icon

Môj muž je lakomec

sashulka
19. júl 2016

Ahojte, za mojho muza som vydata 6 rokov, ja mam 31, on 40. Vzdy bol sporovlivejsi, ale co vystraja poslednu dobu uz nezvladam. Co je vsak najdolezitejsie, neviem ci je chyba vo mne alebo v nom a s rodinou sa hanbim o tom hovorit. Mame tri a pol rocnu dcerku s ktorou som na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov ale chodi do skolky a ja na polovicny uvazok robim. Muz je sukromny podnikatel, nedavno sme sa prestahovali do rodinneho domu. Do prace mi nechcel dovolit ist, aby nemal viac povinnosti s malou (ale moc toho veru cele dni nerobi) a tak sme sa dohodli na polovicnom uvazku. Od kedy vsak robim (tri mesiace) nuti ma polovicou prispievat na vsetko, odisli mi gumy na aute-musela som si ich kupit sama (resp ich jemu splacam po 30€), pokazil sa mi iphone-za vlastne som si kupila novy atd atd, skratka do koruny miniem mesacne vsetko, lebo platim malej skolku 130 € mesacne, robim domov nakupy a skasiruje ma uplne za vsetko. Neviem mu vysvetlit ze z polovicneho platu to nejde a moze byt rad, ze mi nemusi davat, este mi berie??? Nadava mi ze nekupujem domov nabytok atd ale ja fakt to z platu neviem pokryt.. Podotykam, ze kym som bola na regulernej materskej robil to iste- robil sice viac nakupov domov ale vsetky moje naklady som si musela hradit sama, dovolim si povedat ze za celu matersku mi nedal do ruky ani euro, musela som preto vymyslat vsetko mozne, aby som si z domu na seba zarobila. On sa ma pri tom dobre, nudzou netrpime, teraz sa chce ist potapat na maldivy za kopec penazi (s tym ze ja s malou budeme doma) pretoze on si to zasluzi a postavil nam dom... Je to ok? Som vadna ja alebo on?

betulinka1
21. júl 2016

@sashulka ahoj nerada prispievam na tieto témy keď sa jedná o vztahy. Treba si vypočuť vždy aj druhú stranu. Áno polovica peňazí má vylet je blbost. Bude tu nejaký iný háčik. Si žena a skús nájsť nejakú formu komunikácie kde by si svojho muža skúsila zastaviť. Pokiaľ to nejde osobne napíš mu list, ako ho lubis, lubis vašu dcéru, prečo si si ho brala, nejakú peknú spomienku. Potom skús napísať ako sa cítiš teraz, že pracujes na polovicny úväzok a staras sa o dcéru, o domácnosť o neho. Ze žiada od teba polovicu na výlet, na saunu a náklady. A vzhľadom k tejto situácii, keďže aby si sa o neho a domácnosť mohla starať si len na polovičnom úväzku. Takze druhá tvoja práca je domácnosť a on. Dcéru nepočítaj je aj tvoja. Z toho dovodu, si urob cenník, ktory mu predlož a daj ma chladnicku. Vysvetli mu, že to je jediná forma ako môžeš platiť polovicu so všetkého, resp. Mozes ísť na úplný úväzok ale tieto činnosti bude vykonávať upratovačka, ktorú budete platiť spolu. Skús byť racionálna pri písaní, neutoc, nekritizuj ho. Daj mu to v číslach. Ak niečo od teba chce zaplatiť zapocitaj mu to. Kludne aj na papieri. Hlavne všetko v klude a bez hnevu. Budu len dve možnosti možno mu docvakne a uvedomí si aká je situácia. Asi by som do tohto problému zainteresovala naozaj aj rodičov a oboch strán. Ved ani oni nechcú aby sa rodina rozpadla. A skus hľadať dôvod prečo to robí, má na to určite dovod, či už z dectva. Jemne mu naznac, že ak budes pracovat na plný úväzok, budes ekonomický nezávislá a ak situáciu nevyrieši proste odides. Nezľakni sa môže prist aj zlá reakcia, krik, hnev, vyhrážky. To už ty musíš vedieť ako reaguje. Buď o krok vpred. Spravidla ak tyranovi ukazes, že sa nebojís a ze on nie je stred tvojho vesmiru, tak sa ukludnil. Samozrejme ak to nie je vážna diagnóza. Toto ti píšem, len na margo rád zbal sa a odíď. Áno čiastočne súhlasím ale netreba hneď odhodiť vzťah keď sa pokazí. Možno ho treba skúsiť opraviť. Niečím čo mu vyrazí dych ale v dobrom.

wewika1
21. júl 2016

@betulinka1 kto si to nezazil a nepozna taketo typy, ten moze dat aj inu radu ako zbal sa a odid 😉 s tym "cenníkom" na chladnicke si moze akurát tak vies co 😀...ona netrpi nedostatkom, vsetky potreby dokaze so svojim platom vykryt, jej len vadi, ze on ma a napriek tomu na nej a jeho dcere setri a vydeluje ju kazdym centom. a tu pomoze len to, ze sa s tym zmiery (co jej evidentne velmi nejde) alebo proste odide...toto je diagnoza. u neho vo firme si isto zamestnanci musia nosit vlastny wc papier alebo ho maju ako zamestnanecky bonus 😀 naozaj si sa s tym nestretla, tu ziadne dohovory, hranie na city a uvedomovania si nepomozu. On si nema co uvedomit, pre neho je to uplne prirodzene a takto to ma byt, hotovo...a paradox, isto pochadza z dobrého zazemie, kde nikdy nestradal

141993
21. júl 2016

@lucinka511 hehe to je dobre 😀

lucinka511
21. júl 2016

@mircalla ja som ti uz spominala ze obaja su rovnaki ,nejde o financovanie toho alebo toho ,ale ked viem ze mam drzgrosa kt navyse uz ani mozno nelubim tak naco byt nim nadalej a nicim si zivot? to uz potom ani autorka nie je celkom triezva.

wewika1
21. júl 2016

@lucinka511 a podla mna si to celkom trafila 😀 baba cca 30, syndrom tikajucich biologických hodin, typek vcelku fajn, dobra partia, len s mensou "chybickou" krasy-lakomec, ale ved to sa casom podda...bohuzial nepoddalo 😒

svetluska82
21. júl 2016

@wewika1 a ty zakladatelku poznas osobne?

lucinka511
21. júl 2016

@wewika1 si ma velmi dobre doplnila 🙂

mrkvicka060
21. júl 2016

@gora8 nejde ti do hlavy, ze clovek dokaze vyzit z 1000eur???? 😀 ty si myslis, ze kolko je takych rodin, ze zena je na rodicovskej - cca 200e, muz zarobi 800 v cistom, celkom priemerny plat. Musia niekde byvat, napriklad v byte na hypoteku. Tebe sa to zda na Slovensku nenormalne?? Mne pride divna tato tvoja otazka, nehnevaj sa

wewika1
21. júl 2016

@svetluska82 poznam identicky pribeh 😀 ale asi to je len blba nahoda...

majaxy
21. júl 2016

Aj podla mna je 1000e na Slovensku nadštandard, ale tak kto je na čo zvyknutý. Tým nechcem povedať že je správne čo zakladatelka prežíva... My máme spoločné peniaze, nepoznám moje, tvoje, samozrejme sme dospelí a vieme čo si môžme dovolit a čo nie. Pripadá mi to v manželstve normálne, a ked už, tak myslím že dieťatko je spoločné, tak sa na financovaní treba podielať spoločne

kiwi3
21. júl 2016

@oldman50plus to v akej sfere su taketo platy? fakt by ma to uprimne zaujimalo, lebo odvsadial pocuvam o 600 eurach a podobne. a to som z bratislavy. asi zijem nejak mimo korytko.

mrkvicka060
21. júl 2016

No dobre, tak aby sme boli v teme. Ak je uvodny prispevok pravdivy a pisany objektivne, nie urazenym egom, tak tvoj chlap je chrapun a ja by som od takeho palila cim skor prec. Aj tak vyjdes na to iste, teraz minies cely svoj plat a zijete spolu, tak ked budes zit len s dcerou sama tak to bude to iste. Akurat, ze si bude treba platit aj byvanie, ak len nebudes u rodicov. Ale aj tym treba trosku prispievat. Ale to uz vlastne mozes robit na plny uvazok, takze ratam, ze by ste na tom boli ovela lepsie. Takze zratat si, ci vyzijete same dve a ak ano, osamostatnit sa od muza. Ak to teda nejde vyriesit rozhovorom, co pochybujem. Zo skusenosti ti poviem, ze cim bude starsi bude to len a len horsie. Bohuzial.. ked spolu dvaja ziju ako manzelia, nemalo by byt nijake moje, tvoje, ale NASE. A je jedno, ci zaraba len jeden alebo obaja.

mandala77
21. júl 2016

mne sa páči, že zakladateľka prestala tu viac písať, aj keď sa včera ozvala, lebo jej zo seba môže byť ešte horšie ako jej bolo, pokým nenapísala. Poniektoré miešate hrušky s jablkami. Je to zaujímavé čítať a sledovať diskusiu, kde žena, ktorá je ekonomicky týraná nakoniec skončí tak, že sa to zvrtne proti nej a začne vám všetko vysvetľovať aby ste ju pochopili. Alebo mňa ešte vždy dorazia otázky, že treba vedieť ako to je na druhej strane a vtedy to viete objektívne posúdiť.

mircalla
21. júl 2016

@lucinka511 neviem, preco by boli obaja rovnaki.
nikto mi to neopodvedal, z tych, co ju kritizujete, kolko toho doma platite vy same....asi ani zdaleka nie to, co zakladatelka, ktoru niektore nazyvate rovnakou ci vypocitavou
kedze som napisala, tak sem napisala, asi preto, ze tuto situaciu chce riesit a nevie ako. zly vyber partnera nazyvas ulakomenim sa? ja mam tiez cosi podobne a prejavovalo sa to postupne, viem presne, s cim zije
Miesto tohu tu riesite somariny totalne mimo z kolkych penazi by ste vyzili vy. Koho to zaujima?

viera27
21. júl 2016

@kiwi3 1000E v BA nie je rozhodne ziadna vynimka.

petuskaa1
21. júl 2016

@sashulka ja by som na tvojom mieste zvolala celu vasu rodinu a vylozila karty na stol nech sa obhajuje a vysvetluje aj pred svojimi rodicmi,uz nemas co stratit.

mrkvicka060
21. júl 2016

@mandala77 ale kazda minca ma dve strany, a neda sa niekoho osocit, ze je to uplny debil a psychiatricky pripad, podla jedneho prispevku. Podla mna to vyplyva zo skusenosti tu na MK, pretoze uprimne, urazena zena vie niekedy podat situaciu tak, ze keby to precital dotycny muz, tak neuveri vlastnym ociam. Tym sa samozrejme nechcem dotknut autorky, lebo ak je to ako pise, ma to s nim velmi tazke...

mircalla
21. júl 2016

@petuskaa1 to nie je mozno vobec zly napad

mrkvicka060
21. júl 2016

@petuskaa1 len aby sa to nezvrhlo na poriadnu hadku celej rodiny :-/ slovo proti slovu a uz sa nedohadaju... ale za pokus..ked nema co stratit

wewika1
21. júl 2016

@mircalla v tomto suhlasim s lucinka511. aka isla takého nasla, proste sama si vybrala a len ona vie, koli comu 😉
to vsak zakladatelka temy nepotrebuje riesit, ona sa pytala na riesenie jej situacie a ci len jej sa zda, ze je to divne. divne to je, on sa nezmeni a ona si musi zvazit, ci si zvykne alebo sa osamostatni
a na tvoju otazku, vsetko, uplne vsetko, od domacnosti, cez vystavbu, hypo, dovolenky...takze, nezavidim jej, neodsudzujem ju a nekritizujem z nejakého zatrpknuteho ega 🤐

mircalla
21. júl 2016

@mrkvicka060 keby si sem prisla s nejakym problemom a cast fora spochybnila, ze je to nie je pravda, asi by sa ti uz nechcelo sem niekedy prist zo ziadnym problemom.

lucinka511
21. júl 2016

@mircalla nespominal som nikde ze by bola vypocitava,ja sa len cudujem naco s nim je????? a potom niektore crty sa daju vidiet este pred manzelstvom,ale kazdy ma ine prioroty, ja som an lakomcov alergica si preto, ze my sme doma boli vychovavani inak a nebol problem sa s niekym podelit alebo darovat niekomu,,preto to co hladam posledne na partnerovy jelakomost,to sa radsej ulakomim na lenivca ak by som si mala vybrtat, ja som raz lakomca mala ale ked som zistila,ze ma problem niekoho pozvat na kavu,nie mna ja osm si nemal problme nieco zaplatit ale vadilo mi to ze setril na tom,ze prisie na navstevu a ani kavu nedonsieol a take malickosti tak som mu dala zbohom,lebo vedela som ze to sa nezmeni nikdy a mne by bolo trapne,kebyze sme niekde v spolocnosti a kazdy pozve raz a on si zaplati za seba...Ale autorka to vedela,ta co sa udeje ze je lakomy????ved si takeho brala za zenicha ale pisala,ze ved sa postara o nas ,mozno sa casom zmeni,,asi zavazilo skor ,ze sa postara ako to, ze sa zmeni z lakomca na stedreho..a teraz to dopadlo, ze je este lakomsi ako bol na zaciatku,ale to je povahova crta kt sa nezmeni nikdy,a nemusi sa ni ovplyvnit k lepsiemu skor k horsiemu....Preco sa s mit teda nerozvedie?????...JA nie som odkazana na mojho, platim si vela veci,kt potrebujem,necakam ze mi to zaplati moj,teda ja s tym osobne nemam problem a ked sa nieco kupuje ,nemam problem to zaplatit ani sama a a myslim si ze takych zien kt si v domacnosti platia viacej veci same a su sebestacne niesu odkazane na manzela je viacero,,nie eln autorka..ale nastastei mozno vatsina z nas lakomcov doma nema...to je fakt smola....ale kazda zena musi veidiet koho si do manzelsva berie a kazdej ine vadi,,mne vyslovene vadi lakomost,preto nikdy by soms a na lakomca aj keby bol neviem ako bohaty a mudry neulakomila ,,ja si toho jej nezastavam je to debil ale ona naco spekuluje,co uz neni rozvedena par rokov s nim???

mircalla
21. júl 2016

@wewika1 a teraz co ked si sama vybrala? partnera si vyberie kazdy sam,...dufam. niekto si vyberie suknickara, niekto alkoholika, lenivca, niekto workoholika...casto si v case vyberu nie je tychto faktov uplne vedomy, niekto sa zmeni alebo tieto veci ak zakryva. teraz budeme vsetky odsudzovat?

@lucinka511 Preco ti musi povedat ona - po niektorych prispevkoch asi o to nema uz zaujem. co ja viem, u mojho to slo s tym lakomstvom velmi pomaly, na zaciatku to velmi uspesne zakryval, prve naznaky boli po 3 rokoch

kikikat
21. júl 2016

@sashulka ahoj mám kamosku ktorá to má doma úplne rovnaké,zije v takomto vzťahu 6 rokov a teraz sa ide rozvádzať,ked bola na MD tak jej muž vycital že nezarába,ked šla do práce tak sa muž sťažuje že nieje doma a on sa musi starat o syna,peniaze mu dávala všetky ked bola na MD ,teraz je na predĺženej MD a mali chodí do škôlky a ona plati polku nájmu stravu neplatí lebo nikto u nich nieje nikdy doma cize jeho starostlivosť spočíva v tom ze musi malého vybrať zo skolky a odniesť k jeho matke( svokre) a to sa mu zdá veľa,pritom sám zarába dosť veľa a míňa ich tak aby o tom ona nevedela

mircalla
21. júl 2016

@lucinka511 keby sme vsetky vedeli co coho ideme, tak nie je tolko rozvodov ci rozchodov. moja kamaratka mala ukazkovy vztah, chodili spolu dlho, dlho mali stastne manzelstvo, nakoniec po 10 rokoch si nasiel milenku a snazi sa ju o vsetko obrat, myslis, ze to dopredu vedela? my sme boli z toho v soku cela partia, co ich oboch pozname

mrkvicka060
21. júl 2016

@mircalla ok, tak radme dve na tri, podla toho, co autorka napise a kaslime na ostatnych. Hlavne, ze ked tu niekto napise temu, ktora sa vam zda hlupa tak nevahate pisat autorkam ako nemaju co robit, ze si vymyslaju hovadiny... a to vas nezaujima, ci je to pravda, lebo uz ste to uzavreli ako vymyslenu temu nejakej sprostane...

majkakrellova
Odpoveď bola odstránená
majaxy
21. júl 2016

Ja si nemyslím že sa dá radiť že urob to, alebo ono. Dá sa povedať ako to funguje u vas doma, a osoba ktorá potrebuje pomoc prehodnotí situáciu na vlastné pomery a zváži, či je to pre nu vhodné, preto vôbec nechápem hádky a osočovania medzi diskutujúcimi 😲

wewika1
21. júl 2016

@mircalla a ty akoze preco riesis? @lucinka511 len povedala, ze su obaja rovnaki. on lakomec a ona sa ulakomila na neho 😀 a ma pravdu...príspevok nijak sice nesuvisel s diskusiou a problémom, ale bol velmi trefny...

lucinka511
21. júl 2016

@mircalla to nik nevie,je tazke si zvolit super partnera ale niekedy sa da predijst,,ja tu autorku nepoznam ale podla toho co pise je zrejme,ze muz je debil , ja sa len cudujem co jej brani k rozvodu,to je vsetko este ma vyhodu,ze ten dom postavili uz v man zvazku.ale i ekd od takeho ako on by som cakala pri rozvode len to najhorise ale zasa trpiet ho cely zivot nie je ziadny zivot.Samozrejme ze nam sa hovori ked nie sme v jej situacii ale kto vie,mozno budeme raz este v horsej.ale to dufam nie.