icon

Môj muž je autista

5. dec 2021

Už som tu založila niekoľko tém o probléme s mojim muzom. Zo začiatku ma jeho zvláštnosť priťahovala, no neskôr sme začali mať dosť často problémy. Myslela som si, že je psychopat a narcis, ale kopu veci sa navzájom vylucovali. Jedna psychokogicka mu vylúčila psychopatiu, ale šokovala ma, keď povedala, že ide s veľkou pravdepodobnosťou o aspergerov syndróm.
Co ďalej? Mate skúsenosti s touto diagnózou v dospelom veku? Ja neviem ci môj muž bude ochotný sa dat vyšetriť. Neviem, ci by sa tým nieco zmenilo?
Je to s nim fakt ťažké. Napríklad už roky ranajkuje ten istý jogurt. Nezvláda zmenu, nevie sa prispôsobiť novým situácia.

Strana
z4
madeline1
7. dec 2021

@kleopatra114 ako vidiet AS na dievcati?

cosmic_origin
Autor odpoveď zmazal
cosmic_origin
Autor odpoveď zmazal
acrobaleno
7. dec 2021

Táto diskusia ma celkom vystrašila. Podľa tohto čo tu píšete, tak asi aj ja budem mať nejaké črty aspergera alebo autistu. A to mám 34 rokov.

sima338
7. dec 2021

Ja ako tu čítam tie príbehy, tak ja nechápem, že dokážeš s takým človekom žiť a denno-denne fungovať. Moja známa má syna, čo má AS a to je niečo neznesiteľné a to je malý 9-ročný chlapec. Neskutočné maniere, rituály, spôsob vyjadrovania - je to dieťa, neskrivila by som mu ani vlas na hlave, ale je fakt, že je celý otrasný. :D Pre tých ľudí sa s tým žiť dá, ale mali by žiť radšej sami, nezakladať si rodiny, lebo potom tým trpí manželka, deti, iní členovia rodiny...je to ťažké a autorka, máš môj obdiv, ak to zvládaš.

ingush616
7. dec 2021

Možno že len ma nízke EQ a je samolub?

kiki68
7. dec 2021

Odporucam knihu “Nerikej autista, to se nehodi “ od Natalie Finencova Nelligan. Dennik blog Zrzava holka. Najdes tam vela veci, co chybaju do tej skladacky. Je to vyborna knizka od jednej kamosky, je asperger, ma muza a adoptovane dieta.

kiki68
7. dec 2021

@sima338 tak toto je dobra blbost, lebo kopec z nas funguje bez nejakych extremov a mame deti aj rodiny. Podla mna by mojho muza bezna zena nedala psychicky. Myslim, ze by bol na ju prilis specificky a pre mna je prehladny chovanim. Po 6 rokoch sa stale mame naozaj radi a mame pevny vztah. A poznam aj dalsich takych. V detstve to moze vyzerat dost zle a beznadejne, ale to neznamena, ze to tak ostane. Ze ten clovek nevyrastie a nenajde si cestu.

cobhan
7. dec 2021

@ingush616 to bola nálepka používaná predtým, pokiaľ človek nemal viditeľný autizmus ( či už veľakrát také deti končili v špecializovaných zariadeniach) tak sa dala nálepka typu - precitlivenosť, individualista, divné maniere, vynucuje si pozornosť, nevie sa zaradiť do kolektívu...

tianna
7. dec 2021

@sima338 hmm vieš ako mama 9 ročného autistu to beriem inak.. áno, je to neznesiteľné, nielen pre okolie ale ver že aj rodinu a najmä súrodencov.. no pokiaľ by náhodou raz pokiaľ sa mu polepší náhodou stav ohľadom ďalších diagnóz čo má našiel ženu ktorá by ho ľúbila a on ju tak čo mu mám povedať nech radšej ostane sám?? Alebo jej aby od neho utiekla?? Vieš všetko má 2 strany mince..

tululu
7. dec 2021

@sima338 Nooooo,tak takto by som to neskatulkovala.Ja mam skor skusenosti,ze aspergeri ktorych poznam sa nevedia pretvarovat,su 100% uprimny,nevedia klamat alebo teda ak sa aj v dospelosti snazia,je to prriehladne ako sklo 😉 a teda maju velmi vysoku emocnu citlivost,z coho su v dnesnom falosnom svete brutal zmateniCize ak taky asperger vyrasta v milujucom prostredi a v dospelosti si s nim niekto vytvori doverny vztah,tak bude verny a loajalny.Urcite to neplati na vsetkych,ale na vela.A x krat som zazila situaciu,kedy som musela svojmu asperger synovi vysvetlovat situacie zo zivota,kedy sa bezny ludia a deti spravali totalne nevhodne,ale v spolocnosti je to akceptovane.A syn na mna casto nechapavo pozera,ze preco toto ludia robia?Je cisty ako lalia...

guava1989
8. dec 2021

Na odreagovanie odporúčam dokumentárny seriál Love on the spectrum, snáď je dostupný aj na Slovensku. Je to krásny citlivo natočený seriál o ľuďoch s poruchami autistického spektra, ktorí hľadajú lásku. Človek sa pri tom zasmeje, poplače si a dozvie sa o ľuďoch s aspergerom niečo - napríklad aj to, že každý z nich je unikát a vie život krásne obohatiť. Tak ak to nájdeš, mrkni na to, snáď ti to niečo dá.

marianarem
8. dec 2021

@tianna Presne tak a ja verim aj tomu, ze moze existovat zena, pre ktoru bude dobrym partnerom. Je velmi vela typov ludi a niekomu moze zapasovat aj Asperger.

tianna
8. dec 2021

@marianarem 💙😊

luccija
8. dec 2021

@sima338 napísať o dieťati s diagnózou, že je otrasný chce nulovú empatiu.Moze byť náročný a pod, ale nie otrasný!okrem toho nie je asperger ako asperger každý je iný z jedného to kričí na druhom si nevsimnes.

cora_
28. okt 2024

@kleopatra114 nie je to ťažké, len je treba vedieť komunikovať, byť priamy a otvorený, počúvať a vzdelávať sa o tom ako to tvojho partnera ovplyvňuje, ako rozmýšľa, ako vidí svet. Chce to veľa porozumenia, ale autisti nie sú vadní ani komplikovaní, len iní

cora_
29. okt 2024

@bosorka2302 Nie, autisti nie sú žiadni manipulátori, ale za to veľa neurotypickych ludi sú ignoranti. A toto to len potvrdzuje. On si len tak nezmyslel že “hmm mam strach zo zmien/neznameho, tak nikam nejdem” toto je oveľa hlbší problem, ktorí dokáže vieš až k vyhoreniu alebo prestimulovaniu a ten človek to nerobí naschval. Samozrejme nie je to fér a naštve to, ale bohužiaľ to nie je niečo nad cim dokáže len tak mávnuť rukou.

pieksamaki
29. okt 2024

@bosorka2302 presne....

pieksamaki
29. okt 2024

@acrobaleno tak aj ja som si našla podobne črty.....

exotka444
Autor odpoveď zmazal
anonym_399383
29. sep 2025

@anonym_autor autorka, mozem sa opytat, ako je to v sexe s aspergerom? Ja mam jedneho uz nejaku dobu a je v sexe velmi necitlivy az bezcitny. Aj ked sa mu snazim vysvetlit, ze urcite veci musi robit s citom, inak mi dole ublizi, nejako nechape, co je to "jemne" alebo "citlivo". Nikdy nemal so mnou orgazmus, sex vacsinou konci tak, ze mu zvadne (mozno aj tym mojim napominanim). Ma to zmysel v tom pokracovat? Zlepsi sa to? Su schopni sa naucit citlivosti? Dakujem

Strana
z4