icon

Moja 15 - ročná dcéra je tehotná

2. júl 2022

Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(

majka2
9. júl 2022

No je to zlá situácia toto mohlo ešte v jej veku počkať ale stalo sa nieste ani prvý ani posledný rodičia o sa im to stalo. Ja by som zrejme urobila takto. Dcéra nech nastúpi určite na strednú školu mala by dostávať počas tehu tehotenský príspevok. Keď porodí osla by som na MD ja ako matka šak pracujete máte nárok na materskú ona nech študuje . Aj tak sa to dá ale určite by som chcela vedieť kto je otec dieťaťa. Držím palce nech sa rozhodnete ako kolkvek

zuzana6666
9. júl 2022

Prosím - NIKDY nie potrat! Nikdy. Je to novy zivot v nej aj ked mate strach, ako to zvladnete (lebo ke to prirodzene) nebojte sa, zvladnete. Peniaze, skola nie je vsetko - ani zaruka stastneho zivota. Ale uvidíte - vzdy sa s laskou budete pozerat na svoje vnucatko a tešiť sa z prežitých chvíľ s ním... ❤️ To, co sa Vam zda teraz nemozne, vam casom pride ako hlupost. Lebo stresovat sa tym co bude je hlupost. Nevieme, aka bude budnucnot. Zit treba pritomnost.
Moja sestra mala 15 a prisla domov tehotna. Nasi to zle znasali, posielali ju na potrat, no ona si to uhajila a dietatko si nechala (pod hrozbami a vyhrazkami)
A ked sa mala narodila, zrazu to bol milacik celej rodiny. Dokonca i mama bola pri porode. Teraz ma uz 13 rokov a je z nej velka slecna. A sestra? Vystudovala a teraz pracuje ako zdravotna sestra s detickami. Je vydata za druheho muza a ten si osvojil tu dceru.
A nie, nemali moji rodicia peniaze, tiez pracovali tazko - boli sme 3 surodenci... Vela sil a nevzdavat sa. Potratom (vrazdou dietatka) sa to nevyrieši a tento skutok by sa uz nikdy nedal odvratit... A slzy pre plac ostanu cely zivot....

janinah
9. júl 2022

Otec je známy,jeho rodičia sa vyjadrili tiež,postarajú sa,dieťa sa narodí....to pre tie,ktoré nečítali všetko.Diskusia ju už vlastne zbytočná.Držím palce mladej babke a ešte mladšej mamičke.

luckabj82
9. júl 2022

@janinah Tak super👌

evka8282
9. júl 2022

Ono je to veľmi tažke rozhodnutie. Ale aj adopcia je možnosť

77daniela77
9. júl 2022

Bolo by dobre ak by ste si precitali aspon to co pise autorka,lebo potom sa tu opakuje zbytocne to iste dookola.Uz je to vyriesene,tak snad len tie debaty medzi vami kto ma aky nazor.....

evlyb
9. júl 2022

@andreafa ja za to nemôžem že ste mali dieťa a ste sa rozviedli alebo čo... Ale aj keď sa stane nazvyme "omylom", veď je teraz toľko možností, plus rodina neexistuje? Zrazu blízki sú kde? A ak nie sú, sú všelijaké organizácie napríklad charita čo pomáha finančne slobodným mamičkám...
Ja len vidím že bohužiaľ veľa ľudí vidí všetko čierne.
Kto chce hľadá spôsoby a kto nechce hľadá dôvody.
Ja keď niečo chcem tak pozerám ako to pôjde a nie len sťažovanie a nadávanie... Furt len všetci sa sťažujú na peniaze ale hlavne aj to že na "somariny" ľudia majú vždy. Najviac tí šomrú čo potrebujú cigy, chľastu, deťom blbosti nezdravé...
Ja neviem, proste to neustále sťažovanie ľudí je už únavné na počúvanie... 🤦
A to ani nehovorím jak ludia žijú v rozvojových krajinách, alebo kde je vojna... A tu kde máme podľa mňa až "blahobyt" tak tu sa sťažuje najviac...

iveta1970
9. júl 2022

No asi by som si ju posadila a v kľude vysvetlila všetky možnosti. Pôrod a výchovu, výchova babičky, adopcia, utajený pôrod. Navštíviť rodičov darcu spermii a prípadne sadnúť si s nimi....a prebrať všetky možnosti. Obviňovaniu a podobným veciam sa treba vyhnúť.

michaellad
9. júl 2022

Ja sama som porodila dcéru ako 16rocna! Otehotnela som v 15. Moji rodičia tiež na tom neboli finančne dobre ale povedali mi že ak si chcem dať dieťa zobrať tak v žiadnom prípade. Našťastie sa ocko malej postavil k tomu ako chlap. Treba sa najskôr opýtať ako si to predstavuje ona. Nebude to mať ľahké ja som strednú dokončila cez komisionálne skúšky každého polroka. Nechcela som prerušiť lebo by som sa do školy nevrátila! Cez deň som bola s malou a po večeroch keď starkovci mohli som sa učila. Dá sa to zvládnuť len musí mať podporu! Ja som si musela prejsť aj nejakými súdnymi pojednaniami ale tiež sa to oplatilo. Nikdy s svoje rozhodnutie neoľutovala . Prešla som si jedným potratom kvôli zdravotným problémom a dodnes sa z toho neviem spamätať. Našťastie mám pri sebe manžela. Spolu máme aj syna. Dcéra má už 14 rokov. Držím palce a verím že sa správne rozhodnete! Hlavne komunikujte

dadis
9. júl 2022
annamalaga
9. júl 2022

Neviem si to predstaviť, byt tehotná v 15. A

zuzinka888
9. júl 2022

Tu slecna aj porodi👶 a diskusia tu este bude.

loliki
9. júl 2022

@michaellad Keď už je tu tá téma, môžem sa Ťa normálne opýtať, čo Ťa k tomu viedlo - k otehotneniu: detská zaľ´úbenosť, zvedavosť, naivita, pubertálna sebaistota, vyzretosť, neskúsenosť, nevedela si sa chrániť alebo nechcela, násilie? Takto po rokoch, čo radíš 15 ročným dievčatám a čo ich mamičkám? Teším sa, že ste to zvládli, ale asi uznáš, že je to skoro. Možno tomu zabrániť? Si matkou 14 ročného dievčaťa, neobávaš sa, že pôjde v Tvojich šlapajách?

lacibo
10. júl 2022

Názor zrelej osoby..máš to dobre v sebe usporiadané..držím palce..želám všetko.dobré..dá sa to zvládnuť!!

autor
10. júl 2022

@77daniela77 no áno

iveta1970
10. júl 2022

Ja mám tiež dve baby vo veku 16 rokov...stále premýšľam....čím som bola iná...ja som nad nejakým intímnym zbližovaním začala uvažovať po 20ke.Teraz mám 52 rokov...som iná generácia...jasné. Nikoho nesúdim, ani nič podobné....snažím sa prísť na to...čo presne tie pubertálne deti vedie....nebáť sa tak skoro....do toho ,,vhupnúť,,.?

derdia
10. júl 2022

@luciade pises vyborne.... Ano clovek, ktory nedokaze zit svoj obycajny zivot je vlastne nestastny clovek... A vidime to na FB a instagramoch, lde kazdy vsetko vesia adt... Podla mna chore... A najma to, ze ja sama som svedkom takych vztahov, ze su to vzstahy strasne, ale FB plny dokonalych fotiek...
A pre ostatne....
Je to smutne... Pretoze ja som sestra videla som aj zrod zivota a videla mnokrat aj jeho zanik... A poviem Vam zeny, aj vy tie herecky, ktore by ste sa po potrate sli prejst do mesta na zmrzlinu... Raz aj vy budete lezat v plienke na nemocnicnej posteli alebo v domove dochodcov a tam uz frajerky struhat zo seba nebudete... A verte ci neverte, nie je to daleko... Mam 34 a pred "nedavnom" som mala. 14...teraz ma 14 moja dcera, ale. Snazim sa jej svet ukazovat taky aky je.. Netvarim sa, ze sex, alkohol, drogy a cigarety, neexistuju....a taktiez uchylaci... mozno ano, aj vasi manzelia.... Ktori obletuji mlade baby ktore pokial im to mama doma nepovie, ze pocuj ten 34 rocny fesak, sa ti chce dostat len do nohavic..... tak to nemaju odkial vediet... Pretoze su naivne, a to nie je nic zle, pretoze kazda z nas bola naivna... Myslia, si ze ich miluje.... Takze haloooo...nase mlade slecny si musime chranit lebo vsade naokolo na nich nieco ciha... A ked im toto vsetko dame ale predsa sa rozhodnu podla seba... Tak to nebola nasa vina, ale ich rozhodnutie...

nela82
10. júl 2022

@missdiva koľko ich cestuje len kvôli fotkám a videam,ktoré hneď vesaju na sociálne siete😄😄😄určite nie je pravda,že kto si podľa teba "užíva život a stále niekde cestuje" nepridáva všetky fotky " zazitky" na sociálne siete🙃😉pravý opak.Ja môžem za seba povedať,že to nerobím ani tu.. ani na fb atď.Nikde.A žijeme normálne aj cestujeme-no je to len a len naša vec😉

missdiva
10. júl 2022

@nela82 tak ja pisem podla seba.
Samozrejme je aj kopec zakomplexovanych malomestiakov, kt tuzia aby im ludia zavideli ale pisem o normalnych vyrovnanych ludoch, kt to nerobia pre instagram ale pre cas straveny s rodinou.
@derdia ono to vobec nie je o tom, ze niekto nedokaze zit obycajny zivot @luciade a uz vobec nie o tom, ze by clovek potreboval k stastiu neustale nieco vynimocne. Ja som zastancom toho, ze v jednoduchosti je krasa a treba sa radovat najma z malickosti.
Skor ide o to, ze ked su rodicia od rana do vecera v praci, pridu totalne unaveni a nezmozu sa na nic ine len detom pustit telku alebo im dat do ruky mobil tak potom nemozu cakat, ze tie deti budu mat o nieco zaujem kedze k tomu nebudu vedene. Ani ten vztah nebude taky, ze deti rodicom vsetko povedia kedze spolocne straveny cas, nahradza sedenie na mobile. Nie som ziaden extremista proti mobilom a telke, samozrejme treba vediet aj relaxovat. Ale ten obycajny zivot vyzera v praxi vacsinou zial takto...
Nepresvedcili ste ma, neviem si predstavit ako by 15rocna stihala chodit do skoly, do prace, po dieta, venovat sa dietatu, zariadit si vlastnu domacnost (alebo ju aspon udrziavat) a zaroven nezabudat aj na seba, mozno vztah, nejaky zdravsi zivotny styl, uplne sa beopustit atd. Toto je neralne. Nebude mat na to cas ani prostriedky. Cize jej budu musiet pomahat rodicia (kt moc z toho ani bez toho nestihali lebo boli stale v robote) alebo bude zavisla na partnerovi, ktoreho ani poriadne nepozna...

cariad
10. júl 2022

@sara07 ja som s tebou. Každý, každudičký príspevok by som nenapísala lepšie.

nela82
10. júl 2022

@missdiva ale prosim ta....aki malomestiaci....staci pozriet MK 😂Je zazrak najst niekoho,kto nema potrebu vsetko vesat na socialne siete😎

michaellad
10. júl 2022

@loliki strach tam je to uznávam! Ale komunikujeme snou.vzdy jej poviem že som neoľutovala to že sa narodila len som si neužila mladosť. Preto jej stále hovorím aby si dávala pozor. Nikdy som jej nepovedala aby neurobila chybu ako ja lebo ja ju za chybu nepokladám. Dcéra bola náhodne splodena . Žiaľ moja mama nemala na antikoncepciu a na kondómy mám dodnes alergiu celá sa vyhadzem. Keď sa ma niekto opýta ako som to zvládla tak poviem že veľmi ťažko. Každý má pokladal za nerozumné decko ktoré ani nevie čo robí. Ale časom ma začali ľudia chváliť ako všetko zvládam a vedela som že to čo robím robím správne. Mala som šťastie na partnera nie každý ho má. Povedala som aj mojej dcére keď bude mať priateľa a začnú spolu pohlavne žiť treba prísť a povedať vyriešime. Nemám všeobecnú radu to sa nedá každý má inú situáciu.

any_soj
10. júl 2022

@sara07 anonymný pôrod neznamená, že žena utajiť tehotenstvo pred okolím. Ale že o žene nebudú nijaké záznamy v pôrodnici, nebude v rodnom liste. Na rozdiel od normálneho pôrodu, kde sa ho síce môže zrieknuť hneď na adopciu, ale bude ju mať v rodnom liste až do prepisu po súdnom zverení novým rodičom. Osobne nerozumiem, prečo niektorí ľudia odsudzuju ženy, ktoré dali dieťa na adopciu. Aj nášmu synovi v pestúnskej starostlivosti hovoríme o jeho rodičoch (častejšie o mame) vždy v dobrom, s úctou, vďakou a láskou za život, a dúfame, že raz sa azda ona bude chcieť stretnúť.

loliki
10. júl 2022

@michaellad Ďakujem za odpoveď. Určite si to nemala ľahké, keď ani 30 ročné nie všetko zvládajú. Mňa zaujímalo, z akého dôvodu sa toto môže stať. Zo slova "náhodne" nie som moc múdrejšia, ale dobre. V súvislosti s tým ma hneď napadlo: Náhoda je blbec. Blbá náhoda. Nevadí. Nech sa vám darí.

michaellad
11. júl 2022

@loliki začali sme spolu spávať a nevedeli sme vydržať ani cez moje dni...a stalo sa ...preto už nikdy nechodím na červenú 🤣

bafka
11. júl 2022

Poznam 15rocnu ktora otehotnela (a nie jednu). Bol to tiez som pre mna, ze tie baby su tehotne. Jedna taka poctiva v skole, jednotkarka, ziadne disko, a tak. Babatko si nechala. Teraz ma 30 a 15rocnu dceru. A 3rocneho syna 🙂 Ma velku dceru a stale je dost mlada. Nehovorim, ze 15rocne by mali rodit, ale co je teraz trend, ze po 40tke…ved tie deti maju rodicov uz babky a dedkov 🤦🏻‍♀️ Porozmyslajte ako sa da dcere pomoct. Ale potrat bude lutovat…a este co ak sa stane nieco a uz nikdy neotehotnie kvoli tomuto potratu. Drzim palce.

celasapremenim
26. júl 2022

@bafka ano, lepsie je mat dieta skorej, tak okolo 23, 25....ale adresne, podla toho, ci je zena na dieta zrela ...tiez, ci ma pren existencne podmienky splnene a dobreho parnera....posuvaju zeny otehotnenie, lebo zijeme vo velmi zle nastavenej krajine....je tazke sa dostat bez pomoci k comukolvek....ci uz je to vzdelanie, byvanie, o dobrom chlapovi ani nehovorim....takze necudujem sa...
a k tej styridsiatke, viete, niektore zeny vyzeraju v 40 na 25 a nie preto, lebo su nechtikove, ale proste maju geny a aj sa tak citia....dnes viete tak monitorovat tehotenstvo, neohrozujuco plod, ze ked sa vsetko riadne podchyti a napriklad moze mat taka zena aj mladsieho parnera, tak nevidim dovod, preco by nemohla mat dieta aj po 40...ale zase, adresne, zvazit si svoje sily a zdravie

a este dodam ...ludia nechoreju vekom, ale preto, lebo sa o svoje zdravie nestaraju a ziju proste zle 🙂

mircalla
26. júl 2022

@bafka Poznam dost vyzitych, unavenych, rozkysnutych 30 rocnych bab, ktore sa od mladeho veku len starali o deti....Niektore zeny nad 40 ich uplne lavou zadnou strcia do vrecka. Cize presne ako pise @celasapremenim nie je to o veku ale o tom, ako zijeme....

bafka
26. júl 2022

@mircalla
@celasapremenim ja chápem, ako to myslíte, ale asi ste nepochopili vy mňa. Je rozdiel keď 65ročná žena má cca 35ročné deti a môže byť aj babkou a pomaly aj na dôchodku a užívať si vnúčatá a keď 65r má cca 20r dieťa a kým to dieťa v tomto tempe bude mať dieťa, tak tie deti nebudú už babku poznať…vek je len číslo, ale zas vek ani neoklameš.

mircalla
26. júl 2022

@bafka Ja mam naopak pocit, ze mlada baba si ma uzivat zivot, cestovat, vzdelavat sa a nie sa v 17 stat matkou....ale to niekkto, kto ma nulove ambicie a ocakavania od zivota nepochopi.