Autorka, existuje beletria o dospelom aspergerovi - Projekt ideálna manželka - má aj pokračovanie. Pohľad na AS veľmi humorný a veľa vecí pochopíš. Želám ti všetko dobré :(

kiki68
6. dec 2021

Ja som asperger a moj muz je ako moja spojka. Vela ma uci, bez neho by som vela veci asi tak lahko nedala. On je taky tiez zvlastny svojim sposobom, ale vie ako na mna.

cobhan
6. dec 2021

Jeho rituály ho držia nad vodou. Môžeš ho pomaly naviesť na zmenu, skrátiť niečo o 5 minút a keď si na to zvykne, tak zase ubrať 5 minút niekde inde, ale zmenu zo dňa na deň nečakaj. Keď mu nedáš priestor na všetky rituály, tak mu zničíš celý deň. Veľa autistov na mentalitu 'všetko alebo nič' a aj malá zmena ich rozhádže na zbytok dňa

cobhan
6. dec 2021

@kleopatra114 ženy to vedia maskovať. Žena počuje porekadlo/príslovie/ vtip raz, zapamätá si ho, aj význam a potom ho už vie uplatniť, keď príde na lámanie chleba. Ženy majú tendenciu si povedať všetky tie nevhodné poznámky len potichu v hlavy a do éteru poslať spoločensky akceptovateľnú ( a očakávanú) informáciu. Lepšie sa dokážu navigovať v týchto situáciách, lebo musia a povedzme si to rovno, keď vyrastali, tak mali lepší výcvik ako chlapci. Baby od 6-7 rokov vedia byť k sebe zlé a splietajú intrigy, kdežto chalani skôr idú na férovku, dajú si po papuli, a ďalej neriešia.

tululu
6. dec 2021

Pocuj,skusim ti poradit,mam syna Aspergera a poznam aj par dospelych.Prva vec je,akceptovat ho uplne totalne takeho aky je.Oni su casto ako plache srnky,aj ked sa tvaria ako jelene 😀 Neviem v akom prostredi vyrastal,ale ak ako dieta nebol prijaty taky aky je a snazili sa ho prevychovat,zrovnat do "normalu" (aj bezne dieta casto akceptuje hodnoty rodiny,v ktorej vyrasta bez ohladu na to,ci mu sedia alebo ci au spravne)tak vsetko co si do dospelosti doniesol su odpozorovane socialne vzorce,ritualy a vychodene chodnicky,ktore ho udrziavaju v pokoji a bezpeci,lebo vsetko ostatne ho stresuje.Raz som 6rocnemu synovi aspergerovi srandovne povedala,ze chlapce,ved zivot je zmena a on mi na to s kamennou tvarou povedal,ze ak je to tak,tak by uz radsej bol v nebi.To je necenzurovany pohlad aspergera na nas svet.Mam ale pocit,ze ak citia bezpodmienecnu lasku a prijatie (a to dosiahnut je na nobelovu cenu za mier) tak sa zacnu pomalicky pomalicky uvolnovat,upokojovat a doverovat a tym padom nepotrebuju kulminovat taku dolezitost v nemennosti a ritualoch.A ked citia,ze ich prijimas fakt uprimne,tak ti to vratia milion nasobne.Ale pozor,su ako detektor lzi na pocity a uprimnost 😉

autor
6. dec 2021

@kiki68 wau. Fascinuje ma , že je tých ľudí celkom dosť. Doteraz som ani netušila, že niekto s takou diagnózou sa dokáže normálne začleniť do života až tak, ze o tom ani mnoho ľudí nevie

autor
6. dec 2021

Zatiaľ som nečítala všetko a ani nebudem odpovedať menovite, tak všeobecne pre všetkých čo ste prispeli:
Včera večer a celý dnešný deň bol nádherný
Vďaka VAM.
Skratka - netlačíla som na neho večer aby išiel konečne spat skôr ako o pol noci (chodí tak spat roky rokuce a aj keď o 7 ziva a zaprisahava sa ze dnes pôjde hneď keď uložím malú NIKDY!!!!! NIKDT TO NIE JE SKOR. 1x aby som neklamala- po očkovaní zalomil o 11 večer.
Snažila som sa všetko večer uložiť tak, ako je on zvyknutý, nepresadzovala som si už detaily ako napr kanvica nech je na ľavo a nie v pravo. (Obrus ma 20rocny a ani za svet ho nemôžem vymeniť 😭😭🤣)
Ráno som ho tiež nesurila, ...
Skratim to. Ja sa už nerozculujem. Obijmam ho. A pointa?
Je priam zázrak co sa s ním deje. On je úplne ako vymenený. Celý deň ma stiska, je veselý, taky uvoľnený, kľudný... a to je len tento jeden deň, ktorý som sa snažila zit podľa vašich odporúčaní.
V tom som sa len utvrdila. Je autista jak z knižky.
Naozaj to ako som sa ho snažila každý deň zmeniť, ako som sa ho snažila presviedčať že je na čase zmeniť raňajky, obrus, že ťa kanvica tam zavadzia, ....... to viedlo každý deň k jeho nervozite a z toho vyplývajú moja podráždenosť.
Snáď to tak pôjde aj ďalej.
Určite sa pokúsim pozrieť a prečítať všetko čo ste mi odporučili.
Keby som vás mohla poznať osobne, tak rada by som každej z vás dala aspoň po káve a čokoláde 😀⚘
Fascinujúce. Toto sú okamžite výsledky...jeho okamžite pozitívne reakcie. Aj s tým, ako som ho počúvala so záujmom čo mi rozprával pri obede, aký bol nadšený že sa vypýtam (aj keď prd rozumiem, lebo ma fakt náročnú prácu a úplne mimo môj odbor)
Ja naozaj neprehanam.
Ja cítim ako ten balvan nad nami konečne spadol na zem. Cele naše manželstvo som bola zúfalá z toho, že si k sebe nevieme nájsť cestu, hoc som vedela ze ho milujem.

bosorka2302
6. dec 2021

jeeeej to je kraaasne. 🙂 Neboj ono ked ho budes milovat a prijimat takeho aky je, sam ti novy obrus navrhne kupit, nebude to ale hned chvilu to potrva. Tak super ze si zmenila svoj pristup k nemu. Niektore veci sa rokmi daju okresat a niektore nie....hlavne ho prijimat takeho aky je a davat mu pocit ze ho milujes a nepotrebujes ho menit .

kleopatra114
6. dec 2021

Anonymka, krásne si mi zlepšila večer ❤️

cosmic_origin
6. dec 2021

Nemôžem nekomentovať, keď som si všimla nedostatočné množstvo a kvalitu informácií co sa týka autizmu. Už dlhší čas mám podozrenie, že trpím autizmom, aj keď kvôli obmedzeniam času a priestoru som nebola schopná vyhľadať diagnostiku. Hlavne z tohoto dôvodu som sa začala zaoberať touto tématikou. Nie som odborník, ale čítala a počúvala som mnoho informácií hlavne z anglicky hovoriacich zdrojov, z pohľadu odborníkov aj autistov.

Vopred sa ospravedlňujem za akékoľvek gramatické chyby (spôsobené mojou našťastie diagnostikovanou dyslediou a dysgrafiou), autokorekcia nezachytí vsetko.

Vysvetlenie pojmov v tomto príspevku
Autizmus/autista - človek trpiaci autizmom/aspbergrom
Neurotypický - človek netrpiaci autizmom

Sekcia 1 - Diagnóza
1.1 Diagnóza v takomto veku je dobrá pre informačné účely, poprípade prístup k terapií.
1.2 Pre dospelých, aj keď môže ich autizmus spôsobovať v živote problémy (od nevhodných komentárov až po neschopnosť existovať vo svete) nie je veľa zdrojov a centier, ak vôbec nejaké sú, hlavne preto, že tie existujúce sú zamerané skôr na pomoc rodičom, nie ľuďom s autizmom.
Sekcia 2 - Autizmus a empatia
2.1 To, že všetci autisti nemajú empatiu je mýtus. 2.2 Alexitymia (neschopnosť popísať svoje emócia a čítať emócie iných), ktorou trpí 20% neurotypickej, populácie a okolo 50-80% autistickej popilácie je zodpovedná za tento navonok vnímaný "nedostatok" empatie.
2.3 Ďalej na to môže vplývať ešte nechápanie spoločenských noriem. Autista nevie, že porušil nepísané pravidlo a tým niekomu nechcene spôsobil negatívne emócie.
2.4 Autisti dokážu prejavovať empatiu, len ju prejavujú iným spôsobom. Napr.: Človek hovorí autistovi o tom ako sa strašne cíti lebo ho vyhodili z práce a autista začne hovoriť o tom ako aj jeho raz vyhodili z práce. Môže to byť vnímané ako narcisizmus, ale v realite sa tým autista snaží povedať: "Chápem ako sa cítiš, aj ja som to prežil".
Sekcia 3 - Spolunažívanie s autistom
3.1 Hlavné je vzájomné pochopenie na zálade efektívnej komunikácie. Dať priestor obojstranné na vysvetlenie ako autista druhému človeku ublížil, a ako tomu v budúcnosti predísť.
3.2 Vysvetlenie, prípadne aj spísanie, nepísaných pravidiel.
3.3 Nesnažiť sa nasilu meniť rutinu.namiesto toho s autistom prekonzultovať akých zmien je schopný. Postupne implementovať malé zmeny, ktorých je človek schopný.
3.4 Oplatí sa s manželom minimálne prediskutovať, že sa vám zdá, že môže mať autizmus. Minimálne by si potom uvedomoval prečo robí niektoré veci a mohol by sa efektívnejšie snažiť ich ovplyvniť, tak aby to nevadilo ľuďom naokolo. V každom prípade je hlavná komunikácia. Konkrétnejšie rady neviem dať keďže sa nevyznám vo vašej situácií.
Sekcia 4 - Autizmus a stigma
4.1 Autizmus v praxi nie je porucha, to spoločnosť je "divná" a často nedbá na potreby autistov. (Viem, že autizmus je klasifikovaný ako porucha ale len z pohľadu väčšinovej spoločnosti. Keby väčšinu populácie tvorili autisti, neurotypickí ľudia by boli vnímaní ako "chybní".)
4.2 Autizmus nie je len detská choroba, aj keď je tak dosť často vnímaný, či už priamo alebo nepriamo. Autisti majú ťažkosti so zapadnutím do spoločnosti po celý život. Nanešťastie nie všetci ľudia mohli byť diagnostikovaní v detstve, či už kvôli tomu kde a kedy sa narodili, ich pohlaviu, tzv. "maskovaniu", atypickému prejavu príznakov, atď.
4.3 Nesmieme brať autizmus ako nejakú strašnú kliatbu a vnímať autistov ako ľudí čo sa o seba nedokážu postarať a treba ich ľutovať. Hlavné je vzájomné porozumenie, tolerancia a snaha o integráciu autistov do spoločnosti a pomôcť im spôsobom akým potrebujú, nie spôsobom akým si niekto, kto nikdy nebol v hlave autistu myslí, že im treba pomôcť.

Ospravedlňujem sa za dĺžku komentára. A veľkú vďaku a rešpekt každému, kto dokázal prečítať celý tento "autistický manifest". Určite som na niečo zabudla. V prípade otázok napíšte.

cobhan
6. dec 2021

@cosmic_origin moja 9 ročná dcéra bola diagnostikovaná pred pár týždňami, Asperger.
Keď som mala pohovor so psychológom a predchádzali dnes nekonečnými otázkami, tak v pár sekciách to bolo.. Ona je v pohode, ale toto sedí na mňa.. Ďalšia otázka, ok, tiež ja, ona to nevníma..a keď sme sa rozprávali, tak sa ma pýtal, či som niekedy zvažovala, že by mohla byť v spektre, ale úprimne, ani na to nenapadlo, lebo veľa vecí zvláda lepšie ako ja v jej veku.

Takže padlo rozhodnutie, keď bude v spektre, tak pôjdem na testy aj ja. Tipujem, že som teraz na rade a uvidíme, čo sa o sebe dozviem (alebo nedozviem) v 40tke 🙈

autor
6. dec 2021

@cosmic_origin ďakujem ti, ze si bola ochotná mi to takto rozpísať. Súhlasím s každým jedným bodom. Ja som si to prečítala 2x 😊 Ty si vydatá?

autor
6. dec 2021

@cobhan ako to myslíš v spektre? Ze to zdedila po tebe?

tianna
6. dec 2021

Áno, tvoj muž má naozaj autisticke správanie. Mám syna autistu. Čo s tým neviem.. Liečiť sa to nedá, môže chodiť len na rôzne terapie ale či to bude mať v dospelosti nejaký efekt ťažko povedať..

cobhan
6. dec 2021

Možno, človek nikdy nevie. Ja na som nad tým ani neuvažovala, kým sa ma kamoška, špeciálna pedagogička, nespýtala či nie som v spektre. Ako medzi nami, ak áno, tak by to vysvetlilo veľa vecí. Myslím, že nejaká diagnóza tam bude medzi ASD, ADD a ADHD

karinnka
6. dec 2021

@pribinak naco tieto pripomienly ked nevies odpovedat k veci???

liusa82
6. dec 2021

No podla mňa keby si každý človek na planéte začne robiť tieto psychologické testy tak si myslim že nikto by nevyšiel ako na 100 percent normálny😀 každý by sa aspoň trochu našiel v nejakej diagnoze

leeo
6. dec 2021

@liusa82 veru tak. Tiez si to myslim. Precitala som si celu diskusiu /mimochodom velmi zaujimave citanie/ a v tych opisoch som nasla min. dvoch ludi vratane mna :D Zajtra pojdem otestovat toho druheho :D
To len dokazuje, ze kazdy sme original a unikat a mali by sme sa akceptovat takí akí sme.

timi247
Autor odpoveď zmazal
lauricka
Autor odpoveď zmazal
madeline1
6. dec 2021

😂Ved ho nechaj, ked mu chuti ten isty, co je na tom?!