icon

Moja 15 - ročná dcéra je tehotná

2. júl 2022

Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(

luciade
8. júl 2022

@missdiva Ja som zastancom toho, ze zena ma mat deti, ked otehotnie, ked je pripravena dobrovolne sexovat, tak preukazuje, ze je pripravena aj za seba rozhodovat. Vy si po sebe citate? Jednostaj uzivat, uzivat...co chcete stale uzivat? Ak chcete uzivat, tak odinstalovat Instagramy a zacat zit. Tam to je vsetko, v zivote.

missdiva
8. júl 2022

@luciade nesuhlasim, zivot je len jeden a uzivat si ho podla mna treba na maximum kazdy den. Nikdy nevies kedy sa skonci, vecer moze aj mladeho cloveka zrazit auto. Toto pisem ako clovek, ktory vzdy vycleni velku cast rozpoctu na zazitky a nelutujem ani cent. Z mojho okolia co poznam, prave ti ludia co si najviac uzivaju zivot nepostuju denne svoje fotky na soc.siete lebo si strazia sukromie a neuzivaju si preto aby na niekoho urobili dojem, ale preto, ze si chcu vychutnat tie okamihy s blizkymi. Nerozpravam o influenceroch, kt sa zo soc. sieti snazia zarobit.

pipistrel13
8. júl 2022

@luciade 👏👏👏

luciade
8. júl 2022

@missdiva Ak k pocitu naplnenia potrebujete neustale pocit, ze si uzivate, tak potom je to v neporiadku. Ja to nemyslim zle, naopak. Ano, treba si dopriat radosti, tesit sa na nich, ale aby to nebol neustaly beh za uzivanim, ktory sam o sebe je zdrojom nespokojnosti, ze uz zajtra tu mozno nebudem (si uzivat). Kde je ten vnutorny pokoj, zmier, ze nepotrebujeme k stastiu stale nieco "vynimocne". Citite stastie a vyrovnanost? Ja vnimam z vasich vyjadreni obavy. Ano, v takomto kontexte je velmi logocke a pochopitelne, co pisete. Ale v takomto kontexte zaroven mozete mat pocit, ze vsetko je len jeden velky zavod, v ktorom sa snazite pozbierat co najviac trofeji. Na obycajne ludske stastie nezostava priestor tu. Hrozi vam vyhorenie a depresie v buducnosti, budte opatrna, je to prazdnota.

loliki
8. júl 2022

@derdia Ja už svoju dcéru do žiadneho tábora nepošlem. 🙂 Môže byť ona svätica, keď sa tam nájde čo len jeden hyperaktívny šuhaj.

luciade
8. júl 2022

@missdiva Pozrite sa, skusme sa preniest do realnej situacie, ktora je takato: Mlade dievca otehotnie a neciti sa pripravena na materstvo, pretoze je prilis mlada a ma pocit, ze si este "neuzila" dostatocne vsetko, co caka jej rovesnikov. Dieta si ponecha napriek obavam a pochybnostiam a o 15 rokov pride na debatu, v ktorom sa budu rozpravat o tom, ze otehotnela priskoro. Povie dietatu - pozri, ja som uvazovala nad potratom, lebo som si este chcela uzivat. Ako sa bude citit take dieta, jeho mama ho sice splodila pri uzivani, ale mala pocit, ze si este uzivala malo a preto ho chcela odstranit. Aky pocit hodnoty to v dietati zanecha? Ziadny, iba depresie, ze za nic nestoji a ani tu nemalo byt, pretoze je prekazkou v uzivani svojej milovanej mamy.
Ak by mu ale povedala - pozri sA, ako mlada som otehotnela, urobila som taku hlupost, lebo to bolo priskoro, ale som stastna, ze ta mam, lebo si pre mna najdolezitejsi clovek na svete a velmi Ta milujem... Aky pocit to zanecha v dietati? Pocit hodnoty a naplnenia, radosti a zmyslu zivota.
Tak si vyberte scenar, su len 2 scenare a neklamte sa, ze to moze byt aj inak. Nemoze a ani nebude.

missdiva
8. júl 2022

@luciade 🤣🤣🤣 Dakujem za analyzu. Ale sklamem vas, ja ziadny problem nemam. Prave preto, ze sa drzim zivotneho planu a neotehotnela som v 15tich. A doporucovala by som to kazdej jednej citatelke. Ti rozumnejsi chapu, ze s danim zivota prichadza zodpovednost a zavazky.

luciade
8. júl 2022

@missdiva No dakujem, ale nie je moja 🙂 Ak by ste mali aspo malinke nutkanie vypocut si o tom viac, tak si prosim urcite vypocujte pani Hogenovu Annu na youtube, to su odveke pravdy, ktore hladame kazda generacia odznova. Tam to vsetko je, ta krasna neznesitelna lahkost bytia 😍

celasapremenim
8. júl 2022

@andreafa ty co tu po vsetkych stekas, ja som napisala viac veci a netusim na co si vystekla teraz....a co ty vies, co kto zazil, sa spamataj prosim ta a utras si problemy

beronsche
8. júl 2022

@evlyb kedy sa v historii zaviedli potraty? zaviedli?
Mas zrejme na mysli, kedy sa zlegitimizovali, pretoze potrat ako taky, je stary ako ludstvo same..
Vzdy existovali anjelickarky, ci bylinkarky a postupy ako sa nezelaneho tehotenstva zbavit sa tradovali z generacie na generaciu. Ze islo prevazne o velmi nebezpecne, zivot ohrozujuce praktiky, to je uz o inom..

Tak vseobecne - casto sa ozyva, aj tu to bolo, ze zeny, ktore podstupili potrat, trpia psych. problemami, vycitkami svedomia atd. atd. Akoby to bolo pravidlom.. nuz nie je. Kazda z nich je ina. Kazda z nas je ina a kazda by mala mat moznost volby..
ozaj a co zeny, kt. nedobrovolne dieta porodili a boria sa s tym cely zivot? Ich dusevne trapenie je uz zrejme ok.. Ani o tom sa nehovori a mozno sa o tom hovori este menej, ako o postraumatickom syndrome po interupcii..
Ono to casto vyzera tak, ze tzv. pro-life staci zakaz potratu a odsudenie nestastnice, co s nou a jej nechcenym dietatom bude, je uz jej problem..

Autorka - ty v tom mas jasno 🙂 zelam vsetkym zucastnenym vela sil.

luciade
8. júl 2022

@beronsche Tak ak by som mohla, opytala by som sa Ta len: - Koho mas na svete najradsej a preco + kto ma Teba na svete najradsej a preco? Tam mas vsetky odpovede.
Tie nestastnice, o ktoych pises, tak tie boli nestastne uz predtym nez otehotneli (ked maju problem s prijatim dosledkov svojich dobrovolnych rozhodnuti) a velmi pravdepodobne este viac po tom, co sli na potrat, to Ti je princip. Stastie, to je Tvoja zivotna uloha - robit seba aj inych stastnymi, to nenajdes pri ceste ani na dne zlateho suda plneho diamantov. Urobit spravnu vec je zakladny predpoklad budovania praveho stastia. A ak niekto nevie, co je spravne, tak niekedy sa musi zivotom doslova prekusat, aby nakoniec zistil, ze to stastie je taka uplne obycajna vec.

silvia2013
8. júl 2022

@h2 nie každa máme cas citat 200komentarov . Možno Ty más a tebe podobné. Ja sa čudujem aj tým, ktoré tu odpovedaju , ich komentare su na hodiny písania 🙂

h2
8. júl 2022

@silvia2013 Nečítala som ani desatinu príspevkov v tejto diskusii, lebo mám tiež iné veci na práci. Ale ak sa chcem zapojiť do debaty, pozriem si aspoň tie, čo písala autorka, či v nich nie sú doplňujúce informácie. Zvlášť, keď sa pýtaš na niečo, čo autorka vysvetľuje hneď vo svojom najbližšom komentári.

luciade
Autor odpoveď zmazal
luciade
8. júl 2022

Aj tak je to vsetko len o EGOIZME a EGOCENTRIZME, choroba dnesnej doby, z toho tu to vsetko mame. Tak na rozptylenie a zamyslenie piesen 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=_yRDsSMMb-Q
silvia2013
8. júl 2022

@h2 stačili mi prečitat temu a potom prispevok, tak nech si zisti kolko ta dcera ma vlastne rokov,Vidim ano ze si tu nonstop. Pekny vikend, ja sa idem venovat rodine.

elvia
8. júl 2022

@k16k18 hej v dnešnej dobe sa akceptujú bludy no ja ich akceptovať nemám dôvod,to nebol tvoj názor to bolo tvoje pomýlenie,ak sa niekto mýli treba ho opraviť nie ako ty píšeš brat každú hovadinu za názor veď potom tento štát aj tak vypadá keď si každý myslí že názor prezentuje a to prezentujeme len samých seba nie názory lebo názor už dávno nieje názorom ktorý by mal váhu a ak to niekto takto vníma potom dovidenia dopočutia 🙄

h2
8. júl 2022

@silvia2013 😃 Nebudeš mi veriť, ale práve som si vtedy sadla na 10 minút k mobilu, videla som správu od teba, tak som odpísala. To, že to bolo pár minút po tvojom príspevku, je len náhoda. Fakt. Práveže dnes mám za sebou už strašne veľa práce. Ale ináč máš pravdu, väčšinou som tu až príliš často. Pekný víkend aj tebe.

k16k18
8. júl 2022

@elvia si sa dobre opustila ....kľud...keď nevieš niečo rešpektovať je to tvoja vec.....ja tvoj názor beriem

andreafa
8. júl 2022

@evlyb moja mila, ja mam dieta ako slobodna matka, stradala som cely zivot, aby som jej vytvorila podmienky pre pekne detstvo a dospievanie. Zila som z huby do ust so 160 eurami vyzivneho. Tak, peniaze? Vazne?

zuzikq91
8. júl 2022

Tu uz len vypnut komenty🤣👋🏻

adky
9. júl 2022

Viem že to teraz je pre vás ťažké, vstrebať to, ale určite ste nezlyhali vo výchove. Stalo sa, dieťatko za to nemôže. Rovnaký prípad sme mali v rodine, moja sesternica otehotnela ako 14 ročná s pankáčom, porodila v 15tich zdravú dcérku. Boli zo skormných pomerov a peňazí nemali veľa. Jej mamka šla na materskú, sesternica po šestonedelí naspäť do školy - bola len v 9tom ročníku na základke. Neskôr nastúpila na strednú, vyštudovala, našla si priateľa s ktorým tvoria rodinu, majú ďalšiu, spoločnú dcérku. Tá prvá dcéra má už 17 rokov, študuje, je z nej šikovné mladé dievča. Zvládli to, aj vy to zvládnete , držím palce ❤️

mairi1
9. júl 2022

Som ucitelka na strednej skole a poviem Vam, ze nie je ani prva ani posledna 😁. Velka vacsina dievcat skolu dokoncila a mali sme aj taku, co maturovala s dvoma detmi😁. Skuste sa s manzelom trochu spozitivnit. Aj Vasa dcera je isto z toho zmatena. Budete mat vnucatko a ste rodina. Vsetko bude dobre a zvlandete to.
Na druhej strane som sa stretla aj s 16 rocnou ziackou, ktora zila len s matkou a tak sa rozhodli pre potrat, dievca dodnes nenaslo cestu.
Ja sama mam dceru, som vdova a keby sa stalo, urobim vsetko, aby sme to zvladli, lebo som sa sama 7 rokov, niekolko umelych oplodneni, snazila otehotniet.
Skuste porozmyspat nad ucnovkou, napr.tak kdernicka je skvele povolanie a neskor si moze v nadstavbovom studiu dorobit maturitu. Ako kadernicka si moze cas manazovat sama a nezarobi malo 💪😉. Caka Vas ako rodinu vela krasnych chvil.

lady_cherry
9. júl 2022

Tak to je extrémne náročná situácia, či pre vás ako rodičov, alebo aj pre ňu.
Aj napriek tomu, že je to dieťa, je emocionálne už vyzretá do takej miery, že si je schopná poniesť do budúcnosti z takýchto skúsenosti traumu.
Na druhej strane prevziať zodpovednosť za svoje konanie úplne schopná nie je.
Ja by som bez nátlaku s úplnym pokojom jej predložila, čo to obnáša taká starostlivosť o bábätko. Zároveň by som jej aj vyjadrila podporu, že som tu pre ňu.
Asi by som ponechala to rozhodnutie na ňu pretože by som mala obavu do budúcnosti, že nám to naštrbi vzťahy, že by mi vyčítala neskôr, že to musela podstúpiť.
Možno by som vyhľadala psychológa, prípadne nejaké centrum, kde by jej vedeli pomôcť upratať si myšlienky.
Dôležité je zistiť, ktoré je otcom a čo sa stalo. Od toho sa vlastne asi aj bude odvíjať jej postoj. Možno by sa zverila tretej osobe, zrejme ma strach z niečoho. Existuje aj podpora pre matky v takejto situácii volá sa to Alexis sú na na webe vedia poskytnúť psychickú a aj materiálnu pomoc.
Čo sa týka školy tak zdravotnu nie je možné študovať externé kvôli praxi ale je možné z tohto dôvodu požiadať o individuálne štúdium. Teda chodila by na preskúšanie a na prax. Stretla som sa s viacerými prípadmi, ktorým sa toto stalo v takom mladom veku a škola vychádzala v ústrety ako vedela.
Je nutné ale sadnúť si povedať si čo a ako. Ona ani nevie čo to obnáša zároveň musí vedieť ako to vnútorné cíti.
Či chce dať šancu bábätku alebo založiť si rodinu neskôr, keď bude schopná sa o ňu postarať sama.
Hlavne sa musi cítiť doma bezpečné aby sa otvorila a vyjadrila.

lady_cherry
9. júl 2022

Otec dieťaťa je možno starší a v kombinácii s jeho príspevkom a jej rodičovskej sa to bude dat zvládnuť a pokiaľ nie treba kontaktovať centrum pre rodiny s deťmi zabezpečuju poradenstvo z tejto oblasti určite budú vedieť poskytnúť informácie akú náhradu výživného je možné očakávať od neplnoleteho otca

lenkaminka
9. júl 2022

Vykricala sa na ňu, vyspala by sim sa na to vyplakala a a následne racionálne uvažovala. Mlada by šla na materskú, ostala by doma ale starala by sa normálne. Keď vedela ako zbuchat bude sa musieť vedieť aj postarať kým budem v práci. Nevyhodili by som ju z domu ale podmienkou by bolo aby povedala kto je otec a že doštuduje školu individuálnym štúdiom. Ak nie tam sú dvere. Musí vedieť že to co spravila má silný následok a že ste ochotný jej pomôcť s výchovou a podobne ale nebude to len tak. Nechala by som ju aby zabezpečila do vybaví pre dieťa co najviac veci sama. Nech si pomôže nejakým spôsobom sama a zvysok zabezpečila aj ja. Ale co najviac by sim ju nechala prevziať rolu matky. To už je bohužiaľ tak

mircalla
9. júl 2022

Akoze keby mala 17-18 dajme tomu....ale 15? A nechce povedat, kto je otec? To akoze ste s tym v pohode, ze Vam to nepovie??? Zivot ma zniceny uz teraz

beronsche
9. júl 2022

@luciade ja odpovede nehladam, mam v tom jasno. Priority mam nastavene.
Len z tvojho prislevku plneho filozofovania mam pocit, ze mas tendenciu veci si idealizovat..
vies, su aj matky, kt. svoje dieta nemaju najradsej na svete, aj tie, ktore k svojmu dietatu nemaju ziaden cit. Vies si predstavit, ako to dieta trpi, ako ho to poznaci?
Aj tu na koni bola tema, kde dcery takych matiek pisali a bolo to velmi smutne, az desive citanie...

Opakujem sa sice, ale napisem to znova - sice cast zien po interupcii postraumatickou stresovou poruchou trpi, ale casti sa ulavi. taky aky princip, prosim ta? Kazdy jeden pripad je iny, take zovseobecnovanie je na figu..

Ja si myslim, ze potrat je az poslednou moznostou, kedy uz zena v zufalstve ine riesenie nevidi..
Nestastnicami som ich trochu hlupo oznacila kvoli tomu, co musia riesit, akou dilemou prechadzaju, nemyslim si, ze kazda z tych zien je nestastna pred a este nestastnejsia po potrate...

A kto som ja, aby som taku zenu sudila, ci nutila ju dieta si nechat?
Ja som v takej situacii nebola.. A ani nie som v situacii danej zeny, ako mozem vediet, co je pre nu najlepsie? a kto som ja, aby som si z pohodlia mojej funkcnej rodiny mudrovala, ze stastie je zivotna uloha a zakladom stastia je robit spravne veci?
A co su tie spravne rozhodnutia podla teba?
Nechat si dieta za kazdu ceny, v kazdej situacii?
Myslim si, ze drviva vacsina ludi, ale fakt, ze drviva, ktori su za zakaz interupcii, nikdy v zivote nepomohli ziadnej zene, ktora sa nedobrovolne stala matkou.
Po narodeni dietata ich zaujem opada..
Ze je to aj tvoj pripad?

Ospravedlnujem sa autorke za off topic prispevky, ktore s jej povodnym prispevkom nesuvisia.

mircalla
9. júl 2022

@luciade Zivot, ktory si bude uzivat? Ziskat vzdelanie napriklad je uzivat si? Myslim si, ze mas dost pomylene nazory co sa tyka uzivania si. Par tvojich stredovekych nazorov som si uz precitala v inych temach.....Nieco o tom, ze sex je vyhradne len na plodenie deti, vratane manzelskeho sexu

tahivka
9. júl 2022

Mám 7-ročnú dcéru a pri predstave, že mi vo svojej 15-tke oznámi toto, nepanikárila by som. Určite by som vo svojom vnútri bola zaskočená, ale dala som jej život, aby ho žila ona. Rozhodnutie by som nechala na nej, určite by sme si sadli a vyložili karty na stôl - čo ju čaká, ak sa stane teraz matkou a čo, ak by matkou teraz nebola. Povedala by som jej aj o riziku spojenom s interupciou. I o možnosti dať dieťa na adopciu. Konečné rozhodnutie by som však nechala len na nej. Nech by sa rozhodla akokoľvek, stála by som pri nej. Ak by bolo treba, áno, vzdala by som sa aj svojej práce. Tvoja dcéra nie je ani prvá a ani posledná, čo čaká v 15tich dieťa. Ak si bude chcieť nechať bábätko, zvládne to - ale len vtedy, ak jej budete oporou, podporou a pomocou. Neobzerajte sa do minulosti, neplačte nad rozliatym mliekom. Stalo sa a bodka. Hľadajte cestu, ako pokračovať. Tá vždy je... Držím palce!