icon

Moja 15 - ročná dcéra je tehotná

2. júl 2022

Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(

mircalla
26. júl 2022

@bafka A viac ma desi byt v 35 babkou ako matkou

bafka
26. júl 2022

@mircalla absolútne nevieš kto som a čo som v živote dosiahla/nedosiahla, ani nikto tu, tak nesúď (to k tým nulovým ambíciam) a viac k tomu nemám čo dodať.

mircalla
26. júl 2022

@bafka Jaj, takze aj ty si otehotnela v 16? Vidis, to som ani nepredpokladala, ale uz chapem, preco si tolko zastavas tehotne teenagerky. Nie, nie je to super

mircalla
26. júl 2022

@bafka A mimochodom pisala som predtym vseobecne, nie na teba. Podstatne je spravat sa tak, aby som tento problem "dieta ma dieta" nemusela riesit

any_soj
26. júl 2022

@mircalla ja len že "nulove ambicie a ocakavania od zivota"? Materstvo je nulová ambícia a očakávanie od života? :D wow... Takže - za prvé samotné materstvo je obrovská výzva, dar, škola. Za druhé - za 3 roky, čo sa starám o deti, som popri 2 tehotenstvach, z toho jednom s pôrodom mŕtveho dieťaťa, stihla atestacnu prácu a atestáciu, pár školení (napríklad kurz krízovej intervencie), trochu cestovania (lebo korona, tak len trochu), ako dobrovoľníčka aj s manželom 3 detské tábory, z toho 2 ako hlavná programová veduca, tento rok chystáme mládežnícky tábor, k tomu vedieme dobrovoľnícku kaviareň a organizujeme v nej aj rôzny program (diskusie, workshopy...), začali sme sprevádzať snúbencov v príprave na manželstvo... Rozmýšľam, čo ešte... Ale teda najviac z toho ma napĺňa, keď sa moja ročná dcéra prisaje, blažene na mňa pozerá popri tom, ako pije mliečko. A najviac ma posunulo prijatie syna do pestúnskej starostlivosti, to je moja najväčšia výzva, a tiež pôrod a pohreb dcéry. Hej, nie sú to tuctové veci, nie je to kariéra. Takú ambíciu fakt nemám. Ale aj ak niekto má, môže si ju kľudne naplniť aj popri deťoch.

dadis
26. júl 2022
maja22
26. júl 2022

@any_soj 👍 Aj mne prebehlo myslou, ze co su to tie nulove ambicie... Ty po sebe zanechavas ludske stopy, odovzdavas inym kus zo samej seba, to je najviac. Nech sa ti/vam v zivote dari 🙂

mircalla
26. júl 2022

@any_soj Klobuk dole. Uprimne. Stihla si toho dost. Ja si len myslim, materstvo moze zena zazit a vychutnat si aj trosku neskor ako v 16 ci 17, to je cele. Skutocne sa niet kam ponahlat. Tu sa nebavime o tom, ci ano/nie deti. Ale kedy....

loliki
26. júl 2022

@bafka
@mircalla Baby, zbytočne sa tu hádate. Jasné, že v 15 -16-ich to nie je naplánované a vysnívané tehotenstvo, ale stane sa. A o tých ambíciách... Vyštudovať, pracovať, zarábať, cestovať, to je všetko o užívaní si života. Ale tehotenstvo a materstvo je o dávaní života a starostlivosti o ďalší život. Aj 16 ročné mamičky môžu ešte študovať, aj pracovať , aj cestovať, aj byť šťastné. ❤

annamalaga
27. júl 2022

@mircalla správne vravíš, a neviem si predstaviť, že ťaháme niekde 12 , príde moja dcera v 15, mamibsom tehotná, čo teraz? No neviem, poväčšine sa aj tak budú starať rodičia a všetko bude na ich pleciach. No nechcela by som. Ja by som sa 15 ročnej dcére o dieťa nestarala.

mircalla
27. júl 2022

@any_soj Cize aby sme sa pochopili. Materstvo je vyzva, ale dievca ci mlada zena by sa mala v tom veku venovat najprv inym veciam....napriklad skole

loliki
27. júl 2022

@mircalla A chlapec nie? Naozaj zbytočne to tu riešiš. Autorka to už vyriešila a tieto múdre reči jej aj tak nepomôžu. Každý sa starajme o svoje deti a bude postarané.

bafka
27. júl 2022

@mircalla trošku sa zamysli ako tu píšeš a ako robíš závery o niekom, koho nepoznáš. Len za to, že vyjadril svoj názor, tak ty už hneď zaškatulkuješ, vyvodíš si vlastmý scenár jeho života, pritom vieš veľké NIČ. A nie, neotehotnela som v 16, ale v 27 a počas manželstva dokonca. Si predstav! A nie, nezastávam sa tu, že rodiť v 15 je normálne a má teraz každá. To zas iné ženy okrem teba pochopili.
@any_soj máš môj obdiv! ❤️

mircalla
27. júl 2022

@bafka Tak za prve nazory a skatulkujes tu ty. Kritizujes zeny, co mali deti neskor, vraj si maju uzivat vnucata a podobne. Nechcem sa opakovat, ale pre mne nie je vyhra byt babkou ani v 35, ani v 40. Mala som deti neskor a maximalne si to uzivam. Ano, je pravda, ze tu nemusim byt o par rokov, ale to tu nemusi byt ani niekto mladsi.... Neviem si ani predstavit rodit na gymnaziu. Mat dieta pocas strednej skoly je pomerne dost vyrazny zasah do zivota vo velmi mladom veku, asi tazko je na to niekto pripraveny a planuje to. A uz len ten rozdiel, ze to dieta vo vyssom veku je chcene a planovane a maju na to podmienky - vacsinou. Cize pre teba nenormalne rodit neskor, pre niekoho uplne v pohode. Ja som rada, ze tie socikovske casy, ze si do 22 rokov mala porodit 2 deti (najlepsie prve dieta uz do 20) skoncili.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
27. júl 2022

vobec nevadi, ked 65 rocna zena ma 20 rocne dieta, je to uspech a urcite sa netrapia s tym, ze mozno neuvidi vnucence, alebo si ich malo uzije :D to je co za koncept vobec

oblecenie99
27. júl 2022

V mojom okolí som počula o takýchto prípadoch a až na jeden (aj keď tam je manželstvo už úplne v riti a prvé dieťa sa dokonca narodilo s ťažkým zdravotným postihnutím a vlastne celá rodina je do tej starostlivosti zatiahnutá) sa to neskončilo tým "je šťastná, vydala sa, dokončila aj vysokú školu a už by nemenila" ale práve naopak... na takýto záväzok je ešte veľmi veľmi veľmi mladá, v podstate dieťa. Nezávidím ti, ale stalo sa, riešiť to musíte. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, verím, že to bude správne rozhodnutie.

heleninamama
27. júl 2022

Obetovanie života len starostlivosti o deti a vnúčatá je pre mňa také animálne žitie. Naozaj na to nevidím nič obdivuhodné, skôr je to na poľutovanie. Človek je predsa vývojovo vyššie ako zviera a má používať aj rozum a život si v rámci možností vychutnať, venovať sa aj sebe, nielen začať od puberty plodiť, rodiť a tak stále dookola až smrti.
K životu človeka patrí - a najmä v dnešnej dobe, keď máme všelijaké skvelé možnosti - aj štúdium, práca, spoznávanie sveta aj ľudí, užívanie si, nadobudnutie nejakého majetku a skúseností. Dieťa má prísť až po tom všetkom, keď už človek čiastočne naplnil svoje ambície a nastal čas, vychovať si nástupcu. Už moja pubertáčka vie, že žije len raz a decko v 15 by znamenalo koniec niektorých jej plánov a podľa toho sa aj správa. Keď však dievčatá vyrastajú v prostredí, kde matka okrem pôrodnice nikam nechodí a je im tlačené do hláv, že najdôležitejšie v živote je materstvo, tak jasné, že ani netušia, že žiť sa dá aj inak a potom je pre ne alfa omega skorý vydaj, rodenie detí a čakanie na vnúčatá. Pre ne je to normálne, pre okruh ľudí, s ktorými sa stýkam ja a moje deti, chvalabohu, nie.

ayanamirei
27. júl 2022

@loliki aj16rocne mozu studovat, cestovat a zabavat sa? A odkial na to vezmu peniaze? A kedy akoze?? Jaj pockaj, jasne, rodic nech si to vsetko odnesie a pekne maka a zaraba a zivi a pomaha a strazi a v case, ked uz mal mat konecne trosku oddych,tak supportuje nezodpovednu dceru, aby bola schopna dokoncit aspon SS.🤦🏼‍♀️ Ze bomba... Kazdy hladi len na dceru a rodicia, ktori to cele musia pokryt su kde?

mircalla
27. júl 2022

@heleninamama Presne tak. Akoby nechapali, ze okrem materstva sa daju robit aj ine veci spolu s tym...A mam rovnaky nazor

celasapremenim
27. júl 2022

@any_soj ako good for you, ale sorry, zivot nie su preteky 🙂 ami marketingova kariera

gabriela_obzerova
27. júl 2022

Mam dve dcery. Urcite by sme to riesili potratom. Cely zivot by si skazili, nemohli by ist na vymenny pobyt, len tak cestovat, okusit svet atd. Milujem deti, mam 3 a staram sa aj o partnerove, ale viem co to obnasa a chcem pre dcery lepsi zivot. To je fajn, ze si jej povedala, ze sa bude starat ona… ale ma 15, nebude si casto dat vediet rady, nocne koliky, vela vela placu a prebdenych noci a Tebe to proste neda ju nechat s babom samu, prides z prace a budes sa starat aj Ty. Bude to mat vplyv aj na manzelstvo a cely rodinny zivot. Deti ano, ale tak o 10 rokov neskor…. Ona si nevie predstavit, co vsetko ju caka, ake to bude narocne. A bude na dieta sama ak dobre chapem, nejaky otec roka sa nerysuje. Co financny aspekt, ako budete tahat Nutrilony, ked nebude moct dojcit, oblecenie atd, neskor kruzky a vsetky vydavky s dietatom spojene. Nebodaj bude mat dietatko zdravotny problem a co potom? Matky samozivitelky to maju narocne, alimenty su casto biedne. A ona ked zataji otca, nebudu ziadne. Zase to zostane len na Tebe, budes ich musiet skratka zivit minimalne najblizsich 10 rokov. Za mna rozhodne nie.

gabriela_obzerova
27. júl 2022

@oblecenie99 presne, to je taky mytus, taka rozpravocka, ze da sa aj vystudovat s babatkom a vsetci budu stastni az kym nepomreli. Tiez mam v okoli taku mladucku, co mala v 17 dieta a z velkeho odhodlania nakoniec nic nebolo, strednu nedokoncila doteraz (ma 24), rodicia ju zivia doteraz, s otcom dietata nie je a stari rodicia sa staraju aj o dieta.

acrobaleno
27. júl 2022

Mne len najviac na tomto celom vadia tie názory ako, nech nesie zodpovednosť. Je to iba decko a tehotenstvo nie je ako keď ti rodičia vezmú mobil na týždeň. Tehotenstvo nemá byť potrestanie....ale pokiaľ viem, rozhodli sa. Držím palce.

any_soj
27. júl 2022

@mircalla áno samozrejme, 15 nie je ideálny vek. Podľa mňa hlavne 15, 16, 17 nie je ani ideálny vek na sex. Ja som mala napríklad sex až v manželstve, čiže skoro v 30tke. Manžel tiež. Lenže keď už ten sex v živote dievčaťa je, tak automaticky treba rátať s možnosťou dieťaťa, keďže naozaj žiadna antikoncepcia nie je 100%. Veď pearlov index napríklad hormonálky je cca 0.5 - čo znamená, že za rok užívania otehotnie 1 z 200 žien. Čiže napríklad jedna z každej väčšej strednej školy.
Moja reakcia bola len na tú jednu tvoju vetu.

any_soj
27. júl 2022

@celasapremenim veď práve, že nie 🙂 preto som reagovala na vetu o nulových ambíciách v materstve ;) A písala som o tom, že síce mám ambície, ale Top je pre mňa vzťah s mojím dietatom. asi ti unikla pointa, nevadí, stáva sa, aj mne.

mircalla
27. júl 2022

@any_soj Nie,myslela som to inak. Vacsinou plati, ze zena, co ma nejake ambicie si s tehotenstvom trosku pocka, venuje sa naprv vzdelaniu napriklad, ide sa pozriet do zahranicia, skusi si najst zaujimavu pracu, venuje sa konickom a tomu, co ju bavi..... A nema dovod zacat rodit hned po skole, jedine ak sa pritrafi. Jednoducho nema dovod.

any_soj
27. júl 2022

@mircalla rozumiem. Ak teda nerátame to "ak sa pritrafí", mám viacero kamosiek, ktoré jednoducho túžili mať deti hneď po škole alebo ešte počas výšky. Kariéru rozbiehajú nerušene teraz, keď som ja svoju zastavila kvôli materskej. Lebo proste mali dôvod. Lebo pre nich túžba mať deti bola silnejšia ako túžba sama cestovať. Ja som napríklad ešte ani v 30tke nemala túžbu po deťoch. Ja som nemala dôvod mať deti skôr. Ale mnohé iné ženy ho mali.

mircalla
27. júl 2022

@any_soj Ja take kamosky nemam a ani som nemala......Prislo im to zrejme pomerne nelogicke rodit, kym studuju. To boli vsetky natolko zabezpecene (narazam na to, ze studovali - ano jasne, da sa pracovat aj popro studiu - nie vsak kazdom) s nejakymi usporami, vlastnym byvanim a mali na dieta podmienky ci ideme v style rodicia, partner a svokrovci sa postaraju? Materska tiez vyzaduje mat nieco odrobene....No tipla by som si to na tych rodicov, partnera a svokrovcov....Nejako mi to rozum neberie

gabriela_obzerova
27. júl 2022

@luciade kazda zena to ma v hlave inak nastavene. Ja by som si potrat vycitala po zbytok zivota a zrejme by som nab nedokazala ani ist. Ale matka mojej znamej isla na potrat 9 x !!!! Neuznava antikoncepciu a viac deti nechce a tolkokrat to bola schopna riesit potratom, pre nu nic viac ako ist si kupit rano cerstve rozky. A este sa tym ani netaji… takze aj take su medzi nami…