Moja 15 - ročná dcéra je tehotná
Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(
@celasapremenim jasne, nezazila si to a uvazujes, co by bolo keby. Takych mudrych su tisice 😭
Autorka, nezatahuj do vychovy tvojho vnucata tvoju sestru. Nemoze byt zodpovedna za to ze sa ti 15 rocna dcera pelesila a ty s manzelom nemate peniaze na to, aby ste odisli z prace. To co chces pre dceru sa vylucuje vzajomne. Bud daj vypoved a bud babka na 100% alebo ju vezmi na potrat a pracujte od svitu do noci dalej ako doteraz a slecne vybav antikoncepciu.
@k16k18 moja tak ty skludni hormón, dávaš iné hlody 😳 ha že rodičia budú rozkazovať 15-ročnej ktorá má predpokladám už OP a je svojpravna že či bude matkou či nie,pre potrat sa može rozhodnúť sama a jediné sama.. oni ju môžu jedine ovplyvniť nie jej kázať,treba si uvedomiť že náhody neexistujú a keď sa tak stalo.. stalo sa, očakávania rodičov sú ich očakávania no tie netreba mať prehnané potom nebudú rodičia sklamaní ☝️☝️
Ešte nech jej sex zakážu lebo oni môžu však oni sú rodičia 😂😂😂
@andreafa ty nemáš pravdu lebo vlastne píšeš o koze ja som písala o voze tak pre upresnenie, keby sa sama rozhodla pre potrat musí jej ho podpísať zákonný zástupca pre jej vek avšak ak sa rozhodne dieťa si nechať to jej odsúhlasiť nemusí niekto,sama sa tak rozhodla už pred tým ako sa to stalo a ako to dopadne je rovnako iba na nej... Tak snáď už chápeš.
web: www.alexisporadna.sk
mail: poradna@alexisporadna.sk
tel: 0911 350 200
Skús sa poradiť
@elvia nuž ale ak je dostatočne vyspelá na sex a na rozhodovanie sa o tom, či si to dieťa nechá alebo nie, tak nech sa o to dieťa aj sama postará (resp. s partnerom) a nezaťažujú finančne rodičov. Chlapec do práce, vybaviť podnájom a môžu sa realizovať. Len ono to takto v praxi málokedy funguje, keď deti majú deti. Tá ťarcha materiálneho zabezpečenia + bývanie je na rodičoch tých detí.
Inak, téma je už pár strán úplne zbytočná. Veď autorka to vyriešila, dcéru podporili a chcú jej pomôcť. Všetko ostatné je len doťahovanie sa o tom, čo bolo skôr - sliepka alebo vajce. Na to bude mať každý vždy odlišný názor, asi nemá zmysel sa tu o tom doťahovať.
@andreafa - 2 roky sme bývali u našich a potom v prenajme. Financovali sme si všetko sami. Kým sme bývali u našich, platili sme elektrinu, vodu, uhlie. Zariadili sme si kuchyňu a stravovali sa sami.
Rodicia mi pomáhali s prizeranim, keď neboli v práci a mala som skúšky, ak nemohli, potom pomohla babka. Ale nezivili nás.
Sama píšeš,ako trávite x manželom celé cni v práci a peniaze aj tak chýbajú.Tvoja dcéra to bude mať ešte ťažšie,čo si budeme klamať a dívať sa na tento svet cez ružové okuliare.Dieta bude mať dieťa.
Snáď ich bepozeniete hneď v blízkej buducnosti/ kupovanie rokov.../ pred oltár,lebo rastie brucho...je tu dieťa....
Ja osobne by som sa na d celou touto situáciou až tak netesila.To,že viete meno otca...ešte nič neznamená.
A ze pry forum pro maminky 😂 z nekterych komentaru by clovek zvracel…
V prvnim momente by mnou urcite flaklo o zem 😂🤣😂 ale vzchopila bych se 😉 jsem gynekolog 😍 sex, mimina tak nejak patri k oboru 😍😍😍
Moje dcera bude mit 15 za tri a pul roku- takze kdybych mela do 40.stihnout jeste 4. (dcerino) dite, tak to dame 🤩
Hazet v takove situaci vinu jeden na druheho- na dceru, na partnera, na rodice - to je prece v tento moment uz totalne kontraproduktivni!
Nema smysl se babrat v tom proc a jak, pokud se to nestalo nasilnou formou.
Chce to otevreny rozhovor a jasne polozit karty- situace je takova a makova, mas tyto moznosti- pojd, probereme si je a ty si je nechas projit hlavou.
Kdyby dcera mimco chtela, z nasi strany 100% podpora i na ukor uspor- prachy byly a vzdy nejak budou.
Kdyby rekla, ze ho nechce- tak ho nechce, tecka, ma pravo na svou vlastni integritu, svou vlastni cestu, budu ji drzet za ruku, az pujde na kliniku a pokazde, kdyz se s tim bude nasledne vyrovnavat.
Je mylne myslet si, ze 15 leta slecna nema paru o tom, jake rozhodnuti dela. Je treba svym detem duverovat i v tak narocnych situacich. A otehotnet neni chyba, chyba je, kdyz tlak okoli donuti tehotne konat zoufale neuvazene ciny.
@nela82 Dieta je tu a basta, vsetko je riesitelne, nasa 15-rocna bude mat o 3 roky 18 a male pojde do skolky o dalsich 6 rokov uz to bude skoro pubertiacik, ... V zivite mozes mat vela a furt nemusis byt spokojny a keď mas malo, tak to, ze to dieta neprivedies na svet, z Teba bohatšieho cloveka neurobi.Deti su casto sikovnejsie ako ich rodicia a vdaka nim sa vieme v zivite casto lepsie zariadit. Treba byt optimista,deti sa rodili v dalwko horsich casoch, dnes mame vsetko... Aj ludia su taki, co daju zo svojho a aj taki co nedaju za Boha nikomu nic,aby nahodou druhy to nemal lahsie 🤷🏼♀️ Dieta vyrastie a budu radi, ze ho maju, tento scenar sa vzdy bude opakovat. Problem je jedine v hlavach, v strachu, neistote, hladani pohodlia a blaha, ... je ako je, viem si predstavit, ze s dietatom dozreje v schopnu a uspesnu zenu skor ako bez neho.
@andreafa No ale uz dost dievcence, lebo tu konci vsetka sranda. O 20 rokov budete mysliet a hivorit inak a o 50 rokov uz ani nehovorim. Tu sa nebavime o rakovine , ak sa clovek chce vyvarovat tejto "inak velmi peknej zivotnej situacie" navod je velmi jednoduchy, nesexujeme a spravame sa zdrzanlivo, prip. si davame pozor. Nebudeme tu mordovat deti dinom-danom len preto, ze si chcel niekto "zaspasovat", to kde sme,prosim pekne...
Darujem kocik (concord fusion) po 1 dieťatku, aj krasnu bohatu vybavicku pre dievcatko (0-6 rokov), uplne vazne a velmi rada 😍 Napiste mi kludne, zariadime ❤️ A hlavu hore, vsetko.je v najlepsom poriadku. To, ze nevidime za roh neznamena, ze tam nic nie, resp. ze tam caka nejaka hroza, ved povedzme.si uprimnw, kolkokrat v zivote sa nase najhoršie predstavy naplnili? Nikdy nebudete vediet, "co je v tej darcekovej krabicke,pokial ju neotvorite a ak sa.rozhodnete ju neotvorit, tak na to budete aj tak stale mysliet, ze ake by to asi bolo, keby to bolo...", a s tymto pocitom zit, tak to rovno zavesit si na krk kamen na cely zivot.Je to jednoduche v podstate.Bodka.
@autor necitam komentare ostatnych neviem sa v tom vyznat, ja len ze viem vselico podarovat, napis mi IP kludne ❤vsetko sa nejako zvladne❤nezlyhala si urcite, toto je zivot a hocijako mozes vsetko dopredu naplanovat aj keby uzivala antikoncepciu..zabudne par dni uzit a uz je to nespolahlive, proste to co sa ma stat sastane a uz to nijako neovplyvnime.Ja len ze napis kludne IP mam kopu veci dievcenskych ❤
Dcéra má šťastie že má teba za mamku ❤️
este existuje take riesenie,ze keby sa dcera este neciti na staranie sa o dieta a chce dokoncit skolu,a vy ako stari rodicia sa tiez nemozte,tak existuje taka moznost dat dietatko docasne do detskeho domova,s tym ze sa ho nevzdate,budete sa s nim moct byt v kontakte.a ked dokonci skolu tak si ho vezme .takato moznost tu existuje.znama mi robi v detskom domove riaditelku,viem to konkretne od nej.vzdy je to lepsie riesenie ako potrat.
Moze ist na potrat. Ak si chce plod nechat, tak nech...stalo sa no. Mnohe deti boli vychovane vo vacsej biede. Da sa to aj skolu dostudovat. Neni to katadtrofa, je na ceste novy zivot, vase vnuca, z ktoreho budete casom velmi stastni...hlavu hore. Ja by som ju podporila, podala jej pomocnu ruku. A otec dietata by mal tiez zamakat. Poznam zenu ktora po 35-ke memala ani chlapa ani dieta sice penazi kopu a zavidela svojej zamestnankyni ktora dieta mala aj ked strednu skolu nie, vraj by sa s nou kludne vymenila. No, kazdy ma iny osud.
DOCASNE UMIESTNENIE DO DETSKEHO DOMOVA,s tym ze sa babetka nevzda sa vybavi priamo v detskom domove u riaditelky.dovod moze uviest neplnoletost.potom si ho vezme spat.aj takto sa da vyriesit tazka kriza,a nie potratom.
Este raz,velmi opatrne s tymi radami o potrate.Kazdy to domysli len po okamih potratu.Tam ale problem nekonci, tam cely problem realne len zacina... princip darcekovej krabicky, resp. rozne zranenia a následná neplodnost, atd. Vacsina zien zacne pocitovat psychicke problemy az v case,ked po dietato po rokoch zatuzia resp.vidia ine deti,ktore porovnavaju s "tym svojim"...Dieta nie je strasidlo,tomu 15-rocnemu dievcatu len treba pomoct,ona wste sama sa nedokaze zorientovat, ale coskoro sa to otoci a zatialco ine budu rodit dlho po nej,jej budu to dietatko zavidiet...Myslite nie rok dopredu,ale 10.rokov,tam to uz cele vyzwra uplne inak...

@anika2007 a preco by kvoli tymto,zenam, co nemozu mat deti, sa malo to hlupe decko citit zodpovedne a malo byt dane na pranier? 🤬