Moja 15 - ročná dcéra je tehotná
Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(
@rybka16
Dovidenia 🙂
@zorienka333 Vies, tomu sa hovori prevziat zodpovednost za svoje ciny. Ak mi nieco prave nepasuje (to dieta za to nemoze), tak sa budem tvarit ako obet a rozhodnem sa to dieta odstranit potratom? Trauma je nieco ine ako priviest na svet dieta a starat sa o neho, traumy su casto veci, ktore nedokazme spracovat, pretoze sme sa do nich dostali bez nasho pricinenia. Ak dnes nebudete oremyslat, tak vas zial bude traumatizovat v zivote vsetko a zabit niekoho nie je riesenim, iba zalepit jeden problem dalsim.
@adulik2 zabudla som,ze ti co zijeme sme boli na zaciatku hned s rukami a nohami a tym vsetkym co cloveku patri😏
Jeeej, už dlho tu nebol pro life/choice flamewar 🙂
@luciade Len toto je hlavny problem. Tehotenstvo v ranom stadiu nie je dieta. Lenze ak vas tabor z embrya bude robit dieta, tak sa absolutne nikam nedostaneme, pretoze pre vas je to dieta, pre nas nie. My mame biologicke argumenty (absencia nervoveho systemu a tym padom vedomia alebo pocitu bolesti, neschopnost existovat mimo hostitela, atd...), vy mate spiritualne a emocionalne argumenty (ma to nieco ako hlavicku, vyzera to nieco ako rucicka, atd). O akej zodpovednosti tu hovoris? Ked praskne guma, ked sa nevstrebe antikoncepcna tabletka, ked nepresne vyjde ovulacia? Kazdy den otehotneju desiatky, stovky zodpovednych zien po celom svete. Preco nedavame zodpovednost muzom? Ked mlada porodi, chalan povie, ze to dieta nechce, vzda sa otcovstva, a cela zodpovednost pojde von oknom. Nebude musiet cely zivot ani len cent zaplatit. Aj potom budes kricat, ze treba niest zodpovednost? Alebo treba niest zodpovednot len vtedy, ked sa bavime o zene, v tomto pripade o 15-rocnom dievcati? O traume ma nepoucuj prosim, ja mam vystudovanu psychologiu. Trauma moze mat absolutne povod z vlastneho pricinenia, aj bez vlastneho pricinenia.
@zorienka333 Ja nemam na interupcie cudzich zien nazor, nechcem sa s tebou hadat, len s tym otcovstvom to nie je celkom tak. Nemoze sa z toho otec len tak vyzvliect, ak ho matka urci ako otca svojho dietata, dokazuje sa to sudne. A ak je dokazane, ze je otcom dietata, nemoze sa len tak vzdat svojej povinnosti prispievat na vyzivu dietata.
@rybka16 jde si citala o takom výskume?
@pipistrel13 nie, ale bolo tam rozhodnutie porodiť nas. Rozhodnutie zeny matky, rozhodnutie ze chcem priviesť na tento svet dieta a starať sa o neho. Ak toto rozhodnutie sa zakazuje potom sa čudujeme ze počujeme ako nasli mŕtve dieta vyhodené v kontajnery, ako nasli mŕtve novorodenca v čističke odpadových vôd.
@sara07 uff ...Teba sa nedá čítať....toľko zaujatosti voči kresťanom až hrôza.... nikto okrem Teba ich v diskusii nespomína....za to Ty ich zjavne vidíš za každým rohom (príspevkom).
A nie, "kopať" si začala Ty do ostatných prispievateliek. Začala si útočiť na osobné príbehy, skúsenosti s potratom ci kyretázou iných žien. Ako keby nemohli mať svoj pohľad, svoju (alebo sprostredkovanú) skúsenosť, lebo je iný ako ten Tvoj.
Si skvela mama a bez pochýb budeš aj skvelá babka ❤️
v mojom okoli vela zien nemozu mat deti.su z toho nestastne,niektore nedokazu byt ani v blizkosti tehotnych co to tak zle psychicky zvladaju.takze z tejto stranky budte radi ,ze moze mat dietatko,ktore sa mozno o nu na starost postara,pomoze jej ,mozno i vam.a mozno to urobila preto ,ze je do toho chlapca velmi zalubena,vtedy clovek niekedy nerozmysla....hlavne jej nedovolte ist na potrat,lebo poznam vela v okoli ,co koli vycitkam chodia na psychiatriu a jednu co si po rokoch vzala zivot koli tomu.z dietatko prinesie do vasho domu radost.a reci ludi nech vas nezaujimaju,nikto neni bez viny......
@zorienka333 takze sadenica papriky neni paprika v potencii, ani ovsené klíčky nie sú ovsené iba nejaké klicky, neviem aké, teda aj vajicka chranenych vtakov mozme zabit, lebo vsak co orlie vajce je to len, môžme zabit aj velerybie, gorilie, slonie atd embryá zabijať?
Presne ani ja by som na potrat nešla, bude to ľutovať, aj nechcené dieťatko je dar a ona bude zaň vďačná... Odporúčam Alexis, oni robia nejakú poradňu alebo také niečo pre tehotné ❤️
@zorienka333 Mozno vlastne si tiez len nejaky nervovy systemom, ktory tu je len preto, ze niekomu praskla guma... Ano, aj tak sa da chapat zivot 🤷🏼♀️ To, ze si nieco vystudovala, este z Teba nerobi ani psychologa a uz vobec nemas pravo hadat sa, ci sa niekto ma narodit alebo nie, Teba sa tiez nikto nepytal, ked Ta robili, tak prosim neupieraj moznost narodit sa inym.
Zeny, ja hlasujem za krestanov: dieta je DAR, vzdy. Ta radost co so sebou donesie je nad vsetky starosti, vzacny cloviecik sa uz formuje, ma dusu predsa. Mamicka je mladunka, ale je to zena. Urcite to ako rodina zvladnete, ci s pomocou od "ocinkovej" strany alebo bez. Urcite sa o vas postara cele nebo. Vase dieta je vydesene, uteste ju, postavte sa na jej stranu, uistite, ze vsetko spolu zvladnete, milujete dcerku, budete milovat vsetko, co je z nej. NEBOJTE SA! Dieta je cenny dar. Drzim palce
Ja som mala dcéru v 16. Dokončila som aj gymnázium , mam aj vysokú školu. S jej otcom sme sa vzali, mame dom , čakáme ďalšie bábätko a žijeme spolu šťastní.
Samozrejme ze to bolo náročné a pomohli naši a moja babka. Mamina chcela aby som šla na potrat, lebo v takom nízkom veku a keď som chcela študovať, teraz by ju nedala za nič. Museli sme však my rodičia prevziať zodpovednosť. Muž do práce a ja študovať externe. No neľutujem to a nemenila by som.
Takže záleží na tvojej dcére, či je schopná sa o dieťa postarať, pritom študovať, vzdať sa chodenia von s kamarátkami a dospieť.
Ešte taká drobnosť k financiám, ako neplnoleta bude musieť najprv požiadať súd o rodičovské práva a až keď to súd uzná môže byť ona na materskej a poberať fin. prispevky.
@pipistrel13 No asi tak 😍 Tato generacia asi zavedie znova plynove komory na odstranenie starych a bezvladnych, o ktorych starat sa bude pre nich dalsou neprekonatelnou traumou. No mame sa naco tesit, odbornici su to na zivot a vztahy, maju diplomy, svet len na nich cakal, kedy pridu a vsetko to tu daju do poriadku, bit po zadkoch jak hadov to trebalo🤦🏼♀️ Teraz som nemyslela tehotne malolete, ale mudrlantky, ktore vedia, kedy presne sa zo zarodku stane zivot. Ja neviem, ako je to mozne, ze sa oni vobec narodili, ked vlastne ani neboli na zaciatku clovekom, asi preto su taki mudri, ze clovekom sa vlastne zatial nestali.
@antonka321 🐄
V tejto diskusii sa objavil dalsi prud nazorov 🤦🏻♀️ Uz nemame len prolife a prochoice ale aj prodeath 🤷🏻♀️

@zorienka333 Ja viem, že to nemá význam sa tu hádať s proliferkami. Ani to nemám v úmysle, proste som len dala protiargument a tým končím. Celú diskusiu si postupne čítam až teraz. Bezprostredný problém má už autorka s dcérou vyriešený, takže áno, ďalšia diskusia je zbytočná. Len možno si to tu niekedy v budúcnosti bude čítať niekto iný v podobnej situácii, tak nech vidí aj iné názory, nielen, že aký je to ohromný dar, mať 15-ročné dieťa s dieťaťom.