Moja 15 - ročná dcéra je tehotná
Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(
Sama mam za sebou interrupciu aj keď nám dieťatko zomrelo v 10tt...
Svoju dcéru by som neposlala na tak otrasný zákrok ako je výškrab,ako tu väčšina radi.
Ak máte pocit,že je to úplná lahoda tak si premna zamna vyskrabujte svoje deti a druhým to neradte.
Vám autorka drzim veľmi palce. Verím,že všetko krásne zvládnete...🙏❤
@mircalla boli to vydaté ženy, ktoré nerozmýšľali v kategórii "partner ma bude živiť", ale "sme rodina, všetko máme spoločné". Ich manželia rozmýšľali rovnako, nikdy by im nenapadlo riešiť, že žena, ktorá im porodí dieťa a venuje mu toľko svojho času, koľko potrebuje, by mala mať niečo našetrené na to obdobie, nebodaj aj nejako rovným finančným dielom prispievať. Ako som už písala, ja sama som donedávna vôbec netúžila po dieťati, a to už mám 36. Ale treba si dávať pozor na extrémy. Podľa mňa nie je v poriadku vravieť, že žena musí túžiť po dieťati a vidieť v materstve zmysel svojho života. Rovnako ale nie je v poriadku vravieť, že žena, ktorá vidí v materstve zmysel svojho života, je žena s nulovými ambíciami. Sme rôzne a je to ok 🙂
@gabriela_obzerova To je hrozne, hlavne to nie je ani prirodzene, lebo potrat je aj zasah do vlastneho tela a nie je to len "soplik", ta pani ma asi uplne iny problem nez neuznavanie antikoncepcie, to nemyslim zle, proste je to podla mna maximalna lahostajnost, ktora nie je v sulade so zdravym vztahom k sebe samej a inym, to je uz uplne nejaky iny extrem
Tak v prvom rade nech znáša následky ,to je staranie sa o dieťa a keď ja by som mala čas postrážiť a šup na brigádu 🤷 nech si zarobí a stará sa o dieťa , rozumu musí mať na 15 rokov aby vedela ako vzniká dieťa 🤷
Ako sa dcera drzi? Ako to vnimate s odstupom casu?
@zuzi0911 Este raz. Spontanny potrat je ze odide sama od seba. Vo vela pripadoch treba robit, co opisujes - cistenie, kyretaz. Co si prekonala ty, je zrejme zamlacany potrat (nebije srdiecko bez priznakov). Nie je to interupcia. Interupcia je umele prerusenie tehotenstva, ked plod zije.
@zuzi0911 lenže je rozdiel medzi interupciou a výškrabom. Ty si žiaľ, inú možnosť nemala, výškrab sa robí ak už dieťaťu srdce nebije. interupcia je umelé prerušenie tehotenstva, pokiaľ je plod ešte živý. a to na základe rozhodnutia ženy a nie, že iná možnosť nie je. V tom je ten rozdiel. Ty si dobrovoľne nechcela aby to takto skončilo. Ibaže pri potrate je to slobodné rozhodnutie ženy
@kvetinka75 Presne
@mircalla
@kvetinka75
Vy nerozumiete,alebo nechcete rozumieť...
Princíp zakroku ,teda priebeh je uuuuplne rovnaký....
To znamená, máš predoperacne,chystajú ta,ideš na sálu,úspia ta a robia zákrok to znamená,dávajú z tela plod preč....
Není iný postup pri interrupcií a pri potrate...je rovnaký !....
Jediný rozdiel je ,že plod je buď zivy,alebo mŕtvy.
Nebavime sa o tom,či ide dobrovoľne,alebo teda plod zomrel...stále je ten istý zásah do tela!
A preto som reagovala,že na taky zákrok by som dcéru neposlala.....aj keď ja som na výber nemala....
@zuzi0911 ty nerozumieš, výsledok je ten istý ale nemýl si pojmy. Tam je ten rozdiel a to sme my mysleli. Ty tvrdíš že si bola na interupcii. No nebola si. Ty nechápeš čo mi ti píšeme.
@kvetinka75 tu nejde o to ako som to nazvala ja..dala som aj iné možnosti,...
Ja píšem,že zákrok je jedno a to isté...A je jedno ako to nazvem...stále to prebieha rovnako...
A navyše správa z nemocnice a hlásenie je o interrupcií a nie potrate! .na to sú aj tlačiva keďže zákrok je to isté...tak je to hlásenie o interrupcií ...
A končím s touto debatou....vám ide o pojmy mne o zásah do tela....
To, co citam, z tvojej ruky, je to, ze to neberes nejako realne a normalne. Na takomto mieste, kde krakskna nevie co so sebou, otec nie je, by som jej ukazala smer potrat a ze sumu mi preplatis brigadou, ty......! Ine urcite nie. A to kvoli tomu, co si ty napisala. Snad ty nepadnes s muzom na hubu kvoli tomu, ze obaja robite jak kone, nocne, financne neviem ako nie ste natom, nech padne na hubu ona! Chran sa doriti, zenska! Nedaj so sebou zametat! Daj jej vyzrat! Neboj, padne na dno, mozno, mozno sa pouci a mozno ani nie. Nech sa hanbí!
@zuzi0911 máš v podstate pravdu, že je to rovnaký zákrok, ale v žiadnom prípade to nie je interupcia.
Mala som takisto zamlcany potrat, dieťaťu nebilo srdiečko, robili mi komplet kyretaz v narkóze, ale určite nikde nikto ani nespomenul predo mnou slovo interrupcia. Ani na prepúšťacen správe som nič také nemala, normálne tam bolo jasné napísané, že šlo o zákrok kvôli Missed abortion-zamlcany potrat
Rovnako pri ďalších tehotenstvach som mala v kolónke "predošlé gravidity" napísané, že prekonaný MA, urobená RCUI (kompletná vnutromaternicova revízia) ale nikde ani zmienka o tom, že je to vedene ako interupcia. A opačne kolónka "interrupcia" bola preskrtnuta a uvedené "0"
Tak neviem, akú správu a hlásenie dali tebe, ale rozhodne v nijakom pripade sa MA neberie a neeviduje ako interrupcia. Hoci ide o technicky rovnaký postup prevedenia kyretu.
@mircalla ja žiaľ mam inú spravu,či čo myslíš,že som si to vycucaka z prsta...ak sa k nej dostanem, veľmi rada ti ju odfotim...
Ako máš správu hlásenie o narodení, úmrtí tak toto bola správa o UPT.
Ja som spontánny potrat nespomenula,...pidaka som o ňom len preto,že ty si to písala...ja som písala,že spontánny je ,že to ide samo...bez operácie...
Pozri,možno som to pomenovaka "inak"no zásah je ten istý....
@jaskolka ja som dostala správu resp.hlasenie o UPT samozrejme,že tam bolo spomenuté o co išlo, že MA a teda co sa robilo...ale nadpis bol iný...
Išlo mi hlavne o to,ze zákrok je rovnaký.....A navyše ja som k tej interupcii dala,že kyretaz,vyskrab atď...lebo priebeh je ten istý....len význam slova iný....
Gratulujemeeeeee
@mircalla nasla som na nete ,bolo to pravdepodobne toto...A ak si všimneš...vypnaju údaje,ktoré treba,čiže toto hlásenie je aj pre potrat...aj keď správa je aj o UPT..len ma matie ten spontánny to som tam ja nemala ,ale iné....
Ale v utorok idem k dr,ak budem mat kartu nemám ,problém...nemaM naozaj dôvod si vymýšľať...
A sem.vypnili údaje o MA,ktorý týždeň a zákrok....
@mircalla ako svoje....písala si ,ze neexistuje ,aby bola správa a v nej UPT,keď išlo o potrat.
Existuje....len si to každý vypíše podľa toho o aký zákrok išlo....tak nerozumiem co si stále kto ide svoje.
Už to naozaj nechajme tak.tato téma nie je pre mná 2x príjemná a hádať sa naozaj nechcem.
Ja som len chcela,že zákrok je to hnusný a dcéru by som tomu nevystavila...A teda aké hlásenie som ja dostala....to je cele...nebudeme sa ru dotahovať o slovicka....

Rodičovstvo je najťažší a najdôležitejší životný projekt. Mám tesne po 40, deti na základnej škole a už sa s mužom tešíme, že máme ako-tak klud, čas aj na seba. Minule v Tescu mi muž hovoril, že šiel okolo kopy s akciovými Pamperskami a že až tak dobre mu ostalo pri srdci, že už nemusíme žiadne plienky kupovať 🤣🤣🤣
Neviem si predstaviť, že o 7 rokov by prišla dcéra s tým, že je tehotná…. lebo nech mi nikto nehovorí, že pätnástka sa vie postarať o mimino, resp. ako dlho ju to bude baviť? Bábo ostane na krku jej rodičom. A že mladý ocinko deklaroval snahu sa postarať? To by som tiež brala s rezervou. Vysoko pravdepodobne je, že decko ostane ma krku autorke príspevku - a to po kazdej stranke.
Volila by som potrat, a to nie som velky zástanca potratov. Je to ale schodnejsia cesta.